przypomina włoską focaccię. Zazwyczaj nadaje się mu charakterystyczny ażurowy kształt liścia, choć niektórzy doszukują się w nim kształtu liry. W książce Petera Mayle'a i Gerarda Auzeta pt. "Wyznania francuskiego piekarza" z kolei fougasse to spłaszczony chleb ponacinany w dekoracyjny wzór i złożony na pół, napełniony słodkim lub pikantnym nadzieniem. Na taki rodzaj fougasse też przyjdzie czas. Na razie ziołowy(...)wierzchu łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać mąkę, sól i zioła prowansalskie. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże, łyżkę oliwy i resztę wody. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby się okazało, że składniki wciąż nie chcą się połączyć, dolać więcej wody. Jej ilość jest zależna od wilgotności powietrzu w dniu wyrabiania ciasta i od wilgotności mąki. Ciasto polać
Weekendy w domu i ogrodzieFougasse to francuski odpowiednik włoskiego chlebka foccacia. Wypiek ten jest charakterystyczny oczywiście dla Prowansji, jednak w różnych wersjach można spotkać także w innych częściach kraju. Bułki mają kształt liścia i stanowią bardzo smaczny dodatek do innego prowansalskiego dania o nazwie ratatouille. Moje fougasse piekłam z dodatkiem ziół prowansalskich oraz czarnych oliwek. Można też stosować inne dodatki takie, jak sól gruboziarnistą(...)podgrzać, dodać cukier, łyżkę mąki, drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, sól, dwie łyżki oliwy i wyrobić jednolite, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.). Wyrośnięte ciasto podzielić na sześć części, każdej nadać kształt liścia, ostrym nożem zrobić nacięcia. Następnie posmarować oliwą
zadanie-gotowaniePtysie pochodzą z Włoch a są wzorowane na francuskim chou a la creme. To danie było po raz kolejny zainspirowane moją miłością do słodkości, a męża do rzeczy wytrawnych. Postawiłam jednak tym razem na coś karnawałowego. W końcu jutro tłusty czwartek. Oczywiście nie znaczy to, że nie możemy ptysi przygotować poza karnawałem. Masa jest delikatna ale zarazem charakterna dzięki fecie(...)SKŁADNIKI: CIASTO: 1 szkl. mąki 1 szkl. wody 1/2 kostki masła 4 łyżki startego sera 4 jajka FARSZ: 2 awokado sok z połowy cytryny 1 op. sera feta 1 pęczek koperku 1 cebula ząbek czosnku
Kuchnia w oparachTordu to francuskie pieczywo. Sama nazwa oznacza "skręcone", co odnosi się bezpośrednio do sposobu w jaki ten chleb się robi. Chlebki takie świetnie sprawdzą się na piknik. Wystarczy odrobina masła i kanapka gotowa. SKŁADNIKI 25 g drożdży 450 ml wody 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 250 g mąki pszennej razowej typ 2000 15 g soli 55 g szynki(...)mąkę typ 2000, pozostałą mąkę typ 750, sól, wlać pozostałą wodę i zaczyn. Całość wymieszać łyżką, po czym przełożyć na oprószony mąką blat kuchenny i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (co może zając około 7 minut) w razie potrzeby podsypując mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1-2 godziny (ciasto powinno
Passions hobbies lifePoprzedni flammkuchen z pieczarkami bardzo nam smakował, dlatego na wczorajszy obiad zrobiliśmy sobie coś podobnego. Tym razem dodatkami były pomidory, mozzarella i odrobina gotowego pesto. Dorzuciliśmy
niecodziennikparyKisz lotaryński to zwykła, niezwykła tarta. W dodatku dość uboga, jeśli chodzi o dodatki, bo w klasycznym przepisie nie ma ani cebuli, ani sera. Żeby nie
W kuchni wieczoremPyszne puszyste owsiane placuszki to idealny pomysł na romantyczne, niedzielne śniadanie we francuskim stylu. Poranny zapach kawy i placuszków rozchodzący sie po domu to przyjemność, której nie sposób się oprzeć. Idealnym dopełnieniem będzie domowa wiśnowa konfitura. Nie tylko świetnie smakuje, ale słodycz i aromat wiśni uznawany jest za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Składniki: 200 g płatków owsianych górskich 2 jajka(...)żółtek. W odzielnej miseczce ubij białka na sztywną pianę połącz masę z białkami. Jeśli masa wydaje Ci się za gęsta, dolej jeszcze trochę mleka. Po wyłożeniu na patelnię ciasto powinno się rozpływać wykładaj po 1 łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor podawaj z keleksem jogurtu i konfiturą wiśniową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Na letnie przyjęcia w ogrodzie proponuję Wam przepis na pyszną pizzę z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i gorgonzolą. Spód do pizzy możecie przygotować według własnego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaBurgera podaje się otwartego i przed zjedzeniem, zamykamy bułkę tak, by jajko rozlało się na bekon, kotlety z serem. Nazwa restauracji w tłumaczeniu oznacza dosłownie – konno -, ale we francuskim oznacza – z jajkiem sadzonym – i muszę przyznać, że jeśli miałbym czekać, czekałbym, bo warto. Na zakończenie, zapraszam na RalfChevalBurger. Elementy Bułeczki Brioche Letnia woda 250 ml Suszone drożdże(...)mleko, cukier, drożdże i odstaw na jakieś 10-15 minut. Po drugie mąkę wymieszaj z solą, dodaj zawiesinę, jajka i masło, dobrze wymieszaj i ugniataj, aż powstanie dość miękkie ciasto. Teraz po trzecie włóż kulę zrobioną z ciasta do miski, przykryj i odstaw na jakieś 60-70 minut. Po czwarte wyłóż ciasto na podsypaną mąką powierzchnię roboczą, chwilę wyrabiaj
RafalCookW tym miesiącu Amber w swojej piekarni zaproponowała nam Tarte Flambée (w tłumaczeniu bezpośrednim - podpłomyk). Jak podaje Amber na swoim bogu , wypiek ten wywodzi się z
Weekendy w domu i ogrodzieSierpniowa Piekarenka, sierpniowe wyzwanie. Czas w tym roku nie jest dla mnie łaskawy, po wspaniałym i urodzajnym w wydarzenia urlopie spędzonym w Śladkowie Małym wróciliśmy wypoczęci
Moje Małe CzarowaniePo lekturze "Obudź się, Kopciuszku" powinnam opublikować jakiś przepis z kuchni góralskiej, ale np. na moskole z bryndzą przyjdzie jeszcze czas. Tymczasem karnawał w pełni, więc
Weekendy w domu i ogrodzieSURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY Dzisiaj zapraszam Was do skosztowania aromatycznej i soczystej surówki, która może stanowić oryginalną przystawkę lub samodzielną przekąskę, na przykład na podwieczorek
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaChinach, i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla. Nie Katarzyny, lecz moje, ale dla króla… też mogą być – Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami. Składniki: - 1 litr maślanki - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej - 3 szklanki mąki tortowej(...)mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy do chwili, aż znikną grudki mąki. Dodajemy olej – łączymy składniki. Odstawiamy na ok. 20 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, następnie porcję ciasta (jeżeli jest za gęste dodajemy wody mineralnej). Rozprowadzamy po całej patelni i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Gotowy przekładamy na talerz i przykrywamy drugim talerzem, aby naleśniki
mojewypiekiinietylkoChinach, i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla. Nie Katarzyny, lecz moje, ale dla króla… też mogą być – Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami. Składniki: - 1 litr maślanki - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej - 3 szklanki mąki tortowej(...)mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy do chwili, aż znikną grudki mąki. Dodajemy olej – łączymy składniki. Odstawiamy na ok. 20 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, następnie porcję ciasta (jeżeli jest za gęste dodajemy wody mineralnej). Rozprowadzamy po całej patelni i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Gotowy przekładamy na talerz i przykrywamy drugim talerzem, aby naleśniki
mojewypiekiinietylkoMiałam szczęście pracować w bardzo dobrej restauracji. Restauracja owa przygotowywała klasyczne potrawy angielskie (wbrew opinii przepyszne) ... zahaczaliśmy też o kuchnię francuską. Quiche robiliśmy niemalże codziennie. Farsz był zależny od pory roku, zawartości restauracyjnej chłodni i nastroju kucharza. Mój osobisty M quiche je na ciepło, zimno, z sałatą lub bez. Przepis niemalże(...)czosnku ser feta 60 g parmezanu (opcjonalnie) 4 duże jajka 200 ml śmietany kremówki Z mąki, tłuszczu, soli i reszty składników zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i na 1h do lodówki Po schłodzeniu rozwałkować na wielkość formy (wałkuję przez folię spożywczą, łatwiej mi przenieść ciasto i nie klei się do wałka
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk