szukacie inspiracji na coś słodkiego do pochrupania przy kawie lub herbacie zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na ciasteczka owsiane, proste ciasteczka czekoladowe lub kruche ciasteczka maślane . Składniki na ciasteczka: 400 g mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła (3/4 kostki) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka mielonego(...)wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, ostatnio lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką, a gotowe ciasteczka
Ciastkozercyminut. Dodaję do drożdży mąkę, roztopione masło, cukier puder i jajko. Mieszam wszystko, wyrabiam ciasto i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie wykładam ciasto na stolnicę, rozwałkowuję placek i wykrawam dużą szklanką lub miseczką takie większe kółka. Na środek każdego placuszka układam 1 łyżeczkę dżemu, zawijam kieszonkę, dokładnie sklejam by powstała bułeczka. Układam bułeczki(...)chwilę jeszcze na podrośnięcie, ale ja byłam zbyt niecierpliwa i już chciałam upiec bułeczki Smaruję bułeczki roztrzepanym jajkiem i piekę bułeczki przez 20-25 minut w 180 stopniach. Artykuł Maślane bułeczki z dżemem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plCiastka Owsiane z Truskawkami w Kształcie Serduszek – Zapraszam na pyszne, urocze ciastka owsiane z truskawkami. Są maślane, waniliowe, ciekawe w smaku dzięki płatkom owsianym (w smaku czuć, że są to ciastka owsiane). Wyglądają uroczo i apetycznie. Uważam, że w przygotowaniu nie są trudne. Będą miłym upominkiem dla najbliższych. Zamiast truskawek można użyć malin lub borówek. Polecam… (zmodyfikowany przepis(...)gazetki „pieczenie jest proste”). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka Owsiane z Truskawkami w Kształcie Serduszek Składniki: Ciasto: 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 140g miękkiego masła 120g płatków owsianych górskich 80g ciemnego cukru dark muscovado (można użyć białego) Krem: 120g gotowego ser na sernik (zmielonego twarogu) 2 łyżki cukru pudru
Mała Cukierenkatych rogalikach mogę pisać w samych superlatywach. Są łatwe w przygotowaniu. Zawsze się udają. Mięciutkie, maślane, smaczne również na drugi dzień:). 4 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła + 1/2 kostki masła do smarowania rogalików 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli opakowanie suchych drożdży (7-8g) 3 duże jajka 300g powideł śliwkowych 1. Drożdże mieszamy(...)mąką. Do letniego mleka dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, jajka sól i cukier. Mieszamy. Przelewamy do mąki z drożdżami, wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto. Jeśli będzie klejące, dosypujemy mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy je na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. Smarujemy je roztopionym masłem. Na szerszą część nakładamy powidła
Szefowa kuchniwrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski. Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia byliśmy na chrzcinach małej Astrid(...)jakże doniosłej okazji. O torcie jeszcze Wam napiszę, bo wyszedł mi całkiem nieźle, ale dzisiaj będzie o babeczkach. Tak naprawdę to zwykłe muffiny przebrane za cupcakes malinowym kremem maślanym. Musiały być szybkie i pyszne, i oczywiście efektowne. Użyłam więc mleka kokosowego z kartonu, którego nikt nie chce pić, bo jest zdecydowanie za słodkie (choć w składzie nie ma żadnego słodzidła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny przepis na zbliżające się Święta :) Kruche ciasteczka maślane z domowym dżemem porzeczkowym – pyszne i proste! Do ciasteczek potrzebny będzie dobrze przesmażony domowy dżem bez dodatku żelatyny. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku 100 g masła aromat waniliowy +dżem i cukier puder Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby(...)zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek wycinamy mniejsze serduszka w środku. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Na przestudzone ciasteczka nakładamy dżem
CiastkozercyDziś mamy dla Was pyszny serniczek na zimno o lekko kwaskowym smaku limonki, idealny na ciepłe dni. Składniki na spód: - 200 g ciastek kruchych maślanych - 10 g kakao - 80 g masła Składniki na masę serową: - 1 kg sera białego mielonego - 200 g cukru - 400 ml śmietanki kremówki 30% - 4 limonki - 3 łyżki żelatyny + troszkę zimnej wody Do dekoracji skórka starta(...)Tortownica 24 cm. Najpierw robimy spód do sernika. Ciastka miksujemy w blenderze wraz z kakao na sypko. Do tego dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze chwilę blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i dokładnie rozprowadzamy łyżką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiekamy 10 minut. Teraz zabieramy się za masę. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody
Kuchenne WariacjeJeśli lubicie mak to te przyjemnie chrupiącym między zębami ciasteczka są dla Was stworzone! Kruche, maślane, lekko słodkie z wyraźnym smakiem maku. W czasie świąt takie ciasteczka świetnie zastąpią słodkie, ciężkie wypieki i ulżą brzuchom. SKŁADNIKI: 100g niebieskiego maku 125g masła 100g cukru duża szczypta soli 75g mąki pełnoziarnistej 75g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko(...)klasy M do dekoracji: biała czekolada posypki PRZYGOTOWANIE: Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto. Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce przez 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5cm i wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
Pyry na GazPyszne, maślane ciasteczka z suszoną żurawiną. Polecam, bo są naprawdę smaczne i szybko znikają z talerza. Składniki:2 szklanki mąki,0,5 szklanki cukru,2 łyżeczki cukru wanilinowego,1/3 laski wanilii, 60-70 g suszonej żurawiny,1 garść orzechów włoskich, 200 g masła,3 łyżki mleka,szczypta soli. Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem białym i wanilinowym. Następnie dodajemy mleko(...)szczyptę soli nasionka z laski wanilii oraz powoli przesiewamy mąkę. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Dodajemy żurawinę i orzechy. Ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej robimy wałek o długości 30-35 cm. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (ja wykorzystałam mroźną pogodę i wystawiłam na 15-20 minut na balkon). Następnie kroimy ciasto w plastry
Aga w kuchniPrzepis na te maślane rogaliki pochodzi z książki "Smakowite pieczywo" wydawnictwa Weltbild.Składniki: 42 g świeżych drożdży, 500 g mąki, 1/5 szklanki cukru, 1 jajko, 100 ml letniego mleka, 150 g masła, 1 łyżeczka soli, 1 duże jabłko. Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy do letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia(...)czasie mieszamy mąkę, z cukrem, solą, jajkiem, miękkim masłem oraz wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, ciasto musi odchodzić nam od rąk. Takie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła, posypujemy łyżeczką cukru. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na placek
Aga w kuchniDelikatnie kruche , maślane z delikatnym smakiem pomarańczy . Smakują wybornie polane gorzką czekoladą , która podkreśla cytrusowy smak. 250 g miękkiego masłapół szklanki cukru pudru2 lyżki mąki ziemniaczanej2 szklanki mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki skórki otartej z pomarańczy60 ml soku z pomarańczysok z połowy cytryny.Gorzka czekolada do udekorowania ciastek. Miękkie masło zmiksować z cukrem , dodać pozostałe składniki i połączyć(...)jednolita masę.Ciasto mocno schłodzić ( ok 2 godziny w lodówce , lub godzinę w zamrażarce)Po tym czasie wałkować ciasto na ok pół cm grubości wykrawać ciastka w dowolnych kształtach.Piec w 175s , ok 12-15 min.Schłodzone udekorować.SMACZNEGO :) Polecam
Malinowa Kawiarenkazrobię je jeszcze raz jako placek drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym budyniem i rabarbarowo-imbirowym dżemem (nie rezygnujcie z tej przyprawy, fajnie podkręca smak). Karmelizowany rabarbar i budyń można zrobić wieczór wcześniej. Składniki(...)tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajko, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, będzie dość luźne i może się
moj przepis namałe kawałeczki świetnie sprawdzi się np. na dziecięcych przyjęciach. Uwaga: ciasto trzeba przygotować szybko, za jednym razem, bo masy dość szybko tężeją. Ja posłużyłam się zamrażalnikiem, wkładając ciasto na kilka minut po wylaniu każdej kolejnej warstwy. *foremka 23*28 cm Składniki: na masę bazową do ptasiego mleczka: 5 jajek 500 ml mleka 4 łyżki żelatyny 200 g masła(...)ognia, wsypać żelatynę, rozmieszać i odstawić. Dodatkową łyżkę żelatyny rozpuścić osobno w 3/4 szklanki wody. Białka ubić na sztywno, podzielić mniej więcej równo na trzy części. Ucierając powoli masę maślaną wlewać wystudzone mleko z żelatyną. Podzielić na trzy części najlepiej od razu do trzech misek. Pierwszą miskę umieścić w rondlu z gorącą wodą i powoli ucierając dodać żelatynę rozpuszczoną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiemalejącym powodzeniem wśród naszych gości. Lekkie blaty makowe tortu upieczone s ą bez m ą ki a przełożone są aksamitnym, puszystym i maślanym kremem budyniowym z dodatkiem mascarpone. Tort smakuje jak najlepszy i wilgotny makowiec, nie sposób mu odmówić ;) SKŁADNIKI Biszkopt 150 g suchego maku (zmielonego) 100 g cukru(...)mascarpone a temperatura ambiente 100 g di burro a temperatura ambiente 50 g di uvetta 50 g di noci 50 ml di rhum PRZYGOTOWANIE Do przygotowania ciasta wykorzystałam zmielony mak. Jeżeli mamy niezmielony mak, wystarczy zagotować go we wrzącej wodzie, ostudzić, odcedzić i zmielić. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni (piekarnik statyczny), 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem
La grande e la piccola cuocaTe ciasteczka w Anglii nazywają się shortbread. Serwowane są do herbatki. Możecie zauważyć w starych filmach angielskich zawsze jak podają herbatkę to koniecznie musi być z
Kuchnia PokoleńMimo, że Święta Wielkanocne już za Nami ja wracam do znakomitych maślanych, kruchych ciasteczek. Ciasteczka idealne dla małych i dużych. Polecam. Smacznego :) SKŁADNIKI: 200 gram miękkiego masła 150 gram cukru ja dałam brązowego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub śmietankowego 500 gram mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło(...)wyjmuje kilka godzin przed pichceniem. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać jajka oraz ekstrakt i ubijać. Na koniec dodać mąkę całość wyrabiać. Ciasto włożyć do lodówki na min 30 min. Następnie rozwałkować ja wałkuje tak ok 0.5 cm . Wykrawam za pomocą foremek kształty. Na pergamin wykładam ciasteczka. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 min góra-dól
Gotowanie PatkiSzybko, pysznie i do syta...czyli tortilla z chrupiącymi, świeżymi warzywami, soczystym mięskiem z kurczaka, polana ulubionym sosem (u mnie czosnkowo- paprykowy). Oczywiście można wykorzystać gotowe
Maślane ciasteczkodobra wiadomość na fanpagu na facebooku jest już Nas ponad 200. Co bardzo cieczy i motywuje do dalszego działania. Dzisiaj chcieli byśmy Wam przedstawić prosty przepis na ciastka maślane. My nasze ozdobiliśmy przy pomocy stempli, Wy możecie je przygotować w dowolnej formie i z dowolnymi dodatkami np. skórką z cytryny, czy ziarenkami wanilii. Składniki(...)pudru Łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie: W misce utrzeć masło (temperatura pokojowa) z cukrem. Potem dodajemy jajko, przesianą mąkę i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wkładamy na 2 godz do lodówki. Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni C. Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując blat mąką.Wyciąć ciasteczka foremką i przenieść
cookplsernik z kremem. Pamiętałam, że dawno temu robiłam, zapisany w domowym zeszycie. Odszukałam. Przeczytałam i się za głowę złapałam jak bardzo jest kaloryczny, jak dużo masła, cukru, jajek, ciężki maślany krem… Nie pierwszy sernik za mną, więc zaczęłam działać równie nie pierwszy raz na własne ryzyko, uda się albo nie uda. Starannie dobierając składniki tworzyłam sernikowe dzieło. Mój synula(...)zajadał. Taką mieliśmy nadzieje… i przyznać muszę, że nasze ciche marzenia nie były płonne. Sernik wyszedł przepyszny. Na kruchym spodzie, z bakaliami, wilgotny, soczysty, przykryty kakaowym kruchym ciastem, muśnięty lekkim śmietankowo-mascarponowym kremem, oblany chrupiącą gorzką kuwerturą… Sernikowa poezja, sernikowy torcik. Bardzo Wam polecam. Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru 140 g masła 1 żółtko
Made By Mom And Son