się za równo jako dodatek na śniadanie zamiast pieczywa, ale też jako smaczne rogale na piknik. Można je upiec kilka dni wcześniej i przechowywać w pojemniku. W smaku rogale maślane są idealne, najlepiej smakują przekrojone, posmarowane masłem i do tego dżem. Mniam ! Zapraszam po przepis poniżej :). Składniki: (wychodzi ok. 24 rogali średniej wielkości) 1 szklanka mleka 100 g margaryny Omega(...)jajka oraz cukier i mieszamy trzepaczką. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zalewamy mlekiem z masłem i jajkiem oraz wlewamy rozczyn. Wyrabiamy na gładką masę. Ciasto powinno odstawać od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godziny, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy, kroimy na trójkąty i zwijamy rogale. Układamy
Gotuj z Mąkąprzełóż do misy miksera i ubijaj dodając po kolei jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termo obieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszce ciastka w dowolnym kształcie. Piecz około 20 minut u 200*C. Upieczone eklerki przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia. Krem(...)czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Ciastka przetnij na pół i za pomocą szprychy cukierniczej napełnij eklerki. Wierzch udekoruj według uznania, np. polej polewą czekoladową
Kulinarna (nie)codziennośćSernik z toffi na korzennym spodzie Sernik z toffi na korzennym spodzie to mój sernikowy hit Spód z ciasteczek o korzennym smaku, masa serowa z białą
WSZYSTKO SMACZNEzmiksowałam na puszystą masę maślaną. Nie przerywając miksowania dodawałam po 1 łyżce wystudzonego mleka. Następną łyżkę dodałam wówczas, kiedy poprzednia porcja mleka wmieszała się w masę. Kiedy już masa maślana połączyła się z mlekiem wsypałam mleko w proszku. Wymieszałam i .... masa mleczna gotowa. Czas na złożenie wafli. Pierwszy wafel położyłam na desce, posmarowałam go masą kajmakową. Położyłam drugi wafel(...)stół dla Waszych gości, to z pewnością nie powstydzicie się ani ich wyglądem ani smakiem. Podane na deser np. do kawy, z powodzeniem mogą zastąpić niejedno smaczne ciasto. Przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiProponujemy plecione bułeczki drożdżowe, ze śliwkami i kruszonką maślaną. Składniki: -ok. 1/2 kg mąki -7 łyżek cukru -250 ml ciepłego mleka -4 dkg drożdży -4 jajka -6 dkg masła -szczypta soli -aromat -kilka śliwek o zwartym miąższu a na kruszonkę: -10 dkg mąki -7 dkg cukru -7 dkg masła -aromat cytrynowy lub łyżeczkę startej skórki(...)mąki. Miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ręcznie, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 12 prostokątów. Na dłuższych bokach nacinamy brzegi. Środki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy śliwki. Nakładamy kruszonkę i zawijamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia
Maminek kulinarnydobrym źródłem antyoksydantów. Dba o prawidłowy wygląd i zdrowie skóry. Można używać go do pieczenia, smażenia, duszenia, do gotowych potraw, jako smarowidło do chleba i wiele innych. Ma delikatny maślany smak, który nadaje potrawom niezwykłego aromatu i sprawia, że smakują one przepysznie. OLEJ KOKOSOWY Mój obowiązkowy produkt w kuchni :) Używany do wszystkiego, gdzie tylko potrzeba trochę tłuszczu. Uwielbiam jego(...)działanie antybakteryjne i antywirusowe zawiera witaminy: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń. doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu ma także wielorakie zastosowanie w kosmetyce W następnym poście (i przyszłych także) ukaże się przepis z użyciem
Zdrowie na języku :PWykładamy formę na babeczki papilotkami i do każdej na dno wlewamy po ok łyżce ciasta, następnie wstawiamy złączone po 2 sztuki choinki i delikatnie dociskamy do samego dna. Wypełniamy ciastem foremki aż choinki zostaną przykryte. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy je ok 25 min. Wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia(...)koniec dodajemy barwnik i miksujemy, gotowy przekładamy do worka cukierniczego z tylką np M1./otwartą gwiazdką Gotowe babeczki smarujemy białym lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie z kremu maślanego wyciskamy na każdej babeczce choinki, które dekorujemy posypkami Delecta
Malinowe PocałunkiCroissant, czyli lekko słodkie, bardzo maślane francuskie bułeczki. To było dla nas wyzwanie. Planowaliśmy je zrobić już jakiś czas temu, ale jakoś nigdy okazji nie było, jakoś zebrać się nie mogliśmy. Aż nagle okazja przyszła do nas sama. Od kilku tygodni bierzemy z Madzią udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Wspominałem już o tym, ale mogę raz jeszcze wspomnieć(...)Rewelacja, lepiej trafić nie mogła. Teraz już się wymigać nie możemy. Przy okazji liznęliśmy trochę wiedzy. Bo wydawało nam się, jak pewnie większości ludziom, że croissanty robi się z ciasta francuskiego. Otóż nie do końca. Ciasto francuskie robi się bez drożdży, a do ciasta na croissanty drożdże się dodaje. Jest to tzw. ciasto drożdżowe listkowane masłem. Nieco podobne, ale jednak
Marder&Marder ManufactureUwielbiam domowe,maślane wypieki,więc postanowiłam przygotować pyszną chałkę dla moich dzieci. Wyszła cudowna,pachnąca i puszysta.Przepis wyszperałam na blogu Margarytki i po małych zmianach trafił do mnie na blog.Fantastycznie smakuje jeszcze ciepła z samym masełkiem. Składniki: 540 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego (przepis na domowy znajdziesz tu ) 100 g roztopionego masła(...)miejsce do wyrośnięcia ( w zimie używam do tego celu rozgrzanej mikrofalówki). Przesianą mąkę wymieszać z cukrem,esencją waniliową,przestudzonym masłem,jajkami,mlekiem i olejem.Dodać drożdże i dokładnie wyrobić.Ciasto zostawić w ciepłym miejscu aż do podwojenia swojej objętości (zostawiłam na 30 minut). Następnie dzielimy ciasto na 3 części,z których robimy równe ruloniki. Zaplatamy z nich warkocz.Wierzch smarujemy rozkłóconym
Wielki apetytPyszne, kruchutkie i mocno maślane ciasteczka z czekoladą - pochodzące z kuchni niemieckiej Spritzgebäck - przygotowywane tam najczęściej w okresie bożonarodzeniowym - ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je wtedy, kiedy mamy na nie ochotę :) U nas przygotowane z okazji prezentacji córki do szkoły na język niemiecki na temat kuchni tego kraju - tak by Koledzy i Koleżanki prócz(...)Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy jajko, skórkę z cytryny i aromat waniliowy. Ponownie łączymy składniki. Na koniec wsypujemy stopniowo przesianą wcześniej mąkę. Miksujemy na gładko. Ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką (u nas "spłaszczona" gwiazdka) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia np. kształty serduszka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg
Moje Kuchenne Rewelacjedwóch wersjach (jeśli obserwujecie Słodkie inspiracje na instagramie to czasem można z wyprzedzeniem podejrzeć, co aktualnie piekę i co w najbliższych dniach będzie na blogu): murzynkowej oraz maślanej z bakaliami - te drugie będą tu jeszcze w tym tygodniu. Wszystkie smakowały, a ponieważ wyszło ich tak dużo, jeździłam z nimi na wykłady, na zajęcia i częstowałam spotkanych po drodze znajomych ;) Składniki(...)chłodnej masy wbić żółtka, wsypać mąkę z wiórkami, proszkiem do pieczenia, wlać wino i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno w oddzielnej misce, Ostrożnie dodać do ciasta i wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Ciastem napełniać foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i posypać
Słodkie inspiracjeNajprostsze ciasteczka jakie robiłam. Kruche, maślane , pachnące wanilią. Do części z nich dodałam kakao. Można dodać inne ulubione składniki np.cynamon, imbir, orzechy, wiórki kokosowe. Z bazy maślanej powstaną wtedy różne pyszne ciasteczka. Mogą poleżeć dłużej, ale najprawdopodobniej zostaną wcześniej zjedzone ;-) Kształt i wzory zależą od waszej kreatywności. Idealne do robienia z dziećmi, jest to przy okazji fajna zabawa i mile(...)pszenną i cukier puder. Wsypałam proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Z laski wanilii wyjęłam ziarna. Następnie dodałam miękkie, pokrojone masło. Wszystkie składniki połączyłam z masłem. Z tak ulepionego ciasta można już formować ciasteczka. Ja podzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam kakao. Formowałam kuleczki trochę mniejsze od orzecha włoskiego z jasnego i ciemnego ciasta. Blachę wyłożyłam
potrawyregionalneskładniki: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 120 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 4 żółtka 3 łyżki kakao 250 ml mleka 3
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na ciasteczka maślane był przekazywany w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie i muszę przyznać szczerze, że nie wiem gdzie jest jego początek. Powyższe ciasteczka zrobiła moja mama, a ja postanowiłam uwiecznić je na zdjęciach i podzielić się przepisem. Z poniższego przepisu wychodzi dużo ciasteczek, więc jeżeli chcecie zrobić tylko na spróbowanie, to koniecznie zmniejszcie o połowę ilość(...)miski lub na stolnicę wsypujemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, dodajemy jajka i masło. Do masy dodajemy trochę mąki i wszystko ugniatamy. Mąki dosypujemy co jakiś czas, zagniatając ciasto. Mąkę dodajemy do momentu, aż ciasto nie będzie lepkie. Dopiero wtedy możemy ciasto wałkować i wykrawać z niego wzory. W garnuszku rozpuszczamy nieco margaryny i smarujemy nią blaszki, żeby
Passions hobbies lifePóźniej tylko odespać zmęczenie, i trzy tygodnie beztroskiego lenistwa... Wakacje idealne.Dzisiaj mam dla Was bułeczki. Zdjęcia na dysku swoje odleżały, sama nie wiem, dlaczego. Bułeczki bowiem wyszły pyszne - mocno maślane, pełne aromatów. Suszone pomidory i bazylia to klasyka, w pieczywie sprawdzają się wyśmienicie.Bułki są łatwe do przygotowania, nie są wymagające. Jestem pewna, że udadzą się każdemu.Przepis z niezawodnej(...)wlać 2/3 mleka. Odstawić na 15 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Pomidory pokroić w kosteczkę, bazylię posiekać.Do zaczynu dodać resztę mleka, masło, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać pomidory i bazylię. Dokłądnie wgnieść w ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze