Kruche ciasto, wilgotne nadzienie kokosowe i słodkie mango- połączenie zaskakująco smaczne! Plasterki mango zalewamy glazurą, która sprawia, że tarta jest pięknie błyszcząca, a owoce dłużej zachowują świeżość. Do przygotowania tej tarty, a dokładniej do upieczenia kruchego spodu użyłam ceramicznych kulek ze sklepu Tarka i Miarka . Polecam! Składniki: (na formę o średnicy 24-25 cm) Kruchy spód: 140 g zimnego masła(...)szkl mleka (ok. 375 ml) 100 g wiórek kokosowych 10 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 2 białka (te pozostałe po cieście kruchym) Dodatkowo: masło i mąka do przygotowania formy 1 dojrzałe mango Błyszcząca glazura: 2 łyżeczki żelatyny 80 ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Kruchy spód: Mąkę
Nastoletnie WypiekanieCiasto z rabarbarem , tym razem kruche z kokosowym budyniem. Mniam, mniam! Dzisiaj miałam wolne, więc od samego rana kucharzyłam. Ciasto z rabarbarem stało(...)mojej liście od dawna. Rabarbar dawno kupiony leżał w lodówce, a ja jakoś nie mogłam się zebrać. Dzisiaj wreszcie…Idealne ciasto na niedzielę do popołudniowej kawy. Oto przepis: Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem Składniki: Kruche ciasto 100 g kukurydzianej skrobii lub ziemniaczanej mąki 150 g pszennej mąki 80 g cukru 150 g zimnego masła 1 duże jajko
codojedzeniazrobi się brązowy, a z drugiej pozostanie pięknie różowy – dla mnie już za późno, może następnym razem będę o tym pamiętał. Składniki na quiche z łososiem i brokułem Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła prosto z lodówki 1 jajko 2 łyżki wody 1 / 2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 brokuł 300 g świeżego łososia 300 ml śmietany(...)kremówki 4 jajka sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, wodę, jajko i sól, wyrobić ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki. Nadzienie: Brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić je do wrzącej, osolonej wody, gotować 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić na sitku do odkapania. Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć skórę
niecodziennikparyLubicie ciasta Siostry Anastazji? Ja wprost uwielbiam. Każdy który robiłam, a robiłam ich wiele, był pyszny. Tak samo nie zawiodłam się i na tym przepisie. To połączenie kruchego ciasta, posmarowanego powidłami śliwkowymi z dużą ilością rodzynek, orzechów, wiśni z kompotu oraz tartych jabłek, z ucieranym ciastem orzechowym (z równie dużą ilością orzechów – zarówno mielonych, jak i grubo krojonych(...)mnie połączenie idealne. Dzięki jabłkom ciasto jest wilgotne, przyjemnie chrupią orzeszki i całościowo jest super smaczne:) Dosyć słodkie, jak większość ciast siostry Anastazji;) Polecam bardzo:) Ciasto kruche: 250 g mąki 80-100 g cukru pudru 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego (16g) 150 g masła lub margaryny (zimne) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 200 g masła
Smaki Na TalerzuMazurek, bo o nim mówimy, przyozdobiony zamiast bakalii polewą deserową -może być jednak także typowym kruchym przekładańcem. Bardzo kruchym , słodkim i przyjemnie rozpuszczającym się w buzi…. Pycha ! Składniki na ciasto kruche : 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 12 dag margaryny 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy(...)zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło Dodatkowo: słoik dżemu porzeczkowego bakalie polewa Wykonanie: ½ ciasta kruchego- nakłuwamy widelcem + smarujemy dżemem przykrywamy 2 częścią i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni wykładamy kajmak przyozdabiamy bakaliami lub polewą Smacznego
Domowe ciastaCiasto w jasnych kolorach, doskonałe np na przyjęcie komunijne. Kruche ciasto kolorystycznie wręcz zlewa się tutaj z masą budyniową. Niewątpliwie ma to swój urok, prawda? Przygotowanie ciasta, choć trzeba tutaj upiec osobno 4 blaty i przygotować masę budyniową, zajmie Wam mniej niż 2 godziny. Wyrobienie ciasta nie zajmuje dużo czasu, następnie pieczemy ciasta, jedno po drugim. Pod koniec przygotowujemy masę(...)Aniołek” już po kilku godzinach (piekłam rano, a pierwszy kawałek rozkroiłam pod wieczór) jest przyjemnie mięciutki, choć najbardziej smakował mi na 2-3 dzień po upieczeniu. Polecam. Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła 125 g cukru 1/2 szkl. gestej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka Masa budyniowa
Smaki Na Talerzufirmy Wodzisław .Budynie tej firmy są produkowane bez sztucznych barwników i bez cukru [ słodzimy sami według własnego gustu]..ja do tego ciasta wykorzystałam pięknie pachnący budyń waniliowy. ciasto kruche 30 dkg mąki 20 dkg cukru 12 dkg margaryny szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław krem budyniowy 1 budyń waniliowy Wodzisław 400 ml mleka 2 łyzki cukru(...)margaryny masa orzechowa 14 dkg margaryny 4 łyżki cukru 25 dkg orzechów Składniki na ciasto kruche zagnieść , wyłożyć na blachę.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut. Budyń rozrobić z połową mleka, resztę mleka wraz z cukrem zagotować.Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń i zagotować ciągle mieszając.Ostudzić.Margarynę utrzeć i dodawać po trochu ostudzony
Moje domowe kucharzeniesmaki, aby i Bartek mógł je poznać, szarlotka zakopiańska została pochwalona, ale jej degustacja odbywała się już bez zmęczenia i pięknych widoków za oknem. Udostępnij Zakopiańska szarlotka – składniki Kruche ciasto: 400 g mąki krupczatki 100 g mąki pszennej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18 % Warstwa jabłek(...)jabłek (najlepiej szara reneta) 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu Dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na blat wsypać oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i cukier. Wrzucić pokrojone na małe kawałki zimne masło i posiekać nożem. Do składników na kruche ciasto dodać żółtka oraz kwaśną śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić
niecodziennikparylepszego niż kruche ciasto wypełnione pysznymi jabłuszkami. Oczywiście jabłecznik najlepiej smakuje na ciepło z lodami. Całego ciasta od razu nie zjedliśmy, więc później odgrzewałam go w mikrofali i podawałam z lodami śmietankowymi. Kiedy jabłecznik się skończył dzieci chciały wkładać do mikrofalówki same lody :D CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 200g masła(...)motylki z ciasta :) Piec w 190*C przez ok 45min z grzaniem góra-dół. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: jabłka , kremówka
https:KKuchniaMniamtarta FIT! Tarta bez wyrzutów sumienia :-) Kruche przepyszne ciasto, delikatny budyń z kokosową nutą i masa truskawek. Bez pieczenia, bez glutenu, bez jajek, masła.. i bardzo prosto! Najprostsze ciasto kruche. Do tego zdrowy budyń z kaszy jaglanej. Tu znów same prozdrowotne profity.. Kasza jaglana również odkwasza organizm, jest też dobrym źródłem wapnia, żelaza, fosforu i krzemu. A całość(...)namoczone daktyle i olej kokosowy. Ponownie zmiksować. Wyjąć gęstą masę z blendera, wrzucić do miski, dodać mielone migdały i zimną wodę. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno lepić się jak typowe ciasto kruche. Jeśli jest za suche można dodać odrobinę wody, jeśli za mokre - trochę mielonych migdałów. Podane proporcje powinny dać ciasto o idealnej konsystencji. Dno okrągłej formy do tarty o średnicy
maniapieczeniaJabłecznik z budyniem na kruchym cieście Pyszne połączenie soczystych jabłek z budyniem i kruchym, maślanym ciastem. Idealna szarlotka do kawy w jesienne południe Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej tortowej 150g cukru 250g masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 2 jajka 2 łyżki kaszki manny Masa budyniowa: 1 litr mleka(...)PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Jabłecznik z masą budyniową na kruchym cieście pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemWiem, że jest okres przedświąteczny, ale to nie oznacza, że nie możemy sobie pozwolić w środku tygodnia na totalnego klasyka jakim jest szarlotka z bezą. Kruche ciasto, soczyste owoce, słodka beza i ten chrupiący wierzch. No bajka! Dlatego pomyślałam, że może również Wy macie ochotę na kawałek? Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki150 g masła100 g cukru2 żółtkaBeza:łyżka(...)dodajemy stopniowo cukier – miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ocet i mąkę chwilę mieszamy i wykładamy bezę na wierzch przygotowanego ciasta. Całość posypujemy startym na arce kruchym ciastem.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 40 minut.Smacznego
Słodkie Przyjemnościprzygotować z różnym sezonowymi owocami, u mnie są to maliny :) 3 białka szczypta soli 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 budynie malinowe 1/2 szklanki cukru ok 100 g malin CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 żółtka Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, przesianą(...)soli. Jogurt wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym i delikatnie wmieszać ubite białka. Masę jogurtową przełożyć na ciasto w formie i wyłożyć maliny. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej, schłodzone ciasto kruche. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Jeżeli ciasto nie było podpieczone koniecznie z funkcją góra – dół. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta
https:KKuchniaMniamPrzepis na pyszne sezonowe ciasto z rabarbarem, wspaniałe połączenie słodkiego kruchego ciasta, puszystej pianki i kwaskowego rabarbaru. Koniecznie wykorzystajcie sezon na rabarbar żeby zrobić to ciacho, polecam! Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 30 min Składniki: (na blaszkę 21×21) 140 g miękkiego masła 4 jajka 2 szklanki mąki / 320 g 3/4 szklanki cukru pudru(...)cukier się rozpuści. * Polecam w tym momencie użyć miksera z misą lub robota planetarnego , które same będą ubijać pianę z białek, a w tym czasie można przygotować kruche ciasto. Na ciasto kruche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki. Żółtka połącz ze szczyptą soli i wlej
Słodki Blog