pyszne ciasto się należy :) Ciasto znalazłam w jednej z gazet , przepis pochodzi ze zbioru p.Moniki Mościckiej. Temp. pieczenia biszkoptu : 180st. C Czas pieczenia : 40 minut Biszkopt: 6 jaj 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 szkl. + 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 puszka mleka skondensowanego "Kajmak" 1 kostka masła
Słodkości i nie tylkorozdrabniaczu na drobno jajka, mleko, olej, cukier w robocie zmiksować z 3 minuty na większych obrotach wsypać mąkę żytnią, pszenną, proszek z sodą, cynamon i wymieszać w robocie z 2 minuty na większych obrotach dodać marchew z jabłkiem i i tylko wymieszać do połączenia składników tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, przełożyć ciasto do blaszki i piec
W Mojej Kuchni Lubięubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Ja piekłam biszkopt(...)prostokątnej formie a później dopiero wycinałam kształt serca. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach C około 25 m.Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. Tort: Gdy biszkopt jest wystudzony wykrawamy kształt serca. Ja zrobiłam sobie
Bon Appetit Małgorzatycukru* 1/2 szklanki mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe)* 1/2 szklanki wódki* 250 g masła lub margarynySposób wykonaniaWszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.Żółtka utrzeć z cukrem,oliwą i wodą.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka wbić na sztywno ze szczyptą soli,dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać
Mix smakufaktycznie warto było :) Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki - 10 dag cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 10 dag masła - 1 łyżka smalcu - 2 żółtka - 1 jajko Masa serowa: -1,2 kg sera białego - 1 i 1/3 szklanki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 8 dag budyniu śmietankowego - 1 szklanka śmietanki 30 % - 1 szklanka mleka - 1 szklanka oleju z pestek winogron
Zainspirowana w kuchnipuszyste, wręcz rozpływa się w ustach ;) Blacha 22x33cm. Ciasto kakaowe: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: masło 200g 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż do zagotowania. Mamy budyń, który odstawiamy do schłodzenia. Ciasto kakaowe: Olej, wodę, szklankę cukru i 3 łyżki kakao umieszczamy w garnuszku i gotujemy
Czerwona Porzeczkasody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej) skórka otarta z jednej pomarańczy Polewa: 100g gorzkiej czekolady lub mlecznej 2-3 łyżki mleka 1. Przesiać do miski mąkę, kakao, sodę, proszek i przyprawę do piernika. 2. Do miski wlać olej, wsypać cukier i zmiksować. Dodać jajka i miksować około 5 minut. Dodać startą na małych oczkach marchewkę(...)wysmarować masłem i wysypać mąką i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasto przestudzić w formie. Polewa: Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika. Smacznego Post Piernik marchewkowy pojawił się poraz
UgotujmyTo.plblaty zaczynają się ślizgać po paterze? Nic, tylko wziąć dwa głębokie oddechy, zamknąć oczy i powiedzieć sobie, że z urodzinowego tortu zawieziemy na rodziny obiad przepyszne(!) mało urodziwe ciasto, które z trzęsącymi uszami zje się po cichu w fotelu. Zdjęcia zrobiłam po wszystkich mało przyjemnych wydarzeniach, dlatego wygląda jak wygląda, ale muszę przyznać, że gdybym nie musiała go nigdzie przewozić(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.Masło, cukier, łyżkę cukru z wanilią, mleko i kakao rozpuścić w rondelku, a następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.Ciasto przekładamy do okrągłej formy i pieczemy około 40 minut. Zimną
Słodkie PrzyjemnościSkładniki na biszkopt: - 6 jaj- 1,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego cukru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki octu- 3 łyżki oleju- cukier waniliowy- aromat (według uznania) Składniki na krem: - 2 opakowania kremu ajerkoniakowego dr Oetkera- 600ml zimnego mleka- 200g miękkiego masłaDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki- sok do nasączenia biszkoptu (dałam jabłkowy)Polewa:- 100g dobrej czekolady(...)czekoladyMąkę przesiewamy. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek dodajemy, po łyżce, masę żółtkową, delikatnie mieszając. Kolejno dodajemy - przesianą mąkę i olej - ponownie delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Upieczony
mojewypiekiinietylkomąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy, ś cinamy górę. KREM: Mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i pszenną
Ostra na Słodkotroszkę mniej) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 płaskiej łyżeczki sody - 2/3 płaskiej łyżeczki soli - 1,5 szklanki ksylitolu (lub cukru) Składniki mokre: - 400ml mleczka kokosowego (cała puszka) - 100g oleju kokosowego (stopionego) - 2/3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego - 4 jajka Dodatkowo: - 2 jabłka - 200g malin (dałam mrożone) - mielony ksylitol do oprószenia ciasta (nie trzeba) - płatki migdałów
Smaczne Zdroweświeżość. Polecam przede wszystkim na specjalne okazje. PANI WALEWSKA Składniki: Kruche ciasto: · 2 szklanki mąki pszennej · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia · 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)łyżeczka octu · 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: · 2,5 szklanki mleka · 200 g masła · 3 łyżki mąki pszennej · 2 łyżki
Mania Gotowaniaciemnej, gorzkiej czekolady startej na tarce lub drobniutko połamanej Mieszamy mąki, proszek i sól. Ubijamy masło z cukrem na jasną masę, dodajemy po 1 jajku, miksując do połączenia. Dodajemy do masy banany, suche składniki i mleko. Wsypujemy czekoladę i ewentualne orzechy, mieszamy ręcznie. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto nakładamy do foremek, pieczemy ok. 20 minut, uważając, aby nie przesuszyć
Z butelką mleczka w tleblat pieczemy osobno. Jeden blat pieczemy z wylanym na ciasto karmelem orzechowym. Karmel orzechowy: -1/2 kostki margaryny - 4 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki miodu - 25 dkg orzechów Krem czekoladowy nr 1 - 150 g miękkiego masła o temp. pokojowej - 120 g kremu czekoladowego typu Nutella - łyżka mleka w proszku - garść suszonych żurawin (namoczonych w alkoholu) Wykonanie: Masło ucieramy(...)minut, dodajemy po łyżce kremu czekoladowego, ciągle ucieramy co najmniej 10 minut, dodajemy mleko w proszku. Ucieramy. Na sam koniec dodajemy żurawinę, mieszamy łyżką wykładamy na dolny blat. Krem budyniowy, nr 2 - 170 g masła o temp. pokojowej - 3 łyżki cukru pudru - 200 ml mleka - opakowanie budyniu czekoladowego (3/4 opakowania) Wykonanie: Przygotowujemy budyń (gęsty) studzimy. Budyń musi być całkowicie zimny
SMYKWKUCHNIjabłkowo-marchewkowe . SKŁADNIKI 1-2 szklanki pulpy z sokowirówki 8 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki miodu lub innego syropu kilka kropli aromatu do ciast (użyłam 1 łyżeczkę kokosowego syropu barmańskiego) 2 łyżki wiórków kokosowych ok. 8 łyżek mleka lub soku owocowego 1 jajko 4 łyżki oleju WYKONANIE Wszystkie składniki mieszamy i formujemy ciasteczka
Zofianaprzygotowania:Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do szklanki wlewamy ekstrakt waniliowy i mleko, mieszamy, a następnie przelewamy do białek i mieszamy.Jedno jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do ciasta, dosypujemy mąkę i mieszamy.Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym około 1,5-2 minut z każdej
Słodkie Przyjemności"No i co to za pogoda! Jak dalej będzie tak padać, to wszystkie owoce sezonowe znikną tak szybko jak się pojawiły. Mogłoby już przestać. Zima była
Słodkie Przyjemnościwyobrażam).Dzisiaj mam dla Was ciasto obłędnie kawowe, które znalazłam u Ansi. Idealne na Sylwestra - ilość kofeiny w jednym kawałku pobudzi nawet największego śpiocha do całonocnej zabawy. Moim zdaniem ciasto jest genialne - intensywne w smaku; kruchy, ciasteczkowy spód, kremowa, rozpływająca się w ustach masa i delikatna, leciutka beza - po prostu niebo w buzi. Rzadko to robię, ale do tego przepisu(...)zdecydowanie to, co Tygryski lubią najbardziej.Ciasto cappuccinoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:140 g ciasteczek oreo (z kremem)1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek)25 g masłakrem kawowy:250 ml mleka2 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszek)55 g cukru25 g mąki ziemniaczanej2 żółtkabeza:2 białka100 g cukrudodatkowo:1 łyżka kakaoCiasteczka pokruszyć, wymieszać z kawą. Maśło rozpuścić i przestudzić, wlać do ciasteczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukier - ciągle ucierając. Kolejno wbijamy całe jajko i żółtka. Wlewamy esencje (ew. cukier waniliowy), wsypujemy proszek do pieczenia, sól, a następnie (ciągle nie przestając mieszać) na przemian dodajemy mąkę z mlekiem. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą wsypujemy jagody i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanych papilotek umieszczonych w formie do muffinek (napełniamy do ok. 3/4 wysokości papilotek
Słodka Stronałyżeczki sody, aronia do deserów . W jednaj misce wymieszać produkty suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej i jajko. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta
Codzienna kuchnia niecodziennaczyli: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru pudru -2 jajka -20 dkg margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Zanim zagnieciemy ciasto, musimy przygotować wiórki kokosowe na masę kokosową a te wymagają wcześniejszego zaparzenia i wystudzenia. Tak więc wlewamy do rondelka szklankę mleka, wsypujemy 5 łyżek cukru a gdy to się zagotuje wsypujemy 20 dkg wiórków
Maminek kulinarnymalinowa Krokus . Przygotowanie: Do pierwszej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia. Do drugiej miski mokre składniki: jogurt, roztrzepane jajko, mleko, olej i syrop z pigwy. Smarujemy foremki silikonowe masłem (chyba, że używamy papierowych papilotek). Przelewamy połowę ciasta do foremek (12 sztuk). Do każdej foremki wkładamy łyżeczkę konfitury i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy
Aga w kuchnijabłkiem *** ( porcja dla 4 osób ) 2,5 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 0.5 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jabłka 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce . 2. Z wszystkich składników wykonujemy ciasto ( powinno być średnio gęste , można dodać dodatkowo trochę mąki ) 3. Smażymy na patelni około
ciemna strona patelnipana Kejka, a nie Matki- Wariatki... ;) 2,5-3 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru (może być cukier puder) 1 szklanka mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju (oliwy) dżem żurawinowy Wszystkie składniki ciasta połączyłam w misce i zmiksowałam na gładką masę. Gotowe ciasto, czyli takie na którym wyraźnie się
bastalenamożna pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz'; document.write(" "); Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło lub olej i na końcu miksujemy z mąką. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie miski. Na patelni rozgrzewamy olej
Poezja smaku