ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:144/226)

Tort węgierski 228

okazje. Tort węgierski był przeznaczony wyłącznie dla dorosłych, my dzieci mogliśmy tylko łyżeczkę skubnąć od mamy, pewnie dlatego tak bardzo mi smakował. Tort jest z dużą ilością alkoholu, z maślanym czekoladowym kremem i kakaowym biszkoptem. Babcie strzegła swojego przepisu aż do śmierci, a przepis, pobieżnie napisany, dostałam od cioci, która go potajemnie spisała. Długo zbierałam się aby przygotować ten tort(...)delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę

moj przepis na
Tort czekoladowy 174

masła połączyć i utrzeć doskonale 2 całe jajka ubić na parze z 2 czubatymi łyżkami cukru Do utartego masła dodać stopniowo masę jajeczną i ucierać Do utartej masy jajeczno - maślanej dodawać stopniowo po łyżce nutelli , łyżkę kakao i doskonale ucierać Przygotować jeszcze nasączenie z wody, cukru, spirytusu i ewentualnie z kawy, a może być sok z cytryny - u mnie wyszło(...)potem dodajemy spirytus) Przygotowanie tortu: Jeden krążek układamy na kloszu, nasączmy go w każdym miejscu, a potem smarujemy cienko dżemem Na dżem rozsmarowujemy część kremu, przykrywamy drugim krążkiem ciasta , dociskamy go ostrożnie i ponownie nasączamy wierzchni krążek Smarujemy krążek kremem i przykrywamy go ostatnim blatem ciasta Nasączmy go ponownie i teraz pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu Pozostawiamy część

Proste Potrawy
Sernik cytrynowy z pieczonym rabarbarem oraz kompot z rabarbaru 168

Fantastyczne ciasto o lekko kwaskowym smaku. Bardzo lekkie. Orzeźwiające. Przygotowywane na zimno, bez pieczenia. Jedynie do upieczenia rabarbaru potrzeba skorzystać z pomocy piekarnika;) Generalnie samo ciasto jest bardzo przyjemne. Rabarbar stanowi tutaj tylko dopełnienie, przysłowiową „kropkę nad i”. Jeśli chcielibyście go przygotować poza sezonem rabarbarowym, można śmiało z niego zrezygnować lub udekorować wierzch innymi owocami, choćby świeżymi malinami(...)przepisu na serniczek dziś mały bonus – przepis na kompot rabarbarowy:) Nie wiem jak Wy, ale ja kompoty, zwłaszcza zimne, bardzo lubię. Spód: 200 g ciastek maślanych 60-70 g masła Masa serowa: 1 szkl. jogurtu greckiego (w temp. pokojowej – ja dałam całe duże opakowanie 360g) 250 g mascarpone 1/2 szkl. cukru 1 cytryna 1 szkl. śmietanki

Smaki Na Talerzu
Rogale z makiem 178

maślanymi rogalami, nie smakowały mu, bo chciał je zjeść z masłem, serem i wędliną. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona zaproponowałam, że upiekę mu zwykłe, drożdżowe rogale z makiem, które na 100% będą mu smakować. Upiekłam więc mu te wymarzone rogale, na jedno posiedzenie zjadł od razu 4 sztuki, nie pozwolił by ostygły 😉 Rogale (crescent rolls) upiekłam z ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Maślana bułka Brioche 231

bułeczkach nigdy się nie zawiodłam! Piekłam je już 3 razy i za każdym były idealne! Co mam na myśli pisząc „idealne"?? Przede wszystkim to, że są niezwykle maślane, puchate i bardzo lekkie. Smakują jak bułki z najlepszej piekarni! Brioche wywodzą się z kuchni francuskiej i podawane są na słodko, najczęściej na śniadanie w towarzystwie masełka, dżemu(...)wiele, ale żaden w pełni mnie nie zadowolił. Postanowiłam więc kilka zmodyfikować i tak powstał ten przepis. Serdecznie polecam!     Składniki: (na dwie Brioche)   Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1/2 szkl ciepłego mleka 400 g mąki pszennej 3 łyżki cukru szczypta soli 3 jajka 1 60 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb pełnoziarnisty pszenno-orkiszowy 135

maślanych czas na coś z pełnego ziarna. Jedynie do rozczynu użyłam białej mąki pszennej. Chlebek jest dość zbity i ciężki, co jest cechą typową dla wypieków pełnoziarnistych. Nie jest jednak za twardy. Ma też cudownie chrupiącą skórkę. Zdrowo i smacznie. Składniki na 1 bochenek Zaczyn 30g świeżych drożdży 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 szklanka letniej maślanki Ciasto

Pełny talerz
Truskawkowy tort falbankowy 193

mojprzepisna.pl | Truskawkowy tort falbankowy Tort niespodzianka przygotowany dla mojej koleżanki, a właściwie dla jej męża z okazji urodzin. Torcik lekki, owocowy, na jasnym biszkopcie, z frużeliną

moj przepis na
Semifreddo z białą czekoladą i borówkami 755

czekolady na chrupkim spodzie z herbatniczków. Całości dopełniają świeże borówki amerykańskie. Przygotowanie całego deseru zajęło mi niecałe 30 minut :) Zapraszam :)           Spód : 100 g herbatników maślanych 100 g herbatników w czekoladzie mlecznej 60 g miękkiego masła   Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie(...)porcję borówek wysypać na wierzch semifreddo.    Wstawić do zamrażarki na całą noc.  W dniu podania deser wstawić do lodówki ok. 4-6 godzin przed podaniem. Gdyby ciasto było za twarde, wyjąć do temperatury pokojowej, jednak nie dłużej niż na 1 godzinę. Kroić na kawałki i podawać. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Bułeczki maślane z marmoladą. 116

lekko rozwałkuj na placek, na środek nałóż kawałek marmolady, zlep brzegi ciasta dokładnie ze sobą. Ułóż na wyścielonej blaszce papierem do pieczenia zlepianą stroną do dołu, lekko przygnieć, aby ciasto się nie obracało podczas wyrastania. Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Gdy bułeczki ładnie wyrosną pomaluj je rozbitym jajkiem i posyp(...)makiem lub sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Po wyjęciu bułeczki studzimy , ale nie rozrywamy je od siebie, dłużej zachowają świeżość. Bułeczki maślane z marmoladą doskonale smakują z mlekiem.   B ułeczki można też posypać cukrem pudrem, ale wtedy przed pieczeniem tylko je malujemy jajkiem i nie posypujemy już niczym

Przepisy i porady kulinarne
Maślane placuszki 133

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Puszyste placuszki o maślanym smaku idealne na śniadanie, jako samodzielna przekąska lub popołudniowy deser Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 jajka Nieco mniej niż 1/3 szklanki stopionego masła 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli Cukier do smaku, może być też waniliowy Ulubione dodatki : syrop klonowy, dżem, czekolada, bita śmietana czy owoce Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować mikserem. Powstałe ciasto odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Następnie smażyć placuszki porcjami na niedużej patelni na złoty kolor.  Rada : placuszek odwracać na drugą stronę po ukazaniu się wielu pęcherzyków

W garach u Gosi
Maślane ciasteczka z czekodżemem i nutellą. 149

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszne, kruchutkie, maślane ciasteczka, w sam raz do kawki lub herbatki. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki: 280 g mąki luksusowej Młynomag typ 550 70 g cukru 1 cukier waniliowy 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 145 g miękkiego masła dowolny dżem, czekodżem lub nutella Wykonanie : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy(...)masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 10 minut. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto nie za grubo i wykrawamy ciasteczka jedno pełne jedno z dziurką. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor około 10/15 minut. Zimne ciasteczka

Sama słodycz i szczypta chili
Jogurtowy chłodnik wiśniowy z chia 134

odstawić do lodówki na kilka godzin. Bezpośrednio przed jedzeniem do wiśni dodać naturalny jogurt i dokładnie wymieszać. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Można podawać samodzielnie lub z dodatkiem na przykład maślanych klusek kładzionych. (Niestety nie ma ich na zdjęciach. ) Składniki: 50 g miękkiego masła szczypta soli około 6-8 łyżek mąki Masło utrzeć z mąką i solą na gładko. Dodać jajka(...)dokładnie połączyć. Powinna powstać dość gęsta (ale nie za gęsta) masa, gęstsza niż na lane kluski.  W garnku zagotować lekko posoloną wodę i łyżeczką maczaną we wrzątku nakładać ciasto na wrzątek. Gotować przez około 2 minuty od wypłynięcia (w zależności od wielkości klusek). Ugotowane przelać lekko zimną wodą. Kluski można włożyć do zupy lub podać na oddzielnym talerzyku. Przepis

Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTKA CAŁUSKI Z TRUSKAWKAMI 217

Ciastka całuski robi się przeważnie z jabłkami, jednak dzisiaj u mnie odmiana i nadziałam je truskawkami. Wyszły lekko kruche, maślane i smaczne. Pyszne na drugi i trzeci dzień, wtedy są lekko wilgotne, polecam(...)PRZYGOTOWANIE :  Mąkę przesiać, twaróg rozkruszyć, zimne masło posiekać, dodać jajko, cukier i mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 4-5 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka.  Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry

Kulinarne Fantazje Marioli
Maślane korzenne pierniczki 147

Ciasteczka z dużą ilością kakao i korzennych przypraw. Mocno maślane, delikatne, rozpływają się w ustach. Pierniczki na ostatnią chwilę, nie potrzebują leżakowania, gotowe do zjedzenia zaraz po upieczeniu. Najlepszy przepis dla zabieganych i niecierpliwych osób ;) Polecam! Składniki: 200 g masła 220 g cukru 1 jajko 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Wszystkie składniki(...)przełożyć do naczynia, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec temperaturze 200 stopni przez około 6-8 minut. Wystudzić i dowolnie udekorować. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Ciastka maślane i kruche jak marzenie! 128

Dziś długo oczekiwany przepis na pyszne i kruche maślane ciasteczka! ;) Sprawa jest banalnie prosta i gwarantuję, że KAŻDEMU ciasteczka się udadzą ;) Składniki:  250g mąki pszennej  100g miękkiego masła 2 żółtka (lub 1 jajko) cukier puder - w ilościach preferowanych ;) u mnie 4 łyżki   Do dzieła: Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy na jednolitą, dość lepką, masę. Jeśli(...)macie warunków - po prostu wrzućcie składniki do miski i zagniećcie ciasto bez siekania. Kiedy wszystko się połączy, dzielimy ciasto na dwie kule, owijamy folią lub sreberkiem i wkładamy na 30min do zamrażarki. W między czasie włączamy piekarnik na 180'C, aby zdążył się nagrzać. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem

Spektrum Smaku
Chrupiące gofry lekko cytrynowe 160

malin ten sam, od babci. Jak tu nie złapać notalagicznego nastroju... 5 jajek 450ml mleka 400g mąki pszennej 1 kostka margaryny lub masła (u mnie tym razem kasia maślany smak - jest świetna) 1 op. cukru waniliowego zwykłej wielkości 5 czubatych łyżek cukru kryształu skórka otarta z jednej cytryny Margarynę rozpuszczamy i studzimy do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy do miski(...)wbijamy jajka. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Mleko lekko podgrzewamy i również wlewamy do miski. Wszystko razem dokładnie miksujemy, w trakcie dolewając rozpuszczoną margarynę. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy letniego mleka, jeśli zbyt rzadkie, dosypujemy mąki. Ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę, czy to elektryczną, czy tę jak patelnia, której używa

Kuchenna Kontrrewolucya
Sernik z rabarbarem 157

Pyszny, mięciutki, mocno rabarbarowy, słodko-kwaśny sernik idealny na ciepłe dni :) Jest dość skomplikowany, ale warty zachodu - pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Przepis znalazłam na stronie

My Culinary Art
Kruche ciasteczka 142

cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Wykonanie: Masło, żółtka i cukier puder ucieram w malakserze. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy maślanej, szybciutko zagniatam i rozwałkowuję na placek o grubości 0,5 cm. za pomocą foremek wykrawam róże ciasteczka i układam na blasze. Piekarnik nagrzewam do 180'C i wstawiam ciastka(...)minut. Gorące zdejmuję z blachy i odstawiam by całkowicie wystygły. Zimne można polać polewą, polukrować lub zostawić w takiej formie w jakiej się piekły. Z rej porcji ciasta wyszło mi około 120 sztuk Rada: Blaszkę, na której układam ciastka, zostawiam suchą. Nie smaruję jej tłuszczem, ani nie wykładam papierem do pieczenia

Ciasteczkowy Potwór
Walentynkowe serducha - z okienkiem i bez 120

Walentynki, wszędzie czerwone serca, brak wolnych stolików w restauracjach, wyznania miłosne i pierścionki zaręczynowe... A do tego ciastka - pyszne, maślane, rozpływające się w ustach... Składniki: 150 g miękkiego masła 250 g mąki 50 g cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: galaretka czerwona (u mnie poziomkowa), gruboziarnisty cukier, różnokolorowe(...)posypki cukrowe Paczkę galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. W trakcie, jak będziecie robić ciasto - galaretka zacznie lekko tężeć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jogurtem naturalnym i szczyptą soli na białą, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
RUSTYKALNE CIASTKA MAŚLANE 165

cudownie maślane, takie którym nie sposób się oprzeć ... proste w formie i wyglądzie. Zapraszam.Składniki: (z podanej porcji wychodzi około 50 ciastek)3 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki cukru pudru125 g masła125 g smalcu2 żółtka1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczeniaop.cukru wanilinowego Wykonanie: Wszystkie składniki posiekać nożem, albo wyrobić przy użyciu haka w mikserze. Następnie zagnieść ciasto i schłodzić

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania