ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:290/415)

Przepis #153 Truskawkowy Czekokrem 113

się zdecydowanie za szybko... plusem jest to, że można je przechować w postaci dżemów, konfitur czy mrożonek na jesienno-zimową porę. Truskawki idealnie sprawdzają się do robienia koktajli czy ciast, ale równie dobrze można je w ykorzystać do zrobienia domowego czekokremu. Co prawda najlepiej go zjeść w ciągu kilku dni więc do zimy raczej nie przetrwa ale może nam urozmaicić(...)dodajemy do truskawek. Całość dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy kakao oraz syrop daktylowy. Ponownie blendujemy dokładnie łącząc wszystkie składniki.  Czekokrem z truskawkami świetnie sprawdzi się do smarowania naleśników czy placuszków a także jako sos do lodów. Przechowujemy go w lodówce.  Smacznego

Health-Fit-Life
TOP 50 - Gadżety kuchenne, które chciałabyś mieć! 180

Maszynka do lodów (163,99) 23. Wstrzykiwacz do marynaty (69,00) 24.Wskaźnik ugotowania jajek (25,00) 25. Obieraczka do czosnku (11,40) 26. Regulowany wałek do ciasta (119,00) 27. Nożyce do jajek (35,00) 28. Komplet owocowych przyborów (49,00) 29. Wałek z ozdobami (47,60) 30. Krajacz do melona (7,80) 31. Krajacz do sałaty(...)Osłonka na palce (21,90) 46. Foremki do jajek w koszulce (59,80) 47. Wyciskacz do tubek (5,90) 48.  Zestaw do szaszłyków (14,80) 49. Foremka do naleśników (38,90) 50. Oddzielacz żółtka od białka (27,80) Przedstawione gadżety kuchenne pochodzą ze sklepów

Tradycyjna Kuchnia
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 223

greckim, dodajemy 3 łyżki wody mineralnej, przesianą mąkę kokosową, szczyptę soli, oregano, bazylii i pieprzu – wszystko razem dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie natłuszczamy i układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Zalewamy ciastem, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 15-17 minut. Pulpę pomidorową podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, bazylię oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Przygotowanym sosem smarujemy(...)żadnym miejscu nic nie przywarło, nic się nie przykleiło, nie przypiekło, a cała pizza upiekła się równomiernie i była idealnie wypieczona. Tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku naleśników ( zwykłych, jak i kakaowych, które jak wiemy lubią się przypiekać i wyjątkowo szybko przypalają ), omletu i mięsa. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy

Ostra na Słodko
Omlet Kaiserschmarrn 178

tuczące czy wybitnie niezdrowe danie, wręcz przeciwnie, moim zdaniem to jedno z lżejszych i najbardziej sytych śniadań jakie znam. Mała Tosia jest wielbicielką placków wszelkich, to ma po mamie, naleśniki kręcą ją znacznie mniej, a klasyczne omlety ledwo podziubie. Ten omlet natomiast wywołał w niej jakieś dzikie szaleństwo, ponieważ po raz pierwszy pochłonęła śniadanie szybciej niż ja. Może(...)żółtkami i również ubijamy, aż ładnie zjaśnieją. Przekładamy następnie ubitą pianę z białek do masy żółtkowej i powoli mieszamy, żeby się połączymy. Pod koniec wsypujemy sporą garść rodzynek. Ciasto wykładamy na dobrze rozgrzaną patelnię i na małym ogniu pod przykryciem smażymy aż spód będzie porządnie sztywny, a wierzch lekko się zetnie. Następnie przewracamy na  drugą stronę i smażymy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zapiekanka z cukinii 197

tematyczne przepisy. Jakoś „nie czuję” tej atmosfery. Postrzegam to też tak, że jeżeli bym miała ochotę na babę to nawet w maju bym ją sobie upiekła, choć to kolejne ciasto, którego fanką nie jestem. W okresie świątecznym po prostu staram się trochę rozpieścić i zrobić jakiś smaczny słodki wypiek czy sałatkę. I takie przepisy zechcę Wam pokazać po Świętach(...)kuchni włoskiej Kamis ½ szklanki przecieru pomidorowego Bazylia Oregano Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię umyć, obrać, pokroić na podłużne plastry. Posypać przyprawą włoską. Patelnię (ja użyłam tej do naleśników) posmarować olejem za pomocą pędzla. Ułożyć na niej cukinię i podsmażyć z obu stron. Następnie połowę wyłożyć na dnie kokilek. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na patelni

Fabryka pomysłów
Bezglutenowy omlet biszkoptowy z chia 159

  Omlet biszkoptowy to idealna propozycja na codzienne śniadanie. Jeśli dodamy do tego jeszcze nasiona chia i sezonowe owoce to mamy lekki, zdrowy i przepyszny posiłek

Kuchnia bezglutenowa
Piernikowy omlet 214

Jesienna euforia jest już w powietrzu, ale również w naszych mieszkaniach. Święta bożego narodzenia zbliżają się coraz bliżej..., więc pora na świąteczne smaki i zapachy w

Truskawkowa Fiesta
Podpłomyki z pieca 177

Uwielbiam takie przekąski, szczególnie serwowane na ciepło. Postanowiłam, że wezmę udział w wypiekaniu na śniadanie i wspólnie z innymi blogerami przygotuję podpłomyki. Co prawda miały być

Magiczne Życie Marty
Co Ci do głowy strzeliło czyli skąd pomysł by prowadzić blog? 260

Skąd blog? Pomysł na mój pierwszy blog powstał gdy pewnego dnia chciałam się sama przed sobą schować w kuchni. Pasjami smażyłam naleśniki, gotowałam buliony i piekłam sterty babeczek. I cóż z tego,że potrafiłam zrobić kilkuwarstwowy tort skoro bywało,że gotowanie zwykłego rosołu  z koleżankami (trzy osiemnastki w kuchni) skutkowało grą w kamień-papier-nożyce,która dzwoni(...)Mogę potrząsać patelnią czy nie? Co oznacza doprawić do smaku i jak interpretować "dodać tak na oko". Ile gram to szczypta? Co tak naprawdę kryje się pod idealną konsystencją ciasta na chleb. I jak to jest z tym całym zakwasem? Czy naprawdę wielką filozofią jest zrobić schabowe? Mleko a mleczko kokosowe wtf... Potem pomysł nieco podupadł,a ja zostawiłam blog

U Fiolki
WELSH CREMPOG CZYLI WALIJSKIE NALEŚNIKI 178

Bardziej podobne do polskich racuszków na maślance niż do naleśników ... trochę jak angielskie pancake's, nieduże, puszyste. Mogą być na drożdżach (chociaż ten składnik stosowany jest już bardzo rzadko) lub z niewielkim dodatkiem sody (proszku do pieczenia). Walijczycy lubią je zjadać ułożone w wysoki stosik i polane Golden Syrup (złocistym syropem), lub posypane cukrem. Kroją je wtedy na kliniki(...)skórka otarta z 1 sparzonej cytryny olej do smażenia (lub sklarowane masło ) Wykonanie:  Jest bardzo proste. Wszystkie skłądniki mieszamy w misce. Możemy to zrobić np. rózgą. Odstawiamy, aby ciasto "odpoczęło" na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy niewielką ilość masła na patelni i smażymy niewielki, ogrągłe placuszki z onu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Placuszki kapuśniaczki 68

Placuszki kapuśniaczki Świetne do czerwonego barszczu. Rumiane, mięciutkie w środku oraz pysznie chrupiące z zewnątrz placki z kiszonej kapusty. Możemy je podać z ulubionym sosem np

Blog z Apetytem
PLACUSZKI ŚNIADANIOWE Z BORÓWKAMI 125

Śniadania wcale nie muszą być nudne, a ich przygotowanie długie i trudne ! Puszyste i sycące placuszki idealnie komponują się ze świeżymi owocami lub domowym dżemem ☺ SKŁADNIKI

Marcepanowa kuchnia
Zielona zupa cukiniowa 203

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami i serem. 324

Zazwyczaj smażę placki ziemniaczane bez jakichkolwiek dodatków. Dzieciakom najbardziej smakują obsypane cukrem. Tym razem przygotowałam wersję z nadzieniem pieczarkowo-serowym. Zakładałam, że za farsz będą robić

zadanie-gotowanie
Domowe placki tortilla 14884

Każdy chociaż raz w swoim życiu próbował tortilli. Jedni zakochują się w niej od pierwszego kęsa inni od drugiego. Przyznam, że nie znam nikogo, kto by

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placki jogurtowe z brzoskwiniową salsą 199

Zapraszam dzisiaj na pyszne i delikatne placki z brzoskwiniową salsą. Wykorzystałam do nich domowe brzoskwinie w syropie klik . Składniki: 2 szk mąki pszennej 0,5 szk

Ala piecze i gotuje
Kawowa legumina z wiśniową frużeliną 172

Leguminą nazywano dania mączne, przeważnie na słodko, które można było podać na podwieczorek. Najczęściej były to różne rodzaje budyni, kasz, sufletów, podawanych z owocowymi sosami, konfiturami czy świeżymi owocami. Naleśniki i racuchy też zaliczano do legumin. Nie znajdziecie więc jedynego i słusznego przepisu na leguminę 😊 Na blogowym facebooku wywiązała się nawet ciekawa dyskusja na tema legumin , zajrzyjcie. Moja legumina(...)garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kawą. Zestawić z ognia, wsypać mąkę mieszając energicznie cały czas. Powstanie dość gęsta masa, podobna do tej, jaką robi się do ciasta parzonego np. do karpatki. Masę wystudzić. W tym czasie przygotować foremki. Ja użyłam średniej wielkości kokilek do zapiekania. Należy je wysmarować dokładnie masłem i obsypać kaszą manną. Leguminę będziemy gotować

Codzienna kuchnia niecodzienna