poradzą. Możemy też wykorzystać do pomocy przy robieniu ciasteczek nasze pociechy, przy wycinaniu choinek jest sporo zabawy.Inspirowałam się przepisem zamieszczonym na Mienta blog. Ciasteczka - choinki cytrusowo maślane Składniki:120 g masła100 g cukru pudru2 żółtka2 łyżki śmietany260 g mąki pszennejszczypta proszku do pieczeniastarta skórka z 1 dużej cytryny1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej lub starta(...)łyżce śmietany nie przestając miksować. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny. U mnie leżało całą noc.Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około
Kulinarne przygody GatityLussekatter albo lussebulle czyli Oczy św. Łucji to słodkie bułeczki, które piecze się w Szwecji podczas adwentu a szczególnie na dzień św. Łucji wypadający 13 grudnia
Smaczna Pyzastaram się przemycić w moich potrawach nieco nowoczesności. Najbardziej popularnymi dodatkami do barszczu są uszka, pierogi oraz krokiety. Ja postanowiłam podać barszcz czerwony z wytrawnymi kruchymi ciasteczkami. Upiekłam bardzo maślane gwiazdeczki z dodatkiem aromatycznego rozmarynu oraz orzeźwiąjącej skórki z cytryny. Moim domownikom, ten pomysł bardzo przypadł do gustu. Żeby zaoszczędzić trochę czasu, do przygotowania zupy użyłam koncentratu barszczu Krakus. ciasteczka(...)spora szczypta grubomielonego pieprzu skórka starta z całej cytryny łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu barszcz czerwony: 2 l bulionu (ja gotuję warzywny) koncentrat barszczu Krakus Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i foremką wycinamy gwiazdki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem
Mienta blogUwielbiam ciastka kręcone przez maszynkę. Kruche, mocno maślane, przywołują wspomnienia z dzieciństwa ... Na blogu mam już przepis na ciastka przez maszynkę mojej Mamy , a tym razem sięgnęłam po stary przepis z Kuchni Polskiej. Oba przepisy są bardzo zbliżone zarówno w składnikach, jak i w smaku, dlatego trudno mi ocenić, które są lepsze ;-))) Ciastka można wzbogacić(...)kakao, zmielone orzechy czy mak, ale ja nie ukrywam, że kocham tę najprostrzą, tradycyjną wersję. Jeśli nie posiadacie przystawki na maszynkę do ciastek, to spokojnie możecie ciasto rozwałkować i wycinać kieliszkiem, czy ozdobnymi foremkami dowolne kształty. Zaręczam, że i tak będą pyszne!!! Składniki : (na 3 blachy ciasteczek
Walijskie Pichceniekupowałam. Ale kupiłam sobie foremki do pieczenia rurek i teraz jak mam ochotę to sobie upiekę. Z nadzieniem można eksperymentować. Rurki można zrobić z bitą śmietaną, kremem budyniowym, kremami maślanymi np kawowy, waniliowy, rumowy. Składniki:500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa250 g masła250 ml śmietany kwaśnej gęstej1 łyżka cukru waniliowego1 białkocukier do obtoczeniaKrem budyniowy:0,5 l mleka(...)łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego4 żółtka1 łyżeczka mąki pszennej1 łyżeczka mąki ziemniaczanej200 g masłaPrzygotowanie:Mąkę przesypać na stolnicę dodać cukier waniliowy, zimne masło pokrojone w kostkę, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm i długości
Ala piecze i gotujeSkładniki: 1 kg sera niekwaśnego białego 8 żółtek 30 dag cukru 1/2 kostki masła po 5 dag rodzynek, fig, orzechów laskowych, oraz skórek pomarańczowych Wykonanie: Żółtka
kgwjanczewodżemu pomarańczowego nie wszystkim przypadnie do gustu (zwłaszcza dzieciom). Możecie jednak zastąpić go zwykłym, słodkim dżemem, ale wizualnie to już nie będzie to samo :) Składniki: Spód: 350 g herbatników maślanych 1 płaska łyżeczka cynamonu 150 g masła Masa serowa: 1,25 kg twarogu (3-krotnie mielonego) – w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) 1/2 łyżeczki(...)dżemu z gorzkich pomarańczy (lub konfitury/marmolady) Wykonanie: Spód: Herbatniki kruszymy (najlepiej w blenderze) na piasek. Dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy, a powstałym ciastem wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 20x30 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Twaróg, jajka oraz cukier umieszczamy w misce i miksujemy
MyCookBook.plpewnością będzie wracał do tego przepisu.Ciasteczka swoją kruchość zawdzięczają mące krupczatce...tak zapomnianej.Drugim ważnym składnikiem jest masło,którego nie można zamieniać na margarynę...nie będą już takie smaczne,ani maślane.Jeśli ktoś nie lubi pierników z powodzeniem można upiec takie cuda...dodatek soku z pomarańczy(najlepiej własnoręcznie wyciśniętego) oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawia,że ciastka nabierają świątecznego klimatu i smaku(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej ćwierć szklanki soku z pomarańczy świeżego sól Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego ok 2 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej Skórkę pomarańczową do ciasta i dekoracji posiekać drobno.Mąkę krupczatkę przesiać,dodać ziemniaczaną,cukier puder,szczyptę soli,skórkę pomarańczową,masło- posiekać nożem,wymieszać,polać sokiem z pomarańczy i zagnieść ciasto.Zawinąć w folię
Niespełnione zdolności kulinarneBiałka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki.Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 25x36cm.Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i wyciąć kształt gitary. Następnie przekroić je na 3 części.Dwie części nasączyć nalewką zmieszaną(...)dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Masę zabarwić odpowiednimi kolorami. Tort posmarować kremem maślanym i nałożyć wyciętą masę plastyczną. Udekorować. Odstawić, by masa zastygła
Z miłości do słodkościSkładniki: 3 szklanki mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 3 łyżeczki cukru pudru 80 g masła 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli olej mleko
O kuchni z uczuciemCiasto Bananowe Toffi Połączenie bananów i masy krówkowej jest duetem idealnym, a dzięki dodaniu warstwy kremu budyniowego nie jest ani mdłe, ani za słodkie. Całość idealnie się komponuje i daje zaskakujący efekt, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Warto wypróbować, czy to na co dzień, czy też od Święta. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek(...)wanilinowego 4 żółtka 200 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 3 duże banany 1 puszka masy krówkowej Herbatniki maślane kakaowe Mleczna czekolada Mleko Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej
My sweet a lifeKruche ciasteczka z makiem Thermomix. Przepisy Thermomix. Składniki: 100 g zimnego masła 120 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 35 g cukru 15 g cukru
Themo przepisyPrzepis na ten serniczek na zimno wymyśliłam jakiś czas temu. Pierwszy raz zrobiłam go o smaku limonki i powiem, że był mega pyszny. Tym razem padło
Smaki Arminesernik wiedziałam, że lepszego połączenia nie mogłam sobie wymarzyć... Kwiaty i jedzenie = ❤ Znalazło się w nim wszystko co kocham... - cudowne, kolorowe kwiaty zatopione w orzeźwiającej brzozowej galaretce, kruchy maślany spód, aksamitna warstwa kremowego sernika... Aby zachować w pełni naturalny efekt zabarwiłam sernik kwiatami klitorii ternateńskiej, która barwi żywność na piękny niebieski kolor... (Oczywiście, jeśli będziecie mieli ochotę przygotować taki(...)moje Pierogi z Klitorią". Muszę tu koniecznie dodać, że sernik jest niezwykle łatwy w wykonaniu, choć na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło zupełnie inaczej... 😉 Kruche ciasto robi się błyskawicznie, masa serowa to zmiksowanie wszystkich składników na gładko, galaretka brzozowa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, a układanie kwiatów to już czysta przyjemność... Myślę, że taki sernik zrobi
Słodko-Słony Świat Ilonyjestem bardzo zadowolona z wypieku;) Gdy byłam dzieckiem po takie bułeczki na śniadanie chodził mój Tata do piekarni pana Szafrańca. Mają cieniutką, chrupiącą skórkę, puszysty, mięciutki środek i lekko maślany zapach. Uuummm! Dla tych, którzy chcą nauczyć się formowania bułeczek, zamieściłam na FB dwa krótkie filmiki instruktażowe ( klik i klik ). Składniki: 400 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka(...)soli Przygotowanie: Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia. Wszystkie składniki na bułeczki umieścić w misce i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Formować bułki, układać na blaszce
Codziennik Kuchenny