wysoka moc silnika pozwalają na sprawne przygotowanie ciasta drożdżowego, czy chlebowego. Dzięki niemu nie musimy zagniatać ciasta ręcznie, bo mikser wyrabia je szybko i sprawnie. Końcówka do mieszania: Jest ona precyzyjnie spasowana z metalową misą, co pozwala na łatwe wymieszanie małych i dużych porcji delikatnego ciasta. Dzięki niej można przygotować ciasto na naleśniki, gofry czy pyszny sernik. Ta końcówka(...)genialnie. Ciasto było super wyrobione, ja tylko dodawałam składniki i czekałam na efekt końcowy. Kiedyś wyrabiałam je ręcznie, ale jest to dość trudne i mozolne, za to teraz ciasto na pizzę przygotowałam szybko, trzeba było tylko potem poczekać aż wyrośnie. Przepis na pizzę znajdziecie tutaj ( klik ) Kolejnym ciastem, które pomógł mi przygotować mikser było ciasto marchewkowe z kremem
kruche babeczkiDzień dobry :-) Jesiennym ciastem, które bardzo lubimy jest ciasto marchewkowe. Ja mogę go jeść i jeść, tak bardzo mi smakuje. Tym razem zrobiłam z dodatkiem orzechów i kokosu. Do tego krem z śmietanki kremówki i serka mascarpone. Ciasto zniknęło szybciutko ;-) Zrobić ciasto pomógł mi mój niezawodny pomocnik mikser planetarny Ariete 1588/07 . Bardzo się polubiliśmy, bo ułatwia
kruche babeczkikaszy jaglanej. Tym razem w wersji... marchewkowej. Pierwotnie miała pojawić się dynia, ale jakoś nieszczególnie spieszyło mi się do pobliskiego warzywniaka, więc wykorzystałam to, co akurat leżało w lodówce. Marchewkowe ciasto zapewne doskonale znacie, ale co powiecie na jego odnowioną, wegańską wersję? Z dużą dawką cynamonu, daktylowego karmelu i rodzynek.... Skłamałabym mówiąc, że jest banalnie proste w przygotowaniu(...)oraz kilka łyżek karmelu daktylowego do smaku. Całość mieszamy, w razie potrzeby dosypując więcej mąki. Ciastem wylepiamy spód i boki tarty, a następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. * Karmel daktylowy uzyskujemy miksując namoczone wcześniej daktyle (ok.70-80g) z łyżką masła orzechowego. marchewkowe nadzienie: szklanka kaszy jaglanej szklanka płatków jaglanych szklanka mąki ryżowej/pszennej 3 małe marchewki
Kuchnia EllieCiasto marchewkowe które już chyba każdy zna,doskonale smakuje w jesienny czas,wzbogaciłam go kremem które przypomina mi smaki dzieciństwa,wyszło pycha! Składniki Na blachę o wym 24/28 cm Ciasto: 2 szklanki startej marchewki 5 jajek 10 dag cukru kryształu 15 dag cukru trzcinowego brązowego 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska
Wanilia i Kardamonzrobienia marchewkowych pancakes zainspirowała mnie koleżanka Iga, która obecnie studiuje, w Krakowie, a jak wiadomo studenci potrzebują czegoś na szybko :) Jeśli chodzi o smak marchewki, to podobnie jak w cieście marchewkowym, jest on praktycznie niewyczuwalny, ale za to mamy placuszki z witaminą A :) Składniki: 1 szklanka mleka 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smakowy Rajcukierni, dlatego wyrosła potrzeba zrobienia domowej bajaderki. Do zrobienia domowej bajaderki można wykorzystać wszystko w kuchni, co wymaga zużycia, albo zostało z innych wypieków U mnie będzie to ciasto marchewkowe , które okroiłam pod krem gruszkowy. Możecie wykorzystać niesfornego zakalca, który pojawił się niespodziewanie w Waszej kuchni, biszkopty, ciastka… itd. Składniki na 10 kulek/ 5 cm: 3 szklanki pokruszonego ciasta, ciastek
Słodki sentymentcukierni, dlatego wyrosła potrzeba zrobienia domowej bajaderki. Do zrobienia domowej bajaderki można wykorzystać wszystko w kuchni, co wymaga zużycia, albo zostało z innych wypieków U mnie będzie to ciasto marchewkowe , które okroiłam pod krem gruszkowy. Możecie wykorzystać niesfornego zakalca, który pojawił się niespodziewanie w Waszej kuchni, biszkopty, ciastka… itd. Składniki na 10 kulek/ 5 cm: 3 szklanki pokruszonego ciasta, ciastek
Słodki sentymentporze roku bardzo często nasz dom wypełnia zapach ciasta marchewkowego. Podobnie miało być i tym razem, ale postanowiłam trochę poeksperymentować i zamiast marchewki użyć dyni. Wszak sezon na dynie w pełni. I wiecie co? To była dobra decyzja;) Ciasto wyszło niesamowicie pyszne, przyjemnie pomarańczowe, z lekką cynamonową nutą i chrupiącymi kawałkami orzechów. Powtórka niebawem:) Składniki: 1 i 3/4 szklanki
Obiad gotowydrugie moje ciasto marchewkowe. Pierwsze zrobiłam gdy bloga jeszcze nie prowadziłam. Tamto było wysokie, puszyste, z migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza
Mia Cucina SofietaDodawanie warzyw do wypieków, kiedyś mało popularne, dziś już nikogo nie dziwi… Bo kto nie lubi ciasta marchewkowego? O pysznych, dyniowych wypiekach nawet nie wspomnę..:) Niestety, chyba mniej popularna w wypiekach jest jeszcze cukinia. Mam jednak nadzieję, że dzięki temu przepisowi na to pyszne i bardzo wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią – znalezionemu u Oli, chętniej teraz sięgnięcie
UgotujmyTo.plCiasto marchewkowe znam , i bardzo lubię .. babkę z dynią również A dziś po raz pierwszy do swojego wypieku użyłam czerwonego buraka I powiem Wam ,że jako składnik deseru spisał się znakomicie. Moje ciasto czekoladowe z jego udziałem przypomina brownie . Jest mocno aromatyczne , mocno czekoladowe , mocno wilgotne i dość zbite . Smak buraków jest lekko wyczuwalny , ale nie dominujący
Malinowa KawiarenkaCoraz częściej robię w kuchni rzeczy małe - np. serniczki takie jak te lub te , ciasto marchewkowe czy te szarlotki z kruszonką, podrasowane z brandy. Jest to wygodne, łatwo zabrać na wynos, a że w ostatnim czasie dużo czasu spędzam na spacerach - opcja super! Składniki (na 4-6 tartaletek): Ciasto: 1/2 kostki zimnego masła (100 g) 1 i 1/3 szklanki mąki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ciasta z dodatkiem warzyw już nikogo nie dziwią. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, dyniowe, czekoladowe z burakiem. Batat (słodki ziemniak) też doskonale nadaje się do przygotowania słodkich wypieków. Podobnie jak marchewka i dynia dobrze smakuje z dodatkiem sporej ilości cynamonu i innych korzennych przypraw. W tym cieście, to właśnie cynamon gra pierwsze skrzypce. Nadzienie po upieczeniu pozostaje wilgotne, a w smaku
Smakowity Blog Kulinarnygłównie Wy dajecie mi motywacje do jego prowadzenia. Nie będę się już dłużej rozpisywać, dzięęęęękuję raz jeszcze i przechodzę do przepisu :) Mam nadzieję, że za rok napiszę podobny post! :) CIASTO MARCHEWKOWE Z SERKOWĄ POLEWĄ lekko zmodyfikowany przepis M. Steward // tortownica o śr. 18cm ~130g (szklanka) mąki pszennej ~60ml (1/4 szklanki) oleju (u mnie z orzechów laskowych - polecam użyć jakiegoś 'smakowego
chili & sugarwymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą Dodać cynamon Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce ,oraz posiekane orzechy, wymieszać. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto marchewkowe ,a na to serek i piec przez ok. 50-60 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C. Masło utrzeć. Stopniowo dodać ser. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem
w mojej kuchni