Ciasteczka półfrancuskie 163Kruchutkie, rozwarstwiające się ciasteczka to świetny deser do kawy czy herbaty. Kochają je mali i duzi ;) Gwarantuję, że na jednym się nie skończy. Ciasteczka
Smakołyki Asi
Mięsna tarta z dynią 251Niewątpliwie mamy właśnie kulminacyjny punkt sezonu dyniowego! Trzeba z tego dobrobytu korzystać póki jest okazja Ja już zrobiłam zapasy dyni na zimę - kilka sztuk małych dyniek
sierotka maRysia w kuchni
Tarta szpinakowa 200Uwielbiam szpinak, dlatego często robiłam tarte szpinakową. Wydawało mi się, że jest fantastyczna i już lepsza w smaku być nie może… myliłam się. :) Okazało się
Kolizje Smaków
Mini-pizze na cieście francuskim 233Banalne w wykonaniu, a jakie smaczne “oszukane” mini-pizze. Dodatki w zasadzie dowolne, kto co lubi. Idealny ciepły poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. function load
CoolinarniePL
Schab w cieście francuskim (plastry) 275https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Znudziły się Wam tradycyjne schabowe? A może nie macie pomysłu na kawałek schabu? Takie mięsko
Di gotuje
Tarta z serem żółtym i świeżymi pomidorami 148Tarta z serem żółtym i świeżymi pomidorami to pomysł na wytrawną wersję tarty, idealnie będzie pasować na obiad, albo kolację. Połączymy w niej dwa rodzaje sera
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarty na Trzech Króli 231To mój pierwszy wpis w tym roku, więc życzę Wam wszystkim aby to było rok pełen dobrych rzeczy, wyśmienitej kuchni i spełnienia marzeń. A tak całkiem
Przysmaki Karolki
"Łatwiej powietrze, dzielić na dwa" 254Przepis ten podpatrzyłam gdzieś, kiedyś w internetowej czasoprzestrzeni i wiedziałam, że prędzej czy później go zrealizuję. Na specjalną okazję oczywiście. A czy może być bardziej specjalna
bastalena
PIE Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI 1592( Recipe in English ) W Wielkiej Brytanii mieszkam już 6 lat i coraz częściej gotuję tutejsze kulinarne klasyki. Ostatnio miałam wenę i przygotowałam przepis na angielski pie
Przepisy Aleksandry
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 200Od dłuższego czasu braliśmy się za zrobienie odwróconej tarty ale jakoś ciągle odkładaliśmy ten temat. Ciężko stwierdzić dlaczego tak było zwłaszcza, że to naprawdę proste ciacho
Kuchenne Wariacje
Klasyczne połączenie - szpinak i łosoś. Tarta. 222To chyba mój ostatni wpis przed urlopem. Dziś tarta z łososiem i szpinakiem, ot taka klasyka połączeń. W tartach zakochałam się mieszkając we Francji. Wcześniej, 14
Przysmaki Karolki
Croissant 179Pierwszy raz skusiłam się na zrobienie takich rogalików. Nie będę ukrywać, że ich wykonanie jest bardzo pracochłonne. Oczywiście smak rekompensuje wszystko ale zdecydowanie nie polecam osobą
ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta z figami 272Jestem zwolenniczką szybkich w przygotowaniu potraw, co nie oznacza ze nie lubię się zaszyć w kuchni i pichcić godzinami. Sęk w tym, iż odkąd pojawił się
W mojej holenderskiej kuchni
Pierwsza w tym roku cukinia 230Robiac zakupy warzywne czasami mozna poczuc sie jak odkrywca. Szczegolnie o tej porze roku, gdy z dnia na dzien na straganach przybywa nowych, sezonowych owocow i
Przysmaki Karolki
SEROWE ŚLIMACZKI Z MARMOLADĄ 147Ostatnio pisałam Wam przepis na serowe ciastka z brązowym cukrem , a że zostało mi jeszcze twarogu, więc przygotowałam również serowe ślimaczki z marmoladą . Wyszły obłędne
Zrób to smacznie
Z okazji Dnia Kobiet- różyczki jabłkowe 208Ciągle pochmurno, wieje i pada, zdecydowanie wiosna nie jest moją ulubioną porą roku. Nie cierpię jakoś szczególnie z braku słońca (chyba pomału zaczynam się przyczajać do
ciastkarnia na kruchym spodzie
Brownie - podobno oryginał 188Przepis leżał u mnie w notesie ponad dziesięć lat. W tamtym czasie nie pamiętam, aby ktoś używał nazwy Brownie, raczej mówiono na to ciasto Czekoladowe Francuskie. W tamtym okresie przepis przyjechał do mnie z samego Paryża. Oryginał? Nie wiem. W większości przepisach na brownie zwykle widziałam 200 g czekolady, 200 g masła i 100 g mąki. W tym przepisie widnieje(...)Gotowe cisto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto, aby lekko przestygło. Nasze Brownie lekko opadnie, a na wierzchu utworzą się charakterystyczne pęknięcia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje