ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:171/226)

Ciasteczka Donaty 138

Ciasteczka, kruchutkie, maślane i z czekoladą, po prostu pyszne :) Takie ciasteczka można też upiec i dekorować razem z pociechami, będą miały faradaje, a ile przy tym wylizywania i zlizywania czekolad ^_^ Składniki na około 18 ciastek: 160 g mąki pszennej tortowej 50 g cukru 1 żółtko 100 g masła 2 czubate łyżeczki proszku budyniowego, waniliowego bez cukru 2 łyżeczki śmietany(...)nagrzewamy do 180 stopni. 2. Masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy żółtko, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę, budyń w proszku, śmietanę i całość zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm i wycinamy ciastka o średnicy około 8 mm, a następnie korkiem/naparstkiem mniejszy okrąg. Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.  Pieczemy przez

Gotowanie...to proste !
Kolorowe kruche ciasteczka 158

digotuje.blogspot.com  Zainspirowałam się przepisem z blogu: Mała Cukierenka . Ciasteczka od razu rzucają się w oczy i prawda, że zachwycają swoim uroczym wyglądem? Przy okazji są bardzo smaczne... Ich maślany smak i cytrynowo-śmietankowy aromat zachwyci każdego! Bez względu na wiek - nikt im się nie oprze. Możecie pokombinować z wariantami smakowymi i przygotować wersję, która Wam najbardziej odpowiada. Pomarańcza, wanilia(...)puszystości. Zmniejszając obroty miksera - dodać jajko, aromat i sok z cytryny. Wsypać mąkę - uprzednio połączoną z solą, proszkiem i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekką spłaszczyć, obtoczyć w posypce (całą lub jedną stronę) i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Należy pamiętać o zachowaniu dużych odstępów

Di gotuje
Maślane bułeczki z kruszonką 144

Kolejne wypiekanie na śniadanie i maślane bułeczki z tego przepisu.Polecam, bułeczki bardzo smaczne, ja dodatkowo nadziałam je wiśniami. Razem ze mną bułeczki piekły.. 600 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej Kruszonka: 50 g miękkiego masła(...)mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość. Małą porcję ciasta rozpłaszczyć na dłoni i wyłożyć nadzienie i  formować małe okrągłe bułeczki o średnicy

Moje domowe kucharzenie
Klasyczne kruche ciasteczka 143

Któż nie lubi maślanych, kruchych ciasteczek? Pyszne i uniwersalne. Można ozdobić je lukrem królewskim, masą cukrową, czekoladą. Lub zjeść same. Pysznie smakują posmarowane dżemem lub lemon curd. Moja Malwinka lubi je chrupać na deser. A kiedy ich nie zużyjemy, zawsze można schować je do zamykanego pojemnika i przechować. Dodatek domowego ekstraktu waniliowego naprawdę daje im "kopa" i lepiej(...)Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą i lekką masę. Dodać jajko i ekstrakt - zmiksować do połączenia składników. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto schować na co najmniej godzinę do lodówki. Ciasto przełożyć na stolnicę, podsypując mąką zagnieść jeszcze raz. Wałkować placek o grubości około 5 mm, wycinać dowolne kształty, piec

Cakes By Kejt
Wiosenny tort urodzinowy 246

możesz takie wydruki zamówić Tu .   Polecam!  Iwonka wydrukuje wszystko i doradzi jak użyć wydruków na torcie, aby wyglądały pięknie i nie powtarzalnie. Trawa została wykonana z masy maślanej zabarwionej barwnikiem spożywczym i wyciskanej przy użyciu rękawa cukierniczego i specjalnej tylki  Tu  możecie sprawdzić jak ta tylka wygląda. Dwa biszkopty- jeden o średnicy 22cm drugi 16 cm. Duży(...)tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Mały biszkopt pieczony w tortownicy o rozmiarze 16cm . Papierem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wiosenny tort urodzinowy 220

możesz takie wydruki zamówić Tu .   Polecam!  Iwonka wydrukuje wszystko i doradzi jak użyć wydruków na torcie, aby wyglądały pięknie i nie powtarzalnie. Trawa została wykonana z masy maślanej zabarwionej barwnikiem spożywczym i wyciskanej przy użyciu rękawa cukierniczego i specjalnej tylki  Tu  możecie sprawdzić jak ta tylka wygląda. Dwa biszkopty- jeden o średnicy 22cm drugi 16 cm. Duży(...)tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Mały biszkopt pieczony w tortownicy o rozmiarze 16cm . Papierem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wiosenne ptysie wielkanocne 190

bałkańskim serem z owczego mleka. Jego smak jest naprawdę wyrazisty, jednak spokojnie można zastąpić go serem feta. Do tego słodkawy groszek i bardzo wielkanocna rzeżucha - to wszystko w miękkim, maślanym ptysiu w towarzystwie chrupiącej rzodkiewki...mniam! :) Warto poświęcić im trochę czasu, żeby zaskoczyć gości, znajomych, a także siebie tymi przepysznymi, wiosennymi ptysiami! Wiosenne ptysie: ok. 12 sztuk Potrzebujesz: Na ptysie(...)soli i podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła. 2. Zdejmij garnek z palnika, wsyp całą mąkę, ponownie postaw na palnik i mieszaj łyżką do momentu, aż ciasto przestanie przywierać do ścianek garnka - zdejmij garnek z palnika i odstaw na 10min. 3. Do lekko przestudzonego ciasta wbijaj pojedynczo jajka i dokładnie łącz z ciastem za pomocą miksera

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jogurtowe bułeczki 150

Bułeczki jogurtowe to numer 1 w naszym domu. Przypominają maślane z dzieciństwa... od " Brzuski"  - usteckiej piekarni Mięciutkie pachnące. Idealne na śniadanie, czy na lunch do szkoły. Doskonałe ze szklanką mleka, dżemem czy plasterkiem ulubionej wędliny.  Spróbujcie ! Łatwe do zrobienia. Przepis na około 13-14 małych bułek 500 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki cukru ( możecie dać mniej(...)mleka Jeśli używacie drożdży świeżych zróbcie najpierw zaczyn i dajcie mu chwilę aby urósł. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników, na końcu rozpuszczone masło i zagniatamy.  Ciasto powinno być sprężyste i miękkie. W razie potrzeby dodajcie troszkę wody Wyrabiać na tyle długo aż będzie miało pożądaną konsystencję. odstawić w ciepłe miejsce.  Powinno podwoić objętość około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasteczka z prażonym słonecznikiem. 162

Dziś zapraszam na pyszne, kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem uprażonych ziaren słonecznika w słodkiej, miodowej otoczce. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczy zyskują wyjątkowego, odświeżającego aromatu. Myślę, że Mikołaj będzie równie zachwycony jak my ;) Bardzo polecam! Składniki na ciasteczka z prażonym słonecznikiem: na około 32 sztuki CIASTECZKA (takie jak Linzer ): 300 g mąki 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła(...)dodajemy masło. Tłuszcz mieszamy z mąką i rozcieramy dokładnie palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i pastę z wanilii lub ekstrakt waniliowy, mieszamy i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1 godzinę (ale w lodówce może czekać nawet do następnego dnia). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy

Rozpustne gotowanie
Ciastka z płatków owsianych z migdałami 149

ciągle ucierać. Do utartego masła dodać płatki, migdały i wymieszać. Białka ubić i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Pieczenie – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać ciasto, formując ciasteczka o grubości 0,5 mm. Piec w nagrzanym piekarniku 190 C przez 20 minut. Wyjąć ciastka z piekarnika i ostudzić. Włożyć do szczelnego pudełka, tak przygotowane ciasteczka można(...)naczynia i położyć do miski -zdjąć motylek, dodać masło, cukier, cukier waniliowy, olejek zmiksować obroty 5, czas 1 minuta -dodać żółtka, zmiksować obroty 5, czas 1 minuta -wyjąć masę maślaną, dodać płatki, migdały, wymieszać kołpystką -dodać białka i delikatnie wymieszać – piec jak wyżej

Kuchnia Pokoleń
kruche ciasteczka z masłem orzechowym 163

Wspaniałe, bardzo kruche, klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym. Przepis na te pyszności znalazłam TU. składniki: 1/2 szklanki miękkiego masła 1/2 szklanki masła orzechowego 3/4 szklanki cukru

babka w formie
ciasteczka maślane z czekoladą i płatkami jęczmiennymi 113

ciasteczka maślane z płatkami Ciastka te stanowią połączenie wybornego smaku i zdrowych, naturalnych składników. Czy można sobie wyobrazić lepszy deser?. składniki 1/2 kostki masła 1 szklanka mąki 1 szklanka płatków ( u mnie jęczmiennych) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 1/2 tabliczki czekolady ( ja użyłem gorzkiej) duża garść rodzynek szczypta soli sposób wykonania Do  misy wsypujemy(...)następnie formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie na desce kładziemy połowę tabliczki czekolady i siekamy ją nożem na drobne kawałki. Z lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy je na kawałki, formując z każdej części kulkę wielkości śliwki. Każdy z kawałków ciasta układamy na czekoladzie, przyciskając je dłonią do pokruszonej czekolady i wciskając ją w ciasto. Teraz

Miód i pieprz
Maślane rogaliki śniadaniowe 411

rogaliki śniadaniowe. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Wypieki '. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika możemy posypać makiem lub sezamem. Najlepiej smakują z domowym masełkiem . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 6 maślanych rogalików:  10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 290 g mąki pszennej szczypta soli 1 małe jajko(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Roztrzepujemy jajko, dodajemy sól, mleko, olej i powoli dosypujemy mąki. Wyrabiamy i dodajemy drożdże i roztopione masło. Wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto stanie się jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 2. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na owal o wymiarach mniej więcej

My Culinary Art
Babeczki maślano-cytrynowe z rodzynkami i miechunką Helio. 131

Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne babeczki maślane z rodzynkami i miechunką HELIO . Babeczki w sam raz nadają się do kawki lub herbatki. Zapraszam do wypróbowania. Dla przypomnienia zapraszam na stronę internetową z nowościami HELIO - http://www.helio.pl/produkty/helio-natura.   Składniki : 150 g miękkiego masła 120 g cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka  2 żółtka 165 g mąki(...)waniliowym. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem, masłem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Następnie dodajemy do składników sypkich i chwilę mieszamy mikserem. Bakalie siekamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25/30 minut do suchego patyczka.Ostudzone babeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 151

można kroić go na kromki lub odrywać bułeczki. Najlepiej smakuje posmarowany masłem i dżemem lub miodem. Mama kiedyś piekła taki chlebek na Śniadanie Wielkanocne. Polecam!!! Składniki na wielkanocny chlebek maślany (puszystą chałkę, siedmioraczki):   na formę o wymiarach 12 x 32-35 cm ZACZYN: 250 g mąki tortowej 12 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru RESZTA(...)ściereczkę i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły podwajając swoją objętość.     Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto, nie może być rzadkie, ani twarde, ma być miękkie i łatwe do wyrabiania. Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki z truskawkami 261

Puszyste i mięciutkie z drożdżówki z pysznymi truskawkami i maślaną kruszonką. Świetne na śniadanie czy podwieczorek. Umilą każdy dzień, także ten, gdzie narzędzia do zarządzania projektami i praca nad nimi zajmują mnóstwo czasu, tak jak mi ostatnio :) Polecam! :) Składniki na 9 sztuk: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru 1 duże jajko szczypta soli(...)miski wsypać drożdże i cukier. Rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać masło, sól, jajko i mąkę pszenną. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania