ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:117/415)

NALEŚNIKI Z SOSEM MALINOWO-MIĘTOWYM 113

łyżki śmietany, 2 łyżeczki cukru, 15 listków świeżej mięty. Dodatkowo: 10 malin, 200 g borówek, cukier puder, wiórki czekolady (zrobiłam z dwóch kostek gorzkiej). Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę. Każdy kroję na 4 paski, zwijam w ruloniki i układam na talerzu. Przygotowuję sos: miksuję maliny ze śmietaną i miętą. Dodaję

JejKuchnia
Najlepszy przepis na naleśniki – delikatne i cienkie 78

Przepis na te naleśniki od razu skradł moje serce! Są to niesamowicie delikatne i cieniutkie naleśniki francuskie, które od takich tradycyjnych różnią się nieco składem ciasta. Przez większy dodatek płynów nożna usmażyć na prawdę cieniutkie naleśniki. Od razu ostrzegam, są niebywale uzależniające, można je jeść bez końca nawet bez nadzienia.. Czas przygotowania: 10 min Czas oczekiwania(...)wodą gazowaną, cukrem waniliowym i solą Dodaj mąkę przesianą na sicie, ponownie zmiksuj Na koniec wlej roztopione masło i dobrze zmiksuj Wstaw całość na 30 min do lodówki Przelej ciasto do naczynia z dzióbkiem, z którego będzie można precyzyjnie dozować ilość ciasta Wlewaj na rozgrzaną patelnię porcję ciasta i rozprowadzaj poruszając patelnią Smaż ok. 2-3 min z każdej strony

Słodki Blog
Kakaowe naleśniki 226

rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli   Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego

CookYourself
Różowe naleśniki budyniowe 109

Delikatne, cieniutkie a do tego bardzo elastyczne. Takie naleśniki przygotowujemy podobnie jak klasyczne ciasto naleśnikowe. Dodajemy tylko budyń, ale ciasto powinno być nadal płynne. Do środka dodajemy budyń waniliowy lub smakowy, w zależności od Waszych preferencji smakowych. Ja dodałam budyń malinowy, dzięki temu naleśniki uzyskały fajny kolor i smak.    Składniki na około 8 naleśników(...)budyniu smak dowolny, u nas malinowy stąd różowe naleśniki 5 czubatych łyżek mąki  1 łyżka cukru 3 łyżki oleju  Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski lub kielicha od blendera, musimy dobrze je wymieszać trzepaczką, mikserem lub blenderem kielichowym właśnie. Patelnię rozgrzewamy bez tłuszczu, nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron do zarumienienia

Życie zaczyna się w kuchni
Naleśniki amerykańskie z syropem klonowym bezglutenowe 119

laktozy/ roślinnego/wody 2 dojrzałe banany szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka nasion chia  syrop klonowy do polania/ miód/ syrop z agawy/ daktylowy Składniki na ciasto miksujemy. Smażymy równe naleśniki na złoto

AZgotuj!
Kalafior w cieście naleśnikowym 361

dente. Wodę lekko solimy. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy. Do naczynia dajemy przyprawy, mleko, jajko, wodę gazowaną, proszek do pieczenia, miksujemy. Dodajemy stopniowo mąkę, ciasto ma być ciut gęstsze niż na naleśniki. Podzielonego na różyczki kalafiora partiami zanurzamy w cieście. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy namoczonego kalafiora. Smażymy na złoty kolor. Osuszamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem

kruche babeczki
Jianbing guozi 170

każdym razie żołnierze stracili woki podczas bitwy, a jeść było trzeba. Dowódca wymyślił, że zrobi się ciasto z mąki i wody, a następnie usmaży się na tarczach.  Wersja, którą przedstawię pochodzi z Tiencinu. Za nadzienie służy pieczony na głębokim cieście paluch, a wszystko podane z sosem chilli. To danie tez idzie(...)konkurs, także zobaczymy :) Składniki: - mąka - soda oczyszczona - olej - woda  - cukier - chilli - ocet  - mąka ziemniaczana - szczypiorek Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, z którego smażmy na patelni cienkie naleśniki. Do pozostałej części mąki dodajemy trochę wody oraz oleju i wyrabiamy ciasto. Dodajemy sody oczyszczonej w proporcjach płaska łyżeczka na szklankę mąki. Ugniatamy, formujemy długie paluchy

Kryzysowa Książka Kucharska
Ażurowe naleśniki (na kefirze) 77

ręcznikiem, a smażąc kolejne naleśniki jedynie przecierać patelnię tym natłuszczonym ręcznikiem. Z podanej porcji składników wyszło mi 12 naleśników, smażyłam je na patelni o średnicy 26cm.  Polecam też inne przepisy na naleśniki: Dutch baby – historia i przepis Naleśniki - przepis podstawowy Rosyjskie bliny Amerykańskie pancakes Crepes Suzette - płonące naleśniki Ażurowe naleśniki (na kefirze) Składniki(...)150ml wlać do ciasta, zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiego kefiru. Jeśli będzie za gęste, dolać resztę mleka, jeśli za rzadkie, dosypać trochę maki. Wlać olej, zmiksować jeszcze raz. Ciasto odstawić na 20 minut. Przed smażeniem patelnię mocno nagrzać i posmarować cienko olejem. Ciasto wlewać na patelnię, kręcąc nią w ręku rozprowadzić ciasto po całej powierzchni. Naleśniki smażyć

Obiad gotowy
Naleśniki bolognese z tofu 174

świetną propozycją na smaczny obiad. Jednym z moich ulubieńców jest wersja z tofu i szpinakiem. Jednak dziś naleśniki wypełnimy zupełnie czymś innym. Kiedyś myślałam, że sos bolognese nadaję się jedynie do tradycyjnego makaronu spaghetti czy lasagne. Dziś wiem. że wystarczy wypełnić ciasto naleśnikowe(...)pysznym sosem i zapiec posypane wegańskim serem, by otrzymać niebanalne danie, które na pewno podbije podniebienie  każdego kto ich spróbuje  .  Naleśniki bolognese z tofu Składniki na ciasto naleśnikowe: 500 ml wody 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli Składniki na sos bolognese: 2 cebule

wegujemy
Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem oraz serem 18

pomidorów i sera. Przepyszny! Z poniższego przepisu otrzymacie około 10-11 naleśników na wytrawnie, idealnych na weekendowy obiad lub obiado-kolację. Wiem, że czasem chcecie też zaskoczyć gości jakimś nowym daniem na ciepło, a te naleśniki doskonale się w tej roli sprawdzą. Dzięki temu, że naleśniki te smakują i na ciepło i na zimno można zabrać(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut. Studzimy. Zimne piersi drobno siekamy lub mielimy w rozdrabniaczu. Przygotowujemy naleśniki wg swojej ulubionej receptury. Pamiętajmy, że naleśniki będą na wytrawnie, więc nie ma potrzeby dodawać do ciasta dużej ilości cukru. Smażymy cienkie naleśniki. Czosnek kroimy na plasterki. Oczyszczony szpinak podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, po chwili

Smaki Na Talerzu
Naleśniki wytrawne 153

Do przygotowania naleśników potrzebujemy: • Usmażone naleśniki ( każdy ma swój przepis więc przyrządzone wedle upodobań) • Plasterki salami • Ser cheddar starty na tarce • Zielone oliwki pokrojone

KUCHNIA POLSKA
Naleśniki z serem i musem truskawkowym 164

opcjonalnie) Mus truskawkowy: Truskawki – w dowolnych ilościach ;) Wykonanie – naleśniki: Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z mlekiem i wodą gazowaną. Następnie dodać do ciasta jajko i całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażone naleśniki posmarować serem wymieszanym z miodem i polać zmiksowanymi truskawkami

Kuchnia Bon Appetit
Cynamonowe placuszki z jabłkiem 166

sobą na jednolitą masę. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Patelnie posmarować olejem (ja robię to za pomocą pędzla i używam patelni do naleśników). Nakładać za pomocą łyżki ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów