ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:430/509)

Makaroniki z masłem orzechowym 190

nawet jeśli nie wyjdą makaroniki to wyjdzie coś innego i to też będzie pyszne :) i jeszcze dla wyjaśnienie jeśli komuś makaroniki kojarzą się tylko z małym makaronem – to francuskie ciasteczka bezowe z mąką migdałową przełożone dowolnym kremem. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastkami dlatego starałam się wybierać przepisy, gdzie cukru jest jak najmniej – okazało się jednak(...)urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym z przepisów przeczytałam, że wstążka musi być na tyle długa, żeby dało się ułożyć z niej ósemkę). Gotowe makaroniki można wyciskać

Ciastkozercy
Podróże kulinarne - Tunezja 189

jest to kraj muzułmański, dozwolone jest tu picie alkoholu, a nawet znajduje się tu wiele winnic produkujących pyszne wina. Kuchnia tunezyjska jest bardzo różnorodna dzięki wpływom kuchni tureckiej, francuskiej i śródziemnomorskiej. Harissa W kuchni tunezyjskiej bardzo ważne jest świeże pieczywo spożywane do prawie każdego posiłku. Popularne są świeże bagietki oraz różnego rodzaju bułeczki, np. z czarnuszką. Dodatkiem do większości potraw(...)ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować  tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz nie był surowy, ale żeby żółtko jaja

Zawsze głodna!
Tarta z gruszkami i serem gorgonzola 140

Dziś zapraszam na zaskakujące, acz klasyczne połączenie słodkiej gruszki z wytrawnym wyrafinowanym smakiem sera gorgonzola, a wszystko ubrane w formę tarty. Ostatnio w ogóle mam straszną

Wyprawy kulinarne
CRÊPES SUZETTE 142

Najbardziej znane francuskie naleśniki-  Crêpes Suzette  to prawdziwy raj dla podniebienia. Istnieje kilka wersji historii powstania ich przepisu. Dla mnie najciekawsza jest ta, mówiąca że powstały one w wyniku błędu czternastoletniego pomocnika kuchennego Henriego Charpentiera, pracującego w restauracji Hetel de Paris w Monte Carlo. Miał on przygotować deser dla księcia Wali, późniejszego króla Wielkiej Brytanii, Edwarda VII oraz(...)Crêpes Suzette . Wiele lat później w swojej autobiografii Henri tak wspominał chwilę, kiedy skosztował swojego wynalazku:  "Pomyślałem, że jest to najrozkoszniejsza melodia słodyczy, jaką kiedykolwiek smakowałem".   Składniki: Ciasto na naleśniki: 500 ml mleka 2 jajka 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy odrobina oleju do smażenia naleśników

Smakowity Blog Kulinarny
Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 131

prostu lubię jajka Szczególnie teraz, gdy pojawiły się szparagi Ok, ale nie marudzę, czas na kolejne, nowe potrawy W tym tygodniu z moich zupełnych nowości polecam Waszej uwadze tosty francuskie I w ramach przypomnienia: Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 zawiera ok. 1800 – 2000 kcal dziennie. Tak jak wspominałam ostatnio – to nie dieta, a propozycja posiłków. Możesz je dowolnie modyfikować(...)kosteczki W dużej misce zmiksuj do połączenia wszystkie składniki oprócz posiekanej czekolady. Na koniec dodaj czekoladę i wymieszaj łyżką. Patelnię cienko posmaruj olejem i porządnie rozgrzej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż po kilka minut z każdej strony, uważając, by kawałeczki czekolady się nie poprzypalały. RAZEM: ok. 2077 kcal

365 dni dookoła kuchni
SURÓWKA Z MARCHEWKI, POMARAŃCZY I BRATKÓW POLNYCH 165

Ta soczysta, orzeźwiająca, pełna witamin surówka z pomarańczy i marchewki, z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy, miodu, cynamonu, mięty lub kolendry i bratków polnych na pewno

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Przepis na Croissanty (do wykorzystanie także przy Rogalach Marcińskich). 363

Croissanty , francuskie rogaliki o maślanym  smaku i kruchej, ale miękkiej strukturze, chodziły za mną od bardzo, bardzo dawna. Idealne do kawy latte, czy szklanki ciepłego mleka z cynamonem - albo jeszcze lepiej latte z cynamonem . Ten wypiek jest tak popularny w Paryżu, jak w Poznaniu Rogale Świętomarcińskie na 11 listopada. Przechodząc uliczkami można na każdym kroku spotkać siedzących przy(...)Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić, by lekko napęczniały.  Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder oraz sól. Na środku zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Szybko, koniuszkami palców zagnieść ciasto. Następnie odłożyć je na godzinę, przykrywając je, by nie obeschło.  Wyjąć z naczynia, przerobić, by odgazować, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.  Schłodzone ciasto

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tarta z kurkami 131

Dawno nie jadłam tak pysznej tarty. Myślę, że duży wpływ na jej smak mają właśnie kurki. Dodatek wędzonego boczku również odgrywa tu swoją rolę. Ja wykorzystałam

Passions hobbies life
Wykrawacz i Szablony do Ciastek i Pierniczków Birkmann 198

okresie świątecznym, ale przez cały rok. Szablony? Szablony posłużyły mi przy dekorowaniu świątecznych pierników, ale wykorzystałam je również przy dekoracji kawy z mlekiem. Dodatkowo można je przyłożyć na zwykłe ciasto i posypać szablon cukrem pudrem lub kakao. Więc to mamy duże pole do popisu. Świąteczne motywy jednak pasują tylko do okresu świątecznego, ale za to przez naprawdę wiele lat będziemy(...)prosta. Tu trochę producent zlekceważył temat, bo owszem dodał małą książeczkę z opisem, ale nie ma tam wielu zdjęć, jest jedno,poza tym  cała jest w języku hiszpańskim, francuskim, niemieckim i angielskim, a gdzie polski? Jednak poszperałam trochę w sieci i ogarnęłam temat. Dzięki temu mogę Wam powiedzieć jak ja tworzyłam dekoracje z tych szablonów. Na początek upiekłam pierniki

Blondynka Gotuje
Pieczona brukselka 53

sporo czasu w bardziej zabiegane dni. Pieczona brukselka Przepis: pieczona brukselka Składniki: pieczona brukselka 300 g brukselki 100 g wędzonego boczku 3-4 czubate łyżeczki ziarnistej musztardy francuskiej łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 2 łyżeczki soku z cytryny Jak zrobić: pieczona brukselka Gotowanie rozpocznij od przygotowania brukselki. Umyj ją, obierz zewnętrzne, brzydkie listki i odkrój zdrewniałe końcówki. Większe główki(...)inne przepisy na dodatki do obiadu Sałatka szopska Paprykowe łódeczki ziemniaczane Sałatka z fasolką szparagową Glazurowane marchewki Sałatka z kukurydzy Puree z selera Zobacz też nowe przepisy Pieczona brukselka Ciasto cytrynowe z makiem Na co zwrócić uwagę kupując lodówkę – 5 rzeczy o których warto pamiętać Sylwestrowe przekąski na 15 sposobów Kompot z suszu Artykuł Pieczona brukselka pochodzi z serwisu

okolicepalnika.pl
Julia Child "Moje życie we Francji" 152

potrawa to starannie  zbadany, na kilka sposobów wypróbowany i specjalnie narażany na błędy (by ostrzec przed nimi czytelniczki) przepis, dodatkowo przetłumaczony na amerykańskie realia. Co innego robić kruche ciasto z mąki francuskiej, a co innego z mąki amerykańskiej. Julia Child jest tego świadoma. Jej profesjonalizm i wytrwałość aż przygniata. Oprócz Julii Child, równorzędnym bohaterem jest ukochana przez nią Francja(...)mogła dowiedzieć się czegoś o kuchni francuskiej musi albo do Francji pojechać, albo przeczytać na ten temat wyczerpującą publikację, którą pragnęła dostarczyć jej właśnie Julia Child i jej dwie francuskie przyjaciółki. Cały dzień poświęcony jest zakupom, gotowaniu i szkoleniu się w tej sztuce. Dodatkowo masę czasu zajmuje pisanie księgi poświęconej francuskiej kuchni. Gdy dzień zbliża się ku końcowi można pójść

W kuchni wieczorem
Bułka wrocławska, weka 112

weka”. Wolę zdecydowanie nazewnictwo warszawskie, ale mieszkając w Krk, mówię „weka” Tak czy siak, dzisiaj zapraszam na przepis na bułkę wrocławską – wekę, baton, bułkę francuską… pewnie jeszcze kilka nazw funkcjonuje. Podchodziłam do jej pieczenia kilkukrotnie, jednak efekt nie do końca mnie zadowalał. Ten przepis do podwójny powrót do korzeni. Po pierwsze – smak. Jest identyczna(...)suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 30 g oleju 160 ml letniego mleka 200 ml letniej wody 50 ml ciepłej wody z odrobiną cukru do smarowania Wykonanie Składniki ciasta zagnieść. Ja robiłam to robotem. Ciasto wyrabiamy ok. 15 min, w połowie czasu wyrabiania robimy przerwę, aby ciasto chwilę odpoczęło. Ciasto delikatnie posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy

Mieszam w Garnku
Precle 97

narciarskim jako przekąska. Co z tą musztardą? Możesz podać do precli na przykład miodową musztardę bez żadnych dodatków lub zrobić inny miks – jogurt grecki, musztarda sarepska i musztarda francuska ziarnista. Wszystko wymieszaj i podawaj do jeszcze lekko ciepłych precli. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: –  kajzerki –  bagietki –  chleb pszenny z garnka –  bajgle –  chlebek(...)Kolejne czynności robi się niemal jednocześnie. Rozgrzej piekarnik do 180 st C. W płaskim i szerokim garnku lub patelni typu wok zagotuj wodę z sodą. Na blat wyłóż Twoje ciasto i podziel je na 5 równych kawałków. Teraz czas na rolowanie ciasta w długie „liny”, które powinny mieć około 60 centymetrów (tak, takie długie). Ciasto jest dość elastyczne

nietylkopasta.pl
Przedłużajcie przyjemność! 126

imbirowym i podgryzających trufelki migdałowe. Wyobraźcie sobie, że właśnie tego dnia przyjeżdżają do Was dawno niewidziani znajomi z różnych zakątków świata, którzy przywożą ze sobą baklavę, panna cottę waniliową, francuskie rurki z kremem i przysmaki z Saragossy. Wyobraźcie sobie, że zabieracie ich na przejażdżkę rowerową, a Wasze kieszenie pełne są słodkich florentynek i ciasteczek cynamonowych, w plecaku zaś czekają(...)myślach hipstersko-barokowe przyjęcia i podniecamy się projektem, papierem i zdjęciami. Prawie 300 stron słodkiego szczęścia. Przepisy są podzielone na kilka rozdziałów – jest klasyka, są owoce, czekolada, tarty, ciasta, lody, jest Wielkanoc i jest Boże Narodzenie. A do tego jest oczywiście strona Kuchni Lidla , gdzie Mistrz Paweł w krótkich klipach tłumaczy, co i jak, jeśli chodzi o cukiernicze poczynania

GRUBY WAŁEK
Włoska kuchnia – dlaczego tak ją kochamy 161

Większość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca na ziemniakach i dużej ilości warzyw oraz przygotowanych na wiele sposobów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania