ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:131/415)

placuszki z wątróbki 160

pokroić, posolić. Cebulę posiekać i usmażyć na złoto na oleju. Pod koniec dodać rozdrobniony czosnek. Mleko i jajka zmiksować. Dodać mąkę, pieprz, majeranek i papryki. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki ale nie kluskowate. Wrzucić do niego wątróbkę i cebulę, wymieszać. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany olej i smażyć powoli, żeby wątróbka w środku nie była surowa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pełnoziarniste pancakes 118

mleko. Całość miksujemy delikatnie aż ciasto będzie gładkie. Gęstość ciasta sprawdzamy za pomocą łyżki (jeżeli ciasto po niej spływa i pozostawia warstwę na wierzchu, ciasto ma odpowiednią gęstość). Na patelnię do naleśników (lub na zwykłą) nalewamy oliwy z oliwek i rozgrzewamy. Nalewamy niewielką ilość ciasta (jak na małe placuszki) i smażymy do przyrumienienia (2-3 minuty na stronę). Gotowe

Emcia Pichci
Wegańskie NALEŚNIKI Z HUMMUSEM i SUROWYM SZPINAKIEM 148

mąki pszennej razowej, dlatego do ciasta dodałam zdecydowanie więcej wody. Ile dokładnie? Nie wiem, na oko :) Tak, żeby naleśnik dobrze rozprowadzał się na patelni. Przyznaję się bez bicia, że każdy smażyłam na odrobinie oleju. Wyszły boskie, kilka zżarłam od razu, na sucho :D Teraz zaczynamy zmierzać do wyprodukowania tytułowego dania.  Każdy naleśnik smarujemy hummusem - gruuuuubo :)  Następnie na połowę(...)gotowe 2 sztuki układamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i rumienimy chwileczkę z obu stron. W międzyczasie szybko szykujemy następną porcję.  Już na talerzu na wierzch naleśników dokładamy jeszcze łychę hummusu i... SMACZNEGO :) Jednej rzeczy tylko żałuję i zrobię to następnym razem - z ugotowanej ciecierzycy warto zostawić porcyjkę całych groszków i włożyć je potem do środka

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI 135

żółtka 10dag.cukru pudru 2 op.cukru waniliowego sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Margarynę stopić,przestudzić.Mąkę,jajka,mak,szczyptę soli,mleko i 1 szkl.wody zmiksować na gładkie ciasto.Dodać margarynę,wymieszać.Ciasto wylewać porcjami i smażyć naleśniki z obu stron.Gotowe naleśniki trzymać w cieple.Truskawki pokroić na kawałki.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na parze,ostudzić.Dodać śmietanę oraz truskawki,delikatnie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Naleśniki groszkowe z botwinką i bryndzą | Naleśniki buraczane z warzywami 160

się przejadły. Dlatego zawsze staram się aby to danie było urozmaicone, a że kocham warzywa to musi być ich pełno. Nie tylko w farszu, ale także w cieście. Tym razem przedstawiam Wam naleśniki w moich ulubionych kolorach, różowym i zielonym. Groszkowo-miętowe i buraczane, nawet bez dodatków smakują świetnie, a z sezonowymi warzywami to już prawdziwa uczta. Jedne nadziane

Mienta blog
Dżem z cukinii, dżem cukiniowy 260

żeby zmienić zdanie. Jego smak zupełnie mnie zaskoczył, bo w sumie nie wiedziałam i tak, czego można się spodziewać. Jak dla mnie to idealny farsz do naleśników czy opcja na przekładanie ciasta. Przepis pochodzi od Ewy Wachowicz . A sekretem tego dżemu jest dodatek cytryny – skórki i soku i galaretki cytrynowej. Są przepisy na dżem bez dodatku galaretki

Mieszam w Garnku
Naleśniki na serwatce 159

rozkruszone drożdże. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj szczyptę soli i rozkłócone jajo. Wsypuj mąkę mieszając do chwili, aż uzyskasz ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Odstaw ciasto na 20 minut. Usmaż  naleśniki na lekko natłuszczonej olejem patelni. Nadziewaj naleśniki dowolnym farszem

Gotuj Sam!
PIEROŻKI Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ NA OSTRO 117

roku szaleję z dyniowymi przepisami jak nigdy – rodzinka jest zachwycona! Dyniowe ciasta …. dyniowe kluseczki i kopytka , naleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierożki Tortellini ( tradycyjne włoskie pierożki ) nadziewane dynią oraz soczewicą , które to sprawiają, że są one niezwykle sycące. Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone(...)dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia – 200 g * czerwona soczewica – 150 g * duża cebula

Ostra na Słodko
TORTELLINI Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ NA OSTRO 123

roku szaleję z dyniowymi przepisami jak nigdy – rodzinka jest zachwycona! Dyniowe ciasta …. dyniowe kluseczki i kopytka , naleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierożki Tortellini ( tradycyjne włoskie pierożki ) nadziewane dynią oraz soczewicą , które to sprawiają, że są one niezwykle sycące. Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone(...)dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia – 200 g * czerwona soczewica – 150 g * duża cebula

Ostra na Słodko
Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim i marchewką, Bärlauch-Crepes 208

klik. Nalesniki sa pikantne,wiosennie zielone-dzieki czosnkowi niedzwiedziemu- z przepysznym marchewkowym farszem w sosie, z cytrynowa nuta.Nie tylko pieknie wygladaja,smakuja rowniez wyjatkowo.Jesli tylko upolujesz czosnek niedzwiedzi lub przyniesiesz go z wycieczki do lasu,wyprobuj koniecznie ten przepis.Polecam! Skladniki na 4 porcje ( 8 nalesnikow): 60 g swiezego czosnku niedzwiedziego (garsc) szczypta soli 2 lyzki oleju-do ciasta(...)polowy cytryny. Zeszklic cebule na goracym masle.Dodac pokrojona marchew i przesmazyc razem kilka minut.Dolac smietane oraz mleko.Posolic ,przyprawic pieprzem,przykryc i dusic okolo 10 minut. z ciasta nalesnikowego upiec 8 nalesnikow.Upieczone nalesniki trzymac w cieple.Marchewke w sosie smietanowym doprawic starta skorka cytrynowa i napelnic farszem nalsniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśnikowe roladki z mięsnym farszem i jajkiem 46

właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. Gdy znudzą się nam dotychczasowe przepisy na naleśniki, warto spróbować czegoś nowego. Oto ciekawy przepis na zapiekaną roladę naleśnikową, czyli naleśnika podawanego w formie rolady. Ciasto naleśnikowe: 0,5 l mleka 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki stołowe oleju roślinnego szczypta soli 150 g szpinaku(...)łyżki majonezu 6-8 jajek 150 g tartej mozzarelli sól, pieprz W wysokim naczyniu miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i rozdrobniony szpinak. Masę miksujemy lub blendujemy. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę drobno siekamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z majonezem. Dodajemy cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ponownie dokładnie mieszamy

Podróż w kulinaria
Naleśniki z tahini na podwieczorek 155

bardzo smaczne i pachną oczywiście sezamem. Podałam je z twarogiem i owocami. Naleśniki na podwieczorek muszą być na słodko, prawda! Naleśniki z tahini Składniki: 14-16 naleśników 4 jajka 700 ml mleka 4 łyżek tahini 300 g mąki 1½ łyżeczki soli lub wedle smaku masło do smażenia Dodatkowo 500 g twarożku 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu cukier(...)chipsy i cukier puder do posypania owocowy sos do polania Jajka zmiksuj z mlekiem, solą i sezamową pastą. Dodaj tahini przesianą mąkę. Wszystko wymieszaj na gładkie ciasto. Rozgrzej masło i smaż naleśniki po obu stronach, aż zaczną się lekko rumienić. Każdy naleśnik posmaruj serkiem wymieszanym z wanilią i cukrem. Zwiń w rulon przekrój na pół. Ułóż naleśniki

codojedzenia
Naleśniki z komosy ryżowej 146

fajnie byłoby zrobić naleśniki z komosy ryżowej i upchać warzywa do środka. Lenistwo ponownie wygrało i zamiast tworzyć ciekawy farsz… wrzuciłem wszystko do ciasta. Można powiedzieć, że są to… naleśniki leniwe. Czasami jednak lenistwo popłaca. Dzięki temu stworzyłem szybkie, zdrowe i smaczne naleśniki z komosy ryżowej , które z pewnością jeszcze nie raz powtórzę również

Blendman
Ryba w cieście piwnym 221

szklanki * sól * pieprz * cukier * olej do smażenia * 4 filety ryby (np. Mintaj) Mieszamy żółtko, piwo, mąkę, szczyptę cukru, soli. Dodajemy do tego ubita pianę z białka. Ciasto ma mieć konsystencję jak na naleśniki, może być nawet troszeczkę gęstsze. Filety osuszamy papierowym ręcznikiem (chusteczką) aby wciągnąć nadmiar wody, jak tego nie zrobimy to ciasto będzie odpadać. Oprószamy sola i pieprzem

sierotka maRysia w kuchni
Czekoladowe naleśniki z serem 139

serem i szynką (przepis) Ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki cukru ( lub według własnych smaków) 3 łyżki kakao 1/2 szklanki jogurtu naturalnego szczypta soli 2 łyżki oleju 2 szklanka mleka Nadzienie 250 g twarogu 2-3 łyżki śmietany cukier do smaku olej do smażenia Ciasto  Wszystkie składniki ciasta ubić mikserem lub trzepaczką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce(...)minut, aby "odpoczęło". Patelnię rozgrzać z bardzo małą ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki. Ser ugnieść wraz ze śmietaną i cukrem. Smarować każdy naleśnik serem i zawijać. czekoladowe naleśniki czekoladowe naleśniki z serem

O kuchni z uczuciem
Naleśniki zapiekane z ricottą i szpinakiem 145

Naleśniki podwójnie szpinakowe, bo zielone ciasto koloryzywane jest dodatkiem szpinaku, następnie posmarowane ricottą i obłożone duszonym szpinakiem z czosnkiem i gałką muszkatałałową, na koniec posypane parmezanem i zapieczone w piekarniku. Można użyć szpinaku mrożonego, ale zdecydowanie smaczniejsze są przygotowane ze świeżych zielonych listków. Świetne na obiad lub wegeteriańską kolację. Można podać z sosem jogurtowym, pomidorowym lub po prostu posypane(...)pestkami granatu. Składniki: składniki i przepis na naleśniki  tutaj nadzienie: 300 g listków szpinaku 1 ząbek czosnku 250 g serka ricotta 1 łyżka masła ghee sól, pieprz gałka muszkatałowa 2 łyżki oliwy tymianek - opcjonalnie 80 g startego parmezanu, mozzarelli lub emmentalera Wykonanie: naleśniki usmażyć wg  tego  przepisu dokładnie wypłukać szpinak w dużej ilości zimnej wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hasperat czyli kulinarne trendy 2018 142

Ostra zalewa skojarzyła mi się z koreańskim przysmakiem - kimchi, dlatego postanowiłem je wykorzystać. Składniki: na kimchi: - kapusta pekińska - mąka - sos sojowy - papryka słodka - chilli - marchewka - cebula - czosnek - jabłko na naleśnik - mąka - woda Wykonanie: Kimchi musimy przygotować trochę wcześniej. Najlepiej tydzień. Kapustę szatkujemy, marchew i jabłko trzemy na tarce a czosnek i cebulę drobno kroimy. Mąkę rozrabiamy z wodą i doprowadzamy(...)powstał nam gęsty sos. Dodajemy do niego przyprawy i trochę sosu sojowego, mieszamy wszystko z warzywami i wkładamy do słoików. Z wody i mąki robimy lejące się ciasto, z którego smażymy cienkie naleśniki. Kimchi kładziemy do naleśników, a te rolujemy. Kroimy na mniejsze kawałki i podajemy

Kryzysowa Książka Kucharska