tarta była zrobiona dawno temu..był to mój eksperyment ..do ciasta kruchego na tartę dodałam zamiast margaryny -olej ..szczerze mówiąc miałam problem z tym ciastem, ale jakoś się udało..ale teraz wiem, że nie będę więcej wykorzystywać oleju zamiast margaryny w takim cieście..Ogólnie efekt końcowy wyszedł w miarę dobry.Przepis na ciasto na tartę znaleziony gdzieś w necie, reszta(...)już mój pomysł.Ciasto kruche było jakieś twarde, więc po upieczeniu przed wylaniem masy serowej posmarowałam dodatkowo dżemem. 250 g mąki pszennej 250 g mąki krupczatki 80 ml oleju rzepakowego 3 żółtka 40 g brązowego cukru [ u mnie biały] 1/4 szkl. zimnej wody Dodatkowo: kilka łyżek dżemu 2 duże jogurty naturalne cukier do smaku
Moje domowe kucharzenieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Binsztych- nieprzesłodzona orzechowa tarta. Idealne ciasto dla smakoszy orzechów. Pyszne rozpływające się w ustach kruche ciasto ze skórką cytrynową, aromatyczne orzechowe wnętrze z nutą korzenną oraz przepyszny karmel, to zestaw idealny. Składniki: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)wyjąć ciasto. Przygotowanie: Masło z mąką wysiekać. Można użyć do tego blendera. Dodać pozostałe składniki i 3 łyżki zimnej wody. Jeśli ciasto będzie się słabo kleić dodać czwartą łyżkę wody. Wyrobić składniki tylko do ich połączenia się. Ciasto ułożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na wymiar formy. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem kruchym. Widelcem podziurkować
W garach u GosiAZJATYCKU W SOSIE ŚLIWKOWYM i na powidła. POWIDŁA ŚLIWKOWE W 100 g jest zaledwie 45 kcal. Jedzmy więc teraz śliwki, kiedy jest na nie sezon. Proponuję pyszne, kruche ciasto z tym pięknie fioletowym owocem . A jeśli smakuje Wam te kruche ciasto... możecie spróbować je zrobić z rabarbarem KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM Składniki: 0,5 - 1 kg śliwek węgierek(...)jeszcze odrobina cynamonu. Drugą połowę ciasta starłam na tarce. Wstawiłam formę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piekłam 45 minut w temp.180 stopni. Po ostygnięciu, posypałam ciasto cukrem pudrem. Wyszło pyszne! Kruche,lekko słodkie i ten smak śliwki! ...ehh...pychotka! Sami spróbujcie ;-) A zamiast śliwek możecie też użyć innych owoców. Smacznego
potrawyregionalneWitajcie. Jest piątek to i jest przepis na ciasto. Dziś zapraszam na smaczne i bezglutenowe kruche ciasto z mrożonymi malinami Hortex oraz masą jogurtowo-śmietanową o smaku cappuccino. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Polecam Składniki: spód: 1 szkl mąki gryczanej 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu masa malinowa(...)Przygotowanie: Maliny wyjmujemy z opakowania i przesypujemy na durszlak, odstawiamy do rozmrożenia. Ciasto: mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy masło, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Wyrabiamy razem na gładkie, kruche ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno przygotowanym ciastem kruchym. Wstawiamy blaszkę z ciastem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika
słodkie i nie tylko historie kulinarnewyobrażam sobie, aby ich nie było. Tegoroczny mazurek ma lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatną masę z serka mascarpone, co w połączeniu z kruchym ciastem daje bardzo udane połączenie smaków. Nie jest za wysoki, jak na prawdziwego mazurka przystało, zapewniam jednak, że bardzo smaczny. A smak cytrusów doskonale przełamie inne bardziej(...)słodkie świąteczne wypieki. Wesołego Alleluja! Składniki: Ciasto kruche – 400 g mąki pszennej – 150 g masła – 50 g cukru pudru – 2 żółtka – 1 łyżka kwaśnej śmietany – szczypta soli Masa serowa – 250 g serka mascarpone – 1 tabliczka czekolady białej Masa pomarańczowa – 3 pomarańcze – 1/2 szklanki cukru – sok z 1 cytryny
To co kochamznajomymi, a i prezentują się ładniej niż nie zawsze równej wielkości kawałki klasycznego sernika. Serniczki należy upiec w formie na muffiny bez użycia papilotek. "Miseczką" dla masy serowej jest ciasto kruche. Smak serniczków to klasyk - waniliowa masa serowa wzbogacona o kawałki kwaskowatego rabarbaru. Całość po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem, doda on serniczkom słodyczy oraz wzbogaci efekt wizualny. Z podanej(...)porcji można przygotować 12 małych serniczków . Serniczki z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 200g mąki pszennej 100g masła 80g cukru pudru 2 żółtka MASA SEROWA 250g mielonego twarogu 80g śmietany 18% 50g domowego cukru waniliowego 1 jajko 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 160g rabarbaru + 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego cukier puder do oprószenia serniczków Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny
Smakołyki BerenikiKruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą – Kolejna pychota w Małej Cukierence. Pyszne ciasto z dużą ilością śliwek i cynamonową, aromatyczną bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, soczyste od śliwek, na kruchym przypieczonym spodzie, delikatnie waniliowe, pachnie obłędnie. Mojej rodzinie bardzo smakuje. Piekłam różne wersje tego ciasta i uważam, że ta jest najlepsza, chociaż zajmuje trochę czasu i uwagi, ale uważam(...)warto, bardzo polecam… :) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą Składniki: Ciasto: 340g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170g schłodzonego masła 90g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany Nadzienie: 1kg umytych, wypestkowanych, przepołowionych śliwek 180g powideł śliwkowych 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Mała Cukierenkajedynie słodki batat, który idealnie gra tutaj z naszymi rodzimymi smakami. Polecam spróbować, szczególnie kiedy w lodówce jest nadmiar twarogu i jogurtu naturalnego a do drzwi pukają goście :) Składniki: ciasto kruche: przepis dokładnie ten sam jak tutaj lub gotowe ciasto kruche, opcjonalnie gotowe ciasto francuskie 250 gram twarogu chudego 250 ml jogurtu naturalnego 1,5% 3-4 jaja(...)gram startego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz 1/2 batata (gotujemy w wodzie lub na parze 15 minut) 50 gram sera koziego natka pietruszki do ozdoby Ciasto kruche wykonujemy według tego przepisu . Twaróg miksujemy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i pieprzem. Jaja mieszamy z parmezanem z dodatkiem gałki muszkatołowej. Batata gotujemy w wodzie, następnie kroimy w plastry. Ser kozi również kroimy
Mango Papajaklasyki lubię szczególnie. Wytestować muszę jeszcze sernik królewski, chociaż jestem prawie pewna, że tez będzie mi smakował. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką przepis na blaszkę 36×26 cm: Ciasto kruche: 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dorzucamy pokrojone(...)powstanie gładkie, jednolite ciasto. Dzielimy je w stosunku 1/3 do 2/3. Mniejszą część owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażarki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Większą część ciasta wykładamy blaszkę (ciasto można wałkować lub wygnieść je palcami). Ciasto pieczemy ok 10 do 15 minut ( do lekkiego zarumienienia). Po wyjęciu ciasta z piekarnika zabieramy się
RelaxtimeKruche ciasto z bezą i rabarbarem Prosta i pyszna tarta na delikatnym, kruchym spodzie, z rabarbarem i puszystą bezą. Smaki w tym cieście idealnie ze sobą współgrają, gdyż słodką bezę świetnie przełamuje kwaskowaty smak rabarbaru wymieszanego z konfiturą malinową. Składniki: Kruchy spód: 4 żółtka jaj 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 200g zimnego masła 50g cukru pół łyżeczki(...)PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche ciasto z bezą i rabarbarem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemKruche ciasto z lekką kokosową pianką na białkach i kwaśnej śmietanie. Jestem pewna, że Wam zasmakuje! U mnie znikło migiem i bardzo wszystkim smakowało. Ciasto możecie wzbogacić o dowolne drobne owoce, np. maliny, jagody, porzeczki. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach ok. 30x20 cm) Ciasto kruche: 250 g zimnego masła 150 g cukru pudru(...)kwaśnej śmietany 18% 2 op. budyniu śmietankowego (2x40 g) 160 g wiórków kokosowych 60 ml oleju rzepakowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić na dwie części: większą i ciut mniejszą. Mniejszą owinąć w folię spożywczą
Nastoletnie WypiekanieKruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką, Wspaniałe, rozpływające się w ustach ciasto. Po prostu pycha. ! Przepis pochodzi z TEJ strony. Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki 5 żółtek 250 g schłodzonej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania Schłodzoną margarynę pokroić w kostkę, a następnie dodać
Na słodko lub wytrawniecukru. Tak samo mocniej można osłodzić budyń. Do mąki wymieszanej z solą i cukrem ścieramy na tarce lodowato zimne masło (prosto z zamrażalki), wlewamy wodę i zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny-malakser, taki jak TEN, odrobinę inaczej. Mąkę, cukier i sól włożyłam do misy miksera, zmieszałam w kilku obrotach. Lodowato zimne masło, włożone(...)połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie od razu zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Ciasto wyjmujemy z lodówki rozwałkowujemy na grubość 3-4mm, wycinamy z niego koło. Na wałku
Karo in the Kitchenproporcje są idealne, idealne wystarczają na dużą blaszkę o wymiarach około 25x35cm Polecam gorąco to ciasto-jest boskie :) SKŁADNIKI Przepis na dużą blaszkę o wymiarach ok 25x35cm KRUCHE CIASTO -5 żółtek (białka odkładamy do bezy) -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 cukier waniliowy -100g masła -1,5 szkl mąki pszennej tortowej(...)cukru -2 łyżki octu winnego lub jabłkowego(opcjonalnie) -płatki migdałowe Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ma być gładkie. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Kruchy spód pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni około 10-15 minut. Spód wyciągamy delikatnie z blaszki. BEZA Dno blaszki ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumały kawałeczek. Mazurek cytrynowy też jest słodki, ale dzięki cytrynie ta słodycz jest mocno przełamana i kwaskowa. Mój mazurek jest bardzo, bardzo cytrynowy. Pachnąca skórka cytrynowa jest w bardzo kruchym cieście, krem zrobiłam na bazie soku cytrynowego, a na wierzchu ułożyłam cytryny kandyzowane. Dzięki temu mazurek pachnie, smakuje i wygląda niezwykle cytrynowo. Z kruchego ciasta, tego samego które wykorzystuję(...)roztrzepanym białkiem i posypuję cukrem gruba rafinada. Podczas przygotowywania mazurka też zrobiłam kilka takich ciasteczek, przydadzą się do dekoracji. Zobacz jak zrobić wesołe ciasteczka owieczki Mazurek cytrynowy jest przepyszny! Kruche ciasto ze słodko kwaśnym kremem, kandyzowanymi cytrynami i chrupiącymi bezami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza