zrobić? Bo przecież nie będę robić wzorków na stole. Muffinki! Ulubione muffinki mojego dziecka, lekkie, puszyste, sługo pozostają świeże i czekoladowe :) Kremu na bazie włoskiej bezy się jeszcze boję maślanych kremów nie znoszę, więc wybór padł na ganache....mmmm czekoladowe i tak pomyślałam, że pasowałoby przełamać te czekoladowe smaki, więc zrobiłam krem śmietankowy z mascarpone, który osłodziłam minimalnie, wyszło idealnie(...)sody oczyszczonej 3 jajka 1 szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki oleju (125 ml) 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki wrzątku (125 ml) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Kochani to ciasto jest specyficzne i pamiętam jak się bałam go robić pierwszy raz, bałam się, że nie wyjdzie, bo po zmiksowaniu wszystkiego jest bardzo płynne. Wykonanie poszczególnych kroków było dla mnie absurdalne
Blondynka Gotujetemu, na blogu są już dwa przepisy na lawendowe, a teraz dorzucam trzeci przepis. Tak naprawdę chciałam się pobawić wałkiem od STODOŁA , znowu :) Ten wałek uzależnia, nie chciałam zwykłych maślanych, które znalazłam na Moje Wypieki , więc dorzuciłam lawendę :) Nie każdy lubi takie zestawienie smaków, ja i mój syn uwielbiamy, ale mam koleżankę, która śmieje się, że te ciastka można(...)zimne masło pokrojone na małe kawałeczki. Masło rozcierałam palcami razem z mąką, aż powstały maleńkie grudki, następnie wbiłam jajko roztrzepane z pastą z wanilii i wszystko razem zagniotłam, z ciasta uformowałam kulę, owinęłam folią i włożyłam do lodówki. Ciasto w lodówce powinno być co najmniej godzinę, ale ja zagniotłam sobie ciasto rano, a piekłam ciastka wieczorem :) Schłodzone ciasto rozwałkowałam
Blondynka GotujeCiasteczka te są maślane, kruche o smaku kawowo-kakaowym. Są szybkie w przygotowaniu. Ciasteczka są intensywnie kawowe dzięki dodatku mielonej kawy oraz posiadają delikatną nutę kakao. Ciasteczka są bardzo chrupiące a do tego delikatnie słodkie Te ciasteczka przygotowuje jak w domu zabraknie "czegoś słodkiego" oraz na różne domowe imprezy. Zawsze wywołują efekt WOW. Do ciasteczek wykorzystałam Palma firmy Bielmar . Wielu(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego Mąkę przesiewamy ze skrobią, cukrem pudrem, kakao, kawą proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtko i Palma Bielmar . Zagniatamy ciasto tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie małą łyżeczką odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy owalny
Kuchnia w oparachurocze babeczki z gazetki Pieczenie jest proste, nr 3/2009. Mi odpowiadały wyjątkowo - w aktualnym zabieganiu zrobiłam je sama nie wiem kiedy, a efekt jest naprawdę interesujący. Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły.Polecam(...)miksując po każdym dodaniu. Następnie wlać mleko i Cointreau, dodać sól i skórkę z pomarańczy, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i migdałami. Po łyżce dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Rabarbar pokroić na kawałki o grubości 0,5 cm, dodać do masy, wymieszać łyżką.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzezalałam go nie zwykłą galaretką a taką zrobioną z soku jabłko-mięta. Na upał idealny. I nawet mnie smakował. *tortownica 21 cm Składniki: na spód: 250 g herbatników maślanych 100 g masła na masę serową: 100 ml mleka skondensowanego słodzonego 100 ml kremówki śmietanki 30% 700 g serka waniliowego ( z wiaderka) 5 łyżeczek żelatyny 100 ml wrzątku na wierzch(...)skondensowane. Ubić. Następnie dodać serek i zmiksować. Na końcu połączyć z wystudzoną żelatyną. Masę przełożyć do tortownicy. Owoce opłukać, winogrona pokroić na połówki i wyjąc pestki. Poukładać na wierzchu ciasta. Pozostałą żelatynę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z sokiem. Kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin, ja zostawiam
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepyszne, delikatnie słodkie, maślane placuszki z komosy ryżowej to wręcz śniadanie idealne :D Są przesmaczne! Quinoa jest dość wyczuwalna, dzięki czemu nadaje placuszkom nutki orzechowego smaku. Sam syropu z agawy jest bardzo delikatny, ale nadal słodki. Placuszki usmażone na maśle ghee pięknie pachną i wyśmienicie smakują. Są niezwykle delikatne, dlatego trzeba uważać przy smażeniu. Nie ma się jednak czego(...)agawy oraz proszek do pieczenia połącz ze sobą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut. Na patelni rozgrzej masło ghee. Następnie zmniejsz ogień i zacznij nakładaj "kleksy" ciasta na rozgrzaną patelnie Smaż z każdej strony po ok. 3 minuty. Podawaj z ulubionymi owocami oraz dodatkowo polane syropem z agawy. *Z podanych składników wychodzi 7 małych placuszków
Zdrowie na języku :PDzisiaj na dobre ugrzęzłam w kuchni i nikt i nic nie było mnie w stanie stamtąd wyciągnąć.. Wszystko szło mi bardzo składnie i sprawnie. Zabrałam
Na słodko lub wytrawniePamiętacie orzeźwiający sernik cytrynowo-borówkowy ? Tak nam smakował, że zrobiłam jego odpowiednik z ciemną czekoladą, limonką i malinami. Mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadła biała wersja
Poezja smakuSpritzgebäck to słynne niemieckie ciasteczka maślane, tak kruche, że czasem rozpadają się w dłoniach! Upiekłam je specjalnie na Dzień Języków Obcych, który jakiś czas temu odbył się w mojej szkole. Każda klasa losowała państwo i w tym dniu musiała je reprezentować, np. poprzez ubiór, flagi, udekorowaną salę lub popularne potrawy. Nie trudno się domyślić, że wraz z klasą wylosowaliśmy Niemcy(...)ewentualnie ekstrakt lub aromat waniliowy), skórkę z cytryny oraz jajko, zmiksować na średnich obrotach miksera. Wsypać przesianą mąkę pszenną i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką (rękawem cukierniczym będzie ciężej). Wycisnąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kształty przypominające serduszka (patrz zdjęcia). Piec w piekarniku nagrzanym
Nastoletnie WypiekanieSernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby dobrze stężeć(...)esencji pomarańczowej2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaja)160 g ciastek3 łyżeczki kakao70 g stopionej margaryny Palmy maślany smakWykonanie:Ciastka mielimy w blenderze razem z Palmą i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Na spód wykładamy ciastka, dociskamy
Kulinarne przygody GatityPyszne, mięciuchne, pachnące w całym domu smażoną na maśle cebulką... przepis znalazłam w internecie i spodobała mi się w nich właśnie ta maślana cebulka :-)Piekłam je pierwszy raz, ale wyszły idealnie! Jedyną rzeczą jaką zmodyfikowałam w przepisie było dodanie słowa "czubate" - do 2 łyżeczek soli, gdyż mogłyby być ociupinkę bardziej słone...ale zresztą sól - to biała śmierć prawda, więc(...)sól i roztopione masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia), umieścić w dużej misce, dodać płynne produkty i cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Ja korzystam zawsze z piekarnika włączonego na minimum, gdyż w kuchni
Walijskie PichceniePyszne maślane bułeczki, dzieci je uwielbiają, przynajmniej moje. Te dzisiejsze są na mące orkiszowej, bez dodatku cukru, tylko z ksylitolem. Bardzo smaczne, puszyste a zarazem bardzo konkretne. Polecam na śniadanko, nie tylko dla najmłodszych, zasmakują całej rodzince. Z dodatkiem powideł, ulubionej konfitury lub po prostu tylko z masłem , mmmmm..... Zdrowa pychotka. ;-)Składniki na ok.10-12 sztuk:- 530g mąki orkiszowej jasnej(...)dodać do niego resztę mleka. Całość ma być lekko ciepła.W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz mix mleka z masłem i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.1-1,5h. Aż podwoi swoją objętość.Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść
Smaczne ZdroweDzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domowe bułeczki, mleczne, maślane, idealne na słodkie śniadanie. Bułeczki s ą bardzo puszyste, delikatne, wprost rozpływające si ę w ustach. Polecam serdecznie i życzę smacznego! **** La ricetta che voglio condividere con Voi oggi sono i panini al latte. Questi morbidi e soffici panini hanno(...)mieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. W misce mieszamy mąkę z łyżeczką soli i 1 jajkiem, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki wlewamy rozczyn. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ciasto ponownie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia
La grande e la piccola cuocablaty. Dolny i środkowy nasączyć herbatą. Na paterze lub podkładce tortowej umieścić dolny blat biszkopta, zapiąć wokół niego obręcz tortownicy a boki wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto posmarować połową dżemu. Owoce obrać i pokroić w niewielką kostkę. Połowę rozłożyć na warstwie dżemu. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem(...)można dodać kilka kropel soku z cytryny, alkoholu lub odrobinkę aromatu). Zastygnięty tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i delikatnie odkleić papier. Wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu maślanego i wygładzić. Boki tortu posmarować minimalną ilością kremu najlepiej na wysokości środkowego biszkopta tylko tyle, żeby przykleiły się biszkopty. Biszkopty ułożyć wokół tortu lekko dociskając. Przewiązać wstążką. Pozostały krem przełożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKiedy mam ochotę na szybkie ciasteczka zazwyczaj piekę owsiane. Dlaczego? Ot, to dlatego, że mam poczucie, iż owsiane są o wiele zdrowsze niż klasyczne maślane - chociaż wiele zależy również od dodatków :) Z ciasteczkami owsianymi możemy bawić się do woli, idealne są i z czekoladą, bakaliami czy też z tartymi świeżymi owocami. Gama dodatków dowolna i za każdym razem możemy piec(...)utartej margaryny dodajemy suche składniki i całość mieszamy do połączenia, dodajemy mix bakalii i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po upływie 30 minut z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce do pieczenia Rozgniatamy kuleczki widelcem formując ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku przez około 17 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki