Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka – jabłek akurat pod dostatkiem, więc skuście się na prostą w wykonaniu szarlotkę, wręcz dziecinnie łatwą :) Kruchy spód, spora warstwa krojonych jabłuszek, kruchy wierzch, cukier The post Prosty przepis na szarlotkę na kruchym cieście appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeTrzy warstwy kruchego ciasta przełożone masą jabłkową i masą orzechową na wierzchu. Ciasto określiłabym jako łagodne, delikatne w smaku. Zdecydowanie najlepsze na 2-3 dzień, gdy kruche blaty nieco zmiękną. Ciasto: 350 g mąki 250 g masła 90 g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki(...)przestudzenia i lekkiego stężenia. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, miód, mleko oraz grubo siekane orzechy. Lekko zagotowujemy całość. Na pierwszy kruchy spód wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim kruchym ciastem, rozprowadzamy resztę masy jabłkowej. Przykrywamy ostatnim blatem, na którym rozprowadzamy gorącą masę orzechową. Uwagi: Jabłka najlepiej zetrzeć tuż po wyrobieniu ciasta, by masa zdążyła szybciej ostygnąć. Ja użyłam słodkich
Smaki Na Talerzuwakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz White Rose . Składniki: Ciasto kruche: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 200g masła Krem: 800g(...)łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej Wierzch: około 1kg-1,2kg umytych, osączonych owoców jagodowych (użyłam malin i borówki) 2 galaretki (użyłam truskawkowej i agrestowej) Ciasto kruche: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko, żółtko i szybko zgnieść ciasto rękoma. Zawinąć je w folię i wstawić
Mała Cukierenkawakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz White Rose . Składniki: Ciasto kruche: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 200g masła Krem: 800g(...)łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej Wierzch: około 1kg-1,2kg umytych, osączonych owoców jagodowych (użyłam malin i borówki) 2 galaretki (użyłam truskawkowej i agrestowej) Ciasto kruche: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko, żółtko i szybko zgnieść ciasto rękoma. Zawinąć je w folię i wstawić
Mała CukierenkaCiasto kruche przypominające pleśniak. Zamiast powideł użyłam świeżych śliwek. Ciasto aromatyczne , niezwykle kruche z dodatkiem śliwek przykrytych puszystą pianką :) Składniki Ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej 380 g margaryny ( ja użyłam 250 g margaryny i 125 g masła ) 6 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. kisielu wiśniowego bądż truskawkowego 2 łyżki kakao Pianka(...)szkl. cukru 6 białek 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Ponadto: dowolne owoce ( użyłam śliwek ) papier do pieczenia Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Z mąki , cukru, proszku do pieczenia , żółtek i margaryny z masłem wyrobic ciasto. Ciasto podzielic na trzy części. Do jednej dodac kakao, do drugiej kisiel. Włozyc do lodówki. Pianka: Ubic pianę z białek. Pod koniec ubijania dodac cukier
Słodkości i nie tylkoDobrze wiecie, że serniki kocham miłością bezgraniczną. Dziś przygotowałam dla Was przepyszny, ale zarazem inny niż tradycyjne sernik na kruchym cieście. Jest fantastyczny, choć wygląda bardzo niepozornie! Kruche ciasto, a właściwie kruszonka przykryte bardzo prostą masą serową i ponownie obsypane dużą ilością kruszonki – takie proste połączenie, które tworzy fantastyczną całość. Ciacho idealne do kawki! W tym wypadku prostota się
Ostra na Słodkoostatniego postu już wiecie jak przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Teraz pokażemy Wam jak przygotować perfekcyjną tartę cytrynową: na maślanym, kruchym spodzie, z lekko kwaskowym, zwartym kremem cytrynowym, uwieńczoną, słodką, delikatną, kruchą bezą. Niebo w gębie! Tartę tę przygotowaliśmy na minioną niedzielę w ramach akcji “CIACHO ZA CIACHO” . Nie powstała ona w foremce do tarty, ale w zwykłej prostokątnej blasze(...)sprzedaży”. Mamy nadzieję, że smakowała! A jeśli Wy nie mieliście okazji skosztować, nic straconego - przepis poniżej :) SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia tart o średnicy 25 - 28 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru (najlepiej pudru) 1 żółtko Krem cytrynowy: 200 g masła 7 jajek 120 g cukru
W kuchni KatieKolejne połączenie masy makowej i serowej. Obiecane kruche tartaletki makowo serowe. Ponieważ jest to „załącznik” do seromakowca , więc ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ciasto kruche już schłodzone, masa serowa i makowa gotowa, pozostało tylko poskładać składniki w całość. Składniki na 6 foremek o średnicy 12 cm: - ciasto kruche 1/3 porcji ( tu przepis ) - masa makowa 6 łyżek(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremek odwracamy, nakładamy po łyżce masy makowej i serowej. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 25 minut. Gotowe polewamy lukrem. Kruche tartaletki makowo serowe są świetnym uzupełnieniem seromakowca. Gdy ten sobie spokojnie
mojewypiekiinietylkowczorajszych emocjach związanych ze ŚDM wracam z nowymi siłami! Lubicie serniki prawda?? Jeśli tak, to polubicie i ten przepis ;) Aksamitny serniczek z czerwoną porzeczką na kruchym cieście i z kruchą posypką. Na weekend, większe uroczystości czy tak po prostu do kawki- musicie wypróbować. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20x30 cm) Ciasto kruche: 200 g zimnego(...)jajek 1 1/4 szkl cukru 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki kaszy manny Dodatkowo: 400 g czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić na dwie równe części. Jedną owinąć w folię spożywczą
Nastoletnie Wypiekanieprzygotowaliśmy przepis na świąteczny mazurek z lemon curd . Przypadnie on do gustu szczególnie tym, którzy lubią kruche, maślane ciasta i orzeźwiający smak cytryny. Mazurek z lemon curd – składniki Kruche ciasto na mazurek: 200 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 150 g zimnego masła 70 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki mleka Krem lemon curd: 1 cytryna(...)oraz mleko, krótko wyrobić ciasto. 2 / 3 ciasta rozwałkować i uformować, nadając mu wybrany kształt mazurka, z pozostałej części zrobić brzegi. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 25-30 minut – w zależności od grubości ciasta. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia
niecodziennikparyTarta orkiszowa z rabarbarem to kolejny wypiek na moim blogu z wykorzystaniem tych pysznych, kwaśnych łodyg. Wykonałam ją na wzór tarty rustykalnej, czyli bez użycia formy. Do przygotowania ciasta kruchego użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która wspaniale komponuje się z dodatkiem cynamonu. Samo ciasto jest dość mocno słodkie, żeby zrównoważyć kwaśną warstwę rabarbaru, ale możecie zmniejszyć ilość cukru. Ciasto kruche dzięki(...)migdałów oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do rabarbaru, pozostaje idealnie kruche i nie namaka od soku podczas pieczenia. Średnica tarty po upieczeniu to około 28cm . Tarta orkiszowa z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 125g masła 60g cukru pudru 2-3 łyżeczki cynamonu 4-5 łyżek bardzo zimnej wody szczypta soli NADZIENIE 500g rabarbaru 2 łyżki cukru trzcinowego
Smakołyki Berenikigorąco mnie namawiały aż w końcu ją upiekłam. Ciasto na tartę to kruche ciasto , na które składa się pszenna mąka, cukier, masło i woda. Zaletą tego ciasta jest fakt, że spód do tarty można upiec wcześniej lub surowe ciasto zamrozić. Ja mam zawsze jakieś resztki kruchego ciasta w zamrażalce. Potem rozmrażam je wszystkie i piekę ciacho. Do tarty z jabłkami(...)wodę i zagnieć ciasto. Zagniataj krótko jedynie do połączenia składników. Podziel ciasto na dwie części, jedną nieco większą na spód. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty, u mnie z ruchowym dnem i o średnicy 23 cm. Odetnij nożem brzegi i dodaj je do reszty ciasta. Foremkę z ciastem owiń folią
codojedzeniabardzo mocno alkoholowe i świetnie łączą się z czekoladą. Pyszna tarta, której ciężko się oprzeć, ale ze względu na alkohol trzeba uważać :) Nie może być też spożywana przez dzieci. CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła 1 jajko CZEKOLADOWY KREM: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki kremówki(...)lekkiego zrumienienia. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała. Gorącą zalać połamaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć. Przestudzony i gęsty krem wylać na upieczone kruche ciasto. W krem wcisnąć odsączone z nalewki połówki śliwek. Tartę odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje , Tarty i kruche
https:KKuchniaMniamJeszcze mi się nie znudził, ten kwaskowaty jegomość i tak sobie wykombinowałam idealnie kruche ciasto z lekką jak chmurka bezą. Chyba nie wyszło najgorsze, bo już kilka godzin po upieczeniu zniknęło gdzieś pół blaszki ;) Ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła, zimnego 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)żółtka Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia ( moja miała 23x33cm), wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut w 170 st. C Rabarbar: 600 g rabarbaru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej słoik dżemu malinowego Rabarbar obieramy i kroimy w drobne
Cynamonowe szczęściedodajemy do nich masło/margarynę, śmietanę, żółtka oraz skórkę z cytryny. 4. Całość siekamy nożem, a następnie zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania 5. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego i wkładamy na 20-30 minut do lodówki. 6. Przed wyciągnięciem(...)osobnym naczyniu ubijamy na sztywną śmietanę i dodajemy ją do masy serowo-kajmakowej z żelatyną. Mieszamy delikatnie szpatułką, by wszystko dobrze się połączyło. 13. Wykładamy całość na schłodzone kruche ciasto i równomiernie rozprowadzamy. 14. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja dla pewności wstawiłam na całą noc, ale nie ma takiej konieczności. 15. Gdy sernik stężeje, przygotowujemy polewę. W naczyniu
Okiem Blondynki by McBlondi