ciasto kruche ze śmietaną - 1001 przepisów (strona:37/67)

Jabłecznik z budyniem i orzechami 163

kruche: 5 żółtek 500 g mąki pszennej kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 70 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, orzechy i cukier wymieszać. Dodać margarynę oraz żółtka i całość składników posiekać nożem lub szybko zagnieść (gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać odrobinę śmietany). Ciasto

Słodka Kraina Wypieków
Rogaliki ze starego przepiśnika 182

kruche, maślane,  z owocową nutką ... pycha !     Składniki: -1/2 kg mąki -25 dkg masła --5 dkg drożdży -2 łyżki kwaśnej śmietany -2 jajka oraz jedno do smarowania -1 łyżeczka cukru -wanilia -kilka dojrzałych, słodkich nektarynek lub brzoskwiń -brązowy cukier do posypania Mąkę skruszamy z masłem. Do jajek dosypujemy łyżeczkę cukru, wanilię i roztrzepujemy. Drożdże rozcieramy ze śmietaną(...)skruszonego ciasta dodajemy drożdże i jajka i zagniatamy. Formujemy kulę ciasta. Ciasto zawijamy w ściereczkę i zatapiamy w bardzo zimnej wodzie. Czekamy, aż ciasto wypłynie na wierzch wody. Trwa to ok. 30-60 minut. Ciasto wyjmujemy ze ściereczki. Dzielimy na części. Na stolnicy rozwałkowujemy - dość cienko. W międzyczasie obieramy nektarynki i kroimy w słupki. Wycinamy trójkąty. Na każdym trójkącie układamy

Maminek kulinarny
Paluszki drożdżowe do barszczu 107

kruchymi, słonymi paluszkami. Składniki: 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 masło lub 1 margaryna ½ szklanki śmietany 2 jaja 1 łyżka octu 1 łyżka cukru Łyżeczka soli i kminek 2 łyżki ciepłego mleka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepły mleku, wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, 1 jajo, miękkie masło. Przyprawiamy solą i cukrem, dodajemy ocet i dokładnie wszystko mieszamy. Zostawiamy ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Babeczki z farszem. 171

SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko zagnieść na jednolitą masę, następnie  ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godz. następnie ciasto podzielić na  kulki rozwałkować i włożyć do foremek (forma do muffinek), nakłuć widelcem. FARSZ(...)SKŁADNIKI: 250g mięsa mielonego, cebula, 2 pomidory, ser żółty starty na małych oczkach, łyżka śmietany kwaśnej i gęstej, 1 jajko, łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, przyprawę Kamis: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią WYKONANIE: masło roztopić, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i pomidory, dodać wszystkie przyprawy, odparować, dodać mięso mielone podsmażyć, jajko ubić dodać śmietanę, wymieszać z wystudzoną mięsną częścią

Kuchnia Beaty
Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą 232

cebulą...Kruchy, złocisty i chrupiący spód.Grillowane, czerwone papryki, bakłażan i cebula.Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną z koperkiem.Pycha!Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;140 g margaryny;5 łyżek bardzo zimnej wody;Szczypta soli;Margaryna do wysmarowania formy na tartę.Nadzienie:1 duża czerwona papryka;1 średni bakłażan;2 średnie cebule;Pęczek koperku;250 ml kwaśnej, gęstej śmietany

Gospodyni Miejska
Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies 276

Kruche ciasteczka nadziewane jabłkami z cynamonem i solonym karmelem. Przepyszne! Przepis pochodzi z doskonałego bloga Just a Taste Scroll down for recipe in English Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem (ok. 10 ciasteczek) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę 1/2 szklanki zimnej śmietany Składniki

karmelowy
Faworki (chrust) 206

miarę kruche, lekko słodkie, łatwe, szybkie w przygotowaniu i nie przesiąknięte tłuszczem. Przepis ten, jak i kilka innych na blogu (np.: pączki , naleśniki , wafle ) jest na podstawie przepisu mojej babci, więc mogę Wam gwarantować, że te chruściki wyjdą pyszne! Faworki (chrust) - przepis: Składniki na ok. 40-50 sztuk: 400-450 g mąki 6 żółtek 6-8 łyżek gęstej śmietany(...)octu 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1 l tłuszczu do smażenia (oleju, smalcu itp.) Cukier puder do posypania Przygotowanie:  Mąkę, żółtka. śmietanę, spirytus, cukier puder, sól umieszczamy w dużej misie i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeżeli ciasto wychodzi zbyt lepkie, to dodajemy trochę mąki, a jeżeli nie wchłania całej

Kuchnia Łukasza
Szarlotka z pianką 247

szarlotki. Najlepsza szarlotka wychodzi z jabłek antonówek i oczywiście musi być taka z kruchego ciasta. Jeśli nie mamy antonówek to wybierajmy na szarlotkę jabłka twarde, które zbyt szybko się nie rozpadają podczas obróbki.  Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej (może być 1/2 mąki krupczatki) 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 szklanka cukru pudru 300 g zimnego masła 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany masa z jabłek: 2 kg twardych jabłek (antonówka, szara reneta) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny pianka budyniowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru dodatkowo: cukier puder do posypania bułka

Kuchcik gotuje
Tarta "Mleczna Śliwka" 196

krem niezbyt słodki, mleczny z delikatną nutą budyniu, ale wcale nie budyniowy, a do tego śliwki i pyszny kruchy spód. Ciasto pięknie się kroi, dzięki czemu również fantastycznie wygląda na talerzu, u nas zniknęło w ciągu jednego dnia! W oryginale do ciasta dodane były migdały ale ja z nich zrezygnowałam. A przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki(...)spód: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego 120 g margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i odłożyć do zamrażalnika na ok 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy tortownicę ( u mnie o średnicy 25 cm) nie zapominając o brzegach. Przykrywamy papierem do pieczenia

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto budyniowe 178

wykonaniu. Ot zwykłe/niezwykłe kruche ciasto przełożone budyniem. Po spróbowaniu jednego kawałka, ma się ochotę na kolejny i tak dalej... Ciasto idealnie słodkie. Z blachy znika w mgnieniu oka. Kroi się go idealnie, tylko należy pamiętać, żeby przed podaniem całkowicie ciasto wystudzić. Polecam z czystym sumieniem, nie tylko do niedzielnej kawki ;)   'ciasto budyniowe' Składniki: - 4 żółtka - 1 niepełna(...)szklana cukru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka śmietany (użyłam zwykłej 18%) - 1 łyżka octu - 200g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker'a - 2 budynie śmietankowe Dr.Oetker'a - 900 ml mleka   Budynie ugotować w mleku i przestudzić. Z pozostałych składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z nich zawinąć w folię i wsadzić na 30min do zamrażalnika

CookYourself
Kruche ciasteczka 196

Idealne do porannej niedzielnej kawki ! ;) Przepis jest od mojej babci, która piekła te ciastka kiedyś w kaflowym piecyku. Muszę powiedzieć że ich smak jest całkowicie inny

charlotte gotuje
Szarlotka z plastrami jabłek i cynamonem 242

śmietany 2 żółtka  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 herbatniki 2 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu cukier do smaku 16g cukru waniliowego     Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (mąkę przesiewamy). Siekamy margarynę i szybko wyrabiamy ciasto dłońmi. Do przygotowanej blachy wykładamy na spód 2/3 ciasta, nakłuwając je widelcem. 1/3 ciasta wstawiamy(...)ciastem wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w talarki ( przekrajamy w ćwiartki i kroimy w cieńsze plastry). Dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy. Po 10 minutach wyciągamy blachę z piekarnika posypujemy ja pokruszonymi herbatnikami i wykładamy na nią jabłka. Posypujmy startym na tarce pozostałym ciastem kruchym. Wstawiamy

ChilliJemy
Placek do barszczu 16070

Nie krokiety i nie uszka, tylko właśnie taki placek upiekłam tym razem do barszczu. Przepis dostałam od Mamy, a ona od sąsiadki. Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Kruche ciasto czekoladowo - kokosowe z jabłkami 208

Kruche kokosowe ciasto z dodatkiem jabłek,bardzo smaczne, proste w wykonaniu i co również ważne może dość długo stać i z każdym kolejnym dniem staje się coraz lepsze. Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki na ciasto kakaowe: 5 szklanek mąki pszennej 250 g margaryny 1 szklanka cukru 5 żółtek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kwaśniej śmietany 18 % Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, posiekaną margarynę, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto (gdyby było zbyt sypkie można dodać więcej śmietany). Ciasto dzielimy na dwie części ( ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na  wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy

Słodka Kraina Wypieków
Kruche babeczki z budyniem 268

babeczki z budyniem, które Paweł i Magda zaproponowali w kolejnym "Wypiekaniu na śniadanie". Ja tych babeczek nie znałam i nigdy nie jadłam, dlatego chętnie przyłączyłam się do wspólnego pieczenia. Kruche ciasto zrobiłam wg podanego przepisu, natomiast przepis na budyń zmieniłam. Powiem Wam, że te babeczki zostają wpisane na stałe do naszego menu. Są pyszne i szkoda, że ich wcześniej(...)znałam. Babeczki podane na talerzu z kolekcji Raphael z Porcelana Bogucice. Składniki: 300 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 150 g masła zimnego 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka Budyń 1,5 szkl mleka 1 łyżka mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty klik 2 żółtka Przygotowanie: Mąkę przesiać

Ala piecze i gotuje
Tartaletki ze śliwkami i jabłkami 147

słodko i różnego rodzaju pie'ami z kruchego ciasta. Lekcja numer 1. tartaleki, jako że są małe, wymagają cienkiego ciasta. Takie ciasto, jeśli ułożymy je w foremce i nie obciążymy folią aluminiową wysypaną fasolą ma tendecję do opadania krawędzi. Wniosek? Opiekać wstępnie i obciążać. Zapobiegniemy opadaniu krawędzi i kurczeniu się ciasta. Składniki:Ciasto1 i 1/4 szklanki mąki100g schłodzonego masła1/4 szklanki(...)lodowatej wody1/4 łyżeczki soli1 łyżka cukruOwoce3 śliwki2 jabłkacynamon i cukierKrem200g śmietany kremówki1 czubata łyżka serka mascarpone1 łyżka cukru waniliowegoSposób przygotowania:Ciasto wyrabiam w malakserze. Wsypuję mąkę, pokrojone masło, sól i cukier. Tnę nożami aż powstanie piasek. Dolewam wody i tnę do czasu aż powstanie zbita kula. Wyjmuję i wyrabiam na blacie wysypanym mąką jeszcze minutę. Zawijam w folię i wkładam

W kuchni wieczorem