ciasto jablkowe - 2026 przepisów (strona:94/136)

kukurydziane naleśniki z duszonymi jabłkami 137

pozostałymi składnikami na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka na rozgrzane masło, dodać rodzynki, cukier i cynamon i dusić na małym ogniu.  W tym czasie smażyć cienkie naleśniki.  Na połowie każdego naleśnika rozłożyć gorące nadzienie jabłkowe.  Naleśniki składać na połowę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kopytka ze szpinakiem 171

nożem, a potem ręką Rozwałkowałam ciasto na dość cienkie wałeczki i pokroiłam jak na tradycyjne kopytka, nóż którym kroiłam kluski dość często maczałam w mące Pokrojone kopytka wrzucałam na posolony wrzątek, po wypłynięciu klusek gotowałam je około 3 min. ( zależy od wielkości kopytek ) Kluseczki podałam z młodą kapustą (zakwasiłam odrobinę octem jabłkowym, bo o tej porze roku

Proste Potrawy
Tort Pavlova 405

opisała go w taki oto sposób "Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu wyśmienity... Beza:7 białek, szczypta soli, szkl. drobnego cukru, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu jabłkowego, 1/2 laski wanilii.Białka ubić

Z miłości do słodkości
Otręby gryczane -Smakoszyki 144

duże ilości skrobi, tłuszcze roślinne, kwas jabłkowy i cytrynowy, bogactwo witamin – B1, B2, PP i P, dużo soli mineralnych – łatwo przyswajalne żelazo, jod, cynk, nikiel, fosfor, wapń, cynk, bor, kobalt, miedź. Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba.Otręby gryczane

Moje domowe kucharzenie
Babeczki ziemniaczane 234

Składniki:0,5 kg ziemniaków1/2 cebuli1 jajko3 łyżki mąki pszennejsól, pieprzZiemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Po 5 minutach odcisnąć.Dodać mąkę, jajo, doprawić

kolorowotorcikowo
Ciasto piernikowe z suszonymi owocami (bez zbóż, jajek, laktozy, cukru i miodu, paleo, wegańskie) 166

wymagających przyszła pora na korzenne ciasto, które sprosta najbardziej restrykcyjnym wymaganiom diety. Ciasto cudownie pachnące pomarańczami, o wyważonej słodyczy, którą zawdzięcza wyłącznie suszonym owocom i bardzo dojrzałym bananom. Nie znajdziecie tu glutenu, zbóż, jajek, laktozy czy typowych zamienników cukru. Podążając za prostą i szybką recepturą odkryjecie za to niebanalny smak i fantastyczną strukturę ciasta. Nie dajcie się zwieść jego mało(...)niesiarkowanych (użyłam mieszanki śliwek, rodzynek, moreli, fig – z przewagą suszonych śliwek) bardzo drobno otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białej części) 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka octu jabłkowego spora szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki kardamonu i mielonych goździków, po dużej szczypcie kurkumy, czarnego pieprzu, anyżu, gałki muszkatołowej /rodzaje

Even Better Food
Ciasteczka z mahlabem (Mahlab cookies) 148

całym Bliskim Wschodzie, Turcji i Iranie. Lekki, słodkawo - kwasy smak z nutą goryczki i urzekającym aromatem migdałów i wiśni, doskonale komponuje się ze słodkimi i wytrawnymi wypiekami -  pieczywem, ciastami i ciasteczkami. Mahlab dodaje się także do mięs, zwłaszcza jagnięciny i pasztetów. Podobnie jak gałkę muszkatołową stosuje się go w niewielkich ilościach - zazwyczaj 1/4 do 1/2 łyżeczki na szklankę mąki(...)obecnie Iran i Turcja. W Polsce doskonałej jakości mahlab można kupić w Tureckim Sklepie , w którym zaopatrujemy się też w pikantną pastę paprykową harrisę i naszą ulubioną  herbatę jabłkową . Prowadzony przez małżeństwo Martę i Tunça - Turecki Sklep to nie tylko miejsce zakupów. W przypadku wątpliwości zawsze można tam liczyć na fachową poradę i pomoc, a że kuchnia turecka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gruszkowa szarlotka 113

Uwielbiam szarlotki. Dziś upiekłam taką z dodatkiem jabłek i owoce pokroiłam w plasterki. Ciacho wyszło pyszne. No i oczywiście zachęcam Was do upieczenia jej tym bardziej

Ewa w kuchni
Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i jagodami 116

zmielonego  twarożku  syrop z agawy lub klonowy do smaku 500 ml czarnych jagód leśnych 2 łyżki przecieru jabłkowego cukier brązowy do smaku 1 łyżka masła listki mięty do dekoracji cynamon Dwie łyżki jagód, dwie łyżki przecieru jabłkowego włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wody i duś kilka minut podsypując cukrem brązowym do smaku.  Na końcu dodaj(...)sosu masło. Trzymaj na niewielkim ogniu do chwili, aż się rozpuści. Zestaw z ognia.  Wlej mleko i wodę  do miski, dodaj  jajo i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując kakao i mąkę. Odstaw je   na 30 minut. Usmaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni  skropionej odrobiną oleju. Każdy naleśnik przekrój na połowę.  Twarożek  wymieszaj

Gotuj Sam!
Pełnoziarnista tarta z truskawkami i rabarbarem - 245 kcal 176

połączeniu z orzeźwiającą lemoniadą rabarbarowo-jabłkową (klik) . Nie ma sensu się rozpisywać - musicie po prostu spróbować! W tarcie jest sporo masła, ale przy podziale na 8 części wychodzi 15 g na porcję (3 łyżeczki). Osoby odchudzające się nie muszą więc wpadać w panikę i spokojnie mogą zjeść 1 kawałek :)  SKŁADNIKI (8 PORCJI): Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej

Powiedz dietom nie
Jabłecznik na białkach 269

ostudzić i przekroić na pół. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka, cukier, cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej

Ala piecze i gotuje
Afrykańczyk 265

Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)folią spożywczą, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch.. Masło ucieram dodając zimny budyń. Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam jabłka z galaretką, smaruję pozostałą masą budyniową i przykrywam drugim ciastem makowym. Wierzch ciasta smaruję zimną

Ciasteczkowy Potwór
Sernik gotowany na miodowych plackach z jabłkami 190

Wyjątkowe ciasto  - połączenie kilku smaków:  miód, jabłka, ser i beza.   Składniki: Ciasto miodowe: 500g mąki 200g cukru 200g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę przesiewamy. Sodę mieszamy z mlekiem.  Wszystkie składniki zagniatamy.  Ciasto dzielimy na dwie części.  Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia(...)małym ogniu,  nie przerywając mieszania.  Kiedy masa serowa zacznie wrzeć, wlewamy mleko wymieszane  z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i zagotowujemy, aż masa zacznie wrzeć. Warstwa jabłkowa : 1,5 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki brzoskwiniowe Jabłka obieramy,  ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka prużymy na małym ogniu. Na koniec wsypujemy galaretki,  mieszamy

Pyszności Słodkości
Muffiny / babeczki jabłkowe 207

Pyszne, wilgotne i pełne jabłek - muffiny. Przygotowanie trwa kilka chwil, pieczenie również, a ten smak - niebo w gębie! Muffiny są wilgotne w środku i można je

CookYourself

Proponowane wyszukiwania