ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:833/1072)

Drożdżówki Z Twarogiem I Sezonowymi Owocami 100

Idealne drożdżówki to te z dużą ilością nadzienia, a te dokładnie takie są. Często w piekarniach spotykam drożdżówki które są wręcz tylko maźnięte nadzieniem, a cena

Gotowanie...to proste !
Drożdżowy chlebek odrywany pogacza 112

Drożdżowy chlebek odrywany pogacza. Jest to chlebek z kuchni bułgarskiej. Pieczony na każde święto w Bułgarii.  Składniki: 0,45 kg mąki ( u mnie orkiszowa typ) 650 drożdże (14 g suchych) –(słyszałam że oryginalnie robiony był na sodzie) jogurt naturalny (ok. 210 ml) – użyłam jogurtu greckiego 1 jajko 1 łyżki oliwy z oliwek 1 mała łyżeczka soli  miód(...)łyżka 70 ml mleka 1 żółtko rozkłócone z mlekiem (do smarowania) lub masło tortownica o średnicy 20 cm Do smarowania: w miseczce roztrzepujemy 1 żółtko z 20 ml mleka Ciasto: do małej miseczki wsypujemy 30 g mąki 50 ml mleka i  drożdże – odstawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy 420 g mąki, robimy dołek i wlewamy roztrzepane całe

AZgotuj!
Chałka z suszonymi czereśniami i kruszonką 129

Moja nietypowa propozycja na świąteczny stół to chałka. Pyszna, puszysta, a zarazem mięciutka, moja wyszła idealna. Z receptury którą Wam podaję wychodzi dwie spore sztuki. Wzbogaciłam

Izabelawkuchni
Risotto pomidorowe (bezglutenowe + wersja wegańska) 192

Dziś zapraszam na risotto pomidorowe, danie bezglutenowe z natury, pyszne, aromatyczne, doskonałe. Uwielbiam risotto czy to klasyczne, z masłem, czy z różnymi składnikami, coś wspaniałego. Polecam

Kawa z mlekiem
Maślano-mleczne rogale z makiem. 206

Nie ma jak domowy rogalik upieczony na śniadanie lub kolację. Niezwykle chrupiący, maślany i pyszny. Najlepiej smakuje z prawdziwym masłem, jak dla mnie to już do

Izabelawkuchni
SŁODKI ERYK - ZAMIENNIK CUKRU 186

Można używać jako zamiennik cukru. Można nim słodzić kawę, herbatę i inne napoje, dodawać do deserów, a także używać do gotowania i pieczenia wielu potraw. Nie stosować do wyrobów drożdżowych.  Należy użyć go nieznacznie więcej niż cukru, aby uzyskać tą samą słodkość, przykładowo: przy zwyczajowym słodzeniu, 1 łyżeczka cukru (5 g) odpowiada około półtorej łyżeczki erytrytolu(...)herbaty, a cukier w mojej kuchni używam tylko do niektórych dań, deserów oraz wypieków i teraz zamieniłam go na Słodkiego Eryka. Polecam w 100% - nie zmienia smaku potraw, a ciasta wychodzą idealne. Wkrótce pojawi się przepis... Słodki Eryk to świetna alternatywa dla nadużywanego w naszym społeczeństwie cukru, który powoduje liczne choroby cywilizacyjne, jak: otyłość, cukrzycę, nowotwory, próchnicę i inne choroby

Kuchnia MagdaLeny
Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami 194

ziaren słonecznika 4 łyżki otrębów żytnich płatki górskie do wysypania formy pestki dyni do posypania chleba sól morska cukier Składniki pozwalają na przygotowanie 1 kg chleba. Przygotowanie. 1. Zaczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniej przegotowanej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Drożdże powinny w tym czasie(...)dodać do reszty składników. Całość dobrze wymieszać. 3. Zaczyn chlebowy. Wyrośnięte drożdże dołożyć do suchych składników. Dodać 0,5 l letniej przegotowanej wody oraz 2 łyżeczki soli morskiej. Wyrobić ciasto za pomocą łyżki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4. Pieczenie. Foremkę 10x30 wysmarować olejem (3 ziarna) i obsypać płatkami

Pij soki wyciskane
Bułeczki do odrywania z cynamonem 144

     Moim największym hobby jest spanie, ale mimo tego lubię czasem wstać przed resztą domowników i upiec jakieś pieczywo na śniadanie. Dzisiaj wybór

Wrzosowa Polana
Rogaliki razowe o smaku serowym 208

  Tym razem coś z ciemniejszej mąki ,rogaliki ,w których są dwie warstwy jedna serowa a druga razowa ,w środku jest pyszna szynka

Wypieki Rene
Pieczemy chleb na wodzie z ogórków kiszonych 269

-„Mamo, mamo będziemy się ścigać samochodami ?” – Tak tylko przesieję 400 gram mąki. Przybiega Staś do kuchni i pyta : ile to będzie trwało to

Niebieski kubek z kawa
CHLEB ORKISZOWY GRAHAM NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 212

jest... Do tego łatwość przygotowania i długi czas pozostawania tego pieczywa świeżym (co u mnie bardzo istotne), sprawia, że gości u nas ostatnio bardzo często i jak na pieczywo drożdżowe dotychczas nam się nie znudził, a to już ogromny sukces, bowiem za pieczywem na drożdżach nie przepadamy. Bardzo fajna alternatywa dla urozmaicenia pieczywa na zakwasie , które choć u nas zdecydowanie(...)uzależnienie... ;-) Na przykładzie tego chleba widać, że tak naprawdę drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, co jest często powtarzanym błędem, ja nie dodaję go do żadnych chlebów, bułek, a ciasto zawsze świetnie wyrasta, chyba nawet szybciej niż z jego udziałem. Drożdże do wzrostu potrzebują tylko skrobi, czyli mąki, a ta jest. Dość luźna konsystencja ciasta powoduje jego szybki wzrost

Smaczne Zdrowe
Pełnoziarniste racuchy z jagodami 260

Zdrowsza i bogatsza wersja drożdżowych racuszków, placuszków. Zrobiłam je z jagodami, ale bardzo dobrze będą smakowały tutaj też inne owoce. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału 12,5g drożdży świeżych 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli 2 łyżki cukru ok 1/2 szklanki jagód cukier puder do posypania Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z łyżką cukru(...)ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, aż się spienią. Do miseczki wsypać mąkę, sól, łyżkę cukru, rozmącone jajko, olej i wlać zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy urośnie jest już gotowe. Kłaść porcję ciasta na patelnię i powciskać jagody. Kiedy spód się zrumieni, przewrócić na drugą stronę. Gorące

https:KKuchniaMniam
karnawał w królestwie garów 164

krewetkami sałatka z wątróbką    sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron  daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois   zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem   słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami   chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką mini tarty ze szpinakiem(...)mini sznyclami po wiedeńsku   dipy mandarynki w czekoladzie   skórki pomarańczowe w czekoladzie śmietanowiec - galaretowiec faworki-chrust róże karnawałowe pączki churros     makaroniki czekoladowo malinowe kulki drożdżowe z kremem orzechowo-czekoladowym   babeczki herbatniczki migdałowe krem czekoladowy bąbelki na NowyRok poncz I ponczII

królestwo garów
Drożdżówki z nutellą i serem. 265

Na poprawę humoru ,na deszczowy dzień , na spotkanie z przyjaciółką , drożdżówki . Nadzienie dowolne ,u mnie z serem i nutellą . Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka

Ladylaura.
Drożdżówka z bakaliami 204

Pyszna drożdżówka z dużym dodatkiem bakalii..czyli mieszanki studenckiej Helio. 20 g świeżych drożdży 350 g mąki  50 g  cukru cukier waniliowy 70 g

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy cytrynowy kwiat 180

Ostatnio coś mnie naszło na drożdżowe zawijańce..były wytrawne kwiatki .. był też  kwiat z makiem , a teraz jest tzn.był jakiś czas temu cytrynowy ,ale ciut inny..Podczas pieczenia unosił się cynamonowo-cytrynowy zapach..mniam... 30 dkg mąki 10 g świeżych drożdży 125 ml mleka 30 g rozpuszczonej margaryny 2 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo 6 łyżek(...)cynamonu 2 łyżki startej skórki cytrynowej jajko do posmarowania Mleko ,drożdże i cukier wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać z solą, dodać rozpuszczoną margarynę, jajko i drożdże .Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 5 części.4 części rozwałkować na kształt koła.Ułożyć na blaszce pierwsze kolo , posypać cukrem wymieszanym ze startą skórką z cytryny i cynamonem.Przykry

Moje domowe kucharzenie
Chałka drożdżowa 183

Kojarzy się z wigilijnym stołem, ale w każdym innym czasie również smakuje wyśmienicie.Przepis mam od bardzo dawna. Pochodzi z Poradnika Domowego. Piekłam tę chałkę wiele

Praktyczna pl
Racuchy z jabłakami i daktylami 156

Racuchy drożdżowe z jabłkami i daktylami, pachnące cynamonem - na podwieczorek lub na przekąskę w ciągu dnia! Może nie zachwycają równym kształtem, ale smakują pysznie! Składniki: 250g mąki, ok 220 ml mleka,  2 łyżki cukru pudru, 30 g cukru wanilinowego (opakowanie), łyżeczka cynamonu, 5 g suchych drożdży, jajko, średniej wielkości jabłko, 5 suszonych daktyli, olej do smażenia Przygotowanie: Do mąki(...)cukier puder, cukier wanilinowy, drożdże, cynamon, jajko, ciepłe (ale nie gorące) mleko. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, daktyle kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na około godzinę. Na patelnię wylewamy olej, tak aby dokładnie przykrył całe dno. Mocno rozgrzewamy. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na patelnię

Lena Gotuje
Chaczapuri megruli 276

Dzisiejszy przepis to typowo Gruzińskie danie. Chaczapuri to rodzaj Gruzińskiego chlebka/placka drożdżowego z serowym farszem. Chaczapuri megruli wyglądem przypomina trochę pizze, jest okrągłe, a farsz znajduje się w środku. Chaczapuri adżarskie ma kształt łódeczki, a w środku oprócz sera bardzo często pojawia się również jajko. Do nadzienia używa się serów podpuszczkowych młodych lub dojrzały odciśniętych. Najbardziej zbliżonym w smaku(...)Jeśli jednak nie macie dostępu do żadnego z nich, z powodzeniem możecie je zastąpić wymieszaną w proporcji pół na pół mozarellą z fetą. Generalna zasada jest taka, że stosunek ciasta do farszu powinien wynosić 1:1. Ale oczywiście jeśli wolicie mniej sera w środku bez problemu możecie zmniejszyć jego ilość. Generalnie w większości przepisów zalecają albo pieczenie chlebków w piekarniku

PatiGotuje
Rożki smalcówki z różą 211

wyjątkowo mięciutkie drożdżowe ciasteczka swoją delikatność zawdzięczają smalcowi, który często jest wykorzystywany w tradycyjnych podkarpackich wypiekach. Marmolady różanej natomiast reklamować nie będę, bo chyba każdy doskonale zna jej smak i ją lubi. Przepis pochodzi z książki „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn”. Składniki na około 40 sztuk: 500 g mąki pszennej tortowej 250 g smalcu 200-250 ml kwaśnej śmietany 2 jajka(...)drożdży 8 g cukru wanilinowego (proponuję zastąpić zwykłym cukrem (2 łyżki) i ekstraktem waniliowym (1 łyżka)) szczypta soli 200 g marmolady z róży Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto (o konsystencji ciasta na pierogi) i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 30 minut). Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać kwadraty, na każdym z nich kłaść małą łyżeczkę marmolady i formować

Trzeci talerz
Rogaliki z czekoladą 163

Dzisiaj zapraszam na drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepsze są jeszcze ciepłe z lekko płynną mleczną czekoladą.   Składniki:  50 dag mąki 5 dag drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 3 całe jajka 2 żółtka 10 dag cukru 8 łyżek masła sól mleczna czekolada Drożdże mieszamy z łyżką mąki i 4 łyżkami mleka (zaczyn powinien(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dwa całe jajka i dwa żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do wyrośniętego zaczynu pozostałą przesianą mąkę i resztę ciepłego mleka.  Ciasto zagniatamy i bardzo dokładnie wyrabiamy.  Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, stopniowo dodajemy stopione ciepłe masło i szczyptę soli.  Ciasto przykrywamy ściereczką i na pół godziny odstawiamy

Pyszności Słodkości
Oponki drożdżowe vel American doughnuts :) 173

Wielkimi krokami zbliża się "Tłusty Czwartek", dlatego moja propozycja to oponki drożdżowe. Czas ich przygotowania nieco jest dłuższy od zwykłych robionych na proszku do pieczenia, ale za to te w smaku przypominają amerykańskie doughnutsy. Uwielbiam właśnie takie..., zjadałam jeszcze cieple :) Bazowałam na przepisie ze strony " kotlet tv ". Składniki: 380 g mąki pszennej (ja użyłam typ 550), 7 g drożdży(...)jajko, Polewa: 1/2 tabliczki czekolady białej, 3 kostki gorzkiej czekolady, Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Wszystkie składniki wsypać do miski i połączyć ze sobą, następnie wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny - powinno podwoić swoją objętość, a żeby  nie wyschło najlepiej przykryć miskę folią spożywczą robiąc kilka dziurek i na to położyć ściereczkę

Delicious Titbits
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 174

ziemniaczane z młodych ziemniaków autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Młoda kapusta zasmażana autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie Risotto z zielonymi szparagami autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie leniwe drożdżowe z truskawką i kruszonką... autorka: w mojej kuchni lubię.. | blog: W Mojej Kuchni Lubię Ugotować Coś Smacznego... Polenta - włoska potrawa z kaszy - przepis podstawowy autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia(...)Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Szakszuka شكشوكة‎‎ - bliskowschodnie śniadanie autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Spaghetti alla puttanesca - danie na Międzynarodowy Dzień Seksu ;) autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Ciasto naleśnikowiec z truskawkami i cynamonową kruszonką - ekspresowe ciasto autorka: Pikku Ish | blog: Notatnik Natalii Coleslaw. Sałatka-klasyk amerykańskiej kuchni autorka: Pikku Ish | blog: Notatnik Natalii Knedle z truskawkami autorka: Danusia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bliny gryczane – pełnoziarniste drożdżowe placki z patelni 130

doskonale zastąpią chleb na śniadanie albo będą stanowić świetną bazę pod smakowite przekąski nie tylko dla osób z cukrzycą. Można je podawać na słono i na słodko. Bliny to drożdżowe placki występujące w tradycyjnej kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Przypomniały mi się ostatnio i właśnie je zrobiłam. Użyłam do ich przygotowania mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki gryczanej. Ziarna gryki doskonale(...)ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ja wstawiam do piekarnika z temeperaturą ustawioną na 30 stopni Celsjusza. Po wyrośnięciu ciasta (powinno niemal podwoić swoją objętość) na dużej patelni rozprowadzić i rozgrzać łyżkę oleju. Nakładać ciasto na patelnię łyżką, tworząc niewielkie okrągłe placuszki. Usmażyć pierwszą partię blin (15 sztuk), wyjąć na ręcznik kuchenny, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Dietolog
Bliny gryczane – pełnoziarniste drożdżowe placki z patelni 131

doskonale zastąpią chleb na śniadanie albo będą stanowić świetną bazę pod smakowite przekąski nie tylko dla osób z cukrzycą. Można je podawać na słono i na słodko. Bliny to drożdżowe placki występujące w tradycyjnej kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Przypomniały mi się ostatnio i właśnie je zrobiłam. Użyłam do ich przygotowania mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki gryczanej. Ziarna gryki doskonale(...)ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ja wstawiam do piekarnika z temeperaturą ustawioną na 30 stopni Celsjusza. Po wyrośnięciu ciasta (powinno niemal podwoić swoją objętość) na dużej patelni rozprowadzić i rozgrzać łyżkę oleju. Nakładać ciasto na patelnię łyżką, tworząc niewielkie okrągłe placuszki. Usmażyć pierwszą partię blin (15 sztuk), wyjąć na ręcznik kuchenny, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Dietolog
Półkruche paszteciki z farszem mięsnym 89

5/5 - (2 votes) Półkruche paszteciki z farszem mięsnym Następna pasztecikowa propozycja. Uwielbiamy paszteciki z kapustą ale te z farszem mięsnym też gładko wchodzą Zawsze można też

Ogrodnik w podróży
Bułeczki z pieczarkami 360

Kto pamięta bułeczki z pieczarkami z ulicznej budki? Prawie 30 lat temu obok zapiekanek to był nasz najpopularniejszy fast food. Uwielbiałam te buły! Ciepłe, chrupiące, pełne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Baba drożdżowa z ziemniakami 248

Mięsista, wilgotna i aromatyczna babka, która z pewnością nie stanie się sucha na drugi dzień po upieczeniu – to w moim przekonaniu idealny wypiek na Wielkanoc

Wiszniówka
Babka cytrynowa 194

Babka cytrynowa Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych ,  spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów  :-)  A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna

Aromatyczne Podróże
ODRYWANE BUŁECZKI 181

Pyszne, puszyste, odrywane bułeczki z farszem serowo-jagodowym, które szybko się przyrządza. Idealne na deser, śniadanie, czy kolację, do tego obowiązkowo kakao lub ciepłe mleko. A

słodki bratek
Przepisy na tłusty czwartek 216

Tłusty czwartek w tym roku (2016) obchodzimy 4 lutego. Czyli dziś! Tłusty czwartek, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty . W ten dzień

Kuchnia Łukasza
Muffinki z kapustą i grzybami. 216

Dzisiaj coś na wigilijny stół :). Część z Was pewnie już widziała je w prasie, ale pod inną nazwą - taka decyzja redakcji, nie moja. Ale jak zwał

Nie tylko w kuchni
Jabłka pieczone w cieście wg Christophera 171

Z okazji przywitania jesieni umówiliśmy się z Christopherem z   Kulinarny Świat Christophera że razem coś upieczemy.  Mieliśmy coś upiec  na pożegnanie lata, ale

Na słodko lub wytrawnie
Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami 171

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 100 ml mleka 20 g drożdży 50 g cukru 1 jajko 40 g masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 70 g rodzynek

Emcia Pichci