Ciasto Milionera to zachcianka mojego syna. Wypatrzył je na stronie Moje Wypieki, spodobały mu się składniki, głównie czekolada i masa kajmakowa. Ja od siebie dodałam orzechy
Blondynka Gotujeszklanki cukru trzcinowego * 3 jajka * 1/2 łyżeczki cynamonu * 8-10 małych bez Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi. Przykryć ciasto(...)pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier, ułożyć bezy, lekko wciskając je w ciasto o piec jeszcze 5minut. Pure z dyni, połączyć ze śmietanką, cukrem, jajkami oraz cynamonem. Całość zmiksować na jednolitą masę. Na podpieczony kruchy spód wylać masę dyniową. Tartę ponownie wstawić do piekarnika i piec 50 minut. * Żeby przygotować pure z dyni, upieczcie
kolorowotorcikowoprzyprawy jakie kto chce * 2 jajka * 100 ml śmietany kwaśnej 18% * 2 plasterki sera żółtego * coś zielonego, u mnie szczypiorek (którym posypałam dopiero dokładkę - skleroza;) W wielu przepisach na ciasto kruche do tarty jest 200 g mąki i 100 g masła, ja dałam mniej, bo mi się wydawało, że za dużo tego ciasta będzie, ale po zrobieniu widzę
Zdrowa Kuchnia Sowyktóry został z przygotowania ciasteczek. Ciasto upiekłam już jakiś czas temu z okazji rodzinnej uroczystości, ledwo uratowałam do zdjęcia jeden kawałek i to nie najpiękniejszy :) Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza będzie mąka krupczatka) 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masło pokroić w kostkę
Czerwień i błękitpodzielić prostym, bardzo słodkim przepisem na Mazurek - na kruchym, owsianym spodzie z masą zrobioną z cukierków- krówek i udekorowanym białą i deserową czekoladą. Kto planuje jeszcze dziś coś robić?"Kruchy spód:2 jajka80 g cukru50 g mąki kukurydzianej35 g płatków owsianych350 g maki pszennejDodatkowo:400 g cukierków - krówek waniliowych100 ml śmietanki 30%50 g czekolady deserowej50 g białej czekoladySposób przygotowania(...)cukierki, co jakiś czas mieszamy, do momentu, aż masa będzie jednolita, odstawiamy do przestudzenia.Kruche ciasto rozwałkowujemy na blaszce obsypanej mąka pszenną i wykrawamy duże koło radełkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 20 minut lekko nakłuwając. Studzimy na blaszce.Gotowy kruchy blat smarujemy równą warstwą masy krówkowej, a następnie dekorujemy blat rozpuszczoną białą i deserową czekoladą, tworząc
Słodkie Przyjemnościprzepis na prawdziwy obłęd! Jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Połączenie chrupiących orzechów zatopionych w karmelowym kremie z kremową, mleczną czekoladą, delikatną serową masą i kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Jest to jeden z tych serników, który zawsze znika pierwszy i po którego dokładkę zawsze wszyscy sięgają! W tym przypadku absolutnie nikt(...)minut do mrożenia. KREM CZEKOLADOWY: Masło roztapiamy ze śmietanką nad kąpielą wodną, dodajemy posiekaną czekoladę oraz czekoladowe płatki Delecta i mieszamy do uzyskania kremowej masy. Wylewamy na schłodzony, kruchy spód i odstawiamy na 20 minu do mrożenia. KARMELOWE ORZECHY: Do rondelka wsypujemy cukier oraz sól, zalewamy wodą i na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 10 minut, odstawiamy, z alewamy
Ostra na Słodkowaniliowo-kakaowe to małe dwukolorowe krążki, do których przygotowania potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników, zazwyczaj znajdujących się już w naszych kuchniach.Ciasteczka wyróżniają się ciekawym wyglądem dzięki połączeniu dwóch rodzajów ciasta kruchego - ciemnego i jasnego. Dla urozmaicenia można wykonać je na dwa sposoby, układając na wierzchu waniliowy, albo kakaowy krążek.Dodatek mąki ziemniaczanej potęguje kruchość ciasteczek, nadając im jednocześnie delikatności(...)powinny być prosto z lodówki- obie mąki i cukier puder przesiać, dodać cukier z wanilią, zimne masło posiekane na mniejsze kawałki oraz żółtko, wymieszać, a następnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto- ciasto podzielić na dwie równe części- do jednej z nich dodać kakao, do drugiej - taką samą ilość mąki, obie części ponownie zagnieść, w razie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody- gotowe
Smakołyki Berenikimakiem są to tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane i upieczone małe pyszności goszczą co rok na moim stole świątecznym. Dzięki nim w całym domu czuć atmosferę i klimat świat. Znikają w mgnieniu oka. Polecam(...)Składniki: ciasto krucho-drożdżowe: 300 g mąki pszennej 100 g masła 40 g drożdży 30 ml śmietany 18% 20 g cukru pudru(2 łyżki) 10 g cukru(1 łyżka) 1 jajko masa makowa 200 g mielonego maku 200 ml mleka 50 g miodu 50 g rodzynek 10 g mąki(1 łyżka) aromat migdałowy krem dekoracyjny Mąkę, cukier puder przesiewam
Ciasta z tradycjamiNadzienie do tarty może być rozmaite, na słodko lub na wytrawnie. Dzisiaj będzie to druga wersja- tarta z porami i małymi pomidorkami. SKŁADNIKI: ciasto kruche: - 300 gram mąki pszennej - 130 gram margaryny do pieczenia - 2 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru - szczypta soli nadzienie: - 2 pory - 1 cebula - ok. 7-8 małych pomidorków - sól - oregano(...)przyprawa Tikka Masala firmy Rafex - 1 okrągły ser pleśniowy - 3 łyżeczki kaszki mannej masa jogurtowo- jajeczna: - kubeczek jogurtu naturalnego - 2 jajka - szczypta gałki muszkatołowej Przygotowuję ciasto- łączę ze sobą mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, sól i cukier. Zagniatam kulę i daję ją do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie kroję pory i cebulę i podsmażam
WielopokoleniowoZapraszam Was na zmodyfikowaną wersję tradycyjnych angielskich bułeczek "scones" z kruchego ciasta, które wzbogaciłam kawałeczkami truskawek. Scones poprzez dodatek ricotty zyskują na lekkości i delikatności. Najlepiej smakują na ciepło opr ó szone cukrem pudrem. Polecam serdecznie :) PRZYGOTOWANIE 150 g truskawek 150 g ricotty 260 g m ąki pszennej 80 g cukru trzcinowego 60 g masła
La grande e la piccola cuocaSzarlotka amerykańska idealna do zjedzenia na ciepło podana z lodami lub na zimno. Rewelacyjne kruche ciasto, takie jak lubię :) Mniam!! W USA znana jest pod nazwą szarlotka mamusi, czyli taka domowa, pachnąca i kojarząca się z domem rodzinnym. Może i kiedyś moje dzieci będą kojarzyły ten zapach ze smakiem i domem z dzieciństwa. Zapraszam po przepis i koniecznie podzielcie
O kuchni z uczuciemDzisiaj przepis na wykorzystanie pysznych, soczystych jabłek (nie tylko antonówek) :-). Składniki: na kruche ciasto: 1 jajko 1 i pół szklanki mąki pół szklanki drobnego cukru 100g masła 10g cukru waniliowego nadzienie: 1 kg antonówek (waga po obraniu) 3 białka 2 łyżki miodu 100g cukru pudru cynamon 1. Do miksera wrzucamy wszystkie składniki i ciasto wyrabiamy kilka minut, aż powstanie jednorodna
Perfect home lifePyszne różano-pistacjowe nadzienie schowane w bardzo kruchym cieście, to moja tegoroczna propozycja na powiedzenie "Kocham" tej najważniejszej osobie :). Jakiś czas temu na Pinterest mignęło mi zdjęcie podobnie wyglądających ciasteczek. Pomyślałam wtedy, że będą idealne na zbliżające się walentynki. Nie było łatwo składać ciasto w koperty, więc ciasteczka wyszły mi trochę pokracznie...ale to tylko dodaje im uroku
Przepisy AleksandryTarta jest bardzo popularnym wypiekiem kuchni francuskiej. Składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami) jak i słone (np. z warzywami, z grzybami). Najpopularniejsze tarty to: tarta z jabłkami, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła
Mechanik w kuchnikrótkiej przerwie od upałów, dzisiaj znowu duszno na dworze. W sam raz na taka pogodę pasuje krucha tarta z kremem z bitej śmietany i serkiem mascarpone posypanej truskawkami i borówkami. Polecam wypróbować :) Wymiary foremki : średnica 28 cm Czas pieczenia : ok. 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 120 g masła 30 g margaryny 1 żółtko 2 czubate łyżki cukru(...)łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche : Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy. Brzegi i boki formy natłuszczamy
Różne smaki w kuchni