Świąteczne ciasto marchewkowe jest wyjątkowo smaczne, dodatek marchewki, jabłek i orzechów sprawia że jest zdrowe i bogate smakowo. Przełożone kremem zaspokoi niejednego łasucha. SKŁADNIKI : 4 duże jajka 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka cukru 400 g marchewki 1/2 szklanka orzechów włoskich 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jabłko(...)jarzynowej na małych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy ciekamy Jajka ubijamy mikserem z cukrami na najwyższych obrotach aż podwoi swoją objętość. Następnie wlewamy olej, miksujemy. Do ciasta dodajemy jabłka, marchew i orzechy, mieszamy szpatułką i dalej mieszając wsypujemy mąkę, proszek i przyprawę. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temperaturze
Kulinarne Fantazje MarioliJesienne ciasto dyniowe z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych, chrupiących orzechów i słodkich rodzynek. Wilgotne dzięki sporej ilości dyni, nie za słodkie, zbliżone smakiem do ciasta marchewkowego ale jeszcze lepsze :) Składniki: (na blachę 25cm x 25cm) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 3 łyżki zmielonego przyprawy korzennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli(...)mniejsze kawałki i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Odwijamy z sreberka i pozostawiamy do odsączenia na sitku. Miksujemy na gładko. Sypkie składniki ciasta przesiewamy. W misie miksera miksujemy puree z dyni, całe jajka oraz olej. Dodajemy stopniowo po jednej łyżce suche przesiane składniki i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy rodzynki
Pyry na Gazmąki, bez tłuszczu, bez cukru, bez pieczenia, gotowania czy większego użycia energii. Wegański jednoporcjowy marchewkowiec zawitał dzisiaj na moim talerzu. Jest to chyba jedno ze zdrowszych ciast marchewkowych, jakie możecie sobie zaserwować. Naturalnie słodkie, dzięki banananowi i marchewce, pełne witamin i kwasów omega 3. Przez sprawdzian z biologii przebrnęłam bez większych problemów. Jestem z siebie dumna. Zaczęłam biegać. Może(...)ozdoby) płatki jęczmienne mielimy na mąkę do zblendowanych składników dodajemy mleko, płatki, nasiona chia i cynamon. Całość dokładnie mieszamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą przekładamy ciasto wierzch dekorujemy plasterkami banana- całość umieszczamy w lodówce na kilka godzin
healthy dreamsktóre są po prostu rewelacyjne!) no, a w tym roku zaczęłam piec ciasta. Przepis jest bardzo prosty, a składniki nie są wyszukane. Ciasto ma bardzo fajny smaczek, przypomina troszeczkę ciasto marchewkowe :) Składniki: ½ kg dyni (obranej) 120g margaryny lub masła 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki sody 2 ½ szklanki mąki Dodatkowo: Cukier puder do posypania(...)zdejmujemy z ognia, dodajemy tłuszcz i mieszamy łyżką lub widelcem aż się rozpuści. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka i na koniec stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze wymieszane ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Jeśli wolicie wyższe ciasto to na małą blaszkę około 20 x 30cm, jeśli ciasto ma być cieńsze, na większą blaszkę np. 23 x 34cm
Smakowy Rajlodówki. Rano z wyrośniętego ciasta należy uformować pączki (pamiętajcie o nadzieniu!) i pozostawić do wyrośnięcia. Lubicie słodycze? Polecam w takim razie: Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym Domowy przepis na kulki rafaello w wersji odchudzonej Trudność Początkujący Czas przygotowania 1 godzina 10 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 1 godzina(...)Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, jajka) i na koniec wlej podgrzane mleko z roztopionym masłem - składniki dodawaj po trochu, wyrabiając ciasto. Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy/kieliszek rumu. 2 Wyrób ciasto (najłatwiej w misce), tak aby było elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp
A to pestkaŁatwe w przygotowaniu pachnące cynamonem i skórką pomarańczową marchewkowe babeczki to fajny pomysł na przygotowanie muffinek w odsłonie z nowymi smakami. Składniki: 130g masła 250g mąki pszennej 150g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 200g marchewki (waga po obraniu) Lukier: 100g cukru pudru 1 łyżka wody 2 łyżki soku(...)Masło rozpuścić w rondelku. 3. Jajka lekko ubić mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, marchew i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wszystko wymieszać szpatułką. 4. Ciasto marchewkowe przełożyć do formy mufinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokość 3/4 foremki. 5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30-35 minut. 6. Lukier Cukier
Szalona Kuchnia EwelinyPochwalę się wam moim świątecznym (nie)wypiekiem. Ciasto marchewkowe z dodatkiem kokosa- zdecydowanie uzależniające. Muszę się przyznać, że co najmniej połowę tej raw słodyczy, zjadłam sama. Wyrzutów sumienia jednak nie mam, bo czy możemy ofiarować naszemu organizmowi coś lepszego, niż dawka zdrowych kalorii? SKŁADNIKI: szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki płatków jęczmiennych 1/2 szklanki wiórków kokosowych dwie marchewki(...)tarce (na małych oczkach). Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy, a następnie przekładamy do aluminiowej formy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub zamrażarki (na dwie godziny) . *Dodatkowo: Gotowe ciasto polewamy rzadkim mlekiem kokosowym i posypujemy orzechami włoskimi. Przepis na ciasto zgłosiłam do konkursu , więc jeśli chcecie mi pomóc, możecie głosować klikając tutaj i "lajkując" zdjęcie
healthy dreamsPyszne, puszyste i mięciutkie gofry. Smakują podobnie do ciasta marchewkowego, ale są szybsze i łatwiejsze do zrobienia. Z delikatną nutką cynamonu, podane z gęstym jogurtem, słodzonym miodem. Smakują obłędnie. Polecam! Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5-6 Marwitek 1/3 szklanki mleka 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu Serek cynamonowy(...)cynamon i przygotowana wcześniej marchewkę. W osobnej misce połączyć mokre składniki, czyli mleko, olej i miód. Mokre składniki przelać do suchych, dokładnie wymieszać. Do nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy wykładać ciasto, do wyczerpania składników. Składniki na serek dokładnie wymieszać w miseczce. Podawać z goframi. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewyteraz zapraszam Was na pyszne ciacho! :) Miesiąc temu kupiłam mąkę orkiszową, i nie miałam na nią żadnego pomysłu, aż do dnia wczorajszego :). Postanowiłam zrobić zdrowszą wersję mojego ulubionego marchewkowego ciasta. Zamiast cukru pudru, na wierzchu jest posypka słonecznikowo-migdałowa. A zamiast zwykłej mąki, mąka orkiszowa. Zapraszam! Składniki: 2,5 szkl mąki orkiszowej 4 duże marchewki 5 jajek 1/3 szkl cukru
TrufelkowoAromatyczne ciasto marchewkowe z mąką gryczaną (bez glutenu). Bardzo łatwy przepis na wykorzystanie marchewki. Świetne ciacho do popołudniowej kawy... Składniki: 200 g startej na małych oczkach marchwi 100 g mąki gryczanej 90 g brązowego cukru 80 ml oleju/oliwy 30 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych 2 jajka łyżeczka cynamonu łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli polewa(...)papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać jajka, cukier i olej. Dodać suche składniki: mąkę gryczaną, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przemieszać. Orzechy włoskie posiekać. Do ciasta dodać marchewkę, orzechy i kokos. Ponownie wymieszać całość. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać górę i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić
wyzwania kuchenneTrudno przejść obojętnie obok ciasta marchewkowego, a już zwłaszcza obok łaciatej marchewki To ciacho kryje w sobie wiele pysznych składników – myślę, że to świetne połączenie, którego trzeba spróbować. No i dodatkowa zaleta jest taka, że łaciatą marchewkę przygotujesz w 30 minut Składniki: 2 szklanki tartej marchewki (3 spore marchewki) 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 ¾ szklanki mąki(...)następnie dodaję powoli marchewkę, cały czas mieszając. Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta. 2/3 ciasta wykładam do blaszki (30×25 cm) wyłożonej papierem i posypuję bakaliami, a do 1/3 ciasta dodaję kakao i dokładnie mieszam. Kakaowe ciasto wykładam kleksami na białe ciasto
Słodki sentymentTrudno przejść obojętnie obok ciasta marchewkowego, a już zwłaszcza obok łaciatej marchewki To ciacho kryje w sobie wiele pysznych składników – myślę, że to świetne połączenie, którego trzeba spróbować. No i dodatkowa zaleta jest taka, że łaciatą marchewkę przygotujesz w 30 minut Składniki: 2 szklanki tartej marchewki (3 spore marchewki) 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 ¾ szklanki mąki(...)następnie dodaję powoli marchewkę, cały czas mieszając. Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta. 2/3 ciasta wykładam do blaszki (30×20 cm) wyłożonej papierem i posypuję bakaliami, a do 1/3 ciasta dodaję kakao i dokładnie mieszam. Kakaowe ciasto wykładam kleksami na białe ciasto
Słodki sentymentniż zwykły dodatek do dania głównego. Nie będzie tradycyjnej surówki, ani świeżo wyciskanego soku. Udostępnię Wam dziś przepis na ciasto, w którym pierwsze skrzypce gra marchewka. Zajadajcie na zdrowie! Ciasto marchewkowe z bakaliami 4 jaja 2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru (najlepiej brązowego) pół szklanki miodu szklanka oleju 2 szklanki startej marchwi (na tarce o małych oczkach, odciśniętej(...)sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Teraz dorzucamy sparzone i obtoczone w mace bakalie, delikatnie mieszając łączymy z masą. Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 40 minut. Po ostygnięciu możemy dowolnie ozdobić. Dla większych łasuchów mogę polecić krem chałwowy, którym możemy przełożyć
Sajkofanka smakuDzień dobry :) co powiecie na pyszną roladę marchewkową z serkiem i szczypiorkiem?Idealna jako przekąska albo śniadanie do pracy czy szkoły.Prosta i szybka w przygotowaniu. Nie potrzeba do niej dużo składników. Rolada jest wilgotna nie za sucha. Zapewniam Was że na jednym kawałku się nie skończy, smakuje wybornie. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 400 g marchewki Bonduelle(...)sztywną pianę, żółtka miksujemy z marchewką. Dodajemy przyprawy i mąkę z proszkiem, mieszamy, następnie stopniowo dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto marchewkowe. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka tak około 17 minut. Upieczoną roladę wyciągamy na raszkę, gdy lekko przestygnie ściągamy papier i zwijamy w rulon, przykrywamy ściereczką
Sama słodycz i szczypta chiliniechętnie, bo r obiłam placki i sypnęłam... za dużo mąki... Nie chciałam marnować swojej pracy, a tym bardziej żadnych składników. W końcu już robiłam ciastka z marchewki ( klik ), a ciasto marchewkowe - uwielbiam ( klik , klik ). W taki sposób powstały przepyszne ciastka marchewkowo-kokosowe, które piekłam już niejednokrotnie i jestem z nich bardzo dumna! Tak cudownie pachną, że nie sposób się(...)łyżeczki sody 1-2 łyżki mleka (do reakcji z sodą) Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Kulki od razu układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ciasto jest dość lepkie, więc można delikatnie zwilżać dłonie, ewentualnie ciastka wykładać za pomocą łyżki
Di gotujeMoje ukochane ciasto marchewkowe w odrobinę innej odsłonie! SKŁADNIKI: -4 białka jaj (174g) (szczypta sody oczyszczonej) -2 żółtka (36g) -100g startej i odsączonej marchewki - 30g mąki orzechowej - 20g mąki ryżowej - 10g kakao + słodzik np. stewia w kapsułkach (u mnie jakieś 8tabletek rozkruszonych do proszku) +250g mleka kokosowego (o stałej konsystencji - taki po kilkunastu godzinach spędzonych w lodówce) + słodzik(...)Mleko kokosowe w stałej konsystencji przekładamy do miski i ubijamy jak normalną śmietankę. Trwa to dosłowne chwilkę. Dodajemy w razie potrzeby słodzik i mieszamy. Ubitą śmietankę pładziemy na wierz ciasta i gotowe! SMACZNEGO! <3 CAŁOŚĆ (ZE ŚMIETANKĄ): 1000 KCAL B43 W50 T70 1/10 CIASTA ze śmietanką: 100kcal B4 W5 T7 CAŁOŚĆ (BEZ ŚMIETANKI) 510 kcal B37 W30 T26 1/10
fitolarun.blogspot.com