pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3 mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami gwiazdki w różnych rozmiarach.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Kulinarne przygody Gatityminuty na 2-giej prędkości miksera. Ponownie odstawiamy tym razem na dwie i pół godziny, w międzyczasie składamy ciasto w kopertę w odstępach co 50 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i formujemy 2 luźne kule, pozwalamy im odpocząć przez 15 minut i ostatecznie formujemy 2 bochenki. U mnie jest to jeden bochenek okrągły i drugi
Kulinarne przygody Gatityciasto odpoczęło i znowu wyrabiać przez 5 minut. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy dłonią,a następnie boki zwijamy do środka tworząc sakiewkę, czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie i formujemy podłużną bułeczkę. Każdą obtaczamy w mieszance
Kulinarne przygody Gatityokoło 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, odgazowujemy i kilkukrotnie składamy w kopertę.Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bagietki. W trakcie formowania obficie podsypujemy je mąką pszenną. Po uformowaniu bagietki skręcamy na całej długości, przykrywamy
Kulinarne przygody GatityNormandzki chleb jabłkowy Proporcje na 2 duże bochenkiCzas przygotowania wraz z wyrastaniem: 17 godzinSkładniki:Levain (zaczyn): 160 g mąki chlebowej 750 100 g wody 30 g aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 650 g mąki chlebowej 750 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru 20 g soli 5 g drożdży instant 140 g suszonych(...)rozwinąć siatkę glutenu. Dodajemy pokrojone jabłka i wyrabiamy ciasto do momentu kiedy owoce będę równomiernie rozmieszczone w cieście.Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny do fermentowania. Po 60 minutach fermentowania należy ciasto złożyć na trzy, tak jak oficjalne pismo.Po upływie 2 godzin ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy podłużny
Kulinarne przygody Gatitypłaskie łyżeczki soli Wlewamy stopniowo szklankę ciepłej wody i ciągle mieszamy Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Wałkujemy cienkie okrągłe placki z których będziemy wykrawać małe okrągłe placuszki na pierogi Na każdy placuszek kładziemy farsz i zaciskamy
Proste Potrawycynamonu Przygotowanie : Masło utrzeć do białości, dodać stopniowo cukier, a potem jajka Potem dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cynamon -doskonale wyrabiamy na stolnicy Wyrobione ciasto dzielimy na części i wałkujemy na grubość około 5 mm.( podsypujemy mąką, by nie przywierało) Z rozwałkowanego placka wycinamy ciasteczka dowolnego kształtu Pieczemy w temp. 180 stopni C do zarumienienia
Proste Potrawyworeczku. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni lub we frytkownicy na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, żeby nie wystygł.Pomidory kroimy w szesnastki, cebulę w piórka.Ciasto dzielimy na 16 części i formujemy kulki. Kolejno wałkujemy cienkie placki o średnicy ok. 20 cm. Kładziemy je na suchą rozgrzaną patelnie i smażymy po ok.30 sekund z każdej strony.Tortille
Moje Kuchenne Rewelacjepapryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie. Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm. Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż się zarumienią
Moje Kuchenne Rewelacjejest zbyt suche). Placki mają być cienkie, więc nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, dlatego też od razu zabieramy się za jego wałkowanie. 4. WAŁKOWANIE CIASTA (5 min): ciasto dzielimy na 3 części lub więcej, jeśli chcecie uzyskać mniejsze placki. Wałkujemy je w owalny lub okrągły kształt na grubość kilku milimetrów, czyli dość cienko. Wierzch możecie posmarować olejem lub oliwą
Nerds Kitchenfolią i wkładamy do lodówki na 30 minut.Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy na prostokąt, składamy w kopertę trzykrotnie, owijamy folią i wkładamy do lodówki. Czynność powtarzamy trzy razy. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części z każdą rozwałkowujemy na koło i dzielimy na trójkąty. Nadziewamy dżemem lub masa makową i zwijamy w rogaliki. Należy pamiętać żeby zakleić dobrze różki
ciastkarnia na kruchym spodziemałym ogniu cebule, wcześniej obraną i pokrojoną w cienkie pół talarki. Cebule smażymy aż osiągnie ładny złoty kolor. Następnie możemy ją nieco doprawić i zostawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 w miare równych części. Każdą części rozkładamy palcami na płasko, a następnie robimy gniazdko ( środek cieńszy, a brzegi grubsze). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kolizje Smakówbiszkoptów. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dosypujemy przesianą mąkę oraz aromat. Te składniki mieszamy już ręcznie by biszkopt nie stracił swojej puszystości. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części. Do jednej dodajemy trochę więcej kakao, a do drugiej trochę mniej. W ten sposób biszkopty będą miały różne odcienie brązu. Na koniec masę
Kolizje Smakówrobota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale od czego mamy technikę. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto wkładamy do woreczka i wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto dzielimy na kilka części , każdy kawałek rozwałkowujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą 2 różnej wielkości wyciskarek wyduszamy koła. Dodatkowo w mniejszym kole, robimy dziurkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, wykładamy farsz zostawiając zwijamy w rulon i kroimy w plastry lub wykrawamy ciasteczka np. foremka o kształcie serca
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię