Dzień dobry! Galette zawsze podziwiałam na innych blogach, to taki prosty, a jakże wdzięczny wypiek. Kruche ciasto, którym nie trzeba się bawić, aby wylepić nim formę na tartę, wystarczy wyłożyć składniki, założyć do środka brzegi i upiec. Nic trudnego prawda? Dlatego też kiedyś musiał przyjść dzień, aż ją samodzielnie zrobię. Sięgnęłam po morele (tak, to te z wczorajszego wpisu
Pora coś zjeśćPrzepis na to pyszne ciasto dostałam od koleżanki z pracy Doroty. I się nie zawiodłam, bo jest pyszne, a rodzina stwierdziła ze takie szarlotki mogą jeść codziennie. Połączenie kruchego ciasta, budyniu i cytrynowych lub agrestowych jabłek jak u mnie to strzał w dziesiątkę. Tak wiec długo się nie będę rozpisywać tylko zapraszam do upieczenia póki trwa najlepszy czas na jesienne
Bernika - moj kulinarny pamietnikLubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wypieków. Kruche ciasto to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego składnika. Krajanka z rabarbarem to bardzo prosty placek – nie wymaga miksera, nie potrzeba do niego jajka. Ciasta nie trzeba zagniatać – wystarczy wymieszać łyżką. Ciekawym dodatkiem są wiórki kokosowe, które nadają krajance ciekawego posmaku (jeśli nie lubicie kokosa, można zastąpić wiórki
Poezja smakuniespodzianka w środku. - czas przygotowania ok 1hSKŁADNIKI:- gulasz robimy wedle własnego uznania (wołowy, wieprzowy, drobiowy na ostro czy nie)- marchew 3 szt - jogurt typu grecki składniki na ciasto kruche - mąki pszennej 350g- masło 150g - proszek do pieczenia 1łyzeczka- sól 1 łyżeczka- jajo 2szt- woda 25ml SPOSÓB WYKONANIA :- Mąkę ze schłodzonym masłem, proszkiem do pieczenia i solą(...)między czasie obrać marchew pokroić w kawałki i ułożyć na blaszce posypać solą morska i polać oliwą, wstawić do piekarnika na 180 stopni aby się upiekła. - gdy ciasto się schłodzi odcinamy mała kulkę i wkładamy ja z powrotem do lodówki- resztę ciasta rozwałkujemy najlepiej zrobić to pomiędzy folię spożywczą, koło z ciasta robimy większe niż nasza foremka
Basia w kuchniKREM: * mascarpone – 125 g * śmietana 36% – 300 ml * biała czekolada – 100 g * wiórki kokosowe – 3-4 łyżki DODATKOWO: *truskawki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki na kruche ciasto siekamy, zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Schłodzone wałkujemy, wylepiamy foremki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 18-20 minut – 200 C ( na złoto ). Studzimy. KREM(...)Śmietanę kremówkę ubijamy na puch, dodajemy mascarpone oraz roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę i podprażony kokos – mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego, delikatnego kremu. CAŁOŚĆ: Kremem napełniamy wystudzone kruche foremki,dekorujemy truskawkami i dostawiamy co najmniej na godzinę do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodko170g olej do smażenia 2 liście laurowe 180 ml śmietany 30% 4 łyżki startego parmezanu – ok. 40g sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kruchą tartę z kiszoną kapustą i pieczarkami: Przepis na farsz do tarty z kiszoną kapustą: Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć? ), pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i również pokroić(...)odcedzoną kapustę kiszoną. Smażyć całość przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, by farsz nie przywarł do patelni. Po usmażeniu odstawić na bok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto kruche do tarty wytrawnej: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w środku wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wyrobić szybko jednolite ciasto
Kulinarne Przeboje170g olej do smażenia 2 liście laurowe 180 ml śmietany 30% 4 łyżki startego parmezanu – ok. 40g sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kruchą tartę z kiszoną kapustą i pieczarkami: Przepis na farsz do tarty z kiszoną kapustą: Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć? ), pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i również pokroić(...)odcedzoną kapustę kiszoną. Smażyć całość przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, by farsz nie przywarł do patelni. Po usmażeniu odstawić na bok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto kruche do tarty wytrawnej: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w środku wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wyrobić szybko jednolite ciasto
Kulinarne Przebojedomu :). Jest z nią trochę zachodu, ale uważam że warto. Kruchy spód, miękkie jabłka z rodzynkami i z wierzchu pyszne chrupiące migdały w miodzie z orzechami, pychotka! Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru pudru 1/2 łyżeczki
Mała CukierenkaWspaniała kompozycja smaków, owoce w kruchym cieście, a teraz ich mnogość: śliwek, jabłek, dlatego proponujemy wykorzystać je teraz w tej słodkiej przekąsce do poobiedniej kawki czy herbatki, bardzo szybko się je robi, a smakują wybornie! Na pewno atrakcyjniejsze niż z ciasta francuskiego, spróbujcie sami, polecamy! Składniki: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki tortowej 1 mała kwaśna śmietana 1 łyżeczka soku
kgwjanczewomąki krupczatki 5 żółtek 25 dag masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1,20 kg twarogu w kostce półtłustego 5 białek-z ciasta kruchego 5 jajek 10 dag masła 1 budyń śmietankowy 1 szklanka mleka 1 tabliczka białej czekolady 3 łyżki manny błyskawicznej ¾ szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: Polewa(...)białej czekolady czekoladowe spagetti Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki. Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy. Masa serowa: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Twaróg z kostki umieszczamy
Wanilia i KardamonStefanka – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Jaworze Górne, gmina Pilzno, powiat dębicki Słodka Stefanka to jedno z wielu smacznych podkarpackich ciast warstwowych. Zwykle w regionie przygotowuje się je na bazie placków amoniakowych lub placków upieczonych na sodzie oczyszczonej. Rzadziej jest to ciasto kruche, biszkoptowe lub drożdżowe. Słodka Stefanka składa się z trzech placków sodowych upieczonych z dodatkiem miodu. Placki przełożone są powidłami
Trzeci talerzpotrzeba do przyrządzenia budyniu) Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cynamon. Ugnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę. Jedną połówkę umieścić w zamrażalce, drugą rozłożyć dno formy. Blachę umieścić w lodówce. Masa jabłkowa. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.Doda
CookYourselfmazurek. Polecam go zwłaszcza osobom zabieganym. Ciasto można upiec nawet tydzień wcześniej a mazurek przełożyć dżemem na chwilę przed podaniem i zajmie nam to już zaledwie kilka minut... Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli słoik dżemu lub konfitury wiśniowej kilka małych bezików Ciasto: wszystkie składniki posiekaj
Smakołyki Asiwaniliowy bez cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 puszka (400 g) gruszek III. Piana: - 3 białka - szczypta soli - 1/2 szklanki cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe części. Jedną wykładamy przygotowaną formę, a drugą wkładamy do woreczka i mrozimy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C i podpiekamy spód ciasta, aż będzie matowy. Masło
DominikaDolciPyszna i bardzo szybka w przygotowaniu Tarta z jabłkami i cynamonem. Ja użyłam ciasta gotowego ale można bez problemu użyć takiego jakie robimy. Polecam :) SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 4 jabłka 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieram a następnie wyrajam środek. Kroję w plastry. Ciasto przekładam
Gotowanie Patki