D ziś Dzień Dziecka, więc cofamy się parę lat wstecz i wspominamy nasze ulubione dania! Ja, gdy byłem mały, mogłem wcinać naleśniki trzy razy dziennie: na
Food Squarełego twarogu 3 łyżki masła 50 g.sera żółtego startego ****************************** 1 . Mąkę , piwo , mleko i oliwę ubić trzepaczką . Wymieszać z jajkami i solą . Odstawić ciasto na 30 minut .Na patelni usmażyć cienkie naleśniki . 2 . Cukinię umyć i pokroić w cienkie słupki . Cebulę obrać , posiekać .Boczek pokroić tak jak cukinię . 3 . Fetę i twaróg rozdrobnić widelcem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBiałko ubić na sztywno i wmieszać do masy za pomocą drewnianej łyżki (wg mnie nie trzeba ubijać białka, ale to była interpretacja Tomka, ubił). Konsystencja ciasta na placuszki powinna być gęstsza, niż na naleśniki. Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, około 2 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jogurt wymieszać z miodem
DietologBardzo smaczna i zdrowa wersja naleśników wytrawnych bez dodatku mleka i mąki pszennej. Ciasto z mąki z ciecierzycy ma bardzo ciekawy, lekko orzechowy smak, zaś klasyczne nadzienie ze szpinaku posmakuje każdemu (kto lubi szpinak i czosnek :-). W przepisie nie ma soli oraz cukru. Jest to propozycja zdecydowanie nie tylko dla alergików
AniaGotuje.plMożna oczywiście wykorzystać również przepis na naleśniki kukurydziane, jednak ta wersja również jest smaczna :) CIASTO NALEŚNIKOWE - 200 g mixu mąk bezglutenowych 2 szklanki wody (dodaję zimną, gazowaną) 2 jaja łyżka oleju szczypta soli Składniki zmiksować razem na jednolitą masę. Smażyć na nagrzanej patelni. Mój FARSZ skłądał się z : podsmażonych pieczarek podsmażonej cebulki oraz podsmażonego mielonego mięsa (drobiowego
BezglutenowaIzabelaasze naleśniki będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne, jeśli do ciasta naleśnikowego dodamy trochę cukru waniliowego, najlepiej takiego z naturalną wanilią. Cukier z naturalną wanilią możemy zrobić sobie sami, wystarczy wsypać do słoika około 25 dkg cukru kryształu, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki jedną laskę wanilii, słoik zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. Co pewien czas wstrząśnij słoikiem, aby aromat
Przepisy i porady kulinarnejajkami. Powinniśmy uzyskać jednolite lejące się ciasto. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu – u mnie patelnia dosłownie wysmarowana jedynie tłuszczem, wylewamy małe porcje ciasta i ruchem patelni rozlewamy je tworząc kształt naleśnika (naleśniki powinny być w miarę cienkie). Naleśniki smażymy z obu stron na złoto. Zaraz po zdjęciu z patelni rozsmarowujemy na nich porcję słodkiego białego sera
Słodkie okruszkiCiasto: ~~~~~~~~~~~~~~ 2szkl.mąki 1 szkl.mleka 1szkl.wody przegotowanej 2 jajka sól olej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jajka roztrzepać z mlekiem i wodą.Dodać powoli trzepiąc ciasto- mąkę,sól i z 1 łyżkę oleju.Upiec naleśniki. Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~ 250g.serka homogenizowanego 1 cukier waniliowy 3 łyżki (można mniej)cukru 1 żółtko truskawki zmiksowane ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Serek zmiksować z żółtkiem ,cukrem i cukrem waniliowym.Dodać zmiksowane truskawki.Wszystko utrzeć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJeśli chodzi o baghrir, bardziej przypominają bliny, niż naleśniki. To przysmak kuchni arabskiej, przyrządzany z luźnego ciasta drożdżowego z mąki lub manny, są przepisy gdzie dodawana jest semolina. To właśnie drożdże są odpowiedzialne za masę dziur i dziureczek w plackach. 😊 Podawane w wersji słodkiej lub wytrawnej, zawsze na ciepło. I co godne uwagi
Dieta moja pasjatymi z profesjonalnych budek – i znalazłam! Teraz takie gofry przygotowuję w domu i przyznam się Wam, że kocham robić gofry tak samo, jak kocham naleśniki ! Sekretem chrupiących gofrów jest nie tylko dobre ciasto, ale i dobra gofrownica. Od jakiego czasu mam w domu sprzęt, w którym robię te wymarzone, niesamowicie chrupiące gofry …. a teraz dotychczasowy sprzęt zyskał
Ostra na SłodkoJest idealna nie tylko pierogów, jak wskazuje napis na opakowaniu, ale także ciast o bardziej zwartej strukturze czyli mokrych – ucieranych, jak marchewkowe, ciast kruchych, półkruchych i parzonych. Nadaje się do naleśników, omletów, makaronów oraz różnego rodzaju klusek , knedli i kopytek! Świetnie sprawdzi się również jako zagęszczacz do zup i sosów
Ostra na Słodkocukrem waniliowym, dolać mleko, dwie łyżeczki spirytusu a następnie stale miksując stopniowo dodawać mąkę. Teraz do masy dodać ubite białka, jednak na najniższych obrotach miksera. Ciasto jest ciut bardziej geste niż to na naleśniki. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wystarczy nalać go na wysokość 3 cm. Dolać resztkę spirytusu. Olej bardzo dobrze rozgrzać, tak jak na frytki (temp
Poezja Smaków - blog kulinarnycynamonu 4 łyżki cukru mąka (tyle ile przyjmie ciasto) olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować na końcu dodawać mąkę aby uzyskać konsystencje typowo naleśnikowego ciasta nie za rzadkie nie za gęste. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni na jednej łyżce oleju
Pychotkaaamiski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki FARSZ: Kapustę kiszoną zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka około 40 min, odcedzamy, zimną wyciskamy, kręcimy przez maszynkę razem z mięsem z rosołu,cebulę obieramy, siekamy
Wanilia i Kardamondługa przerwa "wakacyjna" była. Cóż, trochę miałam bieganiny, ale postaram się nadrobić zaległości :) Przeglądając moje kulinarne notatki odkryłam, że mam około 10 przepisów na ciasto naleśnikowe :) Jakoś tak jest, że jak robię naleśniki to za każdym razem z innej mąki, czasem wegańskie, czasem nie. Po prostu biorę to, co mam pod ręką ;) Rozpoczynam więc naleśnikową serię :) Dzisiaj prezdstawiam
pyszne zdrowości