ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:632/1075)

10 przepisów na udany sernik 88

świątecznym stole. Mimo, że wygląda na skomplikowany, jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Głównym składnikiem sernika jest twaróg, lub serek homogenizowany. Sernik można upiec na kruchym spodzie, na biszkopcie, na herbatnikach lub bez ciasta. Każdy sernik można także wzbogacić dekorując wierzch ciasta ulubionymi owocami i galaretką, lub polewą czekoladową. W dzisiejszym wpisie mam dla was 10 przepisów na sernik, które

BabskiePorady.pl - Przepisy
Mazurek Wielkanocny 526

nagrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy ok. 20 minut do złotego koloru. Cukier puder wymieszać z sokiem z 1/2 cytryny, dokładnie wymieszać. Wystudzony kruchy spód smarujemy dżemem i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Wierzch polewamy lukrem. Z rozpuszczonej czekolady robimy napis, gałązki i dekorujemy orzechami

magiczna kuchnia Kasi
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego (Strudel di mele con pasta sfoglia) 141

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka np. golden 3 kruche ciasteczka 40 g rodzynek 10 g orzeszków piniowych 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder  **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 2 mele golden 3 biscotti secchi(...)cucchiaio di latte zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi, rodzynkami, 4 łyżkami cukru trzcinowego oraz cynamonem. Rozwijamy ciasto francuskie, na środkową część ciasta wykładamy drobno pokruszone ciasteczka a na koniec jabłka z suszonymi owocami. Krótsze boki ciasta zakładamy na farsz, następnie ciasto zwijamy w rulon, szczelnie

La grande e la piccola cuoca
Serowe ciasteczka usteczka z jabłkiem 126

jakoś zdecydowanie szybciej znikają u nas ciasteczka niż ciasta:) Dlatego częściej piekę małe słodkości, takie "na jeden kęs". Dziś mam dla Was pyszne, małe kruche ciasteczka z jabłkową niespodzianką w środku. Kształtem przypominają usta, zaś ciasto smakiem przypomina ciasto francuskie. Pyszne!   Składniki:    250g mąki pszennej,  200g masła lub margaryny,  250g białego sera,  jajko

Z miłości do słodkości
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 319

mąki z wodą, mlekiem i tłuszczem włókna glutenu w mące miękną i nie są w stanie wytworzyć tak długich i elastycznych połączeń jak choćby w cieście drożdżowym – ptysie stają się przez to bardziej kruche, a na ich powierzchni po upieczeniu, dzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia, że podczas pieczenia ptysie rosną

Karo in the Kitchen
Ciasto skubaniec (pleśniak) 121

przechodziło z pokolenia na pokolenie. Można je piec z różnymi owocami. Tym razem upiekłam ze śliwkami. Powiem Wam, że wyszło smacznie. Nie jest zbyt słodkie , kruche i  do herbatki czy kawy idealne. Składniki: Ciasto 500 g mąki  pszennej 5 żółtek 250 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwąsnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki

O kuchni z uczuciem
Puszysta drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i owsianą kruszonką 128

ciastem zamykam sezon rabarbarowy- teraz nadszedł czas na maksymalne wykorzystanie truskawki ;))) Ciasto drożdżowe ze wspomnianym już rabarbarem oraz truskawkami, posypane kruchą i aromatyczną cynamonową kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Bardzo puszyste, lekkie, mięciutkie i delikatne (jeżeli interesuje Was wersja bardziej 'gliniasta' to polecam to ciasto drożdżowe ) nie za słodkie, czyli idealne nie tylko do kawy czy kakao

Kraina Miodem Płynąca
Kokosowy raj - 18 zdrowych deserów 101

zdrowych deserów, gdzie znajduje się ten wspaniały składnik. Oczywiście te przepisy, które mają go najwięcej i czuć wyraźnie smak kokosa :)   JAGLANE KULKI MOCY  KRUCHE CIASTKA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI   CZEKOLADOWO KOKOSOWE CIASTO STYROPIAN   OWSIANE BABECZKI Z KOKOSEM    CIASTKA Z KOKOSEM I CZEKOLADĄ   KULKI ORZECHOWE Z BANANEM    BROWNIE JAGLANE Z KOKOSEM   CIASTO

zdrowo i aktywnie
Kokosowy raj - 18 zdrowych deserów 106

zdrowych deserów, gdzie znajduje się ten wspaniały składnik. Oczywiście te przepisy, które mają go najwięcej i czuć wyraźnie smak kokosa :)   JAGLANE KULKI MOCY  KRUCHE CIASTKA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI   CZEKOLADOWO KOKOSOWE CIASTO STYROPIAN   OWSIANE BABECZKI Z KOKOSEM    CIASTKA Z KOKOSEM I CZEKOLADĄ   KULKI ORZECHOWE Z BANANEM    BROWNIE JAGLANE Z KOKOSEM   CIASTO

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tarta czekoladowo wiśniowa 182

Czekoladowa tarta serowa z frużeliną wiśniową na kruchym spodzie. Do tego polewa czekoladowa i wiśniowa. Tarta jest pyszna i zjecie ją do ostatniego okruszka. Moja wersja nie za słodka, bo taką lubię. Można oczywiście dodać więcej cukru. W tarcie oprócz frużeliny zatopione są wisienki, które są przysłowiową wisienką w tarcie. spód tarty: 125 g masła zimnego 250 g mąki pszennej(...)przekładam do miski, dodaję jajka, budyń, śmietanę, jogurt, cukier waniliowy, puder, kakao i mieszam mikserem tylko do połączenia składników. Na spód kruchy tarty wykładam frużelinę zimną, dwie łyżki odkładam do dekoracji. Na nią wylewam masę serową, wciskam w ciasto około 12 wiśni wydrylowanych i wstawiam do nagrzanego piekarnika termoobieg temp 180 stopni na pięć minut, po czym zmniejszam

wesoła kuchnia
kruche z budyniem i owocami w galaretce 141

Jest lato więc musi być ciasto z owocami. Nie chciało mi się ucierać więc zagniotłam kruche. Dodałam budyń, owoce i kruszonkę a całość później zalałam galaretką. Wyszło nie tylko dobre ale też apetycznie bo ciasto było kolorowe i fajnie wyglądało. A nam smakowała zwłaszcza kruszonka zalana galaretką. To niecodzienne połączenie ale było pyszne! *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z kremem patissiere i leśnymi owocami 232

pszennej 30 g mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 300-400 g mieszanki leśnych owoców (malin, porzeczek, borówek itp.) Przygotowanie: Ceramiczną formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem. Kruchy spód: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę, a następnie szybciutko rozwałkować na okrągły placek (podsypując stolnicę odrobiną mąki) o średnicy większej niż średnica naszej formy. Ciasto ostrożnie przenieść do formy(...)powyklejać zarówno dno jak i boki. Nadmiar ciasta ściąć nożem. Spód ponakłuwać widelcem, po czym schować formę z ciastem do lodówki na minimum 30 minut (lub dłużej). Schłodzony spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 185 st.C przez około 20-25 minut do zarumienienia. Krem patissiere: Mleko zagotować w garnuszku z połową ilości cukru, całym cukrem migdałowym i masłem. Gdy zacznie

Nastoletnie Wypiekanie
Śmietankowe faworki 83

Tradycyjnie w karnawale często pieczemy faworki, pączki i oponki. Dziś polecam Wam super przepis na ekstra kruche, a zarazem delikatne i bardzo smaczne chruściki na śmietanie. Wykonanie jest dość proste, więc każdy powinien sobie z nimi bez problemu poradzić. Polecam!     Składniki: Ciasto: ok 200 g mąki + mąka do podsypania 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki

Blog z Apetytem
Mrowisko z ciasta faworkowego 202

wiedziałam, że kiedyś spróbuję przygotować mrowisko i również wiedziałam, że moje dzieło nie będzie tak piękne;(  Aby choć trochę ułatwić sobie zadanie przygotowałam faworki z ciasta, które po usmażeniu nie jest tak kruche jak klasyczne faworki . Najtrudniejsze okazało się promieniste ułożenie faworków, w jednej, równej warstwie, gdybym miała jeszcze jedna rękę pewnie efekt byłby lepszy:) Pierwsza warstwa powstała(...)miodu 2 szklanki drobnego cukru Do przybrania: mak wiórki kokosowe migdały orzechy rodzynki 1 litr oleju rzepakowego do smażenia faworków Przygotowanie: Z 2 szklanek mąki i 4 jajek zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać więcej mąki. Ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, jeśli bez trudu będzie odklejać się od miski. Wyrobione ciasto przykryć miseczką i pozostawić na 30 minut

Codziennik Kuchenny