Przepyszny drożdżowy chleb bogaty w ziarna, z mieszanki mąki pszennej razowej, żytniej razowej oraz zwykłej pszennej. Chleb długo zachowuje świeżość. 300 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego(...)chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem a następnie
Bullioprzepisem na pączki. Ogólnie nie jestem zwolenniczką takich wymyślanych historii,ale te pączusie są rewelacyjnie i robi się je max 10 minut :-) Wiadomo, najlepsze są klasyczne , drożdżowe pączki z marmoladą różaną, ale gdy brakuje nam czasu to możemy zrobić te. Pączusie są bardzo smaczne, pulchniutkie i ekspresowe w wykonaniu. Po usmażeniu można je nadziać dowolnym dżemem(...)posypania Serek wraz z jajkami mieszamy trzepaczką, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy np. widelcem,nie ma potrzeby używania robota. Olej wlewamy do garnka, rozgrzewamy i łyżką nakładamy ciasto, pączusie pięknie się uformują. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor, ważne by paczki smażyć odpowiedni czas, tak by nie były w środku surowe. Pączusie dajemy na ręcznik papierowy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumiejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy raz na szybko, postawiliśmy na coś pewnego. I tu nic bardziej mylnego! Pizza jedzona w niesprawdzonym miejscu okazała się porażką. Kiepskie ciasto, paskudny ser i obrzydliwa surówka, którą zamówiłam do frytek z panierowanego sera. Będąc w sierpniu w Sudetach nie mogłam sobie odmówić wizyty na Święcie Ceramiki w Bolesławcu. Przywitał(...)rynku w Bolesławcu... i te niebieskie krzesła... bajka! Kolejna kulinarną wycieczkę odbyliśmy do czeskiej Pragi. Samochód zaparkowaliśmy na obrzeżach miasta i przemieszczaliśmy się metrem. Zwiedzanie zaczęliśmy od zjedzenia tradycyjnych drożdżowych ciastek pieczonych na obracających się rusztach czyli Trdlo. Skusiliśmy się na wersję tradycyjną bez dodatków. Niebo w gębie i zapas sił na dalsze wędrówki! Kawa popijana w drodze pod górę
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepyszny drożdżowy chleb bogaty w ziarna, z mieszanki mąki pszennej razowej, żytniej razowej oraz zwykłej pszennej. Chleb długo zachowuje świeżość. 300 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego(...)chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem a następnie
BullioArabski chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec. Znakomity wypiek na podwieczorek do kawy lub na niedzielne śniadanie. Prosty drożdżowy wypiek bez dodatku jajek z cudownym, chałwowym nadzieniem. Prosty, smaczny, godny polecenia. Podczas pieczenia zapach z piekarnika zniewala. Dawno miałam już na oku ten przepis, a po przygotowamiu domowej tahini nie miałam już wyboru, tylko go upiec. Jest pyszny! Składniki(...)łyżki mleka sezam do posypania Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać pokrojone masło, by się rozpuściło. Do misy miksera wlać mleko, dodać pozostałe składniki i zagnieść hakiem jednolite ciasto. Przykryć misę i pozostawić do podwojenia objętości Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Uformować w kulki, przykryć i pozostawić na 15 minut tahini wynieszać z cukrem pudrem. każdą kulę rozwałkować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wyrabiałam dobre 15 minut. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykrywając wilgotną ściereczką. Zostawiłam na 1,5 godziny, bo zajęłam się robieniem sosu pomidorowego. Godzinka spokojnie wystarczy przy obecnych temperaturach. Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą część formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić na 8 części. Na szerszy brzeg każdej części wykładać(...)dostaniecie od dzieciaków wielkiego całusa albo mokrego "ślimaka", zwłaszcza wówczas, gdy upiekliście po nocy pełnej wspólnych wrażeń i śmigających po niebie Perseidów. Dorośli podziękują w inny sposób ;) ---------- Podobne: Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą Oponki drożdżowo-serowe
Weekendy w domu i ogrodziechwalą i znajdują się w zaszczytnej grupie superfoods :) Mogłabym się rozpisać jeszcze bardziej, ale więcej informacji na temat goji ViVio na stronie www. Zapraszam! DROŻDŻOWE CIASTKA Z JAGODAMI GOJI przepis autorski // ok. 15 ciastek ~155g mąki pszennej + ew. do podsypania ~55g jagód goji ViVio ~60g miękkiego masła ~1/2 szklanki cukru trzcinowego (ciastka są mało słodkie(...)zalewamy na chwilę bardzo ciepłą (lecz nie wrzącą) wodą, na ok. 2-3 minuty, odlewamy wodę. Następnie do zaczynu dodajemy resztę składników, mieszamy łyżką do połączenia, a następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręką aż będzie gładkie. Formujemy kulę, wkładamy ją miski i pozostawiamy na ok. 1h. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto i wycinamy szklaną ciastka, które układamy
chili & sugarBardzo mięciutkie, mocno maślane, hiszpańskie bułeczki drożdżowe. Można je przygotować wieczorem, rano upiec i pyszne śniadanko gotowe. Przepis pochodzi tej strony Składniki : 500 g mąki pszennej 75 g cukru + 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 200-250 ml mleka w temperaturze pokojowej (użyłam 200 ml) 2 średnie jajka 2 łyżki oliwy z oliwek(...)mleka, posypać łyżką cukru i lekko zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe mleko, jajka i oliwę, wymieszać, przełożyć na blat i wyrabiać kilka minut (wyrabiałam ciasto mikserem stacjonarnym) w razie potrzeby można dosypać trochę mąki, jednak ciasto jest dosyć luźne i klei się do rąk. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką i odstawić
Zabawa smakiemWielkanocnej klasyki. Najbardziej przypadnie tym, którzy uwielbiają kokosowe batoniki Bounty, ale zasmakuje nawet tym, którzy za nimi nie przepadają. Dorówna nawet tym gigantom Wielkanocny, takim jak babka piaskowa, czy drożdżowa. Uwierzcie mi, nowoczesne wydania tradycyjnych dań prawie zawsze zachwycają. Kokosowa babka bounty - przepis: 4 jajka rozmiaru L 3/4 szklanki słodzonego mleka skondensowanego (przepis na domowe TUTAJ ) 100 g roztopionego(...)szpatułki do połączenia się składników (po dodaniu masła masa będzie mniej napowietrzona). Formę na babkę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy mąką. Nadmiar mąki wysypujemy z foremki. Ciasto przekładamy do przyszykowanej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę studzimy przez ok. 5 min i przekładamy
Kuchnia ŁukaszaBabka wielkanocna Jakiś czas temu - rok, może 2 lata, Agnieszka wysłała mnie do sklepu po foremki do babeczek. Oprócz foremek kupiłem wielką formę na babkę wielkanocną
Dieta Rozdzielna i ZdrowieAby upiec chleb potrzebne są trzy podstawowe składniki, takie jak mąka, woda i drożdże. Sól i cukier to już dodatki. Chlebek jest bardzo łatwy do upieczenia
Smakołyki AsiRogaliki to doskonała propozycja na słodką przekąskę gdy wybieramy się na wycieczkę za miasto. Będą też świetnym podwieczorkiem z kubkiem mleka czy kakao. Uwielbiają je zarówno
Smakołyki AsiNawet nie wiecie jaka ta chałka wyszła mi pyszna. Aż trzy smaki w jednym, bo i szpinakowa, makowa i pomidorowa. Mięciutka w środku z idealnie chrupiącą
IzabelawkuchniTakie pyszne bagietki upiekłam. Wspaniałe, złociste i pyszne. Obłędnie pachnące. Mówię Wam, petarda takie bagietki. Smakują i na ciepło i jak są zimne. Zapach pieczonych bagietek
IzabelawkuchniPrzepyszna puszysta pszenna bułka. każdy chyba wie co to jest chałka i jak smakuje. Uwielbiam ją z miodem lub dżemikiem. Można ją zrobić bardziej lub mniej
Kuchnia Pokoleń