dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki za pomocą foremek o świątecznych kształtach. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki w kształcie serca. Piernikowe serca układamy na papierze do pieczenia w niewielkich
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrożdże zaczęły pracować. Dodajemy mąkę, sól, resztę wody i wyrabiamy ciasto. Oliwki bez pestek kroimy na drobną kosteczkę, pietruszkę siekamy. Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką ciasto, dodajemy oliwki, pietruszkę i oliwę i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy w dwa szerokie wałki o długości ok 20 cm i kroimy
Niezły Młynekzgęstnieje, a śmietanka nabierze smaku kurek, na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę z pietruszki. Gdy sos jest już gotowy pora na przygotowanie kluseczek. Ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy cienki wałek i kroimy na kawałki I kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy z sosem kurkowo-śmietanowym
Moja smaczna kuchniaczerwona 2 pomidory żółte 1/2 papryki 10 oliwek 1/2 szklanki startego sera żółtego szczypiorek czosnek granulowany Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sól. Wybijamy jajko, wodę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części i rozwałkujemy placki Blachę wykładamy papierem i pieczemy ok 15 min w 160-170 st. Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w krążki a pomidory
Olikowa kuchniamąkę. Dodajemy 2 jajka i żółtko, sól i pieprz. Ugniatamy ciasto, możemy stopniowo dodawać wodę. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione zawijamy w czystą ścierkę i odstawiamy na 1h. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą po kolei drobno rozwałkowujemy następnie dzielimy na pół. Na jedną część w odstępach 3-4cm wykładamy farsz, drugi płat smarujemy białkiem. Łączymy obydwa płaty
Brzuszki ŁakomczuszkiMąkę przesiewamy na stolnicy i mieszamy z solą, robimy dołek dodajemy jajko, olej a następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto zagarniając mąkę do środku wgłębienia aż będzie miękkie i elastyczne. Nastawiamy wodę w garnku, solimy. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka, w środek wkładamy farsz ( 1 łyżeczkę )składamy na pół i zlepiamy brzegi
Zainspirowana w kuchnisię rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie smarujemy mlekiem
Mienta blogpomidory, paprykę i wiele, wiele innych. Tutaj wszystko jest dozwolone wedle smaku i gustu. Ja na pewno powtórzę jeszcze nie raz ten przepis, ale z nieco zmodyfikowanym farszem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 w miarę równych części, a każdą z nich wałkujemy lub rozpłaszczamy w okrąg. Środek możemy delikatnie ucisnąć, ale niekoniecznie. W tym miejscu układamy po trochu żółtego sera
Ratunku obiadpodsypania;1 jajko;1/2 łyżeczki soli.Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy przesianą mąkę, jajko i sól. Starannie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy wałek o szerokości 1,5 - 2 cm, kroimy w 2 - 3 cm kawałki. Gotujemy partiami we wrzątku z solą. Smacznego
Miksturownikosobnym naczyniu przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem. Następnie do masy jajeczno-czekoladowej dodajemy naprzemiennie śmietanę i mąkę - mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Ciasto dzielimy na 3 części i przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia (samo dno) trzech tortownic o średnicy 21 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 -25 min. Sprawdzamy
Miksturownikdokładnie wymieszać, do połączenia składników. Ciasto jest bardzo elastyczne.Z ciasta uformować kulę (rękoma zwilżonymi w oliwie) i umieścić w misce wysmarowanej oliwą na ok.20 minut, aż podwoi objętość.Następnie ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy małe kulki (rękoma zwilżonymi w oliwie zagniatamy pod spód), które umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę nacinamy tępą stroną noża
Smaczne Zdrowepozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wykładamy bułeczki, w taki sposób aby się stykały. Wierzch smarujemy rostopionym
Mia Cucina Sofietawyrobić na zwarte, dość elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, jeśli zbyt gęste dolewamy po odrobinie wody. Ciasto odstawiamy na 30 min by wypoczęło. Ciasto dzielimy na trzy części, każde wałkujemy na grubość ok.1-1,5cm. Wycinamy gwiazdki o różnym rozmiarze. Pieczemy na blachach wyścielonych papierem do pieczenia od 5 do 8min na złotobrązowy kolor. Kolejno
Symfonia Smakówprzeciągów. ( Tak jak przy rozczynie ciasto powinno podwoić swoją objętość) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Z obranego jabłka grójeckiego wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i z każdej wyrabiamy kulkę (mniej więcej wielkości limonki). Rozpuszone i ostudzone masło przelewamy do miski, a cynamon rozsypujemy na głęboki talerz. Każdą kulkę obtaczamy
Symfonia Smaków