sobie czytam i grzebie i po drodze trafiam na Siostry Bukowskie, które są doskonałym przykładem na stare, góralskie powiedzenie, że „dobra dupa ciągnie lepiej niż para koni”. Wybaczcie mój francuski. Siostry Bukowskie to absolutnie cudowne kreatorki życia codziennego, „lajfstajlingu”, diet, żywienia i wynurzeń egzystencjalno – filozoficznych. Wpisy głębokie i ukazujące ból życia, jaki targa autorkami. Jednym słowem tęcza, brokat i krokusy(...)bezglutkowa??? Odstawiliście gluty czy jak? Ja rozumiem, że o gluten chodzi, ale czasem hasło „kupiłam chleb bezglutkowy” brzmi dziwnie. Moja wyobraźnia podsuwa mi wtedy obraz pana piekarza smarkającego do ciasta. Mówiłam, że się czepiam czy jeszcze nie? Skoro już wyszłam na chama nieobytego z czułą stroną kobiecości, czyli na tak zwanego kobietona, jak również w moim umyśle dalej mieszka wspomnienie
ladykitchentakie góry lodowe jak w Titanicu, ale o niesamowicie kremowe, delikatne i pięknie wyglądające lody ( no i już się robię głodna! :D ) Carte d’Or w języku francuskim oznacza „Złotą kartę” ( no wiecie, taką którą zapewne będę miała w portfelu, gdy okradnę kilka banków , sprzedam nerkę i wygram, w totolotka! ). Usiądźcie sobie wygodnie w fotelu(...)czyli czekoladowe brownie. Obłędnie czekoladowe … niesamowicie kremowe i delikatne …. absolutnie nie za słodkie – wręcz przeciwnie – mocno czekoladowe … obficie obsypane dużą ilością czekoladowych kawałków ciasta brownie. To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać … i które jak już zacznie się jeść – to będzie się jadło do ostatniej łyżeczki ( no mi się jeszcze
Ostra na Słodkomielonka z galaretką .... mmh Duża przerwa miała smak mielonki popijanej gorzką herbatą z termosu. A później studia i koniec kanapek. Czas drożdżówek z serem i wielkich kwadratowych ciastek francuskich z marmoladą i lukrem... A teraz? Ulubiona kanapka? Zależy od sezonu i pory dnia. Latem kanapka z dojrzałymi pomidorami i nieprzyzwoicie grubą warstwą masła. Zimą grzanki z majonezem(...)mąki 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki kakao 75 g zimnego masła 3 łyżki mleka 1 łyżka miodu szczypta soli Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez min.1-2 godzin. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wycinać krakersy dowolnego kształtu. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym
KUCHARNIArestauracje na romantyczną kolację, w których trzeba się liczyć z wydatkiem w setkach euro. Tą chyba najbardziej popularną jest KATRIN -restauracja, która łączy tradycyjne greckie przepisy z wykwintną kuchnią francuską, ciepłą gościnność z eleganckim otoczeniem, luksusowe składniki najwyższej jakości z prostotą Cyklad. Kolejną popularną i zarazem bardzo instagramową restauracją jest KASTRO’S – miejsce, w którym można nie tylko(...)śniadanie i absolutnie nie żałujemy ( choć dla Łukasza takie śniadanie było tylko „rozgrzewką” przed kolejnym śniadaniem :D ). Ja zdecydowałam się na SPANAKOPITĘ – grecką bułeczkę z ciasta filo wypełnioną szpinakiem i fetą, a Łukasz na bułeczkę z ziemniaczanym farszem – obie pyszne! Do tego oczywiście pyszna kawa i migdałowe ciasteczka. To miejsce, do którego nie chodzi się najeść
Ostra na SłodkoMajonez curry domowy majonez z przyprawą curry. Majonez curry możesz kupić w sklepie spożywczym, ale przepis na domowy majonez jest tak łatwy i szybki, że
Cztery FajeryPodawana jest w wysokich szklankach jako kawa na śniadanie lub brunch. Wzbogaciłam ją dodatkiem ajerkoniaku. Na takie pogody jak mamy obecnie to idealny napój kawowy, zarówno do ciasta, jak i kruchych maślanych ciasteczek. Na nadchodzące chłodniejsze dni rewelacyjna będzie kawa wzmocniona alkoholem cafe corretto oraz włoska kawa marocchino z dodatkiem kakao. Kawa z likierem jajecznym advoocat lub ajerkoniak(...)żółtkiem jaja, uważając że ich smak jest podobny. Ajerkoniak to polski odpowiednik adwokata, w którym brandy zastąpiono wódką. Nazwa pochodzi od słów Eier (po niemiecku - jajka) i francuskiego alkoholu Cognac. Chociaż koniaku nie ma go w składzie tego alkoholu, to jednak nazwa pozostała. Kawa z adwokatem
Cztery FajerySubskrypcja wina Gdzie i dlaczego subskrybować wino Subskrypcja wina w Polsce dopiero zyskuje popularność, ale dla nas okazała się strzałem w dziesiątkę. Lubimy delektować się
Cztery Fajeryoczekiwanym momencie. Gdy u nas wyjdziesz w środku nocy z imprezy, to pod wpływem gastro zwykle maszerujesz na kebsa albo do maka — we Francji idziesz na naleśnika! To takie francuskie! I takie typowe! Crêpes to bez wątpienia duma narodowa francuzów, do której tym z wyższych sfer często trudno się przyznać. Pamiętam, gdy po jednej z moich szalonych nocy w Paryżu(...)bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić od patelni i stanie się złotobrązowy. Obracam na drugą stronę i dosmażamy ją jeszcze
Food SquarePojawiła się w ogrodach Francji i Anglii na przełomie XIV i XV wieku. Dzisiaj truskawki pochodzą od skrzyżowania poziomki wirinijskiej z poziomką chilijską. Skrzyżowania dokonał w XVIII wieku ogrodnik francuski Ducheshe. Powstały mieszaniec stał się nowym gatunkiem i nazwano go truskawką. Jednakże w tworzeniu nowych odmian tych soczystych owoców przeważali Anglicy, byli bardzo cierpliwi i wytrwali w ich uprawie. Truskawki(...)DUKAT - to odmiana średnio późna. Owoce są duże i średnie. Owoce smaczne i jędrne o barwie intensywnie czerwonej z silnym połyskiem, aromatyczne i soczyste. doskonale nadają się do ciast, na kompoty i mrożonki, ale nie na soki, gdyż są mało soczyste. Jest to odmiana polska, raczej przemysłowa niż deserowa. ELKAT - to krzyżówka Dukata i Elsanty, odmiana uniwersalna. Owoce duże, bardzo
Ciastka - domowe słodkoścismażone w tłuszczu, były już znane starożytnym Rzymie. Wydaje się, że krokiety mogą pochodzić z Francji i ich nazwa wywodzi się od francuskiego – croquer – co miało oznaczać, chrupanie. Istotnie w XVII wieku szef kuchni francuskiego Króla Ludwika XIV, François Massialota stworzył najstarszy odnaleziony przepis na krokiety. Receptura z 1691 roku zawierała mięso, trufle i szpik, które były zawinięte(...)tymiankiem i rozmarynem. Możesz go podawać na ciepło i zimno. Jak zrobić naleśniki na krokietów Wsypy i wlej składniki na naleśniki do blendera i zrób z tego, idealnie gładkie ciasto. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, lekko, przy pomocy ręcznika papierowego rozprowadź olej i wlej ciasto na naleśniki tak, by przykryć patelnię i smaż naleśnik z dwóch stron. Jak zrobić nadzienie do krokietów
RafalCookCzas czytania: 3 min Zupa ogórkowa w 4 minuty jak to możliwe? Możliwe, jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami garnka zwanego szybkowarem . Gotowanie z takim garnkiem to
SprawdzonaKuchnia.pltakże z pieczywem, sałatą ziemniaczaną bądź puree ziemniaczanym. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to gumbo z kurczakiem i kiełbasą . Popularną kiełbasą, którą często używa się w gumbo jest francuska kiełbasa wędzona Andouille. Jak dla mnie nasza polska kiełbasa jest równie smaczna, dlatego też gumbo z poniższego przepisu zrobiłam z dodatkiem kiełbasy śląskiej. To gumbo świetnie sprawdza się jako danie obiadowe(...)Gumbo po ugotowaniu i wystudzeniu można zamrozić. Przechowuje się bardzo dobrze z zamrażalniku do kilku miesięcy. Lubisz dania z kurczakiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka w cieście naleśnikowym. Gumbo The post Gumbo z kurczakiem i kiełbasą appeared first on MeCooks Blog
MeCooksThis lemon tart is a french classic. I love that tangy taste and I hope you will like it too. Tatra cytrynowa to klasyka kuchni francuskiej. Uwielbiam ten kwaśny smak i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. Ingredients for the pastry 110g flour 75g cold unslated butter 1 tablespoon ice cold water 1 small egg pinch of salt(...)kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut
Smaki Przyprawy i KoloryThis lemon tart is a french classic. I love that tangy taste and I hope you will like it too. Tatra cytrynowa to klasyka kuchni francuskiej. Uwielbiam ten kwaśny smak i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. Ingredients for the pastry 110g flour 75g cold unslated butter 1 tablespoon ice cold water 1 small egg pinch of salt(...)kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut
Kulinarna rozmowadania z resztek. Czerstwe pieczywo, boczek, cebulka i szpinak, jajka i mleko, ser i pieczarki. Całość – w zależności od tego gdzie wbijecie widelec – smakuje jak quiche, pizza, omlet i francuski tost. Nie tylko na śniadanie – strata super sprawdzi się i na obiad! Mleko, chleb i jajka to podstawa w każdej kuchni (ok, poza wegańską). Nierzadko zdarza się, że chleb wysycha(...)złoty i przypieczony a środek zapiekanki będzie mocno buzował. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 5-7minut aż całość dobrze się zestali i podajemy na gorąco, krojąc jak ciasto – w kliny. To duża porcja, wystarczy na obiad dla 4 osób lub śniadanie dla 6. SKŁADNIKI 1 czerstwa długa pszenna bułka (weka, paryska, kawiorek, baton, gryzka) lub 1,5 bagietki
Karo in the Kitchen