Jak piątek to ryba.. ... ta jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Dlatego też jest świetna na przyjęcia dla
Pyry na GazW naszej rodzinie zawsze celebrowaliśmy niedzielne śniadania, które często były jednym z dwóch wspólnych posiłków w tygodniu. Teraz rodzina rozpierzchła się po świecie, więc tylko kilka
Przepisy AleksandryTakie paszteciki to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu czy innych zup gotowanych na mięsie. Przygotowuję je dość często, bo robi się je szybko i
Kuchnia z widokiem na ogródTłusty Czwartek wypada zawsze na 52 dni przed Wielkanocą. Jest to pierwszy dzień ostatniego tygodnia karnawału. Kolejny czwartek bowiem jest pierwszym dniem po Środzie Popielcowej, która
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Już Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze: "Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości(...)miski wsypujemy make, cukier, cukier waniliowy, sól I drożdze. Wszystko mieszamy. Rozbijamy jajka, dodajemy mleko I spirytus. Wlewamy do mąki. Łączymy składniki. Ugniatamy. Na koniec dodajemy masło. Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco spreżyste, podsypujemy make. Odstawiamy pod przykryciem na min 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto urosło , a my jesteśmy zadowolone:) przenosimy je na blat
Smaki EdytyWolny wieczór. Róż na paznokcie włóż. I błękit też. W końcu wyjrzało u mnie słońce a temperatura także podskoczyła na miarę tych czerwcowych. Aż ma się
My simple kitchenwykorzystałam od razu, a drugą część zamroziłam. Polecam poniższy filmik instruktażowy z wałkowania i zwijania rogali, warto obejrzeć przed pieczeniem: Rogale marcińskie Składniki na 12 sztuk: Na ciasto drożdżowo - francuskie: 230ml ml ciepłego mleka 20g świeżych drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 200g zimnego masła 2 łyżki masła, roztopionego Na nadzienie: 250g(...)przykryciem na 15 minut. Pozostałą mąkę i cukier umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn, pozostałe mleko, cukier, jajko, sól i mieszamy. Następnie dodajemy roztopione, przestudzone masło i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-45 minut. Po wyrośnięciu ciasto uderzamy pięścią, by je odgazować i krótko zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt grubości około
Smak mojej kuchniTarta z zielonymi warzywami Wczoraj proponowałam Wam zieloną zupę szpinakową , a dziś kolejne fantastyczne danie, które mam nadzieję urzeknie was kolorem - tarta z zielonymi warzywami . Jest
Codzienne GotowanieWitajcie w ten "pierwszy wrześniowy post" (: Sezon grzybowy trwa w pełni, a jesienna aura za oknem dopisuje. Patrząc na tak błękitne, słoneczne niebo aż nie
Symfonia SmakówKruchutkie, rozwarstwiające się ciasteczka to świetny deser do kawy czy herbaty. Kochają je mali i duzi ;) Gwarantuję, że na jednym się nie skończy. Ciasteczka
Smakołyki AsiNiewątpliwie mamy właśnie kulminacyjny punkt sezonu dyniowego! Trzeba z tego dobrobytu korzystać póki jest okazja Ja już zrobiłam zapasy dyni na zimę - kilka sztuk małych dyniek
sierotka maRysia w kuchniUwielbiam szpinak, dlatego często robiłam tarte szpinakową. Wydawało mi się, że jest fantastyczna i już lepsza w smaku być nie może… myliłam się. :) Okazało się
Kolizje SmakówBanalne w wykonaniu, a jakie smaczne “oszukane” mini-pizze. Dodatki w zasadzie dowolne, kto co lubi. Idealny ciepły poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. function load
CoolinarniePLhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Znudziły się Wam tradycyjne schabowe? A może nie macie pomysłu na kawałek schabu? Takie mięsko
Di gotujeTarta z serem żółtym i świeżymi pomidorami to pomysł na wytrawną wersję tarty, idealnie będzie pasować na obiad, albo kolację. Połączymy w niej dwa rodzaje sera
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!