ciasto jablkowe - 2026 przepisów (strona:96/136)

Bułki pszenno - żytnie na zakwasie pomarańczowo - jabłkowym 208

bułek o których opowiadałam wczoraj i przedwczoraj. Aby wykonać owe bułki trzeba zrobić najpierw wodę zakwasową i zakwas na bazie wody zakwasowej , znajdziecie je w postach a potem zarobić ciasto i czekać, będzie rosło jak na przysłowiowych drożdżach. Trochę to potrwa ale zapewniam że jest tego warte. Jeśli dotrwaliście ze mną do tego momentu to znaczy że chcecie ze mną(...)bułki. Bułki są sprężyste, z fajnymi dziurkami, pachnące pięknie pomarańczą i doskonałe na śniadanie. Ja zajadałam suche, takie one dobre. Zachęcam do wypieku. Bułki pszenno - żytnie na zakwasie pomarańczowo - jabłkowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
TORT BEZOWY z orzechowo- czekoladowym sosem 179

PRZEPIS NA BEZĘ (z książki "Nie...zwykła kuchnia, bo każdy jest inny" Kinga Paruzel) SKŁADNIKI:  6 białek w temperaturze pokojowej 350 g cukru drobnego do

ClauditteMissCooking
Ziołowy kurczak wędzony 337

Wędzone mięso kurczaka to nie lada gratka - po prostu frykas, a przyrządzone w domowej wędzarni to naprawdę wyjątkowy i niezrównany smak, jeśli macie domową wędzarnię, to

kgwjanczewo
Piernik gryczany (bezglutenowy, bez nabiału) 300

łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka babki płesznik lub babki jajowatej (opcjonalnie) 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 100 g miodu 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie: 1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 ° C. 2. Cukinię umyć, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić. 3. Suszone owoce drobno(...)octu, całość zamieszać i przełożyć do przygotowanej formy. 7. Piec przez ok. 25 min. - do suchego patyczka. 8. Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciasto dowolnie udekorować, np. jadalnym złotym brokatem, jak na zdjęciu poniżej. Jeśli masz w domu malakser to piernik przygotujesz w mig - zetrzyj warzywa w malakserze, wymień tarczę na nóż, dodaj pozostałe

Domowa Cookierenka Agi
Racuchy pomarańczowo-jabłkowe 167

Mając jedną pomarańczę, cytrynę i kilka jabłek postanowiłam wymieszać wszystko i zrobić mix racuchowy :)Składniki:- 1 łyżka cukru- 1 cukier waniliowy- 4 łyżki cukru pudru- 1

Zainspirowana w kuchni
Wykwintna beza z truskawkami 178

Wspominałam Wam ostatnio o blogowej rocznicy? Dwa dni temu razem z Warszawskimi Blogerami Kulinarnymi  spotkaliśmy się by świętować Wielkanocne Jajeczko i przy okazji uczcić moje

Słodkie Przyjemności
100 przepisów na Sylwestra 1349

Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus z mrożonych jeżyn Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy(...)Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku

Moja smaczna kuchnia
Chleb pszenno-żytni z musli 182

łyżka cukru,1 łyżeczka soli,3 łyżki masła,około 20-25 dkg mąki pszennej,4 lekko czubate łyżki mąki żytniej,4 lekko czubate łyżki musli - ja dodałam jabłkowe.Drożdże pokruszyć i rozetrzeć z cukrem, po chwili pod jego wpływem "roztopią się". Mleko podgrzać (nie może być gorące, lecz tylko dobrze ciepłe), wlać je do drożdży. Połowę pszennej(...)Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem aż podrośnie.Do podrośniętego zaczynu wsypać resztę przesianej mąki pszennej i żytniej, wymieszać, a następnie dodać miękkie masło i zagnieść elastyczne ciasto. Kiedy składniki będą dobrze połączone, dodać musli i połączyć je z ciastem.Ciasto odstawiamy pod przykryciem, żeby podwoiło swoją objętość.Foremkę wysmarować masłem lub wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ja użyłam kwadratowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
1513. Zestaw foremek Zenker -test 186

swoich starych blaszek, a tylko te będę dalej "testować"..no chyba, że będę piekła ciasto ciut "mniejsze", bo tortownica ma 28 cm średnicy, a czasem potrzeba jest na mniejsze ciasto..no ..chyba, że można zwiększyć składniki i piec w takiej..Ogólnie podsumowując..zestaw foremek przypadł mi do gustu i to bardzo..i cieszę się , że wybrałam akurat te foremki(...)taką możliwość wyboru i przyjemnego bezproblemowego pieczenia..a Wam polecam zajrzyjcie do tego sklepu..a może znajdzie coś dla siebie.. Tarta biszkoptowa z jabłkami Kinder pingui Przekładaniec jabłkowy Tarta wytrawna Babka z kisieli Chleb z  musu dyni

Moje domowe kucharzenie
Piernik z buraka - zdrowe słodkie. Jak zrobić mąkę ryżową i mąkę migdałową? 234

możemy go skubnąć, nie mając wyrzutów sumienia :) Czyż to nie wspaniałe?  Dlatego dzisiaj coś na podwieczorek. Coś, co może zastąpić nam jeden posiłków: piernik z buraka. Do upieczenia ciasta użyłam mąki ryżowej, mąki migdałowej oraz mąki jaglanej, na którą przepis podawałam przy okazji przepisu na ciasteczka jaglane. Jak zrobić mąkę ryżową ? Naprawdę prosto. Po prostu z białego ryżu(...)ksylitolu 1 duży ugotowany burak 300 ml mleka sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 łyżeczki mielonej soli himalajskiej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Na początek do mleka sojowego wlałam ocet jabłkowy i odstawiłam na bok. Mleko sojowe się zetnie i w konsystencji zrobi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Piernik z buraka - zdrowe słodkie. Jak zrobić mąkę ryżową i mąkę migdałową? 234

możemy go skubnąć, nie mając wyrzutów sumienia :) Czyż to nie wspaniałe?  Dlatego dzisiaj coś na podwieczorek. Coś, co może zastąpić nam jeden posiłków: piernik z buraka. Do upieczenia ciasta użyłam mąki ryżowej, mąki migdałowej oraz mąki jaglanej, na którą przepis podawałam przy okazji przepisu na ciasteczka jaglane. Jak zrobić mąkę ryżową ? Naprawdę prosto. Po prostu z białego ryżu(...)ksylitolu 1 duży ugotowany burak 300 ml mleka sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 łyżeczki mielonej soli himalajskiej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Na początek do mleka sojowego wlałam ocet jabłkowy i odstawiłam na bok. Mleko sojowe się zetnie i w konsystencji zrobi

Szczęśliwa kuchnia
domowa pieczona karkówka 177

składniki: ok. 2000 g karkówki 100 g cebuli 6 ząbków czosnku 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 6 ziarenek gorczycy 10 ziarenek

Domowy Smak Jedzenia
Kotleciki wołowe. 194

wyżej wymienionymi składnikami. Na patelni roztopić olej kokosowy. Z mięsa uformować kulki i lekko spłaszczyć. Smażyć, aż do zarumieniania się mięsa.  DODATEK: sałata masłowa pomidory oliwa z octem jabłkowym seler naciowy Cud oleju kokosowego polega na tym, że jest: Nietoksyczny dla ludzi i zwierząt,  Nie ma żadnych szkodliwych skutków ubocznych, podczas jego stosowania Jest w 100% naturalny(...)łyżeczka zdrowego tłuszczu zamiast napoju energetycznego Ciekawy dodatek do herbat i kawy Idealny składnik każdego szejka z owoców i wody Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn Idealny do surowych ciast, słodyczy - jako składnik 'masy' po schłodzeniu utrwali jej kształt i nada trwalszą formę, tak jak w tym lub w tym przepisie Stosowany jako zamiennik masła, oleju Na jego bazie można przygotować

ClauditteMissCooking
Racuchy ze śliwkami 165

jednych pyszny deser dla drugich pyszny obiad, a dla jeszcze innych pożywne śniadanie. U mnie racuszki podaję jako deserek i zawsze znikają bardzo szybko. Dla odmiany od tradycyjnych jabłkowych przygotowałam je z pysznymi śliwkami. Podane z cukrem pudrem komponowały się idealnie..  Racuchy ze śliwkami    SKŁADNIKI: 1 czubata szklanka mąki 350 ml zsiadłego mleka 2 jajka(...)dekoracji olej do smażenia   PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy cukier i wbijamy jajka - całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.  Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w niewielkie cząstki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcję racuchów, smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Podajemy z cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania