wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odłożyć do innego naczynia ok.2 łyżek tej mieszanki( przyda się do obtoczenia owoców). W trzeciej większej misce wymieszać ksylitol, jajka, olej, jogurt i mleko. Dodać suche składniki do mokrych i zamieszać, tylko do momentu połączenia się składników. Wymieszać maliny w mieszance z mąki i dodać delikatnie do ciasta. Papilotki na muffinki
Smaczne ZdroweZwieńczają one również wierzch babeczek, ładnie kontrastując z czekoladowym kolorem ciasta. Jak każde muffiny, babeczki są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają użycia miksera. W zależności od tego, jakich papilotek użyjemy, z przepisu można wykonać 5-6 sztuk. Muffiny czekoladowe-kokosowe Składniki: 50g mąki pszennej 50g cukru 50ml mleka 50ml oleju 50g wiórków kokosowych 25g czekolady (ja użyłam mlecznej(...)wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową - do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać widelcem - do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitego ciasta - do ciasta wsypać wiórki kokosowe, ponownie krótko wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - formę wstawić
Smakołyki BerenikiWięc jak znalazłam przepis na ciasto o tej samej nazwie musiałam koniecznie go wypróbować. I zdecydowanie potwierdzam, że się opłacało :) Składniki na blachę 23 x 37 cm: ok. 400 g herbatników 1 puszka mleka skondenso- wanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej Masa mleczna: 1,5 kostki masła 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru(...)waniliowego (po 16 g) 400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego - nie w granulkach) Polewa: 2 czekolady mleczne 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych 1/4 szklanki mleka Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1) . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2) . Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na gładką
Świat CiastaDodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dokładnie mieszamy. Z powstałej części odkładamy 1 czubatą łyżkę. Dodajemy do niej 1 łyżeczkę kakao, mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy jasne ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Do osobnej foremki wkładamy ciemne ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki(...)suchego patyczka” ). Chwilę studzimy. Z jasnych muffinek delikatnie ścinamy górę na prosto ( powinna nam wyjść kopułka po upieczeniu ). Ciemną muffinkę drobniutko siekamy. KREM: Gotujemy budyń na mleku , studzimy. Masło uciekamy z cukrem. Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlewamy likier i dokładnie mieszamy. Polewamy muffinki … posypujemy pokruszonym ciemnym ciastem i zdobimy cząstkami mandarynek
Ostra na Słodkociasto jest jeszcze lżejsze i dodatkowo wzbogacone o wartościowe białko i składniki mineralne. Składniki: margaryna bezmleczna cukier puder mąka kukurydziana mąka ryżowa (lub z amarantusa) 100 g 1/2 szklanki 1/2 szklanki 1/2 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki popping z amarantusa (ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe
głodny alergikproszku do pieczeniapół kostki margaryny100 ml mleka2 duże jajka5 małych jabłekszklanka wyłuskanych orzechów włoskichprzyprawa do deserów (cynamon, mięta, imbir)łyżka cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Do dużej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki. W drugiej przelewamy rozpuszczone i ostudzone masło i lekko podgrzane mleko ( obie czynności wykonałam za pomocą mikrofali ). Jajko roztrzepujemy i powolutku małym strumieniem dodajemy połączone masło z mlekiem(...)ciągle mieszając. Gdy płynne składniki się połączą przelewamy je do mąki i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wychodzi gęste. Przelewamy je do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Orzechy łuskamy i przekładamy do lnianej ściereczki, a następnie młoteczkiem zbijamy - tak aby powstały nam małe kawałki :) ( Nie mielimy, bo zależy
Słodkie Przyjemnościwysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i ubijamy do momentu uzyskania puszystej piany.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.Do ubitych jajek dolewamy mleko oraz rozpuszczone masło a następonie dosypujemy mąkę i całość mieszamy.Do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy 3/4 masy jajecznej(...)masy mieszamy z 2 łyżkami kakao, a następnie wylewamy masę kakaową na jasne ciasto.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 40 minut- do suchego patyczka.Studzimy w piekarniku.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościciasta "Bounty" , które powstało na wzór znanego batonika o tej samej nazwie. Mocno czekoladowy biszkopt z wilgotną, kokosową masą, a wszystko pokryte połyskującą czekoladą - wymarzony torcik dla wielbicieli "Bounty". Tort Kokosowy "Bounty" - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 80 g mąki tortowej (0,4 szklanki) 20 g szklanki kakao (1/5 szklanki) 40 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku(...)czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą czekoladę. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy części. Masa kokosowa: Mleko zagotowujemy z cukrami, dodajemy kokos i gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie
Słodka Stronaryżowej (lub ziemniaczanej) - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 szklanka mleka - 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub rumu) - 170g bardzo miękkiego masła (lub 150g masła i 2 łyżki oliwy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - szczypta soli - 0,5kg obranych jabłek Dno tortownicy wyłożyć papierem(...)miksera i dodawać na przemian wymieszane mąki i mleko, w trzech partiach, po dodaniu każdej dokładnie miksować. Na końcu dodałam ekstrakt waniliowy (można go także dodać razem z mlekiem). Około 1/2 ciasta wylać na dno tortownicy, ułożyć na nim jabłka, obsypać połową cynamonu z ksylitolem, wyłożyć resztę ciasta i wysypać na nim pozostałą część ksylitolu z cynamonem. Ja cały ksylitol
Smaczne Zdrowestrudzenie kawy wystarczy dosypać do ciasta kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej (ciiiii... nie trzeba się do tego przyznawać). Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (lub małe czekoladowe dropsy) orzechy laskowe 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 filiżanka esspresso Składniki na krem(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu (zobacz link tutaj) . Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły
Ciastkozercyprzepis. Zamieniłam ciasto na muffinki i w każdej z nich zamknęłam to, co najlepsze. I dodałam domowy karmel. Już na sam dźwięk tych słów cieknie mi ślinka. Muffinki będą też idealnym dopełnieniem świątecznego stołu! Bo to już przecież tuż, tuż...! MINI KARMELOWE JABŁECZNIKISkładniki:1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej1/3 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4(...)składniki przykleiły się dobrze do masła i utworzyły się kawałki kruszonki. Dodaj migdały, wymieszaj. Wstaw do lodówki.W sporej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstaw.W drugiej misce roztrzep jajko, dodaj mleko, ubij lekko, dodaj oliwę. Wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj mokre składniki do suchych. W oddzielnej miseczce umieść pokrojone jabłka, polej
Gotowanie to kochaniemąki gryczanej - 30 g mąki żołędziowej - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - ok. 15 - 20 pastylek słodzika - 1 czubata łyżeczka kakao - 2 łyki oleju kokosowego - 100 g jogurtu naturalnego - 60 ml mleka - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w miarę plastyczną masę. Uwaga! ciasto będzie się kleić. Jeżeli wyjdzie za rzadkie dosypać mąki, a jeżeli za suche
Zdrowie na języku :PPiegusek Składniki: (na spora tortownicę) - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka maku - 1,25 szklanki cukru - 4 jajka - kostka margaryny lub masła - 1 szklanka
Gotuj Z Muzykąprzesianej mąki 80 pure z dyni hokkaido jajko 30ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta cynamonu, soli coś do osłodzenia gorzka czekolada daktyle Suche składniki mieszamy ze sobą. W drugiej miseczce miksujemy mokre. Łączymy obie miseczki, dodajemy czekoladę i daktyle, przekładamy ciasto do foremki/papilotki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.35min
More food, love and dreamsszklanka maślanki) Przygotowanie: Łączymy ze sobą suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kawę, cukier waniliowy, sól. Kruszymy czekoladę i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy. Roztapiamy masło, po przestudzeniu dodajemy do niego jajka, mleko i maślankę. Łączymy ze sobą suche składniki z mokrymi. Następnie napełniamy ciastem foremki i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 minut, sprawdzając
Taste Of My Day