wilgotne, aromatyczne i pyszne :) Moja propozycja podana jest z cukrem pudrem jednak świetnie nada się tu w zamian polewa czekoladowa i okruchy orzechów do dekoracji. Ciasto marchewkowe SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki 2 szklanki tartej marchewki 1 pełna czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka cukru białego 2 łyżeczki(...)jajek dodajemy mąkę z marchewką, wlewamy zimne masło i miksujemy. Na koniec dodajemy rodzynki i płatki migdałowe - mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem, wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Podajemy oprószając cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto marchewkowe, ale marchewka jest ledwie wyczuwalna. Wilgotne, puszyste, smaczne i proste w przygotowaniu. Składniki -1/2 kg marchewki -3 szklanki mąki -2 szklanki cukru -kostka margaryny -3 jajka -2 łyżeczki sody oczyszczonej -5 łyżek wody -szczypta soli Szklankę cukru karmelizujemy, dodajemy wodę i studzimy. Obraną marchewkę tarkujemy na średnich oczkach. Oddzielamy żółtka(...)bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z formy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyPyszne i wilgotne ciasto z dodatkiem marchewki. Do tego prosty krem mascarpone i mamy całkiem fajne połączenie. Na wierzch kremu ułożyłam odciętą i pokruszoną górę ciasta. Dzięki temu ciasto ma równą powierzchnię, a przy okazji ładnie wygląda. Ciasto marchewkowe jest dość popularne, ale jeśli nie macie sprawdzonego przepisu, to polecam wypróbować ten. Dajcie(...)cynamon. Ponownie zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Na koniec dodać utartą marchewkę i wymieszać łyżką, lub mikserem na najniższych obrotach. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 45 minut. Czas pieczenia może się różnić. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest
Agusiowe smakołykiBezglutenowe ciasto marchewkowe - lekkie, aromatyczne, wilgotne... Idealne na bezglutenowe, pyszne święta :) SKŁADNIKI: 2/3 szklanki mąki gryczanej Nutrifree (ok. 100 g) 140 g ksylitolu (cukru brzozowego) lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 100 g oleju rzepakowego 2 jajka 150 g posiekanych(...)jajka z oliwą. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj orzechy włoskie i marchew. Wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij i wystudź. Polewa: serek zmiksuj dokładnie z olejkiem i cukrem pudrem
Kuchnia bezglutenowaPrze-py-szne! Chrupiąca skórka, miękkie, puszyste wnętrze. Przyjemnie słodkie, delikatne, rozpływa się w ustach! Marchew nie wyczuwalna! Najlepsze ciasto marchewkowe, jakie do tej pory zrobiłam. Dietetyczne, zdrowe, mało kaloryczne. Zaspokaja apetyt na słodkie. Idealne na II śniadanie czy podwieczorek. Dzięki przepisowi odkryłam dwa nowe smaki :D 1. Świeży imbir - genialny! Całkowicie inny niż ten mielony, paczkowany. Zapach - nieziemski(...)jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych. Pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego." Wartości odżywcze dla całego ciasta (515 g): Kaloryczność: 1050 kcal Białka: 33 g Tłuszcze: 39 g Węglowodany: 152 g Wartości odżywcze dla 1 porcji ciasta (ok. 74 g - 1/7 ciasta) Kaloryczność: 150 kcal Białka
Zdrowie na języku :PPuszyste ciasto marchewkowo-dyniowe z lekką nutą pomarańczy zestawiłam ze słodkim kremem z białej czekolady oraz z soczystymi jeżynami. Wyszła przepyszna całość, idealna na osłodę w jesienne, ponure dni. 2 jajka 60 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 50 g puree z dyni starta skórka z całej pomarańczy 200 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska(...)stopniach (do suchego patyczka). Studzimy na kratce. W tym czasie schłodzoną śmietankę z białą czekoladą ubijamy na sztywno. Powstałym kremem smarujemy wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy skórką z pomarańczy i dekorujemy świeżymi jeżynami. Smacznego :) Artykuł Ciasto marchewkowo-dyniowe z jeżynami i kremem z białej czekolady pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogprzyniósł los. Nabieram chęci do życia. Wracam do swoich ulubionych czynności. Pieczenie zawsze dawało i daje mi wielką radość i satysfakcję. Dlatego dziś przepis na pyszne ciasto marchewkowe, za namową córki w wersji fit. SKŁADNIKI: 400 g marchewki startej na drobnych oczkach 1 1/2 szkl płatków owsianych górskich 4 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego(...)partiami do masy jajecznej dodawać marchew. Dodać wszystkie pozostałe składniki i mieszać do czasu ich połączenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam tortownicy 22 cm) i wlać do niej ciasto. Piec około 1 godzinę w 160 - 170 stopniach. Serek wymieszać z miodem i wanilią, posmarować wierzch przestudzonego ciasta. Płatki migdałowe uprażyć i wyłożyć je na krem
Kuchnia w opałachWitajcie :) Mamy weekend no i przydało by się jakieś ciasto, a że od kilku dni chodziło za mną ciasto marchewkowe więc postanowiłam takie właśnie upiec, może na niedzielę nie jest zbytnio wykwintne ale za to bardzo pyszne, z dodatkiem orzechów i polewą z serka smakuje wyśmienicie. Zapraszam :) Składniki : 1,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka przyprawy(...)cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i przesiewamy mąkę z sodą i przyprawą do piernika .Następnie dodajemy startą marchewkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka moje piekło się 45 minut. Serek ucieramy mikserem z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym
Sama słodycz i szczypta chiliprzemierzyć dwa mosty w drodze do pracy. Zostawiam Wam na noc ciasto, które smakowało mi i mojej rodzinie. Polecam z czystym sumieniem! Tylko zakupy bez telefonu, proszę :) ciasto marchewkowe: 2 jajka 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki(...)pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pieczemy ok. 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy w środku nie jest surowe. Kiedy patyczek jest suchy, wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. krem chałwowy: 250 g chałwy 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 200 ml śmietanki kremowej 30 % lub 36 % 1½ łyżeczki żelatyny Mascarpone przekładamy
bistro mamaDzisiejsze śniadanie zjadłam z wielkim uśmiechem na twarzy. Czekałam na nie z wielką niecierpliwością od wczorajszego wieczoru. Przygotowałam ciasto marchewkowe- drożdżowe, na płatkach orkiszowych, z kremem z tofu i mleka kokosowego. Standardowo połączyłam jak najwięcej różnorodnych składników, przez co określenie smaku marchewkowca jest wręcz nierealne... Zapomniałam wspomnieć, że do kremu dodałam odrobinę soku z cytryny, co zdecydowanie mogę nazwać(...)wszystko razem mieszamy do zmieszanych składników dodajemy cynamon i nasiona chia- dokładnie mieszamy, przykrywamy i ostawiamy na 10 min do ciepłego miejsca (ja dałam na kaloryfer) po 10 min, ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy pieczemy ok 20 min 175 stopniach tofu blendujemy z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny - smarujemy upieczonego marchewkowca ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE
healthy dreamsDzisiejsze ciasto marchewkowe jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Pyszne,wilgotne i pachnące cynamonem. Jakie i ile bakalii dodacie zależy od Was. Ja dodałam płatki migdałów, suszone morele i śliwki. Ale jak najbardziej pasują także orzechy i wiórki kokosowe. Można również dodać pokrojonego ananasa. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki startej drobno marchewki(...)masła 1 łyżeczka cukru wanilinowego 50 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Serek miksujemy z masłem. W trakcie dosypujemy pozostałe składniki. Polewę należy wylać na wystudzone ciasto. Mikserem utarłam jajka, aż podwoiły swoją objętość. Dosypywałam do nich cukier. Wlewałam cienkim strumieniem olej. Wsypałam przesianą mąkę. Następnie sodę, proszek do pieczenia i sól. Wsypałam cynamon. Wszystkie składniki
potrawyregionalneniespodzianka, a za sprawą solidnego chlustu domowej wiśniówki jest jeszcze bardziej aromatyczna i wilgotna. Tę cudną bożonarodzeniową babkę wieńczy dodatkowo korona z kremu maślanego z serkiem Philadelphia , znanego z ciasta marchewkowego . Nie dajcie się dłużej prosić i po prostu upieczcie ją w te Święta! ;) * SKŁADNIKI na babkę o średnicy 23 cm Babka: 200 g masła 100 g cukru trzcinowego (najlepiej(...)Wsyp mąkę, mielone migdały, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia i sól oraz wlej wiśniówkę. Wymieszaj do połączenia się składników. Daktyle i orzechy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Formę na babkę posmaruj masłem i posyp mąką. Następnie wlej ciasto, umieszczając w połowie wysokości marcepanowe kartofelki. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Babkę piecz przez 30 minut
Food SquareJesień w kuchni to dla mnie zapach korzennych przypraw, zwłaszcza mielonego cynamonu, którego zapach roznosi się po całym domu. Zainspirowana popularnym ciastem marchewkowym postanowiłam przygotować muffinki, ale w wersji fit, bo bez mąki, a z płatkami owsianymi. Cierpliwie czekają na porę deseru, już dwie spróbowałam, jak były jeszcze ciepłe! Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, pięknie brązowe(...)sobą startą marchewkę, płatki owsiane, jajka, jogurt, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Muffinki należy piec w foremkach silikonowych, w przypadku papierowych foremek ciasto może przykleić się. Masę przekładamy do foremek. Pieczemy w temp. 180 st. przez 20-25 minut. Smakują bardzo dobrze na ciepło i na zimno. Babeczki można wzbogacić dodając orzechy
Moja smaczna kuchniaCiasto marchewkowe bezglutenowe z mąką migdałową, jagodami goji, żurawiną z kremem jogurtowym oraz z konfiturą z pomarańczy. Brzmi pysznie? I tak jest ;) Składniki: 5 dużych jaj ( temperatura pokojowa) 225 ml syropu klonowego ( w diecie keto erytrytol) 1 łyżczka proszlu do pieczenia 60 ml oleju 50 ml mleka/ napoju migdałowego 1 łyżczka sody 250 gram mąki migdałowej 1 szklanka(...)erytrytol i ubić. Do ubitych zółtek dodać marchew, przyprawy, proszek i sodę (dałam sam proszek) oraz orzechy włoskie. Nastepnie dodać mąkę migdałową i trzepaczką wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubite białka i wymieszać a całość przelać do dużej trotownicy lub na blachę. Piec 1 180 st.C około 50 minut
AZgotuj!Rewelacyjne, bezglutenowe ciasto marchewkowe. Wilgotne, aromatyczne i proste w wykonaniu. Zamiast Mixu mąk można z powodzeniem użyć mąki gryczanej lub ryżowej . Koniecznie spróbujcie. Inspiracja z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: 2/3 szklanki mąki bezglutenowej ( u mnie Mix per dolci Nutrifree) 140 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy(...)jajka z oliwą. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj orzechy włoskie i marchew. Wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij i wystudź. Polewa: serek zmiksuj dokładnie z olejkiem i cukrem pudrem
Kuchnia bezglutenowa