tych, którzy dbają o linie! PRZEPIS NA CIASTO Z FASOLI: - 3 szklanki ugotowanej fasoli jaś - 1 szklanka mleka - 3 jajka L lub 4 jajka M - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu - 4 łyżki karobu lub kakao - 1 płask łyżeczka sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju ( rzepakowy. kokosowy, z awokado, z orzechów włoskich) - owoce na wierzch: borówki(...)nesquik, i daje niesamowity smak ciastu, kakao jest bardziej kaloryczne i nie daje tego efektu, - białka ubij na sztywno przed dodaniem do masy - mąki kokosowej nie zamieniaj, ta działa, jak gąbka i dzięki temu ciasto nie jest maziste! WYKONANIE: - fasolę, olej, mleko i żółtka zmiksuj blenderem na idealnie gładką kremową konsystencje. - dodaj do masy przyprawy, mąkę, sodę i proszek - białka
SMYKWKUCHNIplasterki "Mieszanką Krakowską". Dzięki lekko kwaskowej galaretce tort nie był mdły, no a zachwyt dzieci taką niespodzianką w cieście - bezcenny! Blaty jak najbardziej nasączone, "ponczem" bezalkoholowym czyli wodą z cukrem i cytryną, tort wykończony opłatkiem z nadrukiem, boki obsypane wiórkami kokosowymi. Nerkowców już nie używam ale kolorowa galaretka pokrojona w plasterki i lekko powciskana w krem to patent mojej Babci(...)dobre). Można zrobić od razu mniej kremu ale mnie nie chciało się kombinować z proporcjami. Korzyść z takiej górki wspomniałam już gdzieś wyżej, ścięte ciasto kruszymy drobno i mamy super boki tortu, zamiast wiórków kokosowych czy orzechów. Żeby okruszki, orzechy lub wiórki trzymały się tortu, trzeba cały dookoła wysmarować kremem ale niezbyt grubo, taki wyrównujący i zamykający dziury podkład
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEManchester tart było dla mnie miłym zaskoczeniem. Myślałam, że połączenie budyniu, dżemu truskawkowego i wiórek kokosowych to nic nadzwyczajnego. Zwykła nuda... Jednak kruche ciasto z kremowym budyniem i słodkim dżemem okazało się bardzo smaczne. Przygotowałam 12 małych tartaletek, ale z tego przepisu równie dobrze można przygotować jedną dużą tartę. Składniki: 5 łyżek wiórek kokosowych 2 opakowania budyniu 750 ml mleka(...)przekładamy do foremek. Dokładnie przyklejamy ciasto do formy, nakłuwamy widelcem aby ciasto podczas pieczenia się nie podniosło i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 º C. Zostawiamy do ostygnięcia Dno tarty wykładamy dżemem truskawkowym. Następnie nakładamy budyń i całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Na gorę można ułożyć parę truskawek. Smacznego
wysmienityZdrowe, odchudzone i bezglutenowe brownie. A jako grzeszek solony karmel na śmietance kokosowej. Oczywiście można karmel pominąć i zajadać ciasto np z domowymi jogurtowymi lodami bananowymi lub malinowymi:) Składniki: Ciasto: 150 g czekolady gorzkiej 70% kakao 200 g masła 6 jajek 150 g ksylitolu 100 g mąki owsianej bezglutenowej Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, lekko przestudzić(...)większa, ale może być mniejsza). Piec w 175 stopniach, termoobieg 20-25 minut. Im krócej tym ciasto bardziej wilgotne. P.S. Oczywiście kochani ksylitol możecie zastąpić innym cukrem, mąkę bezglutenową na mąkę owsianą, czekoladę proponuję zostawić min 65% kakao. Śmietankę kokosową w polewie można zastąpić zwykłą śmietanką. Solony karmel: 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody śmietanka kokosowa z 400 gramowej puszki
coolinarnypracy przeszło 10 lat temu . Od tej pory piekłam go chyba z milion razy ;) Często go też modyfikowałam, w oryginale do sera były dodane wiórki kokosowe, tu z nich zrezygnowałam. Kakaowe ciasto wykorzystałam nawet do zrobienia mojego ulubionego ciasta USTA ADAMA . Wracając do sernika jest bardzo prosty i szybki do wykonania, więc jak najdzie nas ochota na ciasto
Pani na desermoim rodzinnym domu tradycją były torty. Proponuję Wam więc dziś bardzo smaczny i sympatyczny, trochę z przymrużeniem oka, kokosowy tort z cytrynową nutą ;) Mimo długiego opisu, wcale nie jest trudno go wykonać, wystarczy trochę cierpliwości :) Składniki: Ciasto na największą część ciała zajączka (CIASTO I) : 4 jajka +3 białka z masy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)batoników o smaku kokosowym (Princessa, Góralki) Masa cukrowa: 50g cukru pudru łyżka czerwonej galaretki łyżka mąki ziemniaczanej łyżka wody Dodatkowo: zielona galaretka wiórki kokosowe opakowanie delicji szklanka herbaty+ sok z jednej cytryny 4 łyżki marmolady wieloowocowej Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Ciasto I: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do białek dodajemy szczyptę soli
Czerwona Porzeczkasmaku. Banalnie to zabrzmi, ale rozpływa się w ustach i prowokuje, by sięgnąć po więcej. Połączenie dobrego wiejskiego twarogu i mleczka kokosowego okazało się idealnym pomysłem. Przepis podaję na dużą tortownicę, o średnicy 28 cm. Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 7-8 dag margaryny, 1/3 opakowania 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko(...)łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem. Masa serowa: 1 kg dobrego wiejskiego sera 1 puszka mleczka kokosowego , 400 ml 2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
Apetyczna babeczkadodaj mąkę, wymieszaj na gładką masę, ciasto musi być dużo gęstsze niż naleśnikowe. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki. Natłuść patelnię olejem kokosowym i ułóż plaster kiwi, po czyn zalej kiwi porcją ciasta ( 1 łyżka na placek). Smaż przez chwilę i odwróć na drugą stronę, Smacznego
Niezły Młynekserek homogenizowany o smaku waniliowym, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy za pomocą widelca. Następnie dodajemy mąkę łyżka po łyżce mieszając, sodę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, zmniejszamy płomień (placuszki smażymy na małym ogniu, aby zdążyły „urosnąć”). Łyżką stołową wykładamy porcje ciasta. Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Podajemy
Słodkie okruszkiWielkiej Brytanii. Są wygodniejszą alternatywą dla zwykłych ciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić na części. Tym razem muffiny, to propozycja Ciasta na niedzielę . Ponieważ wypiek jest z dowolnego przepisu, u mnie – muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji. Składniki na 33 muffiny: - 3 i ¾ szklanki mąki tortowej - 1 szklanka wiórków kokosowych - ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków(...)wykonania. Skorzystałam z przepisu Kass na blogu Smaki i aromaty . Przepis trochę zmodyfikowałam. Dodałam jagody goji, olej kokosowy, a także zwiększyłam o połowę składniki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam również na Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego . W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Muffinki wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę
mojewypiekiinietylkopłaskiej łyżeczki soli - 2 pełne łyżeczki ksylitolu lub cukru - olej kokosowy bezzapachowy do smażenia (lub olej) - ksylitol lub cukier do posypania Umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sól, jajka, ksylitol, mąkę ziemniaczaną i część mąki orkiszowej. Całość dokładnie wymieszać. Mieszając dosypywać stopniowo resztę mąki. Ciasto będzie takie średnio gęsto, nie powinno być zbyt płynne(...)odstawieniu na 15-20 minut ciasto stanie się bardziej płynne. Placki będą dzięki temu bardziej chrupiące. Placki smażymy na rozgrzanej patelni, na kilku łyżkach oleju kokosowego, na średnim palniku. Ja nakładam po łyżce ciasta na każdy placek i rozprowadzam je jak najcieniej się da. Gdy zaczynają się rumienić od spodu przewracam je na drugą stronę i smażę dalej. Przekładam
Smaczne Zdrowepomarańczy (sparzonej) 0/5 szklanki mleka 2% 1/5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (+ odrobinę więcej gdyby ciasto wyszło za delikatne i źle się smażyło) 2 jajka olej kokosowy do natłuszczania patelni Wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto. Początkowo dodałam za mało mąki i ciasto było za delikatne i rozrywało się podczas przerzucania na drugą stronę przy smażeniu. W takiej sytuacji dodałam odrobinę
Mienta blogPierwszy spodni krążek smarujemy dość grubo masą . Przykrywamy drugim krążkiem . Znowu masa i krążek ciasta . Wierzch i boki smarujemy resztą masy serowej i posypujemy wiórkami kokosowymi , na środek można zetrzeć czekoladę lub wafelka Knopers . Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto jest bardzo proste i ekspresowe do przygotowania. Idealne dla niespodziewanych gości lub gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy. Składniki na blaszkę 21 x 21 cm 220 g mąki pszennej 140 g cukru 1 i 1/2 łyżki kakao 3/4 płaskiej, łyżeczki sody 2 jajka kl L 1/3 szkl oleju 3/4 szkl mleka 5 łyżek dżemu Polewa(...)stop przez około 45-50 minut. 3. Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie studzimy i tak przygotowaną polewą, polewamy ciasto, na koniec możemy posypać wiórkami kokosowymi :) Źródło inspiracji Tutaj
Gotowanie...to proste !