masłem, posypujemy bułką tartą lub okruszkami biszkoptów i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 170 °C (termoobieg) przez 20-25 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Studzimy. Mleczko kokosowe gotujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Żelatynę moczymy w odrobinie wodzy, dodajemy do ciepłego mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Studzimy. Śmietankę ubijamy(...)delikatnie łączymy z wystudzoną masą. ciasto dzielimy na dwa blaty nasączamy dobrej jakości alkohole m- ja użyłam brandy Wild Turkey przekłada m y m use m dekoruje my pokruszona czekolada i wiórkami kokosowymi s macznego
Luźna KuchniaKasi 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 4 jajka Masa serowa; 1 kg sera mielonego 4 jajka ¾ szklanki cukru 125 g Kasi Wiórki kokosowe do oprószenia ciasta Do rondelka przekładam margarynę , cukry oraz kakao, dodaję wodę i mieszając doprowadzam do wrzenia, całość chwilkę gotuję, odstawiam do wystudzenia. ( w tym czasie przygotowuję(...)jednym jajku i porcjami ser. Jednolitą masę wylewam na ciasto, mieszam wierzch, delikatnie widelcem( powstaną fajne fale) Ciasto piekę godzinę w temp. 180 st. C Po upieczeniu polewam pozostawioną wcześniej masą i posypuje wiórkami kokosowymi . Pozostawiam do całkowitego wystudzenia. muszę "upolować " tę książkę
Takie tam pichcenieminut, aby mąka napęczniała. Po tym czasie ciasto zgęstnieje do konsystencji śmietany. Patelnię do naleśników (taka z bardzo niskim brzegiem) podgrzałam na kuchni i posmarowałam olejem kokosowym. Wlałam porcję ciasta, rozprowadziłam na patelni i usmażyłam z dwóch stron. Usmażone naleśniki wykładałam na duży talerz, który przykrywałam pokrywką. Dzięki temu naleśniki były sprężyste i miękkie. Dno tortownicy, o średnicy 26cm, wyłożyłam
mojewypiekiinietylkominut), ale mimo nikłego nakładu pracy efekt powala, no i rodzinka się odczepiła, a ja mogę nadal mieszać w garach. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (to z Biedronki jest wegańskie) 400 ml mleka sojowego 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 60 g cukru 20 g cukru lawendowego opcjonalnie 100 g (3 czubate łyżki) dżemu wiśniowego lub po prostu zmiksuj odsączone(...)krem. Ugotuj budyń z 400 ml mleka, budyniu proszku i cukru (zostaw łyżkę zwykłego i lawendowego cukru do posypania ciasta). Zdejmij budyń z ognia i dodaj mleko kokosowe. Dokładnie wymieszaj. Wystudzony spód ciasta posmaruj dżemem. Na dżem wyłóż krem budyniowy. Na kremie ułóż owoce lekko je wciskając i posyp resztą cukru. Możesz od razu jeść, ale będzie jeszcze lepsze jeżeli
greenscarfPyszny, soczysty, z chrupiącą panierką filet z kurczaka. Próbowałem już raniej coś podobnego, ale tym razem zrobiłem taki filecik w panierce sam i wyszedł nawet
Kuchnia Łukaszawersji niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej to keto malinowa chmurka, którą zapewne znacie bo jest dość popularna. Nie wymagała większych przeróbek bo wystarczy zrezygnować z cukru, przygotować kruche ciasto na bazie mąki kokosowej, galaretkę z malinami, krem na bazie śmietany i mascarpone oraz bezę na erytrolu. Należy przygotować je dzień wcześniej, ponieważ bezę trzeba wysuszyć a później całość schłodzić. Wydawałoby się(...)czym świadczy fakt, że zawsze znika ekspresowo z patery z ciastem. Składniki – keto malinowa chmurka (forma 25×30 cm): Składniki na ciasto kruche: 4 żółtka 75 g zimnego masła 160 g mąki kokosowej Składniki na bezę: 4 duże białka 120 g erytrytolu zmielonego na puder odrobina wanilii 15 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli
Ola la LCHFgigantyczne jagody Dlaczego tak piszę? Owoce zmieniły w trakcie pieczenia barwę z pastelowej na ciemną czerń, więc gdyby nie ich rozmiar, całkiem nieźle udają leśne jagody Ciasto jest przepyszne, lekko kokosowe, idealnie słodkie i smakuje z tymi owocami niesamowicie, a do tego jest w zdrowszej, bezcukrowej wersji – słodzone ksylitolem. Do tej pory rzadko zapiekałam borówkę amerykańską i zazwyczaj dodawałam(...)macie swoje ulubione desery z tymi owocami? Chętnie poczytam i może coś mnie zainspiruje Proste ciasto z borówkami amerykańskimi – pełnoziarniste, jogurtowe, bez cukru foremka 25 x 35 cm 3 jajka 2/3 szklanki ksylitolu lub erytrytolu 200 g mąki orkiszowej razowej 40 g mąki kokosowej 1 łyżka budyniu malinowego (proszku) – można pominąć 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Fitkotcukru 3/4 margaryny 1 poj proszek do pieczenia 4 żółtka 3 łyzki śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można podpiec ok 15 min . Nadzienie: 1 - 1,5 kg jabłek 2 budynie malinowe bez cukru ( lub inne czerwone np. truskawkowe, wiśniowe) 1 szkl cukru 3 szkl wody(...)wrzenia i wlewamy rozrobiony budyń energicznie mieszając. Chwile gotujemy. Piana: 4 białka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl wiórek kokosowych 1 budyń śmietankowy ( proszek) Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy wiórki i budyń - mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy rzędami ósemki jabłek, następnie wykładamy ciepły budyń , po wierzchu rozsmarowujemy pianę z wiórkami. Całość pieczemy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaplacek, jadałam lepsze. Podstawowym plusem tego wypieku, jest jego łatwość i szybkość. Jest to fakt nie do zaprzeczenia. Placek jest bardzo puszysty, wilgotny i z wierzchu oblepiony kokosową bezą. Składniki: ciasto: szklanka maślanki (ja użyłam truskawkowej, stąd troszkę ciemniejszy kolor placka) pół szklanki oleju 2,5 szklanki przesianej mąki 2 jajka 3 żółtka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka(...)się wszystkich składników. Formę (u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nie ciasto. Wyrównać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodawać partiami cukier, nie przerywając miksowania i miksować do momentu uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie łyżką wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Smacznego
na moim stole...Ciasto, po którym nie radzę wsiadać za kierownicę ;) Pyszne, półkruche blaty przełożone mocno alkoholową masą kokosową i konfiturą z aronii, która świetnie podkreśla smak całego ciasta. Zjedzone niemal natychmiast, w towarzystwie przyjaciół, których zaprosiliśmy na seans filmowy, oglądanie telewizji on-line jest taką naszą małą tradycją, szczególnie odkąd odkryliśmy http://goldvod.tv/ , duży wybór, w tym także nowości, to lubimy! :) Samo(...)ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, a przy tym przepyszne. Wiórki kokosowe moczyłam w domowym likierze kokosowym , przez co masa, mimo wszystko, ma delikatniejszy smak :) Polecam! Składniki na ciasto: 250 g margaryny 4 żółtka 2,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 200 g masła 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy
Domowa cukiernia Ewybidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Mazurek z kokosem i konfiturą z płatków róży Składniki – ciasto kruche: Mąka – 175g Cukier puder – 25g Masło – 100g Śmietana 18% - 1 łyżka Żółtko – 1 sztuka Składniki – kruszonka kokosowa: Mąka – 50g Masło – 50g Cukier drobny kryształ – 50g Wiórki kokosowe – 50g Dodatkowo: Konfitura z płatków róży Dżem z czarnej porzeczki - 4 łyżki(...)dżemem z czarnej porzeczki i startą skórką z 1 cytryny. Wykonanie – kruszonka kokosowa: Masło wymieszać z cukrem i mąką aż powstanie kruszonka. Do kruszonki dodać wiórki kokosowe i przesypać na ciasto. Ciasto piec przez kolejne 30 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetittakich małych i słodkich owoców), to powstają u mnie takie właśnie ciacha. Skorzystałam z tego, co akurat miałam w szafce i powstało bardzo fajne, zdrowe ciasto ze śliwkami. Zamiast białego cukru użyłam cukru kokosowego, który jak na substancję słodzącą ma całkiem niezły indeks glikemiczny (IG=35). Spotkałam się też z obliczeniami australijskich naukowców, którzy twierdzą, że IG cukru kokosowego wynosi(...)oryginalny kokosowo-karmelowy posmak skłonił mnie do tego, żeby nie dodawać żadnych innych przypraw (normalnie pewnie dodałabym cynamon, bo bardzo lubię połączenie śliwki + cynamon). Tym razem smak ciasta zdominowały delikatny cukier kokosowy, no i obłędnie słodkie śliwki. Składniki na 12 porcji : 120g mąki pszennej pełnoziarnistej 120g mąki owsianej – u mnie płatki owsiane górskie zmielone w młynku do kawy
Dietologwygładzić jego powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min w temp. 175 stopniBiałka ubić na bardzo sztywną pianę, dosypując cukier. Dodać wiórki kokosowe i sok cytrynowy.Ciasto makowe wyjąć z piekarnika. Powierzchnię ciasta naciąć wzdłuż na głębokość 3 cm, przykryć pianą kokosową jeszcze
Mix smakumigdałowego 50 g masła 100 g orzechów włoskich lub migdałów 1/2 szklanki cukru pudru 50 g orzeszków arachidowych kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki śmietany kokosowej (lub zwykłej) kandyzowana skórka pomarańczowa Sposób wykonania ciasto: Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i mąki oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce(...)migdałowy i całość podsmażaj jeszcze ok. 5 minut, pilnując aby nic się nie przypaliło. Następnie odstaw masę do całkowitego przestygnięcia. Na koniec do masy dodaj śmietankę kokosową, wymieszaj dokładnie. Sposób wykonania – ciasto 2: Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich schowaj do lodówki, a drugą rozwałkuj na okrąg. Następnie potnij go na 4 trójkąty. Nadzienie rozsmaruj
365 dni dookoła kuchniNiesamowicie łatwe w wykonaniu, pyszne, wilgotne w środku ciasto pomarańczowe z polewą krówkową i wiórkami kokosowymi. Potrzebujemy: 1 kostka miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 duża pomarańcza lub dwie małe 250 g przesianej mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody 5 krówek garść wiórków kokosowych Piekarnik nagrzać(...)ciasto wykałaczką. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. POLEWA Do małego garnuszka wlać wodę, następnie wrzucić krówki. Mieszać, aż krówki się rozpuszczą i powstanie płynna masa. Polać ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi
Kolejny blog o gotowaniu