orzechów włoskich (pominęłam) * Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 3-4 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cynamonem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać (tylko do połączenia składników). Piekarnik nagrzać do 185 st. Ciasto na muffiny wyłożyć do silikonowych foremek do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika na 22 minuty
W poszukiwaniu inspiracjimasy jajka i olejek waniliowy, całość miksujemy.W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cappuccino. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, dolewamy też mleko i całość miksujemy na jednolitą masę. Do papilotek wkładamy do 1/3 wysokości ciasta, dajemy pół Michałka i przykrywamy ciastem. W 180 stopniach pieczemy 20 minut - do suchego patyczka.Z tej porcji
Lawendowe Niebosmalcem)4 jajkaniepełna szklanka cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniakwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)szczypta soliMasa serowa:1 kg mielonego twarogu2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń1/2 szklanki mleka3 jajkaniepełna szklanka cukru kryształu1/2 kostki masła1 cukier waniliowyDodatkowo:polewa kakaowaSposób przygotowania:1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut, po czym(...)placki (190 st C na złoty kolor).2. Do garnka włożyć ser, dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać mleko wymieszane z mąką (lub budyniem) i wlać do sera. Wymieszać i zagotować, aż masa trochę zgęstnieje.3. Ciepłą masą przełożyć kruche placki. Na wierzch wyłożyć polewę, udekorować.4. Najlepiej smakuje
Kuchnia domowa Animąki jajko małe jabłko starte na grubych oczkach (lekko odciśnięte, ok.50g?) 40g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, aromat coś do posłodzenia kapka mleka + orzeszki ziemne, płatki owsiane Mokre składniki mieszamy w miseczce, mąkę przesiewamy i łączymy z resztą składników, ciasto przelewamy do papilotki, posypujemy orzeszkami i pieczemy ok 30min w 180stopniach
More food, love and dreamsdodajemy kolejno jajka i żółtka wciąż ucierając. Kiedy wszystko się połączy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz partiami mleko. Na końcu wsypujemy umyte i osączone borówki i delikatnie mieszamy całość. Do foremek na mufiny wkładamy papierowe papilotki, które napełniamy ciastem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Walijskie Pichceniejednej sparzonej wcześniej cytryny i wciąż ubijamy na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopione i wystudzone masło, mleko, olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Morele odsączamy, kroimy w kostkę. Do wyrobionego ciasta dosypujemy żurawinę i pokrojone morele, mieszamy delikatnie łyżką. Formę z kominkiem (do babki) smarujemy masłem i obsypujemy
Walijskie Pichceniemisce i zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, dodać 1-2 łyżeczki wody lub mleka. Przygotowanym ciastem wykleić dokładnie dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masło utrzeć w misie miksera razem z dodawanymi do niego stopniowo serem i żółtkami. Dosypać proszek budyniowy i wymieszać. W międzyczasie ubić na sztywno białka jaj, gdy zaczyna powstawać piana po trochu zacząć dodawać
Smaczne Zdrowewoda, siemię lniane i żurawina Przygotowanie : Do miski wsypałam kolejno przesiane mąki Dodałam drożdże, cukier, sól, mleko w proszku i wszystko wymieszałam Dodałam masło, siemię, żurawinę i ponownie wymieszałam całość drewnianą łyżką Moja masa chlebowa była sucha, dodałam tyle letniej wody, by ciasto miało konsystencję jak na zdjęciu Całość wyrabiałam około 20 min., przełożyłam do natłuszczonej olejem foremki i pozostawiłam
Proste Potrawyjabłek (lepiej trochę więcej niż mniej) - twardszych i kwaśnych 1 jajko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru (do ciasta) + 1,5 łyżeczki do posypania ok. 4 łyżki (45 g) mąki (tu: szymanowskiej) pół łyżeczki aromatu pomarańczowego czubek łyżeczki (1/3) proszku do pieczenia szczypta soli + mała łyżeczka (5 g) masła (do smażenia) Przygotowanie: 1. Jabłka ścieramy na tarce - grube oczka
Malowane smakiempyszne...chrupiące.. 450 g mąki 1/2 l mleka lub wody wody gazowanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 100 g margaryny 2 jaja Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać tłuszcz i jaja, wymieszać, dolać mleko i zmiksować. Nalewać ciasto z umiarem, na całą formę. Piec około 5 minut. Upieczone gofry wykładać na stojaczek lub kratkę
Moje domowe kucharzeniebudyniem i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Ostudzone masło wymieszać z jajkiem i mlekiem. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać .Do każdej papilotki na dno wyłożyć warstwę ciasta, na środek 1 łyżeczkę budyniu i przykryć resztą ciasta. Piec około 20 - 25 minut
Moje domowe kucharzenieksiążce: 1/2 szkl.); Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, małymi porcjami. Studzimy. Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajka, roztopione masło, cukier i cukier waniliowy. Po wymieszaniu dodajemy do suchych składników i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, ja użyłam keksówki 21 x 12 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Studzimy
Miksturowniklyzeczki proszku do pieczenia 50g bialej czekolady garsc platkow migdalowych wykonanie: Nutelle rozpuszczamy w podgrzanym lekko mleku. W misce ucieramy maslo, cukier i cukier waniliowy na pulchna mase. Dodajemy jajka, make, proszek do pieczenia. Ucieramy. Na koncu dodajemy przygotowana wczesniej nutelle. Gotowym ciastem wypelniamy foremki do muffinek. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu wyciagamy babeczki
Przysmaki Karolkiczuć grudki cukru miedzy palcami. Piana wyszła sztywna i lśniąca. Do ubitej piany wlałam lekko podgrzane mleko, przestudzone roztopione masło, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksowałam mikserem na najwolniejszych obrotach miksera. Można wymieszać łyżką. Ciasto przelałam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki z kominem. Autorka pisze, że można babkę upiec
Blondynka Gotujełyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek, kakao. Upiec ciasto. Ciasto można przekroić na pół, dzięki czemu uzyskamy dodatkową warstwę (przedstawiona tutaj na zdjęciu wersja jest bez przekrojenia). Krem I - krówkowy 1 szkl. mleka 10 dkg cukru 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dkg masła cukier waniliowy
coolinarnastrefa.blogspot.comPolecam wypróbować. Muffinki czekoladowe PRZEPIS /źródło: link / Temperatura pieczenia: 200 ºC Czas pieczenia : 20 min. Ciasto 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 175 g cukru pudru (dałam ~150g) 250 ml mleka 90 ml oleju (użyłam oleju z orzechów włoskich) 1 jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 150 g chocolate
coolinarnastrefa.blogspot.comJeżeli chcesz przygotować podobne, potrzebne Ci będą następujące składniki: na naleśniki: 0,5 l mleka 0,5 l wody gazowanej 2 jajka ok. 400 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżki soli 1 łyżka oleju do ciasta + 1 do smarowania patelni na farsz: 2 serki puszyste typu almette (ulubiony smak
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałachleb z kakao Składniki: (na keksówkę 11x30 cm) 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 350 ml letniej wody 2 łyżki mleka w proszku 3 łyżki kakao 2 łyżki oliwy Mąkę przesiać, podzielić na pół. Do połowy dodać 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżkę mleka w proszku, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie(...)pozostałej mąki dodać 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżkę mleka w proszku i kakao, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wlać 100 ml wody. Odstawić. Po 15 minutach do pierwszej miski (bez kakao) wlać 75 ml wody i 1 łyżkę oliwy. Wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki na ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej olej do smażenia Składniki na masę serową: 250 g twarogu półtłustego 400 g waniliowego serka homogenizowanego 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Składniki na masę śmietanową: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego(...)sosem malinowym. Rewelacja. Polecam naprawdę każdemu. W oryginalny przepis wcisnęłam jedynie swój przepis na naleśniki, który mnie nie zawodzi od lat. Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie i smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie
Świat Domowej Kuchniciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować do wiosennego klimatu świąt wielkanocnych. Czas na przepis, zapraszamy! Składniki: * 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka(...)niemiło zaskoczyć zakalcem. Przygotowanie: Masło, mleko, cukry i miód podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia wszystkich składników. Masę studzimy przelewając ją do miski. Gdy ostygnie na przemian wkładamy do niej żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z masą na ciasto. Formę na babkę (lub keksówkę) smarujemy dokładnie
Symfonia Smakówzrobić z rękami”. I został rozkrojony na „śniadanie”. Składniki na ciasto: 100 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki 4 łyżki cukru 1 jajo Masa serowa- 1 kg mielonego sera białego- zmielić 3 razy nie korzystać z sera z wiaderka 600 ml mleka 3 budynie śmietankowe pół szklanki cukru pudru + dodatkowo 4 łyżki cukru do budyniu(...)puszki odsączone z zalewy Najpierw gotujemy 400 ml mleka z cukrem a w 200 ml rozpuszczamy dwa budynie. Gdy mleko z cukrem zagotuje się, energicznie mieszając wlewamy zimne mleko z proszkiem budyniowym.Mieszamy aby nie powstały grudki, ja to robię zawsze za pomocą miksera. Mieszać dosłownie kilka sekund. Włożyć do zimnej wody i schłodzić do temperatury pokojowej. Aby nie powstał kożuch
Z Kuchni Do KuchniBlok czekoladowy, inaczej nazywany "salcesonem", ponoć to hit z czasów PRL-u. Zapewne dlatego, że otrzymywano mleko w proszku dla dzieci, a o zwykłą tabliczkę czekolady
Bon Appetit Małgorzatysmakować! Swoją drogą, nie mam pomysłu na nazwę dla tego ciasta, może ktoś coś podpowie? :) SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem 6 jajek 1 cukru 1szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Krem czekoladowy 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 3 szkl mleka 200g masła 200g nutelli Ponadto: 1 opakowanie Ptasiego Mleczka 2 galaretki(...)sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 40 min w 180 st. C. 3. Krem: budynie ugotować w 3 szkl mleka, dodając cukier. Wystudzić. 4. Masło utrzeć. Stopniowo dodawać budyń. Gdy masa będzie gładka dodać nutellę, zmiksować
Kto ugości moich gości?pieczenia : 10-15 min. | Blacha : 20x30 cm lub śr. 28 cm Ciasto 450–500 g mąki ( 3 szkl. ) 100 g cukru pudru ( 0,5 szkl. ) 1 jajko 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia 3 łyżki ( czubate) miodu 50 g masła 5 łyżek śmietany Krem 500 ml mleka ( 2 szkl.) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżkami kremu) Polewa czekoladowa 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao kilka kostek (5-6) czekolady 2 czubate łyżki śmietany Przygotowanie Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce a następnie dokładnie wyrobić ciasto (może być trochę lepiące). Ciasto podzielić na 6 części. Każdą porcję rozwałkować na cienki placek i upiec na blaszce wyłożonej
coolinarnastrefa.blogspot.com