popołudniowej kawy czy herbaty. Kruche spody możemy upiec wcześniej i przechowywać w pudełku. A krem i glazurę możemy kupić i mieć na tzw. "czarną godzinę" do nadziewania. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego brzoskwinie z puszki nadzienie czekoladowe Lauretta
Ala piecze i gotujeSłodkie, kruche babeczki z orzeźwiającym, egzotycznym musem z mango i nutą pachnącej mięty to fajny pomysł na deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 125g masła ekstra 70g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania foremek masło do wysmarowania formy Mus z mango: 2 mango 100ml soku z mango 100ml wody 4 łyżki(...)soku z limonki 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki posiekanych drobno listków mięty Dodatkowo: bita śmietana listki mięty żółta posypka Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto
Szalona Kuchnia Ewelinyidealny dodatek do czerwonego barszczu,a ten jest doskonałym rozgrzewającym daniem właśnie na taką listopadową słotę jaką mamy za oknem. Obowiązkow y zestaw również na Święta Bożego Narodzenia. ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej 200 g masła 2 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany sól do smaku
Kolorowa kuchnia ElkiMiałam wielka ochote na sernik badz na szarlotkę ;) Nie mogłam się zdecydować które upiec a wiec powstało 2 w 1 :) Pyszne kruche , maślane ciasto z jabłkami i białym serem. Wspaniała propozycja do jesiennej kawki lub herbaty :) Zapraszam na ciacho :) Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut Składniki(...)Następnie wykładamy okragla formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy. Ser ucieramy z 3 lyzkami cukru , jajkami i maka ziemniaczana. Masę serowa wylewamy na kruchy spod. Jabłka obieramy , kroimy w plasterki i mieszamy z reszta cukru i cynamonem
Słodkości i nie tylkoCiasto z rabarbarem to niesamowity deser, który w sezonie rabarbarowym powinien pojawić się w każdym domu. Zazwyczaj ciasto z rabarbarem kojarzy nam się z ciastem kruchym lub drożdżowym. Oba warianty są pyszne, jednak tym razem zaprezentuję Wam coś innego. Jest to pyszne ciasto z rabarbarem na biszkopcie z dodatkiem puszystej i delikatnej masy śmietankowej oraz migdałów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto
Przepiski.plwodę, erytrytol i proszek do pieczenia. Składniki siekamy nożem aż powstaną grudki a następnie wyrabiamy ciasto. Gotowym ciastem wylepiamy spód i brzegi formy. Spód nakłuwamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Gdy ciasto się upiecze odstawiamy do ostygnięcia i nasączamy je delikatnie połączoną wodą z cytryną. Galaretkę rozrabiamy(...)misce i łączymy za pomocą miksera. Dodajemy erytrytol i wanilię. Kontynuujemy miksowanie. Gotowy krem wykładamy na nasączone ciasto. Truskawki kroimy na połówki i układamy na cieście, całość polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Proste, kruche ciasto w towarzystwie słodkiego kremu z ricottą i soczystymi truskawkami to wspaniały truskawkowy deser . To idealny letnie
Zdrowy Styl JoannySzarlotka z połówkami jabłek zwana jest również pod nazwą szarlotka cesarska. Podobnie jak inne szarlotki, robi się ją z ciasta kruchego i jabłek, lecz jest ona trochę łatwiejsza, ponieważ nie musimy jabłek prażyć. Wystarczy ułożyć połówki na cieście i przykryć drugą warstwą ciasta. W miejsca powstałe po wydrążeniu gniazd nasiennych, możemy włożyć ulubioną konfiturę (np. powidła lub dżem z czarnej
Danka Pichciognia. Do lekko przestudzonej czekolady wsypujemy borówkę. Masę delikatnie mieszamy, by owoce się nie rozpadły. Czekoladę wraz z borówkami wykładamy równą warstwą na ciasto. Gotową wykładamy na upieczone ciasto kruche. Po rozprowadzeniu polewy czekoladowo- borówkowej deser wstawiamy do lodówki na około 2 godzimy. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na zgrabne batony! Źródło
Podróż w kulinariaCiasta z jabłkami to nieodłączny element jesieni. To właśnie w sezonie smakują najlepiej. Oprócz klasycznej szarlotki na kruchym cieście, doskonale smakuje także delikatny, puszysty biszkopt z galaretką, jabłkami i bitą śmietaną. Weekend umilił nam właśnie taki jabłecznik. Przepis zdecydowanie do powtórzenia przy najbliższej wizycie gości ;) Składniki na formę o średnicy 26 cm biszkopt: 3 jajka L 3 łyżki mąki tortowej
Ze smakiem i z pasjąUwielbiam Ciasta , zwłaszcza te , które szybko się robi i nie są trudne w przygotowaniu. Dziś zapraszam na pyszne kruche ciasto , które jest kwaśno-słodkie . Wykorzystałam do ciasta owoce leśne , to właśnie one nadają lekkiej kwaskowości ciastu. Polecam , ciasto to zawsze się udaje:) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki
Gotowanie Patkiteraz pora na ,,gruszkową chmurkę’’. Coś pysznego dla miłośników bez i gruszek! Ciasto wbrew pozorom jest bardzo łatwe w wykonaniu. Gwarantuję Wam, że Wasi goście będą zachwyceni! Składniki na kruche ciasto: 4 żółtek 4 łyżki cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 150 g zimnego masła Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita
Podróż w kulinariaNajprostsze ciasteczka korzenne przygotowywane z niezawodnego i klasycznego ciasta kruchego- ot, taka ciut oszukana wersja pierniczków 😜 Choć 'oszukane' wcale nie oznaczają, że gorsze, co to, to nie!!! Są to po prostu inne pierniczki- maślane, kruche, słodkie w sam raz, smakujące przyprawą korzenną (jak na pierniki przystało 😉), a i zabawa z tym ciastem to sama przyjemność więc nie ma się
Kraina Miodem PłynącaSernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Często go piekę i wymyślam nowe wersje. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Idealnie kruche ciasto i aksamitna masa serowa. Całości smaku dopełniają nadziewane pierniczki i polewa. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa
Izabelawkuchnisera Pecorino Romano - łyżka masła - sól i grubo mielony pieprz do smaku ciasto: - 200 g mąki - 120 g masła - łyżka zimnej wody - 1 żółtko - szczypta soli Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta, żeby miało czas choć na chwilę wylądować w lodówce. Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie, wbijamy żółtko, dodajemy posiekane masło, łyżkę wody i szczyptę soli. wszystkie składniki szybko zagniatamy
Cook&Lovekawałeczki masło oraz pokrojony smalec. 3. Zmiksować mikserem (mieszadłem - łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (można też rozetrzeć wszystko palcami lub siekać na stolnicy jak ciasto kruche). Ja miksowałam w Thermomixie. 4. Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. 5. Złączyć je wszystkie w kulę
W mojej kuchniDzisiaj proponuję słodkie śniadanie czyli orkiszowe bułeczki z ciasta krucho drożdżowego , z dodatkiem kawy zbożowej, gruszek i twarożku. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, bo takie ciasto nie musi leżeć i wyrastać. Wystarczy odłożyć je dosłownie na czas przygotowywania farszu żeby drożdże zaczęły swoją pracę. Potem można już formować bułeczki, piec je i cieszyć się pysznym śniadaniem. Ja wiem
Smaczna PyzaByły już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne? Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną. Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły
Di gotujewarzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko i suflet z białej czekolady – Parfait, Ossobuco i Crépe Suzette Produktów Galeo nie wykorzystywałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięformy Pianka i góra ciasta: 6 białek (pozostałych z masy serowej i ciasta) 1 szklanka cukru 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować na stolnicy i przenieść na wałku do formy wysmarowanej tłuszczem. Górę ciasta posypać kakao. Ser zmielić dwukrotnie, utrzeć z cukrem, aromatem, mlekiem, wsypać budyń, wbić jajka i żółtka
Tradycyjna Kuchniatruskawek 1/2 - 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru masło lub margaryna do nasmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ciasto kruche - mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka
Ciastka - domowe słodkościWspaniałe kruchutkie ciasto z kwaśnym rabarbarem i słodkim dżemem truskawkowym oraz bezą - niebo w gębie dosłownie! Polecam serdecznie! Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 250 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 5 lasek rabarbaru ogrodowego 1 słoik domowego dżemu truskawkowego (400g) Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 kisiel
Kuchnia domowa Aniwarzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko i suflet z białej czekolady – Parfait, Ossobuco i Crépe Suzette Produktów Galeo nie wykorzystywałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnazwa wskazuje jest to ciasto, które 1-2 razy do roku przygotowuje moja teściowa. Miodownik to typowy przekładaniec. Składa się z kruchego ciasta, białej masy budyniowo-maślanej, dżemu porzeczkowego oraz warstwy orzechów włoskich. Miodownik najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu, ponieważ po tym czasie będzie bardzo miękki, a wszystkie smaki świetnie się ze sobą połączą :) Składniki na blaszkę
Ugotować