ciasto jablkowe - 2026 przepisów (strona:87/136)

Ciasto z malinami 160

piękny, ale starając się zaczerpnąć tego piękna stawiajmy na pierwszym miejscu bezpieczeństwo nasze i naszych bliskich. A na deser ciasto malinowe bez jajek! Smacznego! :) Ciasto z malinami Pyszne, wilgotne, błyskawiczne do wykonania i wegańskie. Przepis bardzo prosty, podobny do ciasta jogurtowego, tylko bez jajek i jogurtu Zainspirowany przepisem z bloga Trochę inna cukiernia Składniki: 1,5 szklanki mąki (u mnie(...)nierafinowanego lub ksylitolu 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia bez fosforanów. ½ szklanki dobrego oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego (ewent. soku z cytryny lub octu jabłkowego) 1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią. 1/3 łyżeczki soli kartonik malin Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę lub proszek do pieczenia, wanilię

Moja Mama Gotuje
Batonik muesli 132

Fruit Muesli Slice”. Jest to przepis na 8 kawałków ciasta i każda porcja to 112 kcal. Do przygotowania 8 porcji potrzebujemy: – 75 g suszonych moreli lub dowolnych owoców suszonych (1/4 szklanki) – 1 jabłko – 150 g muesli (1 i 1/4 szklanki) – 150 ml soku jabłkowego (2/3 szklanki) – odrobina oleju roślinnego (do posmarowania spodu formy) Piekarnik

Szybko Tanio Smacznie
Szarlotka szybko znikająca 185

Dziś zapraszam na prosty i smaczny przepis na szarlotkę, która bardzo szybko znika z talerzyka. Przepis bierze udział w akcji  Ciasto na niedzielę . Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 margaryna 3 żółtka 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% kilka kropli aromatu waniliowego Nadzienie: 1,5 kg jabłek już obranych(...)minut. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać  do nich rodzynki, cukier i cynamon. Wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Ciasto piec około 50 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Wypiekałam razem z: Grunt to przepis -  Jabłecznik pełnoziarnisty Moje

Ewusiowe Smaki
Ciasto pyzie siostry Anastazji 342

super ciacho na święta. Na obecną chwilę w lodówce mam ciasto bez bitej śmietany. Spróbowałam i w takim stanie jest już rewelacyjne. Jeszcze zdecyduję czy zaszaleje z bitą śmietaną.       Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej  * łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa : * kg jabłek * galaretka cytrynowa * łyżka masła  Masa jogurtowa : * litr jogurtu

Magiczne Życie Marty
TARTALETKI BURACZKOWE Z FETĄ 122

łyżka kakao szczypta soli szczypta pieprzu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej  Nadzienie 1-2 buraki czerwone 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 1/2 op. sera feta 2 jajka 1/2 szklanki śmietany 30% Wykonanie: Tartaletki: Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z kakao, solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową(...)śmietanę oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i zagniatamy szybko ciasto.Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. w celu schłodzenia. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy, wycinamy kółka za pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do tartaletek. Nakłuwany spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną 150

kompotów, kisieli i galaretek. Dla mnie najlepsze są pulchne ciasta i kruszonki, które smakowicie komponują się ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj proponujemy Wam niezwykle aromatyczny biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną. Szybki w przygotowaniu, w sam raz na dzisiejsze, słoneczne popołudnie! Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną Składniki: Ciasto: 4 jajka zerówki 100 g brązowego, nierafinowanego cukru pudru + do posypania(...)wysmarowania tortownicy 100 g mąki kilka truskawek do dekoracji Masa rabarbarowa: ziarenka z ½ laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii) 500 g rabarbaru ¼ szklanki soku (może być pomarańczowy lub jabłkowy) 60 g brązowego, nierafinowanego cukru pudru 250 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki lub ogrzewamy w ciepłej wodzie (powinny mieć temperaturę pokojową). Rabarbar myjemy i kroimy

Moja Mama Gotuje
Chleb paleo bananowy (z migdałami) 233

smaczny i dość słodki pomimo tylko jednej łyżki miodu w przepisie . To chleb bezglutenowy i bez nabiału (jajka to nie nabiał). Nie jest to typowy chleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu i białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie(...)łyżki miód – łyżka ekstrakt waniliowy – łyżka jajka – 4 duże lub 5 małych mąka migdałowa – 1,5 szklanki mąka kokosowa – 3/4 szklanki ocet jabłkowy / sok z cytryny – łyżka soda oczyszczona – pół łyżeczki sól pół łyżeczki cynamon – łyżeczka siekane migdały – 1/2 szklanki Banany i wszystkie mokre składniki ucieramy w misce – olej kokosowy

PaleoSMAK
Kruche ciasteczka rodzynkowe paleo (z foremek) 265

kawałki, ale nie za drobne. Dodaj wszystkie pozostałe składniki poza octem jabłkowym albo sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj – łyżką albo blenderem. Na samym końcu wlej ocet albo cytrynę i zmieszaj wszystko razem. Teraz przychodzi etap, w którym na pewno będą chciały pomóc dzieci . Rozwałkuj połowę ciasta na stolnicy albo arkuszu papieru do pieczenia na kuchennym blacie. Zależnie

PaleoSMAK
domowy mus jabłkowy 147

składniki: 4000 g jabłek (ja użyłam jabłek o nazwie oliwki) ok. 200 – 400 g cukru (mniej lub więcej, w zależności od słodkości jabłek) 250 mi

Domowy Smak Jedzenia
Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem 175

cukier. W drugiej większej misce miksujemy jaja z mlekiem i musem jabłkowym. Stopniowo dodajemy mieszankę suchych składników (cały czas miksując). Po połączeniu się składników dodajemy sok z cytryny, płatki migdałowe i agrest ( rozmrożony). Mieszamy przy pomocy łyżki. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami do których wykładamy przygotowane ciasto. Wierzch możemy posypać niewielką ilością grubego cukru. Pieczemy około 20 minut

peggiwkuchni
Słodkie drożdżówki- świnki 188

podjęłam się najpierw próby na własny użytek :) Pierwsze przygotowałam z dżemem jabłkowym, drugie z truskawkowym oraz z owoców leśnych. Do dekoracji oczu użyłam najpierw lukru i ciemnej czekolady, a do drugiej wersji cukrowych serduszek.  Pomysł zaczerpnięty ze strony D omowe wypieki . Składniki: Na ok 12 bułeczek: Ciasto: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 60g cukru 250ml mleka

Kuchnia w czekoladzie
Espresso Pavlova 126

różnych przepisów, ale ten moim zdaniem jest najlepszy. Składniki: 6 białek z dużych kurzych jaj, 500 g brązowego cukru, 15 ml kawy rozpuszczalnej, drobnej espresso , 15 ml octu jabłkowego, 15 ml mąki ziemniaczanej, 250 ml śmietany 30, 250 ml jogurtu greckiego, Owoce ja dałam figi i borówki, Miód do polania na owoce. Wykonianie: Podgrzać piekarnik do 150 stopni. Ubić białka(...)następnie dodawać powoli cukier i nadal ubijać do momentu, aż cukier będzie rozbity. Dadać espresso, ocet i mąkę i jeszcze chwile miksować, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Wykładamy ciasto do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. I pieczemy ciasto w temperaturze 150 stopni przez 15-20 minut. Nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ natychmiast opadnie.  Potem obniżamy temperaturę

Smaki Przyprawy i Kolory
Dżem dyniowo-jabłkowy 181

Lubicie dżemy, powidła czy smarowidła? Ja staram się codziennie na śniadanie wcinać jedną małą kanapeczkę na słodko. Taki nawyk. Jak wiecie dynia jest świetnym warzywem, które

Niezły Młynek
Deser malinowy 144

potas, wapń, magnez i żelazo. Maliny to źródło kwasów organicznych - cytrynowego, jabłkowego, salicylowego. Liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe oraz sole mineralne. Można je stosować w naparach i są składnikiem leków moczopędnych i żółciopędnych. Maliny można przygotowywać na różne sposoby - jako dodatki do deserów, ciast, nalewek, likierów, octów, a nawet do mięs

My Chcemy Jeść
Drożdżówki z jabłkami i masłem orzechowym 185

Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Dodać olej, jajo i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je na lekko wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Wyciąć prostokąty. Naciąć je z jednej strony w równych odstępach na głębokość ok. 1 cm. Posmarować masłem orzechowym i jabłkowym nadzieniem i zwinąć tak, aby nacięcia znalazły się na wierzchu

Domowa cukiernia Ewy
Wariacja na temat tarty jabłkowej. 165

wszystko ładnie się połączy. W kolejnym kroku układamy na patelni nasze jabłkowe krążki (lub pół-krążki) w taki wzór jaki chcemy by widniał po upieczeniu. Chwilę smażymy jabłka i gdy już będą miękkie opruszamy z wierzchu cynamonem i po chwili zdejmujemy z ognia. W międzyczasie przygotowujemy ciasto: Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę po czym dodajemy cukier

Wspólne smaki
Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 245

około 30 stopni C) i olej oraz smarowidło z syropu gruszkowo-jabłkowego (zamiast tego może być syrop daktylowy, zmiksowane namoczone daktyle lub suszone śliwki). Dodać orzechy - w całości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch

głodny alergik
Biszkopt przekładany jabłkami i galaretką. 217

ostrożnie mieszamy, potem po trochę naraz ciągle mieszając dodajemy roztopione masło. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 20x 35 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min. Upieczony biszkopt studzimy.  Biszkopt przekrawamy na dwie równe części i przekładamy masą jabłkową, ważne jest, aby biszkopt i masa jabłkowa były wystudzone. Chłodzimy

Kuchnia Łukasza
Mazurek bezglutenowy i bezmleczny 157

Mazurek bezglutenowy i bezmleczny. Bez dodatku cukru. Ciasto można przygotować w piekarniku lub na patelni.    Składniki : 3 jajka 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli po garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Sprawdź przepis na mazurka

w kuchni i w ogrodzie

Proponowane wyszukiwania