Uwielbiamy wszystkie drożdżowe wypieki, ale te norweskie w szczególnosci. Dodawaliśmy już przepis na wegańskie skoleboller , czyli norweskie szkolne bułeczki z kardamonem, budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi. Tym razem przepis inspirowany naszą marcową wizytą w Oslo (w piekarni Godt Brød ) na rosinboller, czyli kardamonowe bułeczki z rodzynkami. Oczywiście najlepsze są świeże z kubkiem czarnej filtrowanej kawy, jak w Norwegii(...)łyżeczki kardamonu - szczypta soli - 0.5 szklanki cukru (50 g) - 3/4 szklanki mleka sojowego - 50 g wegańskiego masła - 3 łyżki mleka sojowego + 1 łyżeczka wegańskiego masła (do posmarowania ciasta z wierzchu) Przygotowanie: 1) Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez przynajmniej 15 minut. 2) Mąkę, drożdże (suche, w przypadku zwykłych drożdży należy najpierw zrobić zaczyn - do kilku łyżek
Roślinożerni urlopowiczeszklanki płatków owsianych (180g) ⅓ szklanki cukru* (70g) 7 łyżek oleju kokosowego** (70g) tabliczka czekolady (100g) opcjonalnie ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli * Jeśli użyta czekolada jest mocno słodka możecie dodać mniej cukru. ** Olej kokosowy można zastąpić margaryną lub olejem rzepakowym. Czas przygotowania: 15 min + 15 min pieczenia Liczba ciastek: około(...)pozostałych składników i całość dokładnie mieszamy . Jeśli używamy czekolady w tabliczce to siekamy ją na drobne kawałki, dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników. Aby ułatwić nakładanie ciasta pomagamy sobie łyżkami (można również dłońmi, ale ciasto jest bardzo klejące) . Ponieważ ciastka nie urosną, można je nakładać w małych odstępach . Ciasteczka owsiane z czekoladą pieczemy przez 15 minut
WegePrzepisorzechów i kawałków czekolady słodkości, które z łatwością dostosujesz do wymagań swojej diety Składniki na około 12 ciastek: 50 g oleju kokosowego / margaryny roślinnej* / masła w wersji niewegańskiej (tłuszcz powinien być w temperaturze pokojowej) , 45 g cukru kokosowego / miałkiego cukru trzcinowego (nierafinowanego) / ksylitolu, 35 g orzechów laskowych, zmielonych na mąkę, 60 g jogurtu roślinnego / zwierzęcego w wersji niewegańskiej(...)orzechy (35 g) – miksować mikserem przez około 1 – 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą. Dodać jogurt – zmiksować do połączenia. Wsypać mąkę, kakao oraz sól – zmiksować do uzyskania gęstego ciasta. Dodać posiekane orzechy oraz czekoladę, całość jeszcze raz krótko zmiksować. Blachę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać niewielkie porcje ciasta i przekładać na blachę, rozpłaszczając na kształt okrągłych
Even Better FoodCiasto wymyślone przeze mnie specjalnie dla siostry. Jest delikatne, nie za słodkie i orzeźwiające. Kolory idealnie do siebie pasują. Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka oleju, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Aromat waniliowy (kilka kropel), Masa agrestowa: 200 g brzoskwiń z puszki lub świeżych(...)serka homogenizowanego waniliowego, 1 galaretka wiśniowa, Masa śmietanowa: 350 ml śmietany 30%, 2 śmietan fixy, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 125 ml wody, 2 łyżki wiórków kokosowych, Wierzch: 150 g brzoskwiń z puszki lub świeżych, 1 galaretka pomarańczowa. Przygotowanie: Biszkopt: Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier
VioletoweKucharzeniemieszkamy. Nie zmienia to faktu, że jest przepyszny! Spróbujcie :) Ja swój zaczyn dałam Rodzicom i Przyjaciółce - niech im szczęście przyniesie, a co ;) Pamiętajcie, aby ciasta nie mieszać metalowymi rzeczami! Ciasto, a dokładnie zakwas, hodujemy przez 10 dni na blacie kuchennym (jeśli hodujemy go samemu, proces ten wydłuża się o 5 dni). Przez ten czas dokarmiany jest mąką, cukrem i mlekiem(...)samemu starter) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15g) (nie dodałam) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cynamonu - dodatki, dowolne: orzechy laskowe/włoskie (posiekane), migdały (posiekane), wiórki kokosowe, 2 jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubych oczkach, kandyzowane owoce, rodzynki/żurawina, posiekana czekolada itp - masło i brązowy cukier do posypania przed pieczeniem Wersja dla osób, które
CookYourselfJuż wiecie co będziecie robić na Święta ??? Ja już prawie, ciasta wybrał mąż, sałatkę ja, jeszcze muszę tylko tort poszukać, bo mój mąż nie dość, że imieniny ma w Wigilię, to jeszcze i urodzimy. Podwójne święto i w tym roku torcik mu jakiś wykonam :-). Teraz o propozycji na obiad, sznycle z indyka z farszem: oliwki, mozzarella i świeże listki bazylii(...)mozzarelli świeże listki bazylii zielone oliwki szynka długo dojrzewająca (u mnie parmeńska) sól pieprz Dodatek: 6 dużych ziemniaków suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól pieprz olej rzepakowy lub kokosowy Sznycle z indyka rozbijamy na troszkę cieńsze. Oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy kulki mozzarelli (u mnie mini), oliwki i listki bazylii. Na jednym końcu sznycla kładziemy najpierw kulki mozzarelli
kruche babeczkidlatego postanowiłam zrobić go samodzielnie. Likier wychodzi gęsty, delikatny i co najważniejsze smaczny. Idealny na spotkania w babskim gronie ;) Składniki na 1 litr: 1 szklanka spirytusu 200 g wiórek kokosowych 1 puszka mleka skondensowanego - słodkie 1/2 puszki mleka skondensowanego - niesłodzone 1,5 szklanki mleka 3,2% Przygotowanie: Do słoika wsypujemy 100g wiórek i zalewamy spirytusem - zakręcamy słoik i odstawiamy(...)przelewamy do butelki. Przygotowane Malibu odstawiamy do lodówki na min. 2 dni. Zanim wlejesz likier do kieliszka wstrząśnij butelką. Uwaga: wiórki możemy zamrozić i wykorzystać w przyszłości do ciasta
Alutka-Gotujepszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 175 g cukru 225 g masła 100 g czarnej czekolady 4 jajka, roztrzepane 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 75 g wiórków kokosowych Krem: 450 g twarogu miękkiego 100 g masła, miękkiego 2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii niebieski barwnik: pół lub całe opakowanie barwika w żelu około(...)mieściło się potworkowi w buzi. Dodatkowo potrzebne będą: misa o wysokich ściankach mikser szpryca bądź rękaw cukierniczy i końcówka o kształcie gwiazdki foremki do babeczek papilotki łyżka do nakładania ciasta Przygotowanie: 1.Do miseczki wsypać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól 2. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem 3. Wlać masę czekoladową do miski z mąką 4.Dodać jajka
KreatywnePinycałkowicie wegański. Zamiast jogurtu możesz po prostu użyć roślinnej alternatywy np. mleka migdałowego. To sprawi, że będą lekko orzechowe, a także zaoszczędzisz kilka kalorii. Masło olej można zastąpić olejem kokosowym. Jajka można zastąpić puree z bananów. Zamiast 3 jajek wystarczy ok. 1,5 banana. Możesz również użyć zmielonego siemienia lnianego jako zamiennika jajka, zalewamy siemię wodą w stosunku(...)erytrolem, następnie dodajemy do masy jajecznej. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy 2 łyżkami erytrolu i cynamonem, mieszamy. Następnie dodajemy jabłka do ciasta i delikatnie mieszamy. Za pomocą łyżki lub gałki lodów nakładamy ciasto do foremek na muffiny, mozna posypać odrobiną orzechów i pieczemy muffiny w piekarniku przez około 25-30 minut. Możesz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzez długi, długi czas nie mogłam przekonać się do kaszy jaglanej. Kiedy zaś to nastąpiło, wydawało mi się, że nie można jej jeść inaczej
W kuchni Karmel-itkiwracaliśmy, na przydrożnych straganach ku mojemu zdziwieniu pojawiały się jeszcze jagody! Skarby lasu nie były mi jednak pisane Oczom mojej wyobraźni momentalnie ukazały się pyszne jagodzianki. Oczywiście takie z ciasta drożdżowego polane lukrem… Nie udało nam się jednak zatrzymać, gdyż sprzedający ustawiają się oczywiście w takich miejscach, że nie da się tego zrobić bezpiecznie. Zwłaszcza że ruch na drodze(...)inspirację dla moich bułeczek z borówkami. Moja modyfikacja polegała głównie na zamianie jagód na borówki i na tym, że pokusiłam się dodatkowo o imitację lukru. Powstał on z jogurtu kokosowego, soku z cytryny oraz musu kokosowego. Wierzch posypałam natomiast posiekanymi migdałami. Bułeczki z borówkami Z dobrym skutkiem Bułeczki wyszły pyszne, pachnące i niedużo odbiegające w smaku od moich wcześniejszych wyobrażeń
Modern Cave Girlskładnikami, w zależności od smaku, jaki chcemy uzyskać. Dziś zapraszamy na lody o smaku owoców leśnych z wyczuwalną nutką orzechów Składniki (2 porcje): 1 dojrzały banan, 200g niesłodzonego jogurtu kokosowego prosto z lodówki, 2 łyżki masła orzechowego 100%, 80g mieszanki mrożonych owoców leśnych. Domowe lody bez cukru i laktozy – sposób przygotowania Przygotowanie domowych lodów jest bardzo szybkie i proste(...)przygotowaniu pysznych lodów JEDNA PORCJA LODÓW TO: około 223kcal Białko: 6,0g Węglowodany: 25,4g Tłuszcz: 12,5g Błonnik pokarmowy: 4,7g Ładunek glikemiczny: 12,2 Spróbuj także: ciasto kakaowe bez cukru i mąki, zdrowy krem czekoladowy . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej
Natka Pietruszkiopakowanie okrągłych biszkoptów 100 ml wody z sokiem z połowy cytryny - do nasączenia biszkoptów. Na masę serowo - kokosową: 350 gram gęstego naturalnego jogurtu 250 gram serka mascarpone skórka starta z połowy cytryny 150 gram cukru pudru 1 puszka - 400 ml mleczka kokosowego - schłodzona 2 łyżki - około 20 gram żelatyny 100 ml wody Na masę straciatella: 300 ml śmietany kremówki(...)groszków czekoladowych Wykonanie: Biszkoptami wykładamy dno tarty. Nasączamy je obficie przygotowanym ponczem, odkładamy na czas przygotowania mas. Masa z mleczkiem kokosowym: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, by napęczniała. Do sporej miski wlewamy jogurt, schłodzone mleczko kokosowe, ser mascarpone, skórkę z cytryny, przesiewamy cukier puder i miksujemy wszystkie składniki na gładki, jednolity mus. Ja użyłam ręcznego blendera. Napęczniałą żelatynę
Kronika Piekarnikaodstawić do wystudzenia. Do misy miksera dodać twaróg, mascarpone, ksylitol i dokładnie wymieszać. Dodać skórkę otarta z jednej limonki oraz sok wyciśnięty z połowy limonki i wystudzone mleczko kokosowe z herbata matcha i ponownie dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3-4 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać, w celu wyrównania temperatury. Nie przestając miksować(...)mniejszej ilości wody niż zalecana i odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej całą noc, aby dobrze stężał. RADA: Galaretkę można pominąć i sernik podać z samymi owocami. Wtedy ciasto dekorujemy przed samym podaniem. Bez galaretki będzie zdrowiej i mniej kalorycznie. Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie ostrym nożem od jej brzegów. Artykuł Limonkowy sernik z herbatą matcha
Fitsweet.meciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) Ciasto marchewkowo-migdałowe z mlecznym kremem (Torta alle carote e mandorle con crema di latte) Włoskie ciasto "Sbrisolona" z Mantova (Sbrisolona mantovana) Tarta sernikowa z czekoladą (Crostata di ricotta e gocce di cioccolato) Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) Torcik z musem czekoladowym (Torta(...)cannella) Girlanda z imbirowych ciasteczek (Ghirlanda di biscotti di zenzero) Pierniczki do Kalendarza Adwentowego (Biscotti natalizi per Calendario dell'Avvento) Ciasteczka czekoladowo-cynamonowe (Biscotti al cioccolato e cannella) Kokosowe babeczki z białą czekoladą i żurawiną (Muffin al cocco con cioccolato bianco e mirtilli rossi) Migdałowe muffiny z mandarynkami, bez glutenu i masła (Muffin con mandorle e mandarini, senza glutine
La grande e la piccola cuocaWyobraźcie sobie, że na doworzu jest zimno a wy siedzicie owinięci kocem i trzymacie w rękach to cudo. Połączenie kwaskowych śliwek i kruszonki. Rozgrzewające i aromatyczne
Słodka StrefaNiby fast-food ale w wersji domowej. Wiemy, na jakim tłuszczu smażymy (polecam kokosowy) i jakich składników używamy. Polecam zaszaleć od czasu do czasu i przygotować właśnie takie ostre "stripsy". Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej sól wg uznania olej do smażenia panierka 0,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko(...)oczyszczamy, porcjujemy na małe filety, przyprawiamy i odstawiamy na 60 minut do lodówki. W misce miksujemy mleko, jajko oraz przyprawy. Mąkę wsypujemy do głębokiego talerza. Filety panierujemy w przygotowanym cieście, obtaczamy w mące. Od razu wrzucamy do gorącego tłuszczu. Smażymy na głębokim tłuszczu, przekładamy na ręcznik papierowy by zebrać nadmiar tłuszczu
Gotowanie i blogowanieLepiej późno niż wcale :) Jeszcze przed Świętami miałam możliwość uczestniczyć w warsztatach Świątecznych zorganizowanych przez firmę Kokkoman i Tabasco. Tematyką warsztatów
Niezły Młynek