Kochani witam po kilkudniowej przerwie. Obóz w Wiśle w 100% udany, odpoczywałam trenując i spędzając czas z super ekipą. Jak to ostatnio pewna osoba napisała- "odpoczynek
Nastoletnie WypiekanieSwojego czasu bardzo smakowały mi desery z użyciem twarogu – wszelkiego rodzaju serniki, naleśniki czy placki z dodatkiem białego sera były moją wielką miłością. Dlatego też nie widzę powodu, aby w powyższych deserach nie użyć tofu, które jednak warto nadkwasić odrobiną soku z cytryny, dzięki czemu uzyskasz efekt podobny do tego twarogowego, jednak bez charakterystycznego mlecznego posmaku. Nie pasuje(...)łyżki soku z cytryny 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia świeże owoce lub syrop klonowy do podania Wszystkie składniki, poza olejem, przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj łyżką porcje ciasta. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż brzegi przestaną być surowe (około 1-2 minut), po czym odwróć na drugą stronę
Roślinna - blog wegańskiprostu gapić się na wodę. Kawa, sernik i lody Jako mieszkanka Barcelony, bez zastanowienia, zaczynałabym dzień od odwiedzenia kawiarni Cup&Cake. Najlepsze cappuccino i do tego serniczek na cieście red velvet – no niebo! To nie jest tylko kawiarnia. Poza fantastyczną kawą i babeczkami o tysiącu smakach, znalazłam tosty, pancakes czy sałatkę. Mają 6 takich kawiarni/restauracji rozsianych po całym(...)podkręca mi apetytu, jak klimatyczne miejsca pachnące bekonem i jajkami. Trafiliśmy na bistro, gdzie śniadanie było wykwintne. Milk Bar&Bistro – ta popularna restauracja skusiła Nas amerykańskimi naleśnikami z bekonem, jajkami po benedyktyńsku z sosem holenderskim, oraz pieczonymi ziemniaki, z których oskubał mnie mój luby. Co prawda, nie jest to duże miejsce. Nawet sąsiadując z nieznajomymi ramię
Pink EnvelopePierwszy weekend Nowego Roku rozpoczęłam od pysznego śniadania. A co może być lepszego od puszystych placuszków ze słodkim i aromatycznym sosem pomarańczowym? Jak dla mnie
Bon appetit mon amieSkładniki (na 4 porcje) na ciasto naleśnikowe: - 1 jajko (ok. 60 g), - szklanka mleka (ok. 200 ml), - ¼ szklanki wody (ok. 50 ml), - szklanka mąki pszennej razowej (ok. 130 g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 12 g), - szczypta soli, - 1 łyżka kakao (ok. 10 g), - 1 łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g). na nadzienie: - serek śmietankowy President 4 % tłuszczu(...)masy olej rzepakowy, mąkę, kakao, cukier puder i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 3. Mieszamy serek z cukrem pudrem i ziarenkami laski wanilii. 4. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 5. Naleśniki nadziewamy serkiem i dekorujemy owocami. Czekoladowe naleśniki z owocami bogate są w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDziś klasyka, czyli puszyste amerykańskie naleśniki, które smaży się na suchej patelni i tradycyjnie podaje z dużą ilością syropu klonowego. W domu bardzo je lubimy zwłaszcza z kremowym serkiem, owocami i miodem, są idealne na leniwe śniadanie :) SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli(...)dodać cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie wymieszać. 2. W drugiej miseczce wymieszać mleko, olej i jajko. 3. Przy pomocy trzepaczki połączyć mokre składniki z suchymi ( ciasto będzie dosć gęste). 4. Przy pomocy łyżki lub niedużej chochli formować pancakes'y i smażyć na suchej patelni na złoto brązowy kolor. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno przywierało do patelni
DefinicjaSmakuTo chyba jedne z moich ulubionych bezglutenowych placuszków na śniadanie. Mają delikatnie orzechowy posmak przeplatający się ze słodkim bananem. Na żywo ich zielony kolor jest bardziej
Mienta blogWidząc ten przepis na blogu Grażyny nie mogłam go nie wypróbować. Nigdy, przenigdy nie jadłam placuszków w tak orzeźwiającej wersji szczególnie trafionej na letnie gorące dni
Kuchenne aromatyStrukturalnie wszystko się odliczyło. Mąka. Jajka. Mleko. Oryginalnie. Winny być rodzynki. Jest żurawina. Bo ich nie lubię. No, może nie przepadam. Pewnie i tak bym je
bastalenaNazwałam je ruskie, bo naleśniki wypełniłam farszem, którego używam do ruskich pierogów. Ruskie krokiety Składniki na naleśniki: 250 g mąki 3 jajka 250 ml mleka woda
Kulinarne przygody Gatityjuż kiedyś tortille, a dziś zaproponuje Wam Wiosennego Domowego Kebaba z nowalijkami. Mam nadzieje, że tak jak nam, tak i Wam przypadnie do gustu. Zapraszam! Udanego dnia!" Składniki na ciasto: 4 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko dip jogurtowy: 1/2 szklanki jogurtu 1 łyżeczka posiekanego koperku 3 rzodkiewki sól pieprz pół ząbka czosnku dodatkowo : młoda sałata 2 pomidorki liście(...)mnie pszenna. Dodajemy mleko, jajko i szczyptę soli, wszystko energicznie mieszamy trzepaczką. Z powstałej masy smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy na złoty kolor cienkie placki - naleśniki. Schab myjemy i osuszamy, lekko nacinamy tworząc poprzeczne paski (ale nie oderwane od siebie) solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po zdjęciu
Słodkie PrzyjemnościKieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym – prosty, a zarazem oryginalny pomysł na obiad, czy kolację. Bazą tego dania są naleśniki oraz idealne jajka sadzone, o których
Kulinarne PrzebojeSkładniki 375 ml słodkiego mleka 125 ml wody 2 jaja 30 dag mąki pszennej 1 łyżeczka cukru olej kokosowy do smarowania patelni – lub
w mojej kuchniSKŁADNIKI: OK 12 SZTUK 2.5 szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka 0.5 szklanki zimnej wody 2 jajka duże 1/2 łyżeczki przypraw: chilli, pieprz, sól, zioła prowansalskie
Gotowanie PatkiNormal 0 21 Jajka –2-3 szt Mleko – 250 ml Mąka pszenna – 250 g Cukier waniliowy Cukier – 3 –4 łyżki Cynamon – ½ łyżeczki Proszek do pieczenia – 1
Camilla w kuchniPo udanej próbie zrobienia tortilli pszennej (przepis możecie znaleźć tutaj: http://www.bullio.pl/?p=525 ), przyszła pora na tortillę razową. Próba okazała się bardzo udana Tortilla jest smaczna
BullioWam też lato kojarzy się z goframi? Mój S uwielbia wszystkie smakołyki z bitą śmietaną więc musiałam zrobić i gofry. Przepis na nie mam z bloga
Magiczne Życie MartyNaleśniki po sudecku - z jagodami Nazwałam je mianem sudeckich, gdyż są obowiązkowym daniem karty w każdym sudeckim schronisku. Na szlaku zamawiam ZAWSZE :) Zdjęcia z
Słodka sielankanajwygodniejsza, najszybsza w wykonaniu przekąska do pracy lub szkoły. Dla niektórych ulubiona na śniadanie, podwieczorek albo kolację. Osobiście najczęściej zjadam chleb na śniadanie, gdy brak mi czasu na przyrządzenie naleśników lub jogurtu. Ratuje mnie też, kiedy córeczka zgłodnieje między posiłkami. Generalnie staram się, by chleba nigdy w domu nie zabrakło. Zawsze dbam, aby było to możliwie najzdrowsze pieczywo(...)ziarna w domu. Do wykonania tego chleba potrzebny jest bardzo silny blender (typu blendtex lub vitamix). Jeśli takiego nie posiadacie, możecie dodać więcej wody i przyrządzić bardziej płynne ciasto, a następnie dodać ulubioną mąkę. Polecam ten chleb, bo jest magiczny. Dlaczego? Bo rośnie bez zakwasu czy drożdży, jest zwarty, nie kruszy się zbytnio, ładnie się kroi i jest pyszny
Jeść, by żyć w zdrowiuwłaśnie ziemniaczanych. Robi się je szybko, można wykorzystać jako dodatek wszystko, co się ma pod ręką. Podawane w wersji słodkiej czy wytrawnej, smakują niezaprzeczalnie. Osobiście wolę je bardziej niż naleśniki. Postanowiłam je urozmaicić, podając do nich słony sos z sera gorgonzola. Dodatkowo, zamieniłam bułkę tartą czy też mąkę pszenną na ich zdrowszy odpowiednik - mąkę orkiszową. Smakują rewelacyjnie, a serowy(...)grubej tarce, razem ze skórką. Posypuję odrobiną soli (uwaga, bo sos będzie słony), aby warzywo puściło sok. Następnie mocno wyciskam cukinię z wody. Wbijam jajka, dodaję tyle mąki, by ciasto miało klejącą konsystencję jak placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzewam dość sporo oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładam porcję ciasta, spłaszczam i smażę z obu stron na piękny, brązowy kolor. Każdy placek
W kuchni Karmel-itkiW polskiej kuchni chyba w każdym domu królują pierogi. Jest to nasza narodowa potrawa która ma swoje tradycje. Farsze do pierogów mogą być przeróżne. W
wesoła kuchniaBardzo lubię naleśniki, zwłaszcza te w zdrowym wydaniu. Nie używam w swojej kuchni białej mąki, dlatego też próbuję z różnymi mąkami. Dziś padło na mąkę orkiszową
Oka w rosole czyli KaFka gotujemacie pomysłu co zrobić z resztkami kaszy po obiedzie lub warzywami z zupy, albo po prostu potrzebujecie szybko zrobić obiad? Znudziły się Wam naleśniki? Nic prostszego – przygotujcie te przepyszne warzywne placuszki. Ciepłe, aromatyczne podane z surówką (a jeżeli chcecie, można do nich zrobić jeszcze sos no grzybowy) skradną Wasze serce i rozpieszczą podniebienia! Do przygotowania ok 10 placuszków(...)połączenia składników i za pomocą łyżki umieszczamy na rozgrzanej patelni z odrobina tłuszczu. Smażymy na małym ogniu ok 3-4 minuty z każdej strony. Najlepiej nakładać małe porcje ciasta wtedy łatwiej będzie obracać placuszki. Podawać gorące, najlepiej smakują w towarzystwie surówek albo sałat. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieSłynne amerykańskie pancakes wzbogaciłam o polski składnik- twaróg, co moim skromnym zdaniem wyszło im na dobre, nie tylko jeśli chodzi o smak, ale też wartości odżywcze
Smakowity Blog KulinarnyDomowa nutella brzmi smakowicie, prawda? Popularny krem czekoladowo-orzechowy smakuje niemal każdemu. Jest pyszny, jednak w kupnej nutelli dwa główne składniki to cukier i olej palmowy
Poezja smakuJeszcze nie tak dawno wyśmiałabym każdego, kto powiedziałby mi, że będę lepić pierogi z kapustą i grzybami na święta. Próbowałam się ich nawet pozbyć na rzecz
Pełny talerzWakacyjne śniadanie? Zimne mleko i owocowe placuszki - zdecydowanie moje smaki! Bo ile można jeść naleśniki? :) Dziś moją propozycją są właśnie placuszki śniadaniowe z MIRABELKĄ. Bardzo wiejskie owoce kojarzące mi się z prababcią i drewnianymi domkami za które chodziłam w poszukiwaniu tych małych, żółtych owoców. Dla niektórych owoc dzieciństwa, dla innych znienawidzony smak PRL-u. Jedni twierdzą, że mirabelki(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i jogurt, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Mirabelki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki. Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu
Słodkie Przyjemnościżurawinie. Choć na surowo niezjadliwa, po upieczeniu staje się idealnym dodatkiem do słodkich ciast - kwaskowa, pyszna! W dodatku ten kolor... Sami powiedzcie, jak tu jej nie kochać...? Po upieczeniu ciasta została mi odrobina, i zastanawiałam się, co z niej przygotować. Najprościej byłoby upiec kolejną blondynkę, ale... Chciałam poeksperymentować, poszukać nowej pary dla żurawiny. Z pomocą przyszła mi Kabamaiga(...)Jednak curd - przynajmniej dla mnie - jest nieprzetłumaczalny. Ma coś z budyniu, ale jednak jest delikatniejszy. Coś w rodzaju kremu, ale to jednak nie ta konsystencja. Curd jest świetny do naleśników, jako nadzienie do babeczek, idealny jako wykończenie sernika. Standardowo - kojarzy mi się z cytrynami, ewentualnie pomarańczami. Widziałam jednak na blogach, że dziewczyny eksperymentowały z nim na różne sposoby
Pożeraczka, czyli raz adobrze