KURKUMĄ I CHILI CHLEBKI NAAN Z BAZYLIĄ I OLIWĄ SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ Racuchy drożdżowe z borówkami granatem i miętą(...)mięty – Cukier puder do posypania / opcjonalnie syrop klonowy, syrop z agawy / – Oliwa do smażenia PRZEPIS: 1. Mąkę, mleko, jajo, drożdże oraz szczyptę soli wymieszaj w większej misce tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Dodaj borówki, nasiona granatu oraz syrop klonowy, ponownie dobrze wymieszaj. 2. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na min. 30 minut. 3. Gotowe ciasto wykładaj partiami
globuskulinarnykonkretnego pomysłu na śniadanie, wtedy właśnie powstają najlepsze potrawy, tak jak dziś Bardzo lubię wszelkiego rodzaju plaski i naleśniki, dlatego bardzo chętnie kombinuję z ulubionymi dodatkami i wymyślam nowe przepisy. Dziś podzielę się przepisem na przepyszny placko-naleśnik z płatków owsianych na kefirze z dodatkiem pora, nadziany serem żółtym i pomidorkami koktajlowymi. Kolejny mój autorski przepis, który(...)osuszyć, pokroić w cienkie paski. Do płatków dodać jajko, mąkę, por i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, w razie potrzeby posmarować kapką oleju, wyłożyć „ciasto” i rozprowadzić łyżką po całej powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie na jedną połowę placka wyłożyć ser starty na tarce
Smaki ArmineWpis pochodzi z mgotuje.pl Pierogi a’la kebab Pierogi a’la kebab to drożdżowe pierogi pieczone w piekarniku z rewelacyjnym farszem
Marta GotujeDawno tutaj nie było przepisu obiadowego, więc oto i on – bezglutenowa tortilla z kurczakiem . Wbrew pozorom bardzo szybkie danie obiadowe. U mnie to danie w wersji
365 dni dookoła kuchniPyszne krokiety z orzechową nutą. Pikantnie doprawione i wypełnione po brzegi pysznym farszem. Składniki: Składniki na farsz: średnia cebula 500g łopatki 1l wywaru warzywnego 100g
Pyry na Gazhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na blogu: W garze mieszane. (Zrobiłam z połowy proporcji z małymi modyfikacjami.) Podobno takie placki promuje sam Gordon
Di gotujeDzisiaj, z pewnym opóźnieniem, świętuję z Wami szóste urodziny bloga. 27 maja 2009 roku napisałam swoją pierwszą notkę. Blog nie od początku był zbiorem przepisów, dopiero
Czerwień i błękitU mnie ostatnio na szpinakowo ! Dziecięce demony papki szpinakowej zostały już przepędzone :-). Dziś danie w wersji międzynarodowej: polskie naleśniki, grecka feta i zielony szpinak
Kulinarne przygody GatitySkładniki na 10-12 naleśników: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 średnie jajka 1/3 szklanki cukru ok 1/4 kostki (75g) masła lub dobrej margaryny (70% tłuszczu) szczypta soli Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Masło lub margarynę roztop w garnuszku i odstaw do ostudzenia. Jajka utrzyj(...)chwilkę. Zostaw na kilkanaście minut - powinno pojawiać się coraz więcej pęcherzyków powietrza. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Jeśli patelnia nie ma warstwy przeciw przywieraniu, lepiej dodaj nieco oleju. Nakładaj ciasto po 2-3 małe chochelki. Piecz 2-3 minutki. Pojawi się mnóstwo dziurek. Gdy większość nie będzie już płynna, odwróć delikatnie na drugą stronę. Piecz jeszcze 2-3 minuty. Podawaj
Anioszek w kuchnijubiler - Słońce. Białe perły blanki czy rubinowe korale czerwonej? A może klasyczna czerń? Jak co roku ulegamy z Amber porzeczkowym trendom. Pasują nam do wszystkiego - nalewek, soków, konfitur, ciast, lodów, deserów, chutneya. Na słodko i na wytrawnie. Zimno i ciepło. Zobaczcie jakie porzeczkowe kreacje wybrałyśmy tym razem. Zapraszamy! Codziennie czy od święta? A może tylko w weekendy? Nie wierzę(...)robię jedynie jeśli zjadam obiad w restauracji. Niemal zawsze rezygnuję z deseru, który od lat sprowadza się najczęściej do kiepskiej jakości tiramisu, suchego kawałka tortu czy podgrzanych w mikrofalówce naleśników z nutellą... Deser czeka w domu. Taki jak lubię - uszyty na miarę naszych zachcianek. Latem najczęściej królują w nim maliny i porzeczki. Czerwone z kokosem w tartaletkach, czarne
KUCHARNIAKto z Was lubi śniadania na słodko? U mnie takie bywają bardzo rzadko niestety. Dlatego teraz skorzystałam z okazji i przygotowałam przepyszne racuchy z jabłkami i
Magiczne Życie MartySkładniki: ok. 2 szklanek mąki, 3 dag świeżych drożdży, Szklanka ciepłego mleka, 1 duży jogurt, 1 łyżka cukru, 1 jajo Musli około 4 łyżek 1 Jabłko
Bon Appetit Małgorzatywersji z pysznym lemon curdem, ale sprawdzi się też dżem morelowy. Lemon curd przygotowałam ze sprawdzonego przepisu z Moich Wypieków. To co zostanie, z powodzeniem można wykorzystać np do naleśników lub zmieszać z mascarpone i przełożyć inny słodki wypiek. Z jednej strony jestem z ciasteczek zadowolona, z drugiej – wolę raczej te mniejszych rozmiarów, takie na 1-2 kęsy(...)masła Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy oba cukry oraz żółtka, początkowo składniki siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy kwaśną śmietanę. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzone ciasto partiami wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie. Za pomocą foremki w kształcie
Smaki Na Talerzudzień jeść też coś trzeba. Jako że orzechów nastał czas :D warto robić sobie z nich nie tylko mleko ale np. kremy/pasty do smarowania, które możemy wykorzystać np. do naleśników, zwykłych kanapek/bułek czy jakiegoś chrupkiego pieczywa. Mój ostatni krem z orzechów laskowych wyszedł tak smakowity, że koniecznie muszę go Wam pokazać, może będziecie mieli chęć też taki zrobić(...)blendujemy wszystko jeszcze raz. Powinien wyjść puszysty krem o konsystencji pewnego serka na "A", który cudownie lekko rozsmarowuje się np. na świeżo upieczonych bułeczkach drożdżowych (przepis na uniwersalne ciasto drożdżowe tutaj ). Do tego szklanka mleka użytego do produkcji kremu (albo nawet 2 bo jest pyszne!) i super śniadanie/drugie śniadanie/kolacja gotowe. Kremu oczywiście zostaje, spokojnie można go używać
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEuwielbiam! ). Dziś mam dla Was przepis na takie naleśniki , o których pewnie większość z Was jeszcze nie słyszała, a mianowicie na Hui two-layer crepes – czyli chińskie naleśniki dwuwarstwowe. Smakują rewelacyjnie i fajnie wyglądają! Oczywiście absolutnie nie trzeba ich podawać w formie roladek, tak jak ja! Śmiało można zajadać w formie placków z ulubionymi dodatkami! Polecam! Warto(...)minut. 2 warstwa: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, wodę oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. CAŁOŚĆ: Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem. Wylewamy cienką porcję 1 ciasta na całe dno, smażymy ok. 1 minutę. Zalewamy cienką warstwą 2 ciasta, smażymy przez ok. 2 minuty, a następnie delikatnie odwracamy i smażymy kilkanaście sekund ( do ścięcia ). Tak robimy z pozostałym ciastem
Ostra na Słodko