ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:329/1075)

Pychotka wg Siostry Anastazji 202

mleka 5 żółtek 20 dag cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Z margaryny, mąki, cukru, żółtek, śmietany, proszku do pieczenia i amoniaku zagnieść ciasto kruche następnie podzielić go na 2 równe części, rozwałkować i wyłożyć na blaszki. Białka ubić na sztywno z odrobiną cukru. Ciasta posmarować powidłami a następnie przykryć je pianą. Piec 30 minut

Pychotkaaa
Ciasto deserowe z różą 202

pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 jajko do smarowania ciasta, 1 słoiczek konfitury z płatków róż, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Wysmarować tortownicę tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi. Dno tortownicy i boki wylepić ciastem ( 1/3 ciasta odłożyć), nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika

Tradycyjna Kuchnia
Tarta gruszkowa z makiem, czekoladą i budyniem 258

mąki Dodatkowo  masa makowa do wyłożenia warstwy na cieście 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce o grubych oczkach 5 gruszek Sposób 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Blaszkę wylepiamy ciastem, na ciasto nakładamy warstwę gotowej masy makowej, posypujemy startą gorzką czekoladą, układamy obrane i pokrojone na kawałki

Kuchenne aromaty
Sernik krakowski 421

rodzynkami, pomyśleć, że w dzieciństwie wyciągałam rodzynki z ciasta i odkładałam na bok. Dzieciom również nie przeszkadzały rodzynki Powiem szczerze, wyszedł idealny i zniknął w mgnieniu oka. Składniki: Kruche ciasto: - 250 g mąki pszennej; - 100 g cukru pudru; - 125 g masła; - 8 g cukru waniliowego; - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej

dom-agi.pl
Jak zagospodarować resztki rabarbaru 204

dosyć szybko - u mnie czas się wydłużył przez chłodzenie ciasta, ale dzięki temu o wiele łatwiej je formować. Moje ciasteczka nie są tak idealnie okrągłe, ale smakują obłędnie! Połączenie kruchego ciasta, czekolady i rabarbaru jest wspaniałe, w dodatku można je sobie wziąć w łapkę tuż przed wyjściem z domu i rozkoszować się smakiem w drodze do pracy. Jeśli więc macie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 204

budyniem i owocami, która była moim ulubionym ciastem. I tak mi jakoś zostało.  Galette ze śliwkami i masą migdałową przepis własny czas przygotowania: 2 godz.  Składniki: na kruche ciasto: 200 g przesianej mąki pszennej 30 g cukru pudru szczypta soli 75 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 1 żółtko (białka nie wyrzucaj) 60 ml zimnej wody na masę

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto budyniowe z rabarbarem 289

Korzystam z rabarbaru póki jest, także kompoty i ciasta odchodzą. Mam jeszcze chęć na drożdżówki z nimi. Pewnie i one się pojawią na blogu. Póki co zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem, oprószone cukrem pudrem. Składniki : Ciasto : * kostka Kasi * 450 g mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * łyżeczka proszku

Magiczne Życie Marty
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą 472

porzeczki,mało lubiane, wielu uważa,że są kwaśne i cierpkie,ale to nieprawda,ja je bardzo lubię bo są doskonałe do podjadania a także do letnich wypieków. Dziś ciasto o kruchym spodzie i bardzo słodką bezą,której słodycz przełamana jest kwaskowatymi porzeczkami.  Dla mnie pycha:) Polecam również inne moje pyszności z czerwonymi porzeczkami:  sernik na zimno   drożdżówka

Kolorowa kuchnia Elki
Kruche ciastka z masłem orzechowym i nutellą 120

Błyskawiczne kruche ciasta z kremem czekoladowym Nutella i masłem orzechowym. Jakby tego było mało, z dodatkiem posiekanej gorzkiej i mlecznej czekolady. Ciastka dla prawdziwych łasuchów. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ciasteczka czekoladowe z mas\u0142em orzechowym","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/ciastka-z-maslem-orzechowym.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/ciastka-z-maslem-orzechowym-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/ciastka-z-maslem-orzechowym-500x375.jpg","https(...)direction-step-5efcd6b2ec67c","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Z ciasta r\u0119cznie formujemy niewielkie, lekko sp\u0142aszczone kulki i uk\u0142adamy je na blaszce z papierem do pieczenia. Zachowujemy odst\u0119p, poniewa\u017c ciasteczka urosn\u0105 w trakcie pieczenia. Pieczemy przez 15 minut, p\u00f3\u017aniej pozostawiamy do ostudzenia.","text":"Z ciasta r\u0119cznie formujemy niewielkie, lekko sp\u0142aszczone kulki

ProstePesto.pl
Kruche rogaliczki 133

lepiej sprawdzi się marmolada. Możecie z nich też zrobić rogaliki z nutellą, a co! Jak szaleć to szaleć. Jak zrobić rogaliki? Wszystkiego dowiesz się niżej :) Składniki na rogaliki z ciasta kruchego : 250 g mąki 75 g masła 50 g jogurtu naturalnego 3 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru 1 jajko 1 słoik marmolady/dżemu 1 jajko do smarowania Przygotowanie : Z mąki, masła, jogurtu, jajka

Czarnawisienka
Makowiec z jabłkami 238

Składniki: Spód ciasta 0,5 kostki masła 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki maki pszennej 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ze składników wyrobić kruche ciasto, wyłożyć je na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. 35x24 cm- wymiary blachy Masa 1 puszka masy makowej 0,5 kostki masła Garść rodzynek oraz posiekanych włoskich orzechów 5-6 jabłek/ 700g(...)masę. Dodać kaszkę mannę, masę makową, kilka kropel olejku oraz potarte jabłka a także posiekane orzechy i rodzynki. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowanym kruchym spodzie ( bez wcześniejszego podpiekania) na masie ułożyć kruszonkę. Piec przez 50 minut w 180stopniach

W garach u Gosi
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku 107

ciasto (gdyby konsystencja była zbyt rzadka, podsypujemy mąką ryżową aż do momentu, gdy ciasto przestanie lepić się do rąk). 3. Z zagniecionego ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki, by ciasto nieco stężało. 4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy go. 5. 10 minut przed upływem czasu schładzania ciasta, włączamy(...)lodówki ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i kolejno przekładamy do formy. Gdyby ciasto nie chciało się przełożyć w całości, można to zrobić w częściach i w formie połączyć je palcami, równomiernie rozprowadzając. 7. Tak wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. 8. Każdy placek pieczemy 12-15 minut (do zarumienienia się). 9. Gorące ciasto jest bardzo kruche, dlatego

Okiem Blondynki by McBlondi
Makowe bułeczki z gwiazdką 345

Bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego, które jest miękkie, puszyste i jednocześnie kruche. Wnętrze wypełnia domowa masa makowa z żurawiną, aromatyzowana skórką pomarańczową i olejkiem migdałowym. Bułeczki przyozdobione gwiazdką są niewielkie i przypominają bombki na choinkę. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 30 g drożdży świeżych 1 szklanka śmietany 18% 3 żółtka 125 g masła(...)zasypać cukrem. Po paru minutach, kiedy zrobią się płynne rozetrzeć . Mąkę przesiać do miski i wlać płynne drożdże, rozpuszczone i przestudzone masło, sól, śmietanę oraz żółtka. Zagnieść jednolite ciasto. Nie trzeba wyrabiać, ani odstawiać do wyrośnięcia. Podzielić na 28 kawałków. Trzy kawałki ciasta połączyłam i wgniotłam w nie kakao. Z reszty formować krążki zamykając w nich porcję masy makowej nadając

https:KKuchniaMniam
Wielkanocne ciasteczka zajączki 270

Jeśli spodobał się Wam pomysł na domowe ciasteczka markizy , dzisiejsze zajączki pewnie też przypadną Wam do gustu. Do ich zrobienia potrzebne będzie kruche ciasto, krem, nieco czekolady i kolorowe dropsy na ogonki. Dużą zaletą tych ciasteczek jest także fakt, że nie potrzebujemy żadnych specjalnych cukierniczych akcesoriów, wystarczy foremka w kształcie serduszka, która na pewno znajdzie się w każdej kuchni :) Składniki(...)kruche ciasteczka Składniki na krem budyniowy +czekolada do rozpuszczenia, kolorowe cukierki (ja użyłam Skittles), barwniki spożywcze (opcjonalne) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche

Ciastkozercy
Kruche ciasto ze śliwkami 170

naturalnego Budyń: 2 budynie waniliowe litr mleka 2% 4 łyżki cukru kryształu Ok 30 średniej wielkości śliwek węgierek Cynamon Kruszonka: 50g cukru 50g margaryny 100g mąki pszennej Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Mąkę siekamy z margaryną i proszkiem do pieczenia . Żółtka ucieramy z cukrem kryształem i jogurtem. Dodajemy powoli do ciasta, siekamy i szybko wyrabiamy dłońmi. Odkładamy

Kuchnia w czekoladzie