ciasto kruche ze śmietaną - 1001 przepisów (strona:36/67)

TRUSKAWKOWA TARTA 155

KRUCHYM SPODZIE IDEALNA NA CIEPŁE DNI SKŁADNIKI: 300g TRUSKAWEK 1/3 SZKL. CUKRU SOK Z JEDNEJ CYTRYNY 2 ŁYŻKI ŻELATYNY W PROSZKU 300g SCHŁODZONEJ KREMÓWKI 250g MĄKI  150g MASŁA LUB MARGARYNY 70g CUKRU PUDRU  CUKIER WANILIOWY 2 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY 1 ŻÓŁTKO PRZYGOTOWANIE: Z MĄKI,CUKRU,ŚMIETANY,CUKRU PUDRU,CUKRU WANILIOWEGO,MASŁA I ŻÓŁTKA- ZAGNIEŚĆ GŁADKIE CIASTO  ROZWAŁKOWUJEMY

Swojskie jedzonko
Serowe choinki z kminkiem 156

barszczu zamiast kruchych pasztecików w świąteczny czas. SKŁADNIKI: 10 dag sera żółtego np Radamer 20 dag mąki pszennej 3 płaskie łyżki śmietany 18% 12 dag masła szczypta soli ziarenka kminku pieprz cayenne białko jaja SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać na stolnicy z mąką, dodać masło oraz śmietanę i szczyptę proszku do pieczenia, zagnieść ciasto owinąć

Wanilia i Kardamon
Tarta cebulowa 155

cienkie i kruche, a farsz słodkawy z wyczuwalną ostrością cebuli. Podsumowując wyszło ładnie, smacznie, a samo danie wraz z pieczeniem zajmuje około 1 godziny. Idealne z kieliszkiem białego wina. Na 1 tarte ( foremka średnicy 27cm): Potrzebujemy: Ciasto: 100g mąki orkiszowej 150g mąki pszennej ( można dodać tylko mąkę pszenną) 100g zimnego masła 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany sól 1/2 łyżeczki

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Tarta z cebulą i kiełbasą wg Julii Child 202

robienia ciasta kruchego bez użycia jajek jest warta kontynuowania.  Składniki:na ciasto (porcja na 2 tarty, połowę zostawiłam na kolejny dzień)2 szklanki mąki tortowej170g zimnego masłałyżka soli1/2 szklanki zimnej wodyna nadzienie2 średnie cebule200g kiełbasy (w przepisie polecano gotowaną białą kiełbasę)ser szwajcarski do posypania2 jajka (w przepisie 3, ale u mnie los zadecydował inaczej) 200g śmietany 18%sól

W kuchni wieczorem
Strzępiec - pleśniak 219

Każdy chyba zna to ciasto a mowa o Strzępcu inna nazwa Pleśniak może nie zbyt ciekawa ale ciasto pyszne a to się liczy najbardziej.  (adsbygoogle

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Aniołek 271

To ciasto w moim domu kochają wszyscy, a ja lubię je szczególnie, bo może spokojnie leżakować ponad tydzień w lodówce. Proste w wykonaniu, wymaga jedynie odrobinę

Cynamonowe szczęście
Kruche ciasto z wiśniami i czerwonymi porzeczkami. 148

kruche ciasto z wiśniami i czerwonymi porzeczkami  na tortownicę o średnicy 26-28 cm 400 g mąki pszennej (może być pół na pół z krupczatką) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka  kandyzowanej skórki cytrynowej lub skórka otarta z 0,5 cytryny 150 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 1-2 łyżki kwaśnej śmietany- opcjonalnie

Rozpustne gotowanie
Maślano – Czekoladowe Ciasteczka 141

ciasta kruchego lub ręcznie wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wycinamy foremkami rożne kształty. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy około 10 minut w 170 stopniach, do zarumienienia się. Studzimy. Krem: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Śmietanę

Made By Mom And Son
Sernik z frużeliną truskawkową 387

smak. Oj smak jest idealny! Polecam i zapraszam na sernik z frużeliną truskawkową!  Składniki na kruchy spód: 2 żółtka 50 g cukru 200 g mąki 100 g masła łyżeczka cukru z ziarenkami wanilii Masa serowa: 800 g serka naturalnego szklanka śmietany 36% 4 duże białka 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii(...)szklanki wody  + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika: Do miski wsypujemy  Mąkę, cukier, dodajemy zimne masło, wbijamy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do tortownicy (22 cm),  lekko nakłuwamy i pieczemy

Słodkie Przyjemności
Serniczek z KRuszonkĄ Owsianą 210

Składniki: Ciasto i kruszonka: 2 szklanki mąki 0,5 kubka cukru 0,5 kostki miękkiego masła lub margaryny 2 kubki płatków owsianych Masa serowa: 50 dkg

Luźna Kuchnia
TARTA Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI – bez pieczenia! 311

może zabraknąć na moim stole w sezonie letnim! Taki must have na lato – zwłaszcza wtedy kiedy ceny truskawek są minimalne, a truskawki obłędnie słodkie! Tarta nie wymaga pieczenia! Kruchy spód zrobiony z ciasteczek i obłędna, delikatna i kremowa masa mascarpone tworzy z truskawkami takie trio, któremu nie można się oprzeć! Taka tarta z mascarpone i truskawkami jest fantastycznym pomysłem(...)herbatniki – ok. 350 g * masło – 150 g MASA: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 125 ml * cukier puder – 3-4 łyżki * truskawki – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki drobno siekamy/ miksujemy, dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciastem wylepiamy delikatnie natłuszczoną formę, wkładamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Rogaliki krucho - drożdżowe 237

kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej 3 g suchych drożdży 1 łyżka cukru pudru 8 g cukru waniliowego 250 g masła lub margaryny 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18% Nadzienie rogalików

Na słodko lub wytrawnie
Tarta farmerska 177

kruchego ciasta.Farsz z kapusty, podsmażonej kiełbasy i cebuli.Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną.A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków.Pycha! Składniki:Ciasto:120 g mąki pszennej;60 g margaryny;1 żółtko jaja;1 łyżka zimnej wody;Szczypta soli.Farsz:300 g białej kapusty;250 g dobrej jakości kiełbasy;1 cebula;1 ząbek czosnku;200 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu

Gospodyni Miejska
Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami 155

Pyszna tarta na maślanym kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która nadaje odrobiny wykwintności. Prostota w najpyszniejszym wydaniu.Kruche ciasto:130 g zimnego masła175 g mąki35 ml mleka1 żółtko1/2 łyżeczki soli morskiej1 łyżka cukru pudruDo misy wrzucić wszystkie składniki suche i je wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone(...)żółtko i mleko. Zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkować i umieścić w formie na tartę, uprzednio posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto piec pod obciążeniem (np. groch, fasola) przez 15 minut w 180ºC, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Schłodzić.Panna cotta:400 ml śmietany kremówki

Food Square

Proponowane wyszukiwania