zobaczyłam na zaprzyjaźnionym fanpage’u . No dobra, to nie daję się dwa razy prosić i gotuję jabłkowy obiad. Mam tylko nadzieję, że pora obiadowa może liczyć się za wieczór. Najpierw, zapraszam Was na danie główne. Chociaż, jeśli chcecie zrobić też i ciasto z dzisiejszego przepisu (jest poniżej), to najpierw przygotujcie jabłka na ciasto. PIECZONY KURCZAK Z MIODEM I JABŁKAMI
Patchworksztuki "M" NADZIENIE: sok wiśniowo-jabłkowy 1 litr, jabłka 2 sztuki, kisiel wiśniowy 2 opakowania + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, śmietana kremówka 36% 500 ml, cukier puder 3 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śmietan fix 1 opakowanie, posypka kolorowa - ile potrzeba, wafelki czekoladowe Lusette 50 gram "zobacz TUTAJ Wafelki Lusette" z podanych składników zrobić ciasto kruche, użyłam siekacza do kruchego ciasta
W Mojej Kuchni LubięSuper ciasto łączące delikatność biszkoptu i smakowitość jabłek, przełamane nutką cytryny. Polecam bo naprawdę pyszne. Składniki:6 jajek3/3 szklanki mąki3/4 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenialitr
Z Majeczką w kuchniMarzenie dziękuję za przepis. *blaszka 29*34 cm Składniki: na ciasto: 7 jajek 1 kostka margaryny (lub 250 g masła) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru na wkładkę kokosową: 10 dag drobnego kokosu 4 białka 1 szklanka cukru na wkładkę jabłkową: 1 kg słodkich jabłek cynamon na polewę chałwową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniauczty dla podniebienia. Pyszne i lekkie ciasto, godne polecenia. Ciasto czekoladowe 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 80 g margaryna Palma spółki Bielmar 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa kremowa(...)już nie gotujemy) i mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy sok lekko przestygnie, dodajemy jabłka i odstawiamy do lekkiego stężenia. Do soku można dodać cukier, jeżeli jabłka były mało słodkie. Ciasto należy przepołowić na pół i wylać na jedną połówkę tężejącą galaretkę z jabłkami, przykryć drugą połówką ciasta. Żelatynę z masy kremowej rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku. Kr emówkę ubijamy
Jadło i czytadłopewno będę często wracała do tego smakowitego przepisu :)) Składniki na ciasto: 450g mąki psze nnej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 op. cukru wanilinowego Masa jabłkowa: 5 winnych jabłek kilka śliwek sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 op. cukru wanilinowego(...)dodajemy posiekane, schłodzone masło. Na koniec dodajemy śmietanę i wyrabiamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym i kaszką manną. Wykładamy
Walijskie Pichceniearomacie cydru i z aromatycznym dodatkiem świeżych jabłek Z cydrem , jako głównym składnikiem potrawy, eksperymentowałam już przy okazji Ciasta z czereśniami, cytryną i cydrem . Wtedy było na słodko. Tym razem proponuję smaki bardziej wytrawne. Kolejny raz sięgnęłam po Grójecki Cydr Jabłkowy , dokonując nieodzownej, wstępnej degustacji trunku już przy obmyślaniu potrawy :) Ach te delikatne bąbelki w ustach i rześki aromat jabłek
Grunt to przepis!odparowania wody). Ostudzoną, ale jeszcze ciepłą kaszę mieszamy ręką z mąką, olejem, mlekiem roślinnym i syropem. Rozprowadzamy ciasto na blasze (u mnie 28 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Wszystkie składniki masy jabłkowej mieszamy, wykładamy na podpieczony spód i pieczemy jeszcze przez 40 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane wiórkami kokosowymi
Smakuje zdrowoBiszkoptowa rolada z jabłkami... Wiórki soczystych jabłek. Otulone ciastem biszkoptowym. Oprószone cukrem pudrem. Proste, szybkie i pyszne ciasto. Polecam! Składniki: 4 jaja; 1/2 szklanki białego cukru
Gospodyni Miejskaczosnek , dodać szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić solą i pieprzem,, wystudzić, dodać pokruszony ser , wymieszać. Ciasto wałkować cienko, wykrawać szklanką krążki i nadziewać nadzieniem. Uformować pierogi. Ugotować pierogi we wrzątku. (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru) Ja podałam je z sosem pieczarkowym, można użyć inne białe sosy
Gotowanie jest łatwesłoiczka suszonych pomidorów w oliwie z oliwą ok 100 ml 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, olej, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i wymieszać dokładnie ciasto. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, drobniutko posiekaną papryczkę chili, posiekaną cebulę, pokrojone na plasterki oliwki i fetę pokrojoną
Gotowanie jest łatwemój urlop uniemożliwił mi udział w kolejnych odsłonach, ale dzisiaj wracam i to z pysznymi bułeczkami. Te cynamonowe jabłkowe bułeczki są podobne kształtem do muffinów bo piecze się je w formie muffinkowej. Jeśli ktoś takiej nie ma może kawałki naszykowanego ciasta rozłożyć po prostu na blasze. Ale polecam taką formę jednak kupić bo wierzcie mi, że się przydaje
Smaczna Pyzawymieszać, na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wynieszać i podzielić na cztery części.Do jednej dodać kisiel jabłkowy.Do drugiej kakao.Do trzeciej kisiel wiśniowy.Do czwartej dodać mak.Formę keksową (długość 35 cm) posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto kłaść warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając od jasnego, później kakaowe, wiśniowe i ostatnie makowe.Surowe ciasto w keksówce przekroić nożem
Mix smakuciasta – i tak jak lubię najbardziej – wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę😀 Wychodzi zwarte ciacho o plastelinowej konsystencji. Masę wsadzamy do zamrażalnika na 15 minut albo do lodówki na godzinę. Jak masa na spód nam się schłodzi smarujemy formę olejem kokosowym i wciskamy ciacho na formę, ugniatając je paluchami tak, żeby pasowało i pokryło równomiernie całą foremkę. Nakłuwamy ciasto(...)piekarniku jest już zarumienione, więc można je wyjąć i wylać na nie masę jabłkową. Teraz wystarczy wstawić całe ciacho do piekarnika nagrzanego do 150˚C i piec przez kolejne 20-25 minut. A potem czekać, aż ostygnie, i zajadać!😀 Najlepiej odstawić zimne już ciasto na noc do lodówki, żeby lepiej związało😉 Smacznego
Jak gotować i nie zwariować