ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:144/616)

Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie 157

minuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki i wyrabiamy ręcznie.Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować.Ciasto dzielimy na dwa małe bochenki. Ja uformowałam jeden bochenek o wadze 1100 g, a  z reszty zrobiłam focaccię. Bochenek włożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Bochenek powinien wyrastać w lodówce

Kulinarne przygody Gatity
Zielone pierniczki choinki 227

pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze

Kulinarne przygody Gatity
Lukrowane pierniczki 210

pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne gwiazdki pierniczki 378

pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami gwiazdki w  różnych rozmiarach.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) 187

minuty na 2-giej prędkości miksera. Ponownie odstawiamy tym razem na dwie i pół godziny, w międzyczasie składamy ciasto w kopertę w odstępach co 50 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i formujemy 2  luźne kule, pozwalamy im odpocząć przez 15 minut i ostatecznie formujemy 2 bochenki. U mnie jest to jeden bochenek okrągły i drugi

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano 203

ciasto odpoczęło i znowu wyrabiać przez 5 minut. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy dłonią,a następnie boki zwijamy do środka tworząc sakiewkę, czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie i formujemy podłużną bułeczkę. Każdą obtaczamy w mieszance

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki pszenno-żytnie 170

około 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, odgazowujemy i kilkukrotnie składamy w kopertę.Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bagietki. W trakcie formowania obficie podsypujemy je mąką pszenną. Po uformowaniu bagietki skręcamy na całej długości, przykrywamy

Kulinarne przygody Gatity
Normandzki chleb jabłkowy 167

Normandzki chleb jabłkowy Proporcje na 2 duże bochenkiCzas przygotowania wraz z wyrastaniem: 17 godzinSkładniki:Levain (zaczyn): 160 g mąki chlebowej 750 100 g wody 30 g aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 650 g  mąki chlebowej 750 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g  cydru 20 g soli 5 g drożdży instant 140 g suszonych(...)rozwinąć siatkę glutenu. Dodajemy pokrojone jabłka i wyrabiamy ciasto do momentu kiedy owoce będę równomiernie rozmieszczone w cieście.Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny do fermentowania. Po 60 minutach fermentowania należy ciasto złożyć na trzy, tak jak oficjalne pismo.Po upływie 2 godzin ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy podłużny

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z mięsem i kapustą 122

płaskie łyżeczki soli Wlewamy stopniowo szklankę ciepłej wody i ciągle mieszamy Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Wałkujemy cienkie okrągłe placki z których będziemy wykrawać małe okrągłe placuszki na pierogi Na każdy placuszek kładziemy farsz i zaciskamy

Proste Potrawy
Ciasteczka cynamonowe- wersja 2 132

cynamonu  Przygotowanie : Masło utrzeć do białości, dodać stopniowo cukier, a potem jajka Potem dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cynamon -doskonale wyrabiamy na stolnicy Wyrobione ciasto dzielimy na części i wałkujemy na grubość około 5 mm.( podsypujemy mąką, by nie przywierało) Z rozwałkowanego placka wycinamy ciasteczka dowolnego kształtu Pieczemy w temp. 180 stopni C do zarumienienia

Proste Potrawy
Tortilla czyli domowe i zdrowe twistery a'la KFC 180

woreczku. Smażymy  na rozgrzanym oleju na patelni lub we frytkownicy na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, żeby nie wystygł.Pomidory kroimy w szesnastki, cebulę w piórka.Ciasto dzielimy na 16 części i formujemy kulki.  Kolejno wałkujemy cienkie placki o średnicy ok. 20 cm. Kładziemy je na suchą rozgrzaną patelnie i smażymy po ok.30 sekund z każdej strony.Tortille

Moje Kuchenne Rewelacje
Burrito w tortilli kukurydzianej 284

papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie.  Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm.  Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż    się zarumienią

Moje Kuchenne Rewelacje
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 258

jest zbyt suche). Placki mają być cienkie, więc nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, dlatego też od razu zabieramy się za jego wałkowanie. 4. WAŁKOWANIE CIASTA (5 min): ciasto dzielimy na 3 części lub więcej, jeśli chcecie uzyskać mniejsze placki. Wałkujemy je w owalny lub okrągły kształt na grubość kilku milimetrów, czyli dość cienko. Wierzch możecie posmarować olejem lub oliwą

Nerds Kitchen
rogaliki półfrancuskie z makiem i moje kuchenne znaleziska 133

folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy na prostokąt, składamy w kopertę trzykrotnie, owijamy folią i wkładamy do lodówki. Czynność powtarzamy trzy razy. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części z każdą rozwałkowujemy na koło i dzielimy na trójkąty. Nadziewamy dżemem lub masa makową i zwijamy w rogaliki. Należy pamiętać żeby zakleić dobrze różki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bułeczki cebulowe 110

małym ogniu cebule, wcześniej obraną i pokrojoną w cienkie pół talarki. Cebule smażymy aż osiągnie ładny złoty kolor. Następnie możemy ją nieco doprawić i zostawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 w miare równych części. Każdą części rozkładamy palcami na płasko, a następnie robimy gniazdko ( środek cieńszy, a brzegi grubsze). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Kolizje Smaków