ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:178/415)

Naleśniki z pomarańczami 186

Zainspirowany blogiem Szymona  http://pimpmypancakes.blogspot.nl/   postanowiłem na dzisiejszy lunch przygotować sobie naleśniki.  Miałem pod ręką pomarańcze, więc pomyślałem, że będzią idealnym uzupełnieniem tego dania.  Składniki na ciasto: Półtora szklanki mąki Szklanka mleka Jajko 2 łyżki cukru łyżka oleju do smażenia szczypta soli Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ją z solą i cukrem, dodajemy jajko(...)mleko. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, gdy ciasto będzie za gęste dolewamy więcej mleka. Pomarańcz kroimy w plasterki,  ja użyłem tylko 4 plasterki, a z reszty pomarańczy wycisnąłem sok na patelnie dosypałem łyżkę cukru, gdy  powstał syrop dodałem plasterki owoców . Naleśniki składamy i polewamy je sosem dodajemy plasterki pomarańczy do dekoracji. Smacznego PS. Wasze komentarze

cookpl
PIECZONE NALEŚNIKI Z MASŁEM Z PIECZONYCH KUREK 115

kurkowe. Mieszamy. Piekarnik oraz patelnię lub naczynie żaroodporne nagrzewamy do 200 st C. Jak naczynie będzie gorące smarujemy je 2 łyżkami oleju. Wylewamy ciasto naleśnikowe i pieczemy do uzyskania złocistego koloru ok 15 minut. Na upieczonego naleśnika dodajemy masło kurkowe, 2 łyżki creme fraiche oraz grzyby w sosie. #krakus, #smacznieiszybko

Kuchnia w oparach
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 163

renklod, z dodatkiem cynamonu, wanilii, kwaskowatych mirabelek w kolorze ciemnego fioletu i odrobiny pikanterii w postaci anyżu. Abyśmy mieli słodkie i miłe poranki, przy ciepłej bagietce, toście czy też naleśniku z tą konfiturą ;-) SKŁADNIKI: - 2 kg dojrzałych i fioletowych renklod - 70 g ciemnych mirabelek  - 850 g cukru (możesz użyć pół na pół z brązowym) - 1/2 laski wanilii - 2 gwizdki(...)nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki.  A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego

SMYKWKUCHNI
Pizza z jajkami. 161

Pizza w nieco innym wydaniu. Ciasta nie posmarowałam sosem pomidorowym, a jedynie posypałam dwoma rodzajami sera. Powinnam się tu jednak trochę bardziej postarać i więcej uwagi poświęcić równomiernemu rozłożeniu sera. Następnym razem będzie lepiej, obiecuję :) W lodówce miałam jeszcze kilka plastrów szynki parmeńskiej. Wobec tego i ona znalazła się na mojej pizzy. Wszelkie zamienniki dozwolone(...)najważniejszy składnik tego tygodnia - jajko! "Posadzone" na szczycie ;) Pizza ma swoje święto 9 lutego. W tym roku zbiegło się ono z dniem  naleśnika , dlatego celebrację odłożyłam w czasie i to prawie o miesiąc. Składniki: Ciasto 500 g mąki 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru

zadanie-gotowanie
naleśniki budyniowe... 197

gładką, dość rzadką masę, ciasto odstawić na 30 minut aby składniki napęczniały patelnia 22cm naleśnikarka posmarowana olejem i mocno rozgrzana, nalać chochelką porcję ciasta smażyć około 2 minuty z jednej strony po obróceniu łopatką do naleśników smażyć na złocisty kolor - naleśniki są delikatne, miękkie, nam smakują do nadzienia słodkiego i wytrawnego...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 441

pieczarek 400 g żółtego sera 2 duze cebule sól majeranek oraz jajka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować aby nie było grudek i odstawić. Ciasto nie powinno być zbyt gęste aby podczas smażenia swobodnie rozpływało się po patelni. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce(...)zeszklić cebulę następnie dodać starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę, do smaku doprawić solą i majerankiem. Odstawić do wystudzenia. Z przygotowanego wczesniej ciasta usmażyć nalesniki. Do wystudzonych pieczarek zetrzeć ser żółty i wymieszać. Farszem posmarować naleśniki i zwinąć w krokiety. Gotowe krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Wyszło

Monia miesza i gotuje
Wyśmienite, orkiszowe naleśniki dyniowe 204

Skoro jest jesień i mamy pełno dyń wokoło, uwielbiam je w każdej postaci to czemu by nie zrobić naleśników z ich udziałem? I to nie z farszem dyniowym, gdyż nie byłoby to takie trudne, ale z dynią jako składnik ciasta! Są wyśmienite, świetnie komponują się z musem jabłkowym lub musem jabłkowo-dyniowym (zdjęcie z propozycją podania poniżej). Idealne(...)Wychodzi z nich ok. 15 naleśników - a wszystko zależy od ich grubości. Jeden naleśnik bez dodatków - 70kcal. Składniki:   - 575ml mleka sojowego - 170g mąki orkiszowej - 100g puree z dyni - 2 jajka - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą blendera lub bez. Ciasto mieszamy (przed każdym kolejnym smażeniem

Be Fit Be Strong
Naleśniki z wiśniami 143

Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Do smażenia następnych naleśników nie trzeba na patelnię dodawać już tłuszczu. Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Naleśniki orkiszowe z kabaczkiem i pomidorami 216

Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Do smażenia następnych naleśników nie trzeba na patelnię dodawać już tłuszczu. Składniki na farsz: 700g kabaczka po obraniu (może być też

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
krokiety z szynką 137

zapas wędliny. Naleśniki na krokiety robię na wodzie, z małym dodatkiem mleka żeby były cieniutkie i delikatne. Smażę je na patelni bez tłuszczu, tylko z jednej strony żeby dobrze się sklejały podczas zwijania. Polecam zrobić większą ilość i zamrozić przed panierowaniem lub zamrozić już usmażone w panierce a potem odgrzać w piekarniku.  Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki(...)ząbek czosnku łyżka oleju pieprz słodka i ostra papryka dodatkowo: mąka, jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Składniki na ciasto zmiksować i odstawić aby trochę zgęstniało. Na teflonowej patelni smażyć bardzo cienkie naleśniki (grube będą się łamać przy zwijaniu) z jednej strony, smażyć do momenty aż górna warstwa będzie ścięta i nie surowa. Naleśniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krokiety z mięsem 281

aromatyczne mięso i chrupiące naleśniki a do tego jeszcze ciepły barszczyk :) myy pycha :)                                      Zapraszam :)  Składniki na ciasto naleśnikowe : 200 g mąki(...)czosnku granulowanego Skworcu Panierka : Bułka tarta Jajka  Oliwa do smażenia Wykonanie : Do mleka dodać wodę , sól, 1 łyżkę oliwy i mąkę wymieszać mikserem żeby nie było grudek. Smażyć naleśniki na złoty kolor. W rondlu rozgrzać oliwę( kilka łyżek) , dodać mięso  startą cebulę i przyprawy do smaku. Usmażyć. Mięso przełożyć do malaksera i troszkę zmiksować  jeśli będzie

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki z serem i karmelizowanymi pomarańczami 202

prawie w każ dą sobotę na śnia danie pojawiają się u mnie naleśniki. Pojawiają się i znikają, ponieważ moja ro dzina jest mega naleśnikożerna :) Tym razem oprócz tra dycyjnego sera z cynamonem jako na dzienia, proponuję polać je kwaskowym sosem z pomarańczy. Spróbujcie :) Skła dniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej szczypta solo 2 jajka w temperaturze pokojowej(...)czasu mieszamy do momentu skarmelizowania.  Stu dzimy. Patelnię rozgrzewamy z  o drobiną masła. Wylewamy porcję ciasta naleśnikowego i smażymy z obu stron. UWAGA! Ciasto bę dzie bar dzo delikatne, więc warto używać dużej szpatułki do przewracania. Na przygotowane naleśniki wykła damy ser, zwijamy je i oblewamy ciepłymi pomarańczami. Smacznego

ChilliJemy
Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym 210772

szkl maki 2 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki oliwy plus oliwa do smażenia sól  Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka. Smażymy na niewielkiej ilości oleju . Farsz do naleśników: 1,5 kg ziemniaków 1 czerwona cebula pieprz, sól, 2 łyżki masła oliwa do smażenia. Gotujemy ziemniaki, na małej patelni

Smaki Edyty
KROKIETY Z MIĘSEM I GRZYBAMI 175

wodę. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przekładamy do miseczki. Do ostudzonego farszu dodajemy tarty parmezan i dokładnie mieszamy. NALEŚNIKI : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka i mleko. Mieszamy używając rózgi, aż otrzymamy gładkie ciasto bez grudek. Jeśli mamy czas, odstawiamy na 20-30 minut, aby odpoczęło.  Stopniowo dolewamy wodę i mieszamy do połączenia składników. Powinniśmy(...)patelni. Na środek nieco uniesionej patelni wlewamy porcję ciasta i poruszamy nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno. Smażymy przez około 1 minutę, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 1/2 minuty, do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerz. Na każdy naleśnik nakładamy pełną łyżkę farszu, rozsmarowujemy równą, cienką warstwą po całej powierzchni i ciasno zwijamy

cool and minty
Orkiszowe nalesniki z musem rabarbarowym 205

jogurt naturalny listki świeżej mięty kilka groszków gorzkiej czekolady/ 1-2 kostki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Jeśli ciasto  jest zbyt gęste dolewamy więcej wody, jeśli zbyt rzadkie dosypujemy więcej mąki. Naleśniki smażymy na suchej nieprzywierającej patelnie po ok. 30 sekund z każdej strony. Rabarbar dokładnie myjemy

DefinicjaSmaku