ciasto mleko w proszku - 2535 przepisów (strona:79/169)

Muffiny z truskawkami 236

udziałem ;)) składniki suche składniki 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru ( można dać mniej) mokre składniki 100 g masła 1 szklanka mleka 1 jajko tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej jak lubicie :) 12 sztuk truskawek  Suche składniki mieszamy ze sobą w misce. Masło topimy, studzimy. Mleko i jajko wbijamy do miski i dodajemy masło , mieszamy. Następnie(...)suche składniki wsypujemy do mokrych i niedokładnie mieszamy. Dorzucamy czekoladę i znów mieszamy.  Do formy wkładamy papilotki , zapełniamy mniej więcej do połowy  ciastem i kładziemy truskawkę do środka  i kolejna warstwa ciasta. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 °C. Smacznego

Cukier&Puder
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 198

Wczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka z patelni 164

łyżeczki sody oczyszczonej* 1/4 łyżeczki cynamonu* 2 łyżki mleka* cukier puder do posypaniaSposób wykonaniaMąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wybić jajko,dodać margarynę, smalec, cynamon, mleko, 35 g cukru (chociaż smaczne są też w wersjibez cukru w cieście, a jedynie posypane), zagnieść ciasto, pod koniec dodać rodzynkii żurawinę.Ciasto rozwałkować

Mix smaku
Czarne racuchy z kiwi 225

Czarne racuchy z kiwi Składniki: (na ok. 15 sztuk) - 2 jajka  - 300 ml mleka  - 1 i 1/3 szklanki mąki  - 1 łyżeczka proszku do

Gotuj Z Muzyką
GOFRY Z NUTELLĄ 171

białek i ucieramy z cukrem. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy utarte żółtka, mleko, mąkę i rozpuszczoną margarynę. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek. Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Wlewamy porcję ciasta i rozsmarowywujemy. Pieczemy aż gofry nabiorą złotego koloru. Gotowe smarujemy kremem i zajadamy ciepłe! Pycha

Ostra na Słodko
Ciasteczka czekoladowe - kolejne najlepsze 183

puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Wlać czekoladę, połączyć.  Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, chilli, cynamonem, goździkami i solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć. Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
gruszki z budyniem w ucieranym ciachu... 160

cukier i 1 łyżeczkę masła - w 50 ml wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka i zagęścić jajka, zimne masło, , aromat waniliowy, cukier utrzeć mikserem - masa będzie zważona, ale to ma tak być wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mikserem utrzeć na gładkie ciasto - ma być gęste tortownica 24cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować masłem

W Mojej Kuchni Lubię
muffinki pieczarkowe z fetą na ostro... 235

maggi, 1 łyżeczka papryka ostra mielona, wszystko chwilę podsmażać na większym ogniu i ostudzić jajka, mleko, olej, cukier, vegetę dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, dodać pieczarki i ser feta pokrojony w kosteczkę teraz wszystko "byle jak" wymieszać na gęste ciasto nakładać prawie do pełna do foremek silikonowych 7x4 cm piec z 25 minut w 200C

W Mojej Kuchni Lubię
muffinki ze śliwkami,masą krówkową i śmietaną... 206

pestek, 1 szklanka śmietana 30%, 1 opakowanie śmietanfix, - ile potrzeba czekolada zmielona jajka, olej, mleko, kefir, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i "byle jak" wymieszać rózgą silikonowe foremki 4x7cm - wyszło 19 sztuk po 1 łyżce czubatej dać ciasta do foremek - dać po 1 łyżeczce masy krówkowej i po 1 śliwce bez pestek resztę ciasta

W Mojej Kuchni Lubię
Babka z kawałkami czekolady 236

gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka. Przygotowanie:        Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło. Ucieramy mikserem. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i wlewamy mleko. Na koniec wsypujemy płatki czekoladowe i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Ciasto pieczemy ok godziny w 180 stopniach

Aga w kuchni
Klasyczne babeczki 183

czym dodajemy cukier i miksujemy 3 minuty. 2. Mikser przełączamy na średnie obroty. Mąkę łączymy proszkiem, sodą i solą i przesiewamy. Dodajemy w 3 partiach do miksera na przemian z mlekiem, a na sam koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ ciasto zrobi się zbyt ciężkie (ok. 3 minuty). 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu

My Culinary Art
Racuchy z bananami 189

Szklanka mleka ·                      Łyżeczka proszku do pieczenia ·                      Łyżeczka cukru waniliowego(...)Cukier puder do posypania racuchów Suche składniki mieszamy z mlekiem i jajkiem przy pomocy miksera. Ciasto, które otrzymamy powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego. Banany obieramy ze skórki i bardzo delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny (tylko tyle by banany nam nie zaczęły ciemnieć). Włączamy gaz pod patelnią i nalewamy olej. Kawałek banana wkładamy do ciasta i delikatnie obkręcamy. Umieszczamy

Kolizje Smaków
PANI WALEWSKA 675

mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta +  2 z kremu) szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier

RAROSSA
Super babki ;) 310

Margarynę roztapiamy i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce rozrabiamy mleko ( 170ml)  i jajka. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem. Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto ma być grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem

Olikowa kuchnia
CLAFOUTIS z czereśniami 145

CLAFOUTIS, czyli owoce w cieście. Składniki: 500-600 g czereśni lub innych owoców 100 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szkl. cukru 200 ml kremówki 70 ml mleka szczypta soli płatki migdałowe nr KRESTO Przygotowanie: Owoce wypestkować, ułożyć w kokilkach. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać śmietankę, mleko, mąkę z proszkiem

kolorowotorcikowo
Ciasto balowe z karmelem 475

cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec około 20-25 minut w temp. 175st. Ostudzić.  Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru,  125g masła lub margaryny,  3-4 żółtka

Z miłości do słodkości
Zielone naleśniki z ruskim farszem 160

Lekka zmiana – ciasto naleśnikowe doprawione mielonym szpinakiem. Czas : 30 minut Składniki : 1 jajko 1/3 szklanki mleka ½ szklanki mielonego szpinaku ( może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania ) 6 czubatych łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki pokrojonego kopru 6 łyżek puree ziemniaczanego 6 łyżek białego sera 1 cebula 6 łyżki   oleju sól pieprz mielony Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak

Buniabaje w kuchni
Makaroniki - esencja Paryża 148

Następnie przesiewamy, gdyż każde większe kawałki migdałów utrudnią nam pracę. Można również kupić już mielone migdały i tylko połączyć je z cukrem pudrem. Pianę z białek łączymy z migdałowym proszkiem, mieszając wszystko razem bardzo powoli i tylko w jedną stronę, tak, aby piana nie opadła. Gotową masę dzielimy na trzy porcje. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej odrobinę barwnika czerwonego(...)jednej połówce zielonego makaroniku i przykryć drugą. Kremu w stosunku do ciasta powinno być 1:1. Hibiskusowy krem pâtisserie: 2 żółtka 200 ml mleka 3,2% 20 g mąki pszennej 20 g skrobi ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki kwiatów hibiskusa Mleko zagotować. Hibiskus zetrzeć na proszek w młynku do kawy, przesiać i wrzucić do mleka. Jajka utrzeć

Food Square
Żurawinowo-orzechowo-pomarańczowe ciasto świąteczne! 173

ciasta. Owe ciasto składa się z trzech podstawowych składników używanych w święta : żurawiny, orzechów i pomarańczy! Cóż mogę dodać, lubicie kontrasty smakowe? W tym wypadku połączenie słodyczy z kwaskiem żurawiny. Smakuje świetnie, dlatego polecam wykorzystać ten przepis na świąteczne stół. "Składniki:2 jajka150 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1/3 szklanka mleka75 g masła1/4 szklanki oleju240 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka(...)ubijania dodajemy mleko, rozpuszczone masło połączone z olejem i wszystko mieszamy łyżką. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mąki, z proszkiem do pieczenia, otartą skórką pomarańczową i zmielonymi orzechami. Wszystko dodajemy do masy jajecznej i łączymy do połączenia się składników. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżej, umytej żurawiny ( można użyć również mrożonej) i wymieszanie jej lekko z resztą ciasta. Ciasto jest troszkę

Słodkie Przyjemności
Lubicie ciasta piaskowe...? 180

dobre. Tylko odrobinę wilgoci mu brakuje... Ciasto piaskowe z cytryną i tymiankiem Składniki: (na keksówkę 8,5x17,5 cm) 190 g miękkiego masła 100 g cukru 3 jajka 190 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 2 cytryn listki z 6 gałązek tymianku 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki mleka syrop: 40 g cukru skórka otarta(...)utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, posiekanymi listkami tymianku i skórką z cytryny. Partiami dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Na końcu wlać mleko, połączyć. Masę przełożyć do formy wyłożónej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 170 st. C. przez 40-50 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mikołajkowy groch czekoladowy. 196

łyżki kakao 60 g cukru brązowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika lub   mieszanka cynamonu, imbiru, goździków, chilli, itp. 50 g masła 1 łyżka miodu 3 łyżki mleka szczypta soli   Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy małe kuleczki, z tej ilości ciasta około 50szt. Pieczemy w temp.160stop

Kulinarny karnet Christophera
Biszkopt z pianką i mrożonymi malinami 388

środku zimy - to wszystko dzięki porcji pysznego, lekkiego ciasta. Biszkopt z pianką i owocami,  przywołuje letnie wspomnienia ... Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki malinowe * 300 ml wrzątku Ponadto: * około(...)wrzątku - odstawić do ostygnięcia ( pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła ). Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć owoce, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Brazylianka 1975

sody w ciastach). Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 jajka 100 g margaryny lub masła 4 łyżki miodu płynnego( u mnie lipowy) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dkg cukru pudru ( w książce 30 dkg) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany ( w książce 10 łyżek) Krem: 1 szkl mleka 80 g cukru(...)waniliowego 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g margaryny lub masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (po obraniu) 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Blachę o wymiarach

Ala piecze i gotuje
Ciasto z budyniem i rabarbarem 255

masła 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru 750 ml mleka cukier puder - do posypania  kilka łyżek bułki tartej Śmiało można powiedzieć, że w tym roku ze względu(...)uśmiechnęły się do mnie ze stoisk targowych, czerwone truskawki, piękne łodygi rabarbaru, granatowe buźki borówek - i od razu zrobiło mi się lepiej  :) Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem i rabarbarem, który znalazłam na bardzo ciekawym portalu, pełnym pomysłów stylowi.pl . Najpierw zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść tak, aż powstanie gładkie, jednolite

Świat Ciasta
Kurczak w cieście kokosowym 561

sól Sposób przygotowania: W   misce mieszamy mąkę pszenną,   mleko,   jajka,   proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie   dodajemy   wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Pokrojonego w grubą kostkę kurczaka maczamy w przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki lub cedzaka wrzucamy na głęboki tłuszcz

Fabryka pomysłów
Murzynek z malinami na oleju 401

już mamy zupełnie inne ciasto… Zapraszam na ucztę, oto murzynek z malinami na oleju. Murzynek z malinami na oleju Składniki: 2 jajka 360 g mąki, przesianej (2,5 szklanki) 300 g cukru (1,5 szklanki) 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju rzepakowego 1/2 słoika powideł śliwkowych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć resztę malin. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 min (do suchego patyczka). Polać polewą -link włoskie ciasto migdałowe albo posypać cukrem pudrem. Smacznego Post Murzynek z malinami na oleju pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Babka kajmakowa 175

Dziś coś dla miłośników kajmaku. Przepis na babkę znalazłam na blogu Słodka pasja. W oryginale babka była posypana prażonymi migdałami - ponieważ ich nie miałam uprażyłam kokos

Kuchnia domowa Ani
Lussekatter 172

fantazyjnie zwinięte, z rodzynkami wciśniętymi w zawinięte końcówki. Przepis zalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen - jednej z moich ulubionych książek o skandynawskich wypiekach. Tradycyjny przepis został nieco zmodyfikowany - do ciasta dodajemy też odrobinę kardamonu, a zamiast rodzynek autorka proponuje suszone wiśnie. Niestety, takowych nie miałam, powróciłam więc do rodzynkowej tradycji. Wyszły boskie - niesamowicie mięciutkie, delikatne, maślane. Z nutą szafranu, która(...)świętej Łucji Składniki: (na 12 sztuk) 325 ml mleka 1/4 łyżeczki nitek szafranu 15 g świeżych drożdży 50 g masła 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego kardamonu 40 g cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko dodatkowo: 24 rodzynki 1 jajko 1 łyżka mleka Mleko zagotować z szafranem rozgniecionym na proszek w moździerzu, przestudzić - ma być letnie, nie gorące. Masło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
WIELKANOCNE ZAJĄCZKI. 223

podsypywania 1/3 szklanki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do piecznia 160 g miękkiej margaryny 100 g drobnego cukru (ja użyłam ksylitolu - cukru brzozowego) 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki wody dodatkowo: cukier puder odrobina mleka groszki czekoladowe 1 białko Z tektury wycinam kształt zająca, jaki będę wycinać z ciasta. Wszystkie składniki, oprócz kakao, umieszczam w misce

W kuchni Karmel-itki
Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek 392

makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja.  Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 szklanki maku Masa: 500 ml mleka budyń śmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko(...)ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać mak i delikatnie wymieszać  za pomocą szpatułki. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na 3 równe krążki. Masa: Do miski odlać ok. pół szklanki mleka i dodać budynie oraz mąkę ziemniaczaną

Słodka Strona
Muffiny czekoladowe z czokonadzieniem 175

margarynymasa czekoladowa (np. Nutella)Sposób przygotowania:Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem, dodajemy mleko i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.W drugiej misce łączymy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.  Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy - tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami tylko do połowy wysokości. Do każdej babeczki

Słodkie Przyjemności
Kajmakowe babeczki 141

posypania   Do miski wbić jajka, dodać masę krówkową i wymieszać. Następnie dodać mleko i olej i znowu wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodką od razu do płynnych składników i połączyć. Blachę do muffinek wyłożyć foremkami i napełnić je ciastem. Babeczki piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu babeczki wystudzić na kratce i posypać

Ewa w kuchni
Babeczki choinki 216

marcepanu Masło utrzyj z cukrem do białości, wbij kolejno jajka, dalej ubijając. Wlej mleko, dodaj skórkę pomarańczową oraz mak. Zmiksuj wszytko na gładką masę. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie połącz. Marcepan pokrój na małe kawałki i wrzuć do masy. Ciasto wlewaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz 20 minut w 180 ºC do suchego patyczka. Wyjmij

Food Square
Pancake 136

polania Składniki wystarczają na przygotowanie około 14 placków. Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier i sól. Jajko roztrzepać z mlekiem i olejem - a następnie wlać je do miski z mąką. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut. W międzyczasie masło pokroić na cienkie plasterki i odstawić

Świat Domowej Kuchni
Muffinki potrójnie czekoladowe 197

jakości biała czekolada – ok. 150 g * czekoladowe groszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu. Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych

Ostra na Słodko
Maślane naleśniki z borówkami i melasą 229

łyżek masła , szczypta soli , 1 łyżka cukru , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , mąka pszenna . Mleko zmiksować z jajkami, dodać sól, cukier i proszek do pieczenia. Dosypać tyle mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec wlać stopione i przestudzone masło, dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na kilka minut, żeby "odpoczęło". Smażyć grubsze naleśniki na średnio nagrzanej, nie natłuszczonej patelni. Podawać

Codzienna kuchnia niecodzienna
486. Scones. 160

mąki pełnoziarnistej 20g mąki pszennej 15g masła sok z 1/2 pomarańczy(ok.30ml) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok.30-40ml mleka szczypta soli skórka z pomarańczy cynamon ew. aromat pomarańczowy Suche składniki zagniatamy z masłem, wlewamy sok. Następnie dolewamy mleka do otrzymania odpowiedniej konsystencji, przez chwilę wyrabiamy ciasto, formujemy okrągłe kule, układamy je na papierze do pieczenia i porządnie spłaszczamy. Pieczemy

More food, love and dreams
Muffinki pierniczkowe 211

ulubionymi bakaliami Do sporej miski wrzucamy mąkę, cukier oraz odmierzoną przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło. Ponownie mieszamy składniki dorzucając bakalie. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Układamy foremki do muffinek (najlepiej podwójnie) i wykładamy ciasto (nam wyszło mniej więcej 2 łyżki ciasta na jedną papilotke). Babeczki urosną podczas pieczenia, dlatego

Kolizje Smaków
Kokosowe muffiny z jagodami ( Lubelski kociołek VII ) 199

naczynia. W jednym z nich wymieszać składniki suche: zmielone wiórki kokosowe, cukier,  i proszek do pieczenia - wymieszać. W drugim  zmiksować mleko z jajkiem. Do mokrych składników dodać składniki suche - szybko wymieszać. Przygotować blachę do muffinek. Formę natłuścić lub w jej otwory włożyć papilotki. Ciasto równomiernie rozłożyć do każdej papilotki. Na wierzchu ułożyć jagody. Piec w 175 stopniach

kolorowotorcikowo
Waniliowe muffiny z kawałkami czekolady 167

Cały czas ucierając, dodać jajka, mleko i szczyptę soli. 3.        Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać do czasu, gdy masa będzie jednolita. 4.        Na koniec dodać kawałki czekolady, wymieszać łyżką. 5.        Wypełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości

Fabryka pomysłów