mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy 250 g masła polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem aż do całkowitego wymieszania składników (ciasto nie powinno mieć grudek) Następnie dodajemy po jednym jajku
ciastkarnia na kruchym spodziemisce bardzo dokładnie wymieszałam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, kakao i chilli). 2. W drugiej misce wymieszałam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i masło). 3. Do miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki, dorzuciłam czekoladę i całość wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników. 4. Ciasto nałożyłam do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając
Kulinarny Pamiętnikmisce bardzo dokładnie wymieszałam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier). W drugiej misce wymieszałam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i olej). Do miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki i całość wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników. Do silikonowych foremek muffinkowych nakładałam po łyżce ciasta, łyżeczce sosu bananowego i pół kostki czekolady
Kulinarny Pamiętnikpszennej - 2 mniejsze jabłuszka - 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki kefiru - cukier waniliowy - łyżka brązowego cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE: Jabłka obierz ze skóki i pokrój na kawałeczki o wymiarach około 2cm x 2 cm. Z w/w składników za pomocą trzepaczki zrób gęste ciasto dodaj pokrojone jabłka. Smaż na oleju aż się
SMYKWKUCHNIdodać serek mascarpone oraz cukier puder. Zmiksować. Dodać mleko w proszku oraz tarte orzechy laskowe, masło orzechowe i przyprawę do sernika. Na koniec dodać śmietankę, zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać pokrojone drobno batony, wymieszać. Masę wylać na przygotowany spód. Nakładać łyżeczką kleksy z kajmaku, delikatnie "wtapiając" je w ciasto. Piec 15 minut w temp. 180st, następnie
Z miłości do słodkościświeże truskawki, które tylko dodały ciastu uroku:) Tort wyszedł bardzo delikatny, puszysty i naprawdę smaczny! Biszkopt: 4 duże jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do natłuszczonej(...)175st. Ostudzić, przekroić na 3 krążki. Dodatkowo: 500g truskawek, 250g białej czekolady, śmietan-fix, 2 szklanki śmietanki 30%, 100g płatków ryżowych błyskawicznych, 200ml mleka, 3 łyżki cukru pudru. Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Mleko zagotować, wsypać płatki, wymieszać i przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix oraz cukier puder. Dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dodać
Z miłości do słodkościużyłem ciemnego piwa typu koźlak, 15 sztuk niewielkich pieczarek, 1 limonka, ewentualnie pół cytryny, 2 bułki kajzerki, 250 ml mleka, 500 gram mąki krupczatki, 1 jajko, 15 gram drożdży, smalec, sól, pieprz, kminek, kmin rzymski, oregano, papryka w proszku słodka, pieprz kajeński cukier, rozmaryn, świeża kolendra lub natka pietruszki. Przygotowanie gulaszu zacząłem od zamarynowania mięsa. Mięso pokroiłem w niewielką(...)celu lekko podgrzałem 250 ml mleka, w którym po podgrzaniu rozpuściłem drożdże. Do przesianej mąki krupczatki dodałem łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, jajko oraz ciepłe mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Z całości wyrobiłem ciasto, które odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie pokroiłem kajzerki w kostkę o boku około 1 cm i leciutko podsmażyłem
Wyprawy kulinarneObudziłam się rano z myślą upieczenia czegoś słodkiego. Przejrzałam lodówkę oraz szafki i padło na muffiny z dodatkiem bakalii i marchewki. Od dawna miałam ochotę na ciasto marchewkowe, więc spełniłam swoją zachciankę trochę inaczej. Moje babeczki wyszły mało słodkie, więc łasuchom radzę zwiększyć porcję cukru do 2/3 lub 1 szklanki. Idealnie pasują do porannej kawusi, szczególnie, że robi się(...)łyżki mleka 3 jajka 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich 0,5 szkl. wiórek kokosowych 1 duża, starta na grubych oczkach marchewka Szczypta soli Cukier waniliowy Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć do foremek
Fabryka pomysłówbiszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Mąki przesiane dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy cukier puder dalej ubijając. Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką) do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy do formy okrągłej o średnicy ok. 23cm (wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 30minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto w formie upuszczamy na blat, tak aby ew. powstały "brzuszek" wyrównał się. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia w formie. Przepis na krem budyniowy: Budyń przygotowujemy z mniejszą o połowę ilością mleka. Po przygotowaniu budyniu odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie ucieramy na gładką masę cukier puder
Emcia Pichcitemp. 170 s C. Ciasto kokosowe: 20 dag kokosu 15 dag cukru 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę. Piec(...)szklanki wody. 2. Z owoców odlać syrop, dobrze odcedzić i pokroić w drobną kostkę. 3. Z 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka. Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować budyń, odstawić do wystudzenia. 4. Utrzeć margarynę i masło stopniowo dodając wystudzony budyń. Krem podzielić
Apetyczna babeczkaSpód: 100g margaryny 50g cukru 10g kakao 160g mąki pszennej 1 małe jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 640g twarogu z wiaderka (ja użyłam tego z Biedronki) 400g krówek 85g cukru 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 210 ml mleka Dodatkowo: kakao do dekoracji 1. Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy szczelnie folią spożywczą(...)wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy naszym ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 3. Krówki siekamy na małe kawałki. 300 g zalewamy mlekiem i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia cukierków i odstawiamy do ostygnięcia
My Culinary ArtMurzynkiem) · 2 szklanki mąki · ¾ szklanki mleka · 1,5 szklanki cukru · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; · aromat rumowy czekoladowe ganache(...)kakao zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy mleko i aromat. Cały czas mieszamy, aż składniki się połączą i cukier dobrze się rozpuści. Odstawiamy masę aby przestygła. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze łączymy
Mania Gotowaniamiękkie i rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto, z delikatnym posmakiem pysznego miodu lipowego i kawałkami gorzkiej czekolady :D Znajdzie się też mąka żytnia oraz banan :) Składniki: 150 g mąki żytniej 150 g mąki pszennej 140 g banana 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 jajka 400 ml mleka 4 łyżki miodu lipowego pół tabliczki gorzkiej
Zdrowie na języku :PGoldenPRZYGOTOWANIE:Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy jajko i olej. Składniki dokładnie ze sobą łączymy.Następnie do płynnych składników dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy na jednolitą masę.Łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta i smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni
kulinarnyJawrzącą wodą). W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.W drugiej, masło ucieramy z cukrem na jasną, gładką masę, a następnie dodajemy jajka dalej miksując. Naszym kolejnym krokiem jest dodanie do masy rozpuszczonej czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem. Po starannym wymieszaniu ciasto przekładamy do papilotek, albo silikonowych foremek
Słodkie Przyjemności