ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:417/1072)

Bułeczki z domowym pesto pomidorowym 64

Chrupiące  bułeczki z domowym pesto pomidorowym. Pesto zrobiłam z suszonych pomidorów które sama suszę z dodatkiem oleju.       ciasto drożdżowe:   600 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 3 jajka + 1 jajko do posmarowania 30 ml oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli pesto bazyliowe:   15 pomidorów suszonych domowych 2 ząbki czosnku(...)zaczyn wyrośnie. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, wlewam resztę mleka letniego. Jajka ubijam z cukrem. Dodaję do składników. Całość wyrabiam robotem, na końcu wlewam olej i dalej wyrabiam. Ciasto przekładam na stolnicę i wyrabiam jeszcze rękoma około 10 minut aż przestanie się kleić i utworzą się pęcherze. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę aż podwoi objętość

wesoła kuchnia
Drożdżówka z rabarbarem i kruszoną 123

zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Ciasto drożdżowe: 50 dkg mąki pszennej 12 dkg cukru pudru 13 dkg margaryny bez soli 2 całe jajka 2 żółtka 200 ml letniego mleka 4 dkg drożdży 1 opakowanie cukru waniliowego(...)kubku w letnim mleku rozpuścić drożdże. Margarynę rozpuścić a następnie wystudzić (ma być płynna ale chłodna). Do ubitych z cukrem jajek dodać drożdże rozpuszczone w mleku oraz mąkę. Wyrabiać ciasto przez 4 do 5 minut po czym dodać rozpuszczoną margarynę. Kontynuować wyrabianie przez kolejnych 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją

mecooks
Szneki z glancem 186

drugim i być może dlatego dla mnie to region sznek z glancem, czyli zwiniętych w ślimaki drożdżówek z lukrem. Pewnie co gospodyni, to inny przepis, jak to bywa z ciastem drożdżowym 😉😊 To co łączy wszystkie szneki, to sposób skręcania i polanie glancem, dzięki czemu drożdżówki dłużej zachowują wilgoć, choć zwykle znikają zaraz po upieczeniu 😉😋 Składniki (na 16 małych sztuk): Szneki(...)ciepłego mleka. Wymieszać wszystko w dołku i zostawić na kilka minut. Jajka rozbełtać w miseczce. Gdy drożdże się namnożą, dodać do nich resztę cukru, jajka i masło. Wyrobić ciasto, dolewając resztę mleka. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, więc może się okazać, że nie użyjemy całej ilości mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogaliki drożdżowe z prażonymi jabłkami 121

Dziś trochę słodyczy. Ciasto drożdżowe ,oprócz tego, że stanowi fajną przekąskę np do szkoły , czy pracy to jeszcze można zrobić je razem z Milusińskimi co bardzo zawęzi więzi. Przypominam , że już 15 min wspólnie i aktywnie spędzonego czasu dziennie pozwala stworzyć fajną i bezpieczną więź emocjonalną z naszymi pociechami. Składniki: - kostka świeżych drożdży ( 200g) - 12 łyżek cukru - 125 g masła(...)zaczyn, czyli drożdże z połową cukru, mlekiem i mąką mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy przestudzone, roztopione wcześniej masło, jajka i przesianą mąkę i wyrabiamy. Kiedy ciasto będzie piękną , sprężystą kulą, dzielimy je na min.dwie części. Jedną rozwałkowujemy na kształt okręgu a drugą zostawiamy ( niech sobie jeszcze rośnie). Okręg dzielimy na części jak pizzę. Na każdy taki

Kuchnia Pełna Emocji
Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem 177

owocowy - truskawki, maliny, jeżyny, śliwki morele... w oczekiwaniu pocieszam się jednak poczciwymi i niezawodnymi jabłkami. Dziś proponuję Wam ciasteczka z jabłkiem i cynamonem. Aromatyczne małe pierożki z ciasta drożdżowego, wypełnione pieczonymi jabłkami obtoczonymi w cukrze i cynamonie. Przepyszne! Skutecznie odpędzają tęsknotę za innymi owocami, właściwie skutecznie odpędzają wszelkie tęsknoty. Świetne jako deser albo przekąska, idealne do spakowania do szkolnej lunchówki(...)zapach podczas pieczenia bezcenny. Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem 15 gr drożdży 8 łyżek cukru łyżka mleka 450 gr mąki kostka margaryny pół łyżeczki ekstraktu z wanilii ( opcjonalnie) 2 jajka pół szklanki śmietany szczypta soli 4 duże jabłka lub 6 małych (muszą to być kwaśne i twarde jabłka, nie rozpadające się podczas pieczenia np szara reneta) 1 łyżeczka

Smaczny zeszyt
Bananowy sernik z jagodową polewą (na twarogu) 203

również jajka i… baza do sernika gotowa. Prosto, szybko i bez problemu. Robot ułatwia mi przygotowywanie wielu ciast. Można w nim ubijać białka, rozdrabniać orzechy, a nawet mieszać ciasta drożdżowe. Już niedługo na blogu podzielę się z Wami przepisem na pyszną drożdżówkę z owocami lub serem. Którą wolicie? A wracając do przepisu na bananowy sernik z jagodową polewą(...)znów włączamy robot. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę. W misce miksujemy masło z cukrem waniliowym. Dodajemy bananowo-serową masę i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, krótko miksujemy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki (u mnie mała okrągła). Wierzch polewamy gęstym sosem jagodowym (opcjonalnie dodajemy świeże jagody lub borówki). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni

Słodkie okruszki
Babka wielkanocna szafranowa 207

babka wielkanocna szafranowa. Jest to typowa drożdżowa babka z dodatkiem szafranu i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Puszysta, wilgotna, słodka i pachnąca szafranem. Babka drożdżowa to tradycyjny wielkanocny wypiek. Bardzo lubię drożdżowe babki nawet jeśli już trochę wyschną. Zawsze można zrobić z niej pudding lub francuskie tosty . Najlepsza babka wielkanocna. Pięknie zrumieniona, a w środku wilgotna i puszysta. Babka wielkanocna Składniki: forma(...)cytryny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy Rozpuść drożdże i szafran w podgrzanym mleku. Do misy robota wsyp mąkę, cukier, wlej rozpuszczone drożdże, jogurt i wbij jajko. Zarób gładkie ciasto. Dodaj sól i pokrojone na kawałki masło. Zagniataj ciasto do wchłonięcia masła. Ciasto powinno być luźne. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Posmaruj formę masłem i oprósz mąką

codojedzenia
Bułki drożdżowe z białym makiem i orzechami 190

Pyszne bułeczki pachnące świętami nikt nie może się im oprzeć Składniki ciasto drożdżowe - 500 g mąki - 1 szklanka mleka - 2 p suchych drożdży -1/2 szklanki cukru - 4 żółtka - 100 g masła nadzienie makowe - 300 g mielonego maku białego na sucho - 150 g mielonych orzechów laskowych - 150 g rodzynek - 4 białka - 1 szklanka cukru - ok 0,5 l mleka(...)wymieszać zostawić w ciepłym miejscu aby zaczyn wyrósł 2. - Roztopić masło i ostudzić Do miski dać mąkę cukier żółtka i masło wyrośnięty zaczyn i resztę  mleka Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać troszkę mleka Ciasto przesypać troszkę mąką  przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia 3. - Zmielony mak orzechy ,rodzynki włożyć do miski zalać stopniowo gorącym mlekiem wymieszać

W królestwie smaków Beaty
Turecka pizza czyli Lahmacun 232

zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę , aż podwoi objętość . ( W zależności od temperatury , może to potrwać dłużej). Można również ciasto przygotować w maszynie do wypieku chleba - wyrabianie ciasta drożdżowego.  farsz Na suchej patelni podgrzać przez kilka minut, aż zaczną pachnieć,  nasiona kminu i nasiona kolendry   . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu .W dużej misce(...)farsz . Piekarnik nagrzać do 240 - 250 st C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Placki przygotowywać po kolei. Rozwałkować pierwszy na cienki okrąg, podsypując w razie potrzeby mąką. Przełożyć na łopatę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni

Stare Gary
Pieczone pierożki z farszem pieczarkowo-serowym – idealne na imprezę, spotkania, obiad 123

który świetnie sprawdzi się na imprezach. Takie pieczone pierogi możecie też spokojnie podać na obiad . Najlepiej smakują w towarzystwie domowych sosów lub do kubka czerwonego barszczu Proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe, szybki farsz z pieczarkami. Te pieczone pierożki z farszem pieczarkowo-serowym udadzą się każdemu. Spróbujcie. Jak zrobić pieczone pierogi z pieczarkami i serem? Składniki: 500 g mąki pszennej(...)masła sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, wlewamy lekko ciepłe mleko, dodajemy sól, jajko i dodajemy masło lub margarynę (siekamy). Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około

Słodkie okruszki
Drożdżówki ze śliwkami 143

Jest jakiś plus tych panujących od kilku dni upałów: ciasto drożdżowe rośnie w tej temperaturze jak szalone :P A wokół tyle pysznych śliwek, więc połączyłam jedno z drugim i raz dwa powstały pyszne drożdżówki ze śliwkami, polecam są naprawdę smaczne! :) Składniki na ok. 9 drożdżówek: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajko(...)drożdży i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściły. Odstawić na 10 minut, żeby zaczęły pracować. Następnie dodać jajko, olej oraz mąkę (najpierw 2 szklanki, wymieszać i dosypywać do czasu, aż ciasto będzie dało się wyrabiać). Chwilę wyrobić, włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło objętość.    Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 9 równych części

Simply Food
Szybkie ciasto z borówkami i marcepanem 248

właśnie było tym razem z borówkami, które udało mi się kupić okazyjnie w dobrej cenie. Nie mając wyjścia ukręciłam na szybko ciasto, które w smaku i konsystencji przypomina ciasto drożdżowe, jest miękkie, sprężyste, ale nie wysycha tak szybko, a dzięki dodatkowi owoców jest wilgotne. Można śmiało użyć innych owoców, na przykład jabłek pokrojonych w drobną kostkę, czy też wiśni(...)masy przesiej mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszaj. Następnie zetrzyj 2/3 marcepanu na tarce o grubych oczkach i borówki. Delikatnie wymieszaj całość. Formę do wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, a na górę zetrzyj resztę marcepanu. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 50 minut. Smacznego!     Artykuł Szybkie ciasto z borówkami i marcepanem pochodzi

greenscarf
Wegańskie drożdżówki z jabłkami 162

Klasyka gatunku jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe, w moich stronach mówi się na ten typ wypieku po prostu drożdżówka ale usłyszeć też jeszcze można nazwę „szneka” Składniki: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 120 ml oleju roślinnego szczypta soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej(...)cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, solą, dodać olej, resztę mleka i obudzone drożdże, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować jabłka, wycinając z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę wielkości rodzynek, wymieszać z rodzynkami, cukrem, przyprawami

greenscarf
Drożdżowe najprostsze - bez wyrabiania 543

Najprostsze ciasto drożdżowe, zwane w mojej rodzinie również "Drożdżowcem nocnym". Wkładu pracy jest dosłownie 5 minut, do tego nie jest ono wymagające - wyjdzie nawet początkującym :) SKŁADNIKI: (na keksówkę ok 12x35cm) 3 jajka 1 szkl cukru 5 dag drożdży 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli 50 dag mąki Kruszonka: (można też zrobić bez niej) 2 łyż masła 2 łyż(...)ściereczką i zostawić na całą noc (w temp. pokojowej). 2. Rano dodać mąkę (w 2-3 turach) i mieszać do połączenia składników (ja zrobiłam to trzepaczką a jak już ciasto było bardzo gęste to łyżką).  3. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nastawionego na ok 25-30*C do czasu

Kto ugości moich gości?
Ślimaczki z budyniem 503

budyniem. Wiem, że kiedyś je robiłam i musiały być dobre, skoro kartki nie wyrzuciłam. Teraz sama się sobie dziwię, jak mogłam o takim fantastycznym przepisie zapomnieć. Owszem, miłośniczką ciast drożdżowych nie jestem i nigdy nie byłam, ale te to przecież rewelka. Z podanej porcji wychodzi całkiem spora ilość drożdżowek, ale nie martwcie się, są tak pyszne, że jeszcze tego samego(...)solą przesiewamy do miski. Margarynę roztapiamy i odkładamy do lekkiego przestudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, resztę cukru, żółtko oraz całe jaja. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie lepić się do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Do garnka wlewamy 500-550 ml mleka, dodajemy cukier do smaku i zagotowujemy. W reszcie mleka

Smaki Na Talerzu
Paczki z 4 jajami 193

kostki masła  1 czubata łyżka cukru  1 kg mąki  1/4 szklanki mąki  szczypta soli  1 szklanka mleka  1/2 szklanki cukru  konfitura/marmolada/dżem  olej do smażenia pączków WSKAZÓWKI:  Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzą się do tego przyrządy drewniane, ewentualnie plastikowa miska. Jeśli nadzieniem ma być budyń, adwokat albo bita śmietana, nadziewamy(...)niego mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Zamieszać i zostawić, aby drożdże zaczęły pracować. Na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki. Zostawiamy na ok. 15 min. Całość powinna urosnąć do góry. CIASTO: Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko podgrzać do takiej temperatury jak przy robieniu zaczynu. Ma być letnie. Do rozczynu dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. W zależności od użytego typu mąki

Kuchnia od dwojga
Wypiekane Pierożki z Jabłkami 160

wypiekane pierożki z jabłkami były tak pyszne, że udałam się na poszukiwania przepisu. Znalazłam dwa: jeden z ciasta z serka krówki (!) - jest bardzo delikatny w smaku, drugi z ciasta drożdżowego, zaprezentuję Wam jutro:) Obydwa przepisy są niesłychanie łatwe, nawet dla początkujących. A co z nich wychodzi, no cóż...zdjęcia oddają ich wygląd, ale smak poczujecie dopiero, jak je zrobicie!:) Można(...)można dodać rodzynki. Całość dusić ok. 10-15 minut na małym ogniu. Chodzi o to, żeby jabłka miały formę kostek, ale całość żeby się sklejała. Nadzienie pozostawić do ostygnięcia. Ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 5 łyżek mleka 50 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 150 gram serka krówki ------------------------------ 1 żółtko 2 łyżki mleka

Kuchnia smaków
Pizza z białą kiełbasą i papryką na oreganowym spodzie 210

magiczne słowa o składniki :) Ot tak, dzieci również potrafią być miłośnikami kuchni Włoskiej ;-) Dzisiaj przygotowałam pizzę pieczoną na kamieniu bo taką właśnie lubimy najbardziej. Kusząc się na nią przygotowałam ciasto drożdżowe z klasycznego przepisu z dużą ilością oregano co świetnie podkreśliło smak całości. Bo przecież pizza nie może być nudna ....  Pizza z białą kiełbasą i papryką na 'oreganowym' spodzie(...)łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, oregano 0 mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże oraz zimne roztopione masło i kefir - wyrabiamy na gładkie elastyczne ciastoCiasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki