francuskiego wyciąć 4 kółka o średnicy 10 cm. Jeśli płat ciasta jest prostokątny, to złożyć go na pół i rozwałkować tak, aby powstał kwadrat, który należy podzielić na 4 ćwiartki. Każdą część rozwałkować na taką wielkość, aby wyciąć koło. ? Blachę na mufiny wysmarować olejem, włożyć w miseczki ciasto francuskie. Kółka będą za wysokie w stosunku do muffinek, należy ułożyć więc(...)zgrabną falbankę. ? Do środka ciasta włozyć również plaster wędliny. ? Na dno położyć po kulce mozzarelli i wbić po jednym jajku. ? Posypać solą, ewentualnie pieprzem. ? Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać 15 minut. Miseczki ładnie wyjmuje się z blachy po upieczeniu jeśli nie przerwie się płat ciasta francuskiego. W przeciwnym razie jajko dostanie się poza miseczkę i koszyczek
To co kochamszybki wypiek idealny w przypadku niezapowiedzianych gości. U mnie z nektarynami, ale można je również zastąpić brzoskwiniami lub morelami. Poniżej znajdziecie przepis na małą porcję, bo jedynie z jednego ciasta francuskiego, ale można ją podwoić wykorzystując dwa ciasta francuskie i 6 nektaryn. Pozostałe składniki (jajko, cukier) pozostaną bez zmian. SKŁADNIKI 1 duże ciasto francuskie 3 nektaryny 1 jajko 2 łyżeczki(...)Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Do małej miseczki wbić jajko, dodać cukier z wanilią i rozbełtać. Morele umyć, osuszyć i przekroić na pół wyciągając pestki. Ciasto francuskie rozciągnąć i przekroić na pół. Na jednej połowie ułożyć połówki nektaryn rozcięciem do dołu zachowując między nimi odstępy. Drugą połowę ciasta położyć na wierzchu ciasta z nektarynami. Lekko docisnąć
Passions hobbies lifecynamonem ciasteczka na pewno będą świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty i posmakują wszystkim gościom. Zrobienie ciasteczek francuskich z cynamonem nie zajmuje dużo czasu, jeśli oczywiście mamy kupione gotowe ciasto francuskie. U mnie ciasto francuskie prawie zawsze jest w lodówce i nie muszę się martwić, że nic nie mam do kawy, a za chwilę przyjdą goście. Wykonanie ciasteczek nie zajmuje(...)efekcie otrzymujemy chrupiący i aromatyczny poczęstunek. Takie ciasteczka sprawdzą się na każdym przyjęciu i na pewno posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeśli nie znajdziecie w swoim sklepie gotowego ciasta francuskiego, podaję również przepis na samodzielne przygotowanie ciasta na ciasteczka. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na ciasteczka francuskie z cynamonem: opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki cukru trzcinowego
Kuchcik gotujepuszka pomidorów 500 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku masło oliwa z oliwek 1 łyżeczka koncentratu (u mnie Develey ) zioła prowansalskie bazylia oregano sól pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 parówki z wysoką zawartością mięsa 4 plastry sera żółtego ketchup do ciasta francuskiego (u mnie Develey ) Wykonanie: Pieczarki drobno pokroić, cebulę posiekać. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę(...)drugim garnku podgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć paprykę, cukinię i marchewkę, po 5-10 minutach dodać pieczarki oraz czosnek, smażyć jeszcze 5 minut (odłożyć małą miseczkę warzyw do ciasta francuskiego), po czym dodać pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem ok 10 minut. Pod koniec dodać koncentrat i przyprawić ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano oraz solą i pieprzem. Ciasto francuskie podzielić
TrufelkowoCiasto francuskie ze szpinakiem i serkiem feta to świetny pomysł na przekąskę, która jest łatwa do wykonania i doskonała w smaku. Składniki: ciasto francuskie szpinak masło czosnek ser feta Sposób przygotowania: Ciasto francuskie pokroić na kawałeczki. Usmażyć szpinak na masełku z odrobiną czosnku i jak przestygnie nałożyć na surowe ciasto francuskie i na wierzch po kawałeczku serka feta. Piec(...)piekarniku rozgrzanym do 200 C około 15-20 minut do zrumienienia. Autor przepisu: Agnieszka Siwińska Artykuł Ciasto francuskie ze szpinakiem i serkiem feta pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisywidelcem. Pozostałe arkusze ciasta, ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 35 cm. Teraz po środku ciasta należy wykonać nacięcia o długości 5 cm i w odległości 1 cm od siebie, tak aby arkusz ciasta został rozcięty tylko na środku. Wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe rozłożyć równomiernie na spodzie z ciasta francuskiego, pozostawiając około(...)wolnej przestrzeni od krawędzi (fot.1) . Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Za pomocą wałka do ciasta, nałożyć ponacinane ciasto francuskie na nadzienie i dokładnie docisnąć boki - najpierw palcami, a później dodatkowo widelcem (fot.1) . Ciasto posmarować resztą rozmąconego jajka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 min. (grzanie góra-dół) do uzyskania ładnego rumianego koloru. Po upieczeniu lekko przestudzić
Świat Ciastaformie mi smakował. Ale, żeby nie było, aż tak nudno, to podałam ten gulasz w gniazdkach z ciasta francuskiego. Całość posypałam posiekaną natką pietruszki. Powiem Wam szczerze, że najadłam się do syta takimi gniazdkami. Wbrew pozorom ciasto francuskie z dodatkami jest nawet sycące. Danie wypróbowałam w ramach zabawy kulinarnej na szybkie(...)sprytne gotowanie z firmą Pamapol . Polecam serdecznie! GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z GULASZEM. Składniki na 8 sztuk: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 1 słoik gulaszu wyraźnie przyprawionego 1 żółtko posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzania: Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć okrągłą foremką koła o średnicy około 8 - 9 cm. W połowie kółek zrobić mniejsze kółko, tak aby powstały pierścienie
Zakątek rozkoszy kulinarnychBardzo prosta sezonowa przekąska, czyli zielone szparagi zamarynowane w soku z limonki i ziołach zawinięte w ciasto francuskie z dodatkiem kremowego serka owczego. Świetnie nadadzą się na kolację lub wszelkiego rodzaju pikniki, przekąski na grilla lub nawet do lunchboxa do pracy :) 250 g zielonych szparagów łyżka oliwy łyżka soku z limonki łyżka posiekanej świeżej mięty łyżka posiekanej świeżej bazylii greckiej(...)grubości około 23 cm (u mnie 9 sztuk). 2-3 szparagi zawijamy w ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy parmezanem. Pieczemy około 20 minut w 210 stopniach. Smacznego :) Artykuł Szparagi z owczym serem w cieście francuskim pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogMama zrób coś smacznego. Coś na ciepło. I najlepiej ze składnikami, które lubimy. Co robi mama? Otwiera lodówkę i czarownicuje Jak to uczyniłam? Składniki: ciasto francuskie passata pomidorowa (u mnie mutti – do pizzy – bardzo ją lubię) 2 ząbki czosnku sól pieprz szynka ser żółty parówki Sos pomidorowy – passate – umieszczam w kubku. Dodaję sól, pieprz, rozgnieciony czosnek(...)Ślimaczki Na ciasto francuskie smaruje sos, układam szynkę i ser żółty, zawijam jak roladę. Kroję w plastry. Układam na papierze do pieczenia i tak powstają zawijaski. Kieszonki. wykrawam z ciasta francuskiego kwadraciki. Na kwadracik smaruję sos pomidorowy. Układam kwadracik szynki i sera. Przykrywam drugim kwadracikiem. Widelcem zlepiam boki. Ósemeczki Sosem pomidorowym smaruję ciasto francuskie. Układam parówkę i zwijam
MojaQchnia.plsię karnawał ale póki jeszcze się bawimy trzeba coś podać na imprezie. Ja proponuję szybką przekąskę którą zrobi każdy. Składniki: - 1 op ciasta francuskiego - kabanosy (lepsze są grubsze i nie wysuszone) - ser żółty - żółtko Przygotowanie: Ciasto francuskie tniemy na cztery paski wzdłuż dłuższego boku. Do jednego paska przykładamy kabanosa i owijamy ciastem francuskim dookoła i obcinamy z lekkim zapasem(...)samej wielkości. Na każdym kawałku kładziemy plasterek żółtego sera mniejszego niż ciasto francuskie aby nie wypłynął podczas pieczenia. Na ser dajemy kabanosa. Kabanos powinien być większy od ciasta francuskiego o około 1 cm z każdej strony. Zwijamy w rulon i sklejamy. Górę delikatnie nacinamy aby nie dotrzeć do sera, smarujemy żółtkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około
Kulinarne życiePyszne desery wcale nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego zrobimy w mgnieniu oka, a jeszcze szybciej znikną z talerza ; ) Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Starte jabłka przekładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru soku. Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na blacie, delikatnie oprószamy mąką, tak, aby nie kleiło nam się do blatu. Ciasto posypujemy(...)łyżki mieszaniny cukru z cynamonem. Do jabłek dodajemy pozostałą ilość cukru, cynamonu, sok z cytryny, oraz roztopione masło. Przeczytaj cały przepis - Ślimaczki z ciasta francuskiego, jabłkami i cynamonem at AleTorcik
AleTorcikNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto francuskie to nasz ulubiony sposób na szybkie przekąski. Można z niego stworzyć naprawdę pyszne przystawki, które posmakują wszystkim. SKŁADNIKI: - opakowanie ciasta francuskiego - 100 g sera żółtego (w plasterkach) - 70 g suszonych pomidorów - 400 g filetu z kurczaka - ketchup - saszetka ziół włoskich z suszonymi pomidorami (zamiennie można zmieszać(...)kilka przypraw np.: zioła prowansalskie, bazylię, majeranek) Filet myjemy i kroimy na cienkie paski. Smażymy na rozgrzanej patelni, pod koniec dodając przyprawy. Odkładamy na talerz do wystudzenia. Na cieście francuskim układamy ser i smarujemy ketchupem. Suszone pomidory kroimy na drobno i posypujemy nimi ciasto francuskie na całej jego powierzchni. Kurczaka układamy w jednej linii, wzdłuż dłuższego boku ciasta francuskiego. Całość
Związek na patelniCiasto francuskie z jabłkami, czyli pyszne ciastka francuskie z jabłkami w duuużej ilości. Pyszne, szybkie, idealne do kawy lub herbaty. Gorąco polecam. Ciasto francuskie z jabłkami – Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300 g 2 The post Ciasto francuskie z jabłkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje