Aksamitny sernik z chałwą. Kolejny przepis z wykorzystaniem domowej chałwy . Tym razem sernik, aksamitny, przepyszny, mocno kremowy, ze spodem wykonanym z chałwy, lekko słodką warstwą serową
moj przepis narobiłam po 8 małych bułeczek. Ostatnio jednak za każdym razem przygotowuję 5-6 sztuk i jest to chyba najlepsza ilość. Bułeczki wychodzą duże, mięciutkie i żółciutkie w środku, lekko maślane, po prostu prze-pysz-ne. Zdecydowanie lepsze od tych pustych, sklepowych. Doskonale sprawdzą się nie tylko jako bułki do hamburgerów, aczkolwiek nie ukrywam – ich przygotowanie jest z lekka żmudne(...)mleka sezam do posypania bułeczek + odrobina czarnuszki Mąkę pszenną wsypujemy do miski, mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy sól, cukier, szklankę letniego (!) mleka, oraz jajko. Całość wyrabiamy dość długo (początkowo ciasto długo będzie miało luźną, „mokrą” konsystencję, ale zmieni się ona podczas wyrabiania; nie dosypujemy mąki). Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło (ja dodaję je stopniowo
Smaki Na TalerzuCzekoladowe salami (Salame di Cioccolato) pochodzi z Włoch i na pewno może kojarzyć się z naszym tradycyjnym blokiem czekoladowym, do którego jest podobne. To bardzo prosty
Poezja smakuTort lis - pomysł na dekorację Ponieważ u mnie w rodzinie lato to sezon imprezowy, dzisiaj ponownie namawiam Was na samodzielne dekorowanie tortu (po uprzednim upieczeniu oczywiście
Trzeci talerzWystarczy kilka składników, aby stworzyć słodki i szybki w realizacji deser. Istotną kwestią jest to jak bardzo chcemy aby masa była słodka (sami możemy ilością dodanego
ChilliJemySkładniki: 200g mleka w proszku, pełnego, 125g masła, 2 łyżki kakao ( 20g), 120g cukru ( 1/2 szklanki), 60ml wody, ok.15 herbatników, mała miseczka mini marshmallows ( 2-3
W kuchni u MonikiPyszne i bardzo proste bułeczki maślane posmakują małym i dużym łasuchom. Idealne na śniadanie i na podwieczorek. Serdecznie polecam:) Przepis (zmodyfikowany nieznacznie przeze mnie) pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na około 26 bułeczek : 150 g masła 500 ml mleka 40 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli 100 - 150 g cukru około 1 kg mąki pszennej(...)stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim świeże drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier, rodzynki i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto , dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Uformować gładkie i równe kule
cucinareTakie ciacha lubimy najbardziej, a ponieważ dawno nie piekłam żadnych ciastek, te znikały w zawrotnym tempie. Ciasteczka wyszły kruchutkie, maślane i lekko chrupiące, po prostu przepyszne. Gdy mamy podprażone pestki dyni ich przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę... Z podanych składników wyszło mi 21 ciastek. Piekłam je już dwa razy i za każdym razem ilość była identyczna... Przepis znaleziony tutaj Składniki(...)worka i potraktowałam delikatnie tłuczkiem do mięsa Masło i smalec pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie miksera razem z pozostałymi składnikami. Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z powstałej masy odrywamy male kawałki i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłońmi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i widelcem odduszamy
Smaczne Zdrowepoczyniłam w kuchni! Jeśli już jednak pokonacie swój pierwszy z posiadanych zmysłów, znaczy wzrok i następnie przełamiecie się, Wasz drugi zmysł - smak powie Wam, że są to przepyszne ciasteczka maślane. :) Paluchy wiedźmy to moja propozycja dla Was na zbliżające się Halloween, jednak przepis będzie się nadawał również na inne imprezy o mrocznym charakterze, szczególnie na te dla dzieci. Sposobów(...)waniliowego 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 opakowanie migdałów Wykonanie: Migdały obierz ze skórki i przekrój na pół. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut, aby porządnie się schłodziło. Obsyp blat mąką
Garniec MagaliePyszne i bardzo proste bułeczki maślane posmakują małym i dużym łasuchom. Idealne na śniadanie i na podwieczorek. Serdecznie polecam:) Przepis (zmodyfikowany nieznacznie przeze mnie) pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na około 26 bułeczek : 150 g masła 500 ml mleka 40 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli 100 - 150 g cukru około 1 kg mąki pszennej(...)stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim świeże drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier, rodzynki i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto , dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Uformować gładkie i równe kule
cucinarePony", ale "nie takim płaskim, tylko wystającym". Nie będę ukrywać, że było przy torcie sporo pracy. Tym bardziej, że górna część tortu, już przełożona kremem śmietanowo-truskawkowym, zasmarowana kremem maślanym i czekająca tylko na obłożenie masą cukrową, spektakularnie wypadła mi z lodówki. Możecie się domyślać, jakie słowa z ust padły w takim momencie! Jednak jak się na coś uprę(...)dokładnie) drewnianą lub plastikową łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut (duży biszkopt) oraz 30-35 minut (mały biszkopt). Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić. Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie syropu i nasączenie blatów: Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać
Kulinarne Inspiracjekolorach; zabiera to kilka chwil więcej, ale na te szaro-pochmurne dni taka potworkowa tęcza jest po protu niezastąpiona! Ciasteczka są z wierzchu lekko chrupiące, w środku mięciutkie i maślane, z delikatną waniliową nutą. Idealne dla dzieci: i do jedzenia, i do zabaw w kuchni, bo przepis jest banalnie prosty. Przed nami długie, ciemne, październikowe popołudnie - skusicie się na błyskawiczne(...)spożywczy w żelu Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dodać ekstrakt, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto podzielić na 3 części, każdą zafarbować na inny kolor. Następnie połączyć część masy niebieskiej z różową, aby otrzymać fioletowy, następnie część niebieskiej z pomarańczową
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne maślane bułeczki pachnące kminkiem i czarnuszką ,z podanej porcji wychodzi aż 13 sztuk średniej wielkości. Bułki mają miękką skórkę dlatego też idealnie nadają się do np. hamburgerów czy faszerowanych dużą ilością składników kanapek :) Składniki na 13 sztuk : - 430 g mąki pszennej ( u mnie typ 750 ) - 26 g świeżych drożdży - 2 duże łyżki masła - 10 g soli(...)minut do wyrośnięcia. Wymieszać wyrośnięty rozczyn z resztą składników i wyrabiać ok 10 minut. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce . Po tym czasie krótko wyrobić ciasto i podzielić na 13 kawałków, uformować bułki i ułożyc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponacinać na górze ,przykryć ściereczką i odstawić na 30-40minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, bułki
Wypieki Reneilościach jest szkodliwy. Najlepiej nie używać na raz więcej jak 5-7 g. Szafranu nie powinny spożywać także kobiety w ciąży. Szwedzkie bułeczki Lussekatter są bardzo puszyste i delikatnie maślane. Najlepsze w dniu upieczenia. Szwedzi spożywają je na śniadanie wraz z gløggiem (czyli grzanym winem z przyprawami korzennymi), a dzieci z napojem czekoladowym. Polecam w okresie świątecznym! Za przepis dziękuję(...)cukier. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wsypać część mąki, wymieszać łyżką. Wsypać resztę, wymieszać, a gdy łyżką będzie już ciężko zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto ma być elastyczne i odrywać się od miski i rąk. Można pod koniec wyrabiania dodać odrobinę mąki (nie za dużo, gdyż więcej mąki spowoduje, że bułeczki będą twarde). Miseczkę przykryć
Moja DelicjaPuszyste, mięciutkie, pachnące masłem dzięki maślanej kruszonce .... a w środku? Przesmażone na maśle jabłka z odrobiną cynamonu. Wyszło pysznie i lekko ❤ Dodatkową zaletą tych małych babeczek jest szybkość i łatwość ich przygotowania. Poniżej podaję mój standardowy przepis na muffinki 😊 Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku(...)jajka, olej, mleko. Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi, i mieszamy całość dokładnie łyżką (nie mikserem). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do 1/2 wysokości), na to łyżeczkę przesmażonych jabłek. Całość posypujemy obficie kruszonką. Kruszonkę możemy jeszcze uświetnić pokruszonymi płatkami migdałów
Walijskie Pichcenie