ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:167/226)

Aksamitny sernik z chałwą 284

Aksamitny sernik z chałwą. Kolejny przepis z wykorzystaniem domowej chałwy . Tym razem sernik, aksamitny, przepyszny, mocno kremowy, ze spodem wykonanym z chałwy, lekko słodką warstwą serową

moj przepis na
Domowe burgery 250

robiłam po 8 małych bułeczek. Ostatnio jednak za każdym razem przygotowuję 5-6 sztuk i jest to chyba najlepsza ilość. Bułeczki wychodzą duże, mięciutkie i żółciutkie w środku, lekko maślane, po prostu prze-pysz-ne. Zdecydowanie lepsze od tych pustych, sklepowych. Doskonale sprawdzą się nie tylko jako bułki do hamburgerów, aczkolwiek nie ukrywam – ich przygotowanie jest z lekka żmudne(...)mleka sezam do posypania bułeczek + odrobina czarnuszki Mąkę pszenną wsypujemy do miski, mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy sól, cukier, szklankę letniego (!) mleka, oraz jajko. Całość wyrabiamy dość długo (początkowo ciasto długo będzie miało luźną, „mokrą” konsystencję, ale zmieni się ona podczas wyrabiania; nie dosypujemy mąki). Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło (ja dodaję je stopniowo

Smaki Na Talerzu
Czekoladowe salami 288

Czekoladowe salami (Salame di Cioccolato) pochodzi z Włoch i na pewno może kojarzyć się z naszym tradycyjnym blokiem czekoladowym, do którego jest podobne. To bardzo prosty

Poezja smaku
Tort lis – pomysł na dekorację XII 242

Tort lis - pomysł na dekorację Ponieważ u mnie w rodzinie lato to sezon imprezowy, dzisiaj ponownie namawiam Was na samodzielne dekorowanie tortu (po uprzednim upieczeniu oczywiście

Trzeci talerz
Krówkowe ciasto bez pieczenia z ananasem i orzeszkami 216

Wystarczy kilka składników, aby stworzyć słodki i szybki w realizacji deser. Istotną kwestią jest to jak bardzo chcemy aby masa była słodka (sami możemy ilością dodanego

ChilliJemy
Blok czekoladowy 269

Składniki: 200g mleka w proszku, pełnego, 125g masła, 2 łyżki kakao ( 20g), 120g cukru ( 1/2 szklanki), 60ml wody, ok.15 herbatników, mała miseczka mini marshmallows ( 2-3

W kuchni u Moniki
Bułki maślane 115

Pyszne i bardzo proste bułeczki maślane posmakują małym i dużym łasuchom. Idealne na śniadanie i na podwieczorek. Serdecznie polecam:) Przepis (zmodyfikowany nieznacznie przeze mnie) pochodzi z blogu  Moje Wypieki . Składniki na około 26 bułeczek : 150 g masła  500 ml mleka 40 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli 100 - 150 g cukru  około 1 kg mąki pszennej(...)stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim świeże drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier, rodzynki i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto , dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość.  Uformować gładkie i równe kule

cucinare
KRUCHE CIASTECZKA ORKISZOWE Z PESTKAMI DYNI 231

Takie ciacha lubimy najbardziej, a ponieważ dawno nie piekłam żadnych ciastek, te znikały w zawrotnym tempie. Ciasteczka wyszły kruchutkie, maślane i lekko chrupiące, po prostu przepyszne. Gdy mamy podprażone pestki dyni ich przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę... Z podanych składników wyszło mi 21 ciastek. Piekłam je już dwa razy i za każdym razem ilość była identyczna... Przepis znaleziony tutaj Składniki(...)worka i potraktowałam delikatnie tłuczkiem do mięsa Masło i smalec pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie miksera razem z pozostałymi składnikami. Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z powstałej masy odrywamy male kawałki i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłońmi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i widelcem odduszamy

Smaczne Zdrowe
Paluchy wiedźmy 294

poczyniłam w kuchni! Jeśli już jednak pokonacie swój pierwszy z posiadanych zmysłów, znaczy wzrok i następnie przełamiecie się, Wasz drugi zmysł - smak powie Wam, że są to przepyszne ciasteczka maślane. :) Paluchy wiedźmy to moja propozycja dla Was na zbliżające się Halloween, jednak przepis będzie się nadawał również na inne imprezy o mrocznym charakterze, szczególnie na te dla dzieci.  Sposobów(...)waniliowego 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 opakowanie migdałów Wykonanie: Migdały obierz ze skórki i przekrój na pół. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut, aby porządnie się schłodziło.  Obsyp blat mąką

Garniec Magalie
Bułki maślane 156

Pyszne i bardzo proste bułeczki maślane posmakują małym i dużym łasuchom. Idealne na śniadanie i na podwieczorek. Serdecznie polecam:) Przepis (zmodyfikowany nieznacznie przeze mnie) pochodzi z blogu  Moje Wypieki . Składniki na około 26 bułeczek : 150 g masła  500 ml mleka 40 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli 100 - 150 g cukru  około 1 kg mąki pszennej(...)stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim świeże drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier, rodzynki i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto , dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość.  Uformować gładkie i równe kule

cucinare
Tort piętrowy My Little Pony 218

Pony", ale "nie takim płaskim, tylko wystającym". Nie będę ukrywać, że było przy torcie sporo pracy. Tym bardziej, że górna część tortu, już przełożona kremem śmietanowo-truskawkowym, zasmarowana kremem maślanym i czekająca tylko na obłożenie masą cukrową, spektakularnie wypadła mi z lodówki. Możecie się domyślać, jakie słowa z ust padły w takim momencie! Jednak jak się na coś uprę(...)dokładnie) drewnianą lub plastikową łyżką.  Piec w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut (duży biszkopt) oraz 30-35 minut (mały biszkopt).  Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić.  Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie syropu i nasączenie blatów: Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać

Kulinarne Inspiracje
Spójrz mi w oczy... Halloweenowe ciasteczka 231

kolorach; zabiera to kilka chwil więcej, ale na te szaro-pochmurne dni taka potworkowa tęcza jest po protu niezastąpiona! Ciasteczka są z wierzchu lekko chrupiące, w środku mięciutkie i maślane, z delikatną waniliową nutą. Idealne dla dzieci: i do jedzenia, i do zabaw w kuchni, bo przepis jest banalnie prosty. Przed nami długie, ciemne, październikowe popołudnie - skusicie się na błyskawiczne(...)spożywczy w żelu Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dodać ekstrakt, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto podzielić na 3 części, każdą zafarbować na inny kolor. Następnie połączyć część masy niebieskiej z różową, aby otrzymać fioletowy, następnie część niebieskiej z pomarańczową

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Maślane Bułki z kminkiem i siemieniem lnianym 212

Pyszne maślane bułeczki pachnące kminkiem i czarnuszką ,z podanej porcji wychodzi aż 13 sztuk średniej wielkości. Bułki mają miękką skórkę dlatego też idealnie nadają się do np. hamburgerów czy faszerowanych dużą ilością składników kanapek :) Składniki na 13 sztuk :  - 430 g mąki pszennej ( u mnie typ 750 ) - 26 g świeżych drożdży - 2 duże łyżki masła - 10 g soli(...)minut do wyrośnięcia. Wymieszać wyrośnięty rozczyn z resztą składników i wyrabiać ok 10 minut. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce . Po tym czasie krótko wyrobić ciasto i podzielić na 13 kawałków, uformować bułki i ułożyc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponacinać na górze ,przykryć ściereczką i odstawić na 30-40minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, bułki

Wypieki Rene
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji 159

ilościach jest szkodliwy. Najlepiej nie używać na raz więcej jak 5-7 g. Szafranu nie powinny spożywać także kobiety w ciąży. Szwedzkie bułeczki Lussekatter są bardzo puszyste i delikatnie maślane. Najlepsze w dniu upieczenia. Szwedzi spożywają je na śniadanie wraz z gløggiem (czyli grzanym winem z przyprawami korzennymi), a dzieci z napojem czekoladowym. Polecam w okresie świątecznym! Za przepis dziękuję(...)cukier. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wsypać część mąki, wymieszać łyżką. Wsypać resztę, wymieszać, a gdy łyżką będzie już ciężko zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto ma być elastyczne i odrywać się od miski i rąk. Można pod koniec wyrabiania dodać odrobinę mąki (nie za dużo, gdyż więcej mąki spowoduje, że bułeczki będą twarde). Miseczkę przykryć

Moja Delicja
OBŁĘDNE MUFFINY Z JABŁKAMI, CYNAMONEM I KRUSZONKĄ 257

Puszyste, mięciutkie, pachnące masłem dzięki maślanej kruszonce .... a w środku? Przesmażone na maśle jabłka z odrobiną cynamonu.  Wyszło pysznie i lekko ❤  Dodatkową zaletą tych małych babeczek jest szybkość i łatwość ich przygotowania.  Poniżej podaję mój standardowy  przepis na muffinki 😊 Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku(...)jajka, olej, mleko.  Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi, i mieszamy całość dokładnie łyżką (nie mikserem). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do 1/2 wysokości), na to łyżeczkę przesmażonych jabłek. Całość posypujemy obficie kruszonką. Kruszonkę możemy jeszcze uświetnić pokruszonymi płatkami migdałów

Walijskie Pichcenie